Тема 1. Съвети и въпроси относно избор на Е46 (1) (архив)
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
- kalkana
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E46 330Ci
Re: Тема 1. Съвети и въпроси относно избор на Е46
Колега xexoral, нямал съм пряк контакт с компакт, но виж тази анкета.
http://www.bmwpower-bg.net/forums/viewt ... w=viewpoll
На мене ми изглеждат на дизайн, като половин БМВ
.
http://www.bmwpower-bg.net/forums/viewt ... w=viewpoll
На мене ми изглеждат на дизайн, като половин БМВ

- xexoral
- младши ентусиаст
-
- Кара: f11 m550d
- Мечтае да кара: 911 turbo s
Сега прегледах обявите за 320д седан преди фейслифта и установих, че за около 8к може да се купи сносна бройка. Та въпроса ми е 136к.с. двигателя много ли е спънат сравнен с 150к.с. и по принцип достатъчно ли е за това купе? Също бих искал да питам дали има някакви други по съшествени разлики между 320д 2000г и 320д 2003г освен двигателя и промените по фарове и и стопове, ако са с еднакви екстри? Понеже 320д седана след фейслифта е около 12к ми възниква въпроса дали няма да ми е оферта да си взема по-старата, която ще е с 4 хиляди по-евтина или все пак да чакам и да се мъча да си събера пари още няколко месеца за фейслифта...
Толкова ли са по-добри фейслифтовите, че да са с 50% по-скъпи?

- sub_eleven
- ентусиаст
-
- Кара: е85 M54B30
Ако всички имахме един вкус, нямаше да има различни марки, че дори и модели.
Като му харесва да взима.
Според мен колега, потърси теми за компакт във форума - за по-сигурно в подраздел е46 - от там виж кои са участниците и кой притежава такъв, какъвто ти трябва - от там е лесно => ЛС и съм сигурен, че ще ти се отговори бързо и изерпателно. Щото ако наистина са само 7 човека(спрямо анкетата), доста време ще отнеме някой да ти прочете мнението ако изобщо се случи де.
А иначе - бмв ли е, изборът е правилен. Успех!
Като му харесва да взима.
Според мен колега, потърси теми за компакт във форума - за по-сигурно в подраздел е46 - от там виж кои са участниците и кой притежава такъв, какъвто ти трябва - от там е лесно => ЛС и съм сигурен, че ще ти се отговори бързо и изерпателно. Щото ако наистина са само 7 човека(спрямо анкетата), доста време ще отнеме някой да ти прочете мнението ако изобщо се случи де.
А иначе - бмв ли е, изборът е правилен. Успех!
- sub_eleven
- ентусиаст
-
- Кара: е85 M54B30
И за да не кажеш, че не съм пич - ето ти трима колеги с компакт и твоя двигател.
nani
viewtopic.php?f=34&t=237478&p=2612293&hilit=%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BA%D1%82#p2612293
iv4o
viewtopic.php?f=34&t=231560&p=2534854&hilit=%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BA%D1%82#p2534854
salama
viewtopic.php?f=34&t=220455&p=2414650&hilit=%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BA%D1%82#p2414650
отне ми 2 мин.
Сега си задай въпросите на ЛС.
nani
viewtopic.php?f=34&t=237478&p=2612293&hilit=%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BA%D1%82#p2612293
iv4o
viewtopic.php?f=34&t=231560&p=2534854&hilit=%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BA%D1%82#p2534854
salama
viewtopic.php?f=34&t=220455&p=2414650&hilit=%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BA%D1%82#p2414650
отне ми 2 мин.
Сега си задай въпросите на ЛС.
- Bexim
- старши ентусиаст
-
- Кара: G20, F82
Колеги, имате ли наблюдения върху по новия двигател на 318 (след М43) - 143 к.с. мисля (отгоре ми изглежда вентилиран).
Като здравина, капризност, разход - динамиката му май е доста под М42, ама все пак на е30 и килата са доста по-малко.. Чували ли сте за някакви типични болести по него?
За съжаление, така и не разбрах какъв му е кода.
Слагат го в Компактите, но съм го виждал и в купета, а мисля и в седани..
Аз си търся седан по принцип, но всички имат определен чар
Поздрави, Владо
Като здравина, капризност, разход - динамиката му май е доста под М42, ама все пак на е30 и килата са доста по-малко.. Чували ли сте за някакви типични болести по него?
Аз си търся седан по принцип, но всички имат определен чар

Поздрави, Владо

FREE SPIRIT
``He who shall be last shall be sideways and smiling...`` J. Clarkson
ex: e30 318is, e46 330d, e36 328i M, e46 316i, e90 320d, e34 ///M5, e46 330ci SMG M, e90 LCI 325i M, f30 328i, e92 ///M3 6MT
ex: e30 318is, e46 330d, e36 328i M, e46 316i, e90 320d, e34 ///M5, e46 330ci SMG M, e90 LCI 325i M, f30 328i, e92 ///M3 6MT
- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
Bexim написа:.....
Мотора е с код N42B20. Има колеги с такива мотори - общо-взето не е много проблемен. Харчи прилично малко, върви колкото 320-ска. Може да питаш колегата Archangel за впечатления.
Si non confectus, non reficiat.
- maikooo
- младши ентусиаст
-
- Кара: F90 M5
Zagy написа:Мотора е с код N42B20
Може и N46B20 да е, ако е след 2004

Колега ето няколко теми относно мотора, дано не се разочароваш

viewtopic.php?f=34&t=232131&hilit=n42b20
viewtopic.php?f=34&t=230924&p=2525716&hilit=n42b20#p2525716
viewtopic.php?f=34&t=159731&hilit=n42b20

- Bexim
- старши ентусиаст
-
- Кара: G20, F82
Благодаря, колеги, явно не е кокал като М42-ката и М43-ката...
Е какво да се разочаровам, то май всички пътища водят към 6-те близнета
Там ме притеснява, че тъй като ще карам главно градско - да не задръствам ванусите, ама...
Абе здраве да е, ще търсим читав екземпляр!
Благодаря ви още веднъж
Е какво да се разочаровам, то май всички пътища водят към 6-те близнета

Там ме притеснява, че тъй като ще карам главно градско - да не задръствам ванусите, ама...
Абе здраве да е, ще търсим читав екземпляр!
Благодаря ви още веднъж

FREE SPIRIT
- IceMan_SF
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: ше E90 320d, вече Mercedes C320 CDI
Bexim написа:Колеги, имате ли наблюдения върху по новия двигател на 318 (след М43) - 143 к.с. мисля (отгоре ми изглежда вентилиран).
Аз си търся седан по принцип, но всички имат определен чар![]()
Поздрави, Владо
Колега, аз също съм с такъв двигател (N42B20). Колата я имам от скоро (около 2 месеца) и едва ли мога да споделя много опит, но ето накратко какви са ми впечатленията:
- двигателят е с приличен (поне според мен) разход: около 7-8 извънградско, при това колата е кабрио и тежи над тон и половина. Градско е около 10 зимата;
- върви доста добре за 318 (поне според очакванията, които имах преди това). За сравнение - старото ми BMW е E36 320i и смея да твърдя, че 318-ката по нищо не му отстъпва във вървенето, дори в ниските обороти дърпа доста повече;
- по отношение на поддръжката - аз също смених бобина, за момента всичко друго е ОК.
Накратко, двигателят за мен си е напълно нормален, всичко зависи на какъв екземпляр ще попаднеш. И задължително като се спреш на нещо го закарай в сервиз да ти направят диагностика, да ти замерят компресията и да проверят ходовата част. Желая ти успех!

Здравейте, колеги!
Радва окото колко много фенове на любимата марка има у нас. Чета от доста време, но за пръв път се включвам и аз с пост.
Бих искал да попитам по-опитните за няколко общи съвета за покупка на Е46 330ci; или E46 330cd; или E46 330 седан; или в краен случай E39 530d. Купето на Е46 с две врати (ci/cd) ми е любимото и е фаворит в избора; за компакт не говоря изобщо, някак си така и не успях да го възприема това като кола; за мен си остава дамска или младежка; след това следва Е46 седан; но отново с голям мотор; за предпочитане 3.0 бензин 231 коня или 3.0 дизел. Алтернативен вариант остава Е39, но там предпочитам дизел 3.0 / 193 коня. Също не е изключен напълно и вариантът кабрио.
Прегледах общите теми за избор на Е46, но там не успях да намеря коментари относно Е46 с големи мотори; останах с впечатлението, че повечето хора избират икономични дизелчета. Ако все пак има някоя тема, която покрива питанията ми, моля модераторите да ме насочат и ако преценят, да изтрият настоящият постинг.
Така и не съм карал точно Е46 330; и ако случайно някой фен от Варна кара такова и няма нищо против да го сподели за един кратък тест драйв, ще му бъда много благодарен.
Та имам следните питания:
1.Какви са предимствата и недостатъците и кое от двете бихте ми препоръчали - бензиновия 3.0 с 231 коня, или дизеловия 3.0 с 204 коня (или предния 184 коня)? Доколко надеждни са; какви скъпи ремонти се налагат; каква е цената като поддръжка приблизително; ужасяващо скъпо ли е обслужването?
2.Аз лично изобщо не съм фен на закупуване на кола от автокъща; но предполагам че сега в тази криза може би и там ще има оферти които си струва да се огледат. В тази връзка - имате ли конкретни съвети какво трябва да се гледа точно на тези модели?
3.Не съм голям привърженик на Xd/Xi моделите на Е46, чувам само негативни неща за тях. Ще се радвам обаче на малко повече инфо за това, яко някой може да сподели от личен опит. Като цяло съм голям фен на 4х4 задвижване; понастоящем карам санта фе 2005-та като семейна кола да возя домочадието и съм доволен от колата; но за старото X на BMW на моделите преди 2005-та не съм чувал много добри отзиви. За Х-drive не говоря... там е друго... но бюджетът не позволява... Мнения?
4.Е46 3.0 231 коня върви ли осезаемо повече от 328-ца 193 коня? Също дизеловия върви ли повече от бензиновия? Карал съм Е46 320d 136кс, не ми се стори да дърпа качествено. Карал съм и 330xd 2009-та година, 245 коня, и тя ми хареса доста как върви. По заводски данни 330 ci би трябвало да се доближава до ускорението на последната. Ако някой с повече опит сподели, ще съм благодарен.
5.Мисля, че е желателно да търся автомобил със ESP (DSC); съвети?
6.Крадат ли се много?
7.Струва ли си да вземам купе; или мислите, че е по-добре седан? Гледам, че цените на седаните са доста по-ниски. Принципно съм склонен и на добра оферта за кабрио; но както всички знаем - цената на "гъзарията" е висока; като най-вече ме притеснява по-неустойчивото купе заради липсата на покрив и колонки. В краен случай, ако някой мисли, че Е39 е по-добре от Е46, ще се радвам да го изслушам. Освен това - има ли някакви други любопитни разлики между купе/седан/кабрио, за които трябва да съм нащрек, или за които можете да ме посътветате нещо?
Благодаря предварително на всеки, който помогне с инфо.
(Покупката планирам до месец или повече; тъй като финансирането е свързано с конкретна сделка, която чакам :-) Ориентирам се за цена около 15.000 лв.)
Радва окото колко много фенове на любимата марка има у нас. Чета от доста време, но за пръв път се включвам и аз с пост.
Бих искал да попитам по-опитните за няколко общи съвета за покупка на Е46 330ci; или E46 330cd; или E46 330 седан; или в краен случай E39 530d. Купето на Е46 с две врати (ci/cd) ми е любимото и е фаворит в избора; за компакт не говоря изобщо, някак си така и не успях да го възприема това като кола; за мен си остава дамска или младежка; след това следва Е46 седан; но отново с голям мотор; за предпочитане 3.0 бензин 231 коня или 3.0 дизел. Алтернативен вариант остава Е39, но там предпочитам дизел 3.0 / 193 коня. Също не е изключен напълно и вариантът кабрио.
Прегледах общите теми за избор на Е46, но там не успях да намеря коментари относно Е46 с големи мотори; останах с впечатлението, че повечето хора избират икономични дизелчета. Ако все пак има някоя тема, която покрива питанията ми, моля модераторите да ме насочат и ако преценят, да изтрият настоящият постинг.
Така и не съм карал точно Е46 330; и ако случайно някой фен от Варна кара такова и няма нищо против да го сподели за един кратък тест драйв, ще му бъда много благодарен.
Та имам следните питания:
1.Какви са предимствата и недостатъците и кое от двете бихте ми препоръчали - бензиновия 3.0 с 231 коня, или дизеловия 3.0 с 204 коня (или предния 184 коня)? Доколко надеждни са; какви скъпи ремонти се налагат; каква е цената като поддръжка приблизително; ужасяващо скъпо ли е обслужването?
2.Аз лично изобщо не съм фен на закупуване на кола от автокъща; но предполагам че сега в тази криза може би и там ще има оферти които си струва да се огледат. В тази връзка - имате ли конкретни съвети какво трябва да се гледа точно на тези модели?
3.Не съм голям привърженик на Xd/Xi моделите на Е46, чувам само негативни неща за тях. Ще се радвам обаче на малко повече инфо за това, яко някой може да сподели от личен опит. Като цяло съм голям фен на 4х4 задвижване; понастоящем карам санта фе 2005-та като семейна кола да возя домочадието и съм доволен от колата; но за старото X на BMW на моделите преди 2005-та не съм чувал много добри отзиви. За Х-drive не говоря... там е друго... но бюджетът не позволява... Мнения?
4.Е46 3.0 231 коня върви ли осезаемо повече от 328-ца 193 коня? Също дизеловия върви ли повече от бензиновия? Карал съм Е46 320d 136кс, не ми се стори да дърпа качествено. Карал съм и 330xd 2009-та година, 245 коня, и тя ми хареса доста как върви. По заводски данни 330 ci би трябвало да се доближава до ускорението на последната. Ако някой с повече опит сподели, ще съм благодарен.
5.Мисля, че е желателно да търся автомобил със ESP (DSC); съвети?
6.Крадат ли се много?
7.Струва ли си да вземам купе; или мислите, че е по-добре седан? Гледам, че цените на седаните са доста по-ниски. Принципно съм склонен и на добра оферта за кабрио; но както всички знаем - цената на "гъзарията" е висока; като най-вече ме притеснява по-неустойчивото купе заради липсата на покрив и колонки. В краен случай, ако някой мисли, че Е39 е по-добре от Е46, ще се радвам да го изслушам. Освен това - има ли някакви други любопитни разлики между купе/седан/кабрио, за които трябва да съм нащрек, или за които можете да ме посътветате нещо?
Благодаря предварително на всеки, който помогне с инфо.
(Покупката планирам до месец или повече; тъй като финансирането е свързано с конкретна сделка, която чакам :-) Ориентирам се за цена около 15.000 лв.)
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
Ще се опитам до карам по точки:
1. Дизел или бензин - вечния въпрос
всичко зависи от това колко и как караш?
дизела е с по-скъпа подръжка, но и при двете цените не се различават генерално от другите е46-ци
обслужването е съвсем прилично ако знаеш кое и от къде да купуваш - форума е много полезен в тая насока
някой ремонти могат да са солени, но не и чак толкова страшни
2. Аз бих търсил от чужбина
3. Ако нямаш за преодоляване някакви конкретни препятствия задното е напълно достатъчно. Аз карам ски и не съм имал пролем да отида където и да било
Без да си правя някакви експерименти де
БМВ = задно
4. 328-цата няма как да е като 330, но май върви не много по-зле. 330 би трябвал да е по-икономично (доколкото може да се говори за икономия при 3 литров мотор
)заради м54 мотора.
330д-то със сигурност на доускорение е по-добро като всеки модерен дизел, но бензина тръгва там където дизела почва да тъпче.
5. ДСЦ-то определено е по-добре от АСЦ
6. Да чукам на дърво нямам впечатления
7. Седана е много по-функционален въпрос на нужди е тая работа малко
в е39 ще получиш по-малко вървеш и повече място и комфорт както и по-висок разход
за градско каране 5-цата си е голяма според мен, за дълго сигурно пък е доста по комфортна
Дано съм бил полезен. На повечето въпроси отговора знаеш само ти
Успех!
1. Дизел или бензин - вечния въпрос

всичко зависи от това колко и как караш?
дизела е с по-скъпа подръжка, но и при двете цените не се различават генерално от другите е46-ци
обслужването е съвсем прилично ако знаеш кое и от къде да купуваш - форума е много полезен в тая насока

някой ремонти могат да са солени, но не и чак толкова страшни
2. Аз бих търсил от чужбина
3. Ако нямаш за преодоляване някакви конкретни препятствия задното е напълно достатъчно. Аз карам ски и не съм имал пролем да отида където и да било
Без да си правя някакви експерименти де

БМВ = задно

4. 328-цата няма как да е като 330, но май върви не много по-зле. 330 би трябвал да е по-икономично (доколкото може да се говори за икономия при 3 литров мотор

330д-то със сигурност на доускорение е по-добро като всеки модерен дизел, но бензина тръгва там където дизела почва да тъпче.
5. ДСЦ-то определено е по-добре от АСЦ
6. Да чукам на дърво нямам впечатления

7. Седана е много по-функционален въпрос на нужди е тая работа малко
в е39 ще получиш по-малко вървеш и повече място и комфорт както и по-висок разход
за градско каране 5-цата си е голяма според мен, за дълго сигурно пък е доста по комфортна
Дано съм бил полезен. На повечето въпроси отговора знаеш само ти

Успех!

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- B.Tunchev
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW E39 ///M5
- Детайли за колата: Eisenmann Exhaust
M.A.R.K. написа:Така и не съм карал точно Е46 330; и ако случайно някой фен от Варна кара такова и няма нищо против да го сподели за един кратък тест драйв, ще му бъда много благодарен.
Тест драйв, едва ли, но щом си от Варна, пиши ми ЛС, имам 330ci и с удоволствие ще те повозя и ще ти обясня на живо кое как е.

Колеги, не че съм пред покупка или нещо такова
, ама от известно време събирам информация като цяло за е46, попрочитам от тук от там и искам да ви попитам нещо.
Става въпрос за 4х4 системите в е46. И аз само отрицателни работи чета за тях, но отрицателни при дизелите. При бензинките, как стои въпроса с 4х4 системата? Същото дърво ли е? Аз до някъде го отдавам на това че уж дизелите имат повече торк, и затова една недобре измислена 4х4 система ги скуцява, ама това само си го мисля, дали е вярно е друг въпрос
И още нещо. Ако нямаме пари за 330и, не ни се кара 320и с 2.2 двигателя и избора се сведе между 325и и 328и
кое би било най-добро. Абстрахираме се от състоянието на автомобилите, чисто технически погледнато кой мотор е по-надежден, кой върви повече, харчи по-малко?

Става въпрос за 4х4 системите в е46. И аз само отрицателни работи чета за тях, но отрицателни при дизелите. При бензинките, как стои въпроса с 4х4 системата? Същото дърво ли е? Аз до някъде го отдавам на това че уж дизелите имат повече торк, и затова една недобре измислена 4х4 система ги скуцява, ама това само си го мисля, дали е вярно е друг въпрос

И още нещо. Ако нямаме пари за 330и, не ни се кара 320и с 2.2 двигателя и избора се сведе между 325и и 328и

Gh0s7 написа:M.A.R.K. написа:Така и не съм карал точно Е46 330; и ако случайно някой фен от Варна кара такова и няма нищо против да го сподели за един кратък тест драйв, ще му бъда много благодарен.
Тест драйв, едва ли, но щом си от Варна, пиши ми ЛС, имам 330ci и с удоволствие ще те повозя и ще ти обясня на живо кое как е.
Мога да ти предложа същото с 330 д / 204 коня / седан / заводски М-пакет (окачване + купе)
Пиши на ЛС, ако се видим ще обсъдим и въпросите, които те интересуват !
- B.Tunchev
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW E39 ///M5
- Детайли за колата: Eisenmann Exhaust
Направо една обща среща