Sugar - The Bitter Truth / Захарта - Горчивата истина
Модератор: Общи модератори
35 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Sugar - The Bitter Truth / Захарта - Горчивата истина
Малко сериозна тема като за нашия форум, но тази лекция на лекар от детското отделение по ендокринология в болницата към Калифорнийския университет е доста разтърсваща. Видеото със субтитри (превода не е отличен, но хваща смисъла) може да си свалите от kolibka.com като напишете заглавието на темата в търсачката, може да го има и по торентите. Резултата от незнанието на тези неща го виждаме всеки ден около нас и не е приятен (особено за хората, които имат малки деца). С доста години изследвания, Робърт Лъстиг обяснява разбираемо порочния кръг на лошото хранене, защо движението е важно и какво точно ни причиняват съвременните технологии в хранителната индустрия. Към тази тема ме провокира изключителната липса на хранителна култура, с която се сблъсквам в последните няколко години и резултатите от нея... ДА уточня - лекцията е излъчена по обществената ТВ мрежа в щатите и не е свързана с никакви комерсиални интереси. Ако сте гледали филми като SUPERSIZE ME, FOOD INC. тук е тяхното научно обяснение и нещата, които се случват в тялото ви при приемане на "джънк фууд", уж безобидни храни и алкохол. Всъщност, захарта изобщо не е най-големият проблем, но нека това остане отворено за коментари на хора, които имат отношение по темата.
Never mistake motion for action...
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
- alpina-ma6inata
-
'2002' fanatic
-
- Кара: '08 Swift Sport, '73 BMW 2002tii
Re: Sugar - The Bitter Truth / Захарта - Горчивата истина
Гледал съм Храна ООД (Food INC.) и не бих казал, че успя да ми въздейства особено. Определено се вижда, че ядем големи лайна, но в забързаното ежедневие често нямаме избор. Отива се до магазина и набързо се купуват боклуците.
По-скоро се отказах сам в последствие от МакДоналдс-а като намерих косъм в БигМак-а си.
и после допълнително обърнах внимание на храненето си (колко пъти ям на ден и по колко, и разбира се какво) като ми откриха гастрит. Сега като се пооправих съгрешавам понякой път, признавам си, но определено ми дойде акъла кое не трябва да ям. 
По-скоро се отказах сам в последствие от МакДоналдс-а като намерих косъм в БигМак-а си.

'73 2002 tii Golf #2719550
2x Alpine white E30's
-------------------------------------
The BMW 2002 tii VIN 2719550 was manufactured on July 3rd, 1973 and delivered the same day to the BMW dealer Zeiss & Schwärzel in Mannheim. The original colour was Golf, paint code 070.
The BMW 320i touring VIN EA91537 was manufactured on September 14th, 1990 and delivered on September 19th, 1990 to the BMW dealer Autohaus Bärwald in Lampertheim (Germany). The original colour was Alpinweiß 2 (Alpine White), paint code 218.

2x Alpine white E30's
The BMW 2002 tii VIN 2719550 was manufactured on July 3rd, 1973 and delivered the same day to the BMW dealer Zeiss & Schwärzel in Mannheim. The original colour was Golf, paint code 070.
The BMW 320i touring VIN EA91537 was manufactured on September 14th, 1990 and delivered on September 19th, 1990 to the BMW dealer Autohaus Bärwald in Lampertheim (Germany). The original colour was Alpinweiß 2 (Alpine White), paint code 218.
- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
Тя само захарта да ни е проблема в днешно време... отдавна тя е едно от нещата, които избягвам.
Si non confectus, non reficiat.
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
Лошото е че е много трудно да избегнеш захарозата - тя е почти навсякъде .
- "хранителна култура" не съществува като понятие в БГ и много хора дори се чудят , дали става на въпрос за реклама в супермаркет
Към тази тема ме провокира изключителната липса на хранителна култура
- "хранителна култура" не съществува като понятие в БГ и много хора дори се чудят , дали става на въпрос за реклама в супермаркет

alpina-ma6inata написа:
Е виж, можеш да бъдеш сигурен, че е напълно натурален

То нека не ядем боклуци, но някои хора не могат само меса да ядат и биозеленчуци. Аз не съм придирчив, то не е трудно да спреш вредните храни, особено когато никой не те кара.
- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
- Кара: малки котета на задната седалка
- Мечтае да кара: по-леко
- Детайли за колата: Черна скрап
Радвам се,че се отвори тази тема, понеже много имам да ви казвам. Нека засега продължа идеята на Леон с малко по-нов линк - http://www.ted.com/talks/jamie_oliver.html от февруари миналата година.
Аз се натъжих гледайки го, понеже осъзнавам на какви грозни правителствени стратегии са жертва гражданите на НАЙ-домократичната страна в света.
Аз се натъжих гледайки го, понеже осъзнавам на какви грозни правителствени стратегии са жертва гражданите на НАЙ-домократичната страна в света.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
В българия нямаме проблем със захарта,тук тя се прави от нещо съвсем различно 

- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
Има голяма разлика къде ядеш, така наречения джънк фуд, в Европа е забрано месото да се третира с хормон за растежа, ся доколко се спазва или не е друг въпрос, но е забранено. Та тоя хормон в САЩ и Канада не е забранен, та той не се разгражда при термална обработка, и демек го консумираш, също отива в млякото, неговите продукти и т.н. От там затлъстяване рак. Те дори ползват и синтетично олио за пържене.
Аз съм си фен на джънк дуд
/да вметна само , че от 10г поддържам едни кила, без никви диети и ям, квото си ми харесва/. Кръвната картина ми е ток и жица.
Ма то всичко е вредно не само захарта, солта е вредна, кафето, цигарите....въздуха в София е особено вреден.
Човек може да яде, пие всичко, стига да не е третирано с боклуци.
Аз съм си фен на джънк дуд

Ма то всичко е вредно не само захарта, солта е вредна, кафето, цигарите....въздуха в София е особено вреден.
Човек може да яде, пие всичко, стига да не е третирано с боклуци.
Последна промяна Сондьора на 24 Фев 2011, 11:07, променена общо 2 пъти
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
bum_bum написа:Чак сега ли го откри
Филма или ефекта на захарта? И за двете не, просто сега реших да пусна тема тук, малко и сериозни неща да се намират.
Всъщност проблема наистина не е в захарта - тя се избягва сравнително лесно, освен това само половината от състава й е вреден (фруктозата). Проблема е, че в почти всички храни се тъпчат фруктозни деривати на царевицата и соята, които поглъщаме без дори да знаем и се чудим откъде ни идват проблемите със здравето. И под хранителна култура визирам много повече от това да ядеш или не макдоналдс и дали да пише кока кола. Че всички храни в България са менте, ясно, но ми се иска чрез личен опит и не-научни коментари поне малко да подпомогнем процеса на "хранително окултуряване", защото като ходя по улицата или мина покрай училище, гледката не е никак приятна. А все пак това са нашите роднини и приятели.
Майкъл Мур наистина е малко тенденциозен в анти-правителствените си напъни, но в крайна сметка, американските свинщини в областта на храненето удариха с пълна сила и нас. КАто добавим вредното традиционно българско хранене (много бял хляб, мазно месо и високоспиртое алкохол), нещата стават доста грозни, а държавата решава проблема като дава по една ябълка в училищата и забранява продажбата на чипс в лавката. Интересно ми е обръщате ли внимание какво има в нещата, които си купувате от магазина? Обръщате ли внимание на близките си, когато очевидно си вредят с храна? Да не говорим за възпитанието на децата, обградени с лъскави боклуци от телевизията до будката срещу детската градина...
Never mistake motion for action...
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
И двете 
Всичко, което завършва на "оза" е кофти. Всичко, което е пакетирано, консервиразно, обработено по някакъв начин също.

Всичко, което завършва на "оза" е кофти. Всичко, което е пакетирано, консервиразно, обработено по някакъв начин също.
Аз от 6-7 години си пия само вода безалкохолно, алкохол никога не съм пил редовно. От година не ям и месо.
Виж захар обаче си ям доста сладкишите много ги обичам.
Повечето ми роднини обяче са от хората дето са с сравнително ниски доходи и те ми прави впечатление, че
всеки ден си пият от тия безалкохони по евтини от водата ядат си квото си искат. Даже и да са на възраст и с
предупреждение от доктор да не ядат много тлъсто месо те пак си ядат. И ако кажеш на някой такъ да яде
здравословно обикновено ми излиза с няква теория, че щял да спре да пие да яде пък и да диша.
В момента според мен всеки знае кое е здравословно и без да му се казва. То по телевизия и вестници в последно
време се шуми много за разни ГМО, пестициди и тн... Проблема е, че никой не иска да спазва това дето знае. Всеки
си има оправдание за него.
Виж захар обаче си ям доста сладкишите много ги обичам.
Повечето ми роднини обяче са от хората дето са с сравнително ниски доходи и те ми прави впечатление, че
всеки ден си пият от тия безалкохони по евтини от водата ядат си квото си искат. Даже и да са на възраст и с
предупреждение от доктор да не ядат много тлъсто месо те пак си ядат. И ако кажеш на някой такъ да яде
здравословно обикновено ми излиза с няква теория, че щял да спре да пие да яде пък и да диша.
В момента според мен всеки знае кое е здравословно и без да му се казва. То по телевизия и вестници в последно
време се шуми много за разни ГМО, пестициди и тн... Проблема е, че никой не иска да спазва това дето знае. Всеки
си има оправдание за него.
- blacksapphire
- ентусиаст
-
- Кара: G02 ///M40d
Затова ям минимално обработени хранителни продукти - само такива, които могат да се откъснат/изкопаят/отрежат от растение, и съответно такива, които могат да се отрежат от животно. 

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Те и тия не са съвсем стока ама са най-малкото зло.
Искам да споделя един факт с любителите на колбасите.
Основна съставка за консервиране във всички обработени меса е натриевия нитрит. Освен в там другото му основно приложение е в науката. Учените го ползват върху лабораторни животни, които искат да изследват при търсенето на лекарства за рак. Просто му инжектират натриев нитрит и животното заболява от рак.
Просто, нали? Използват едно и също лекарство за да ни причиняват рак и за да търсят лекарство срещу него.
Искам да споделя един факт с любителите на колбасите.

Просто, нали? Използват едно и също лекарство за да ни причиняват рак и за да търсят лекарство срещу него.

- blacksapphire
- ентусиаст
-
- Кара: G02 ///M40d
bum_bum написа:Те и тия не са съвсем стока ама са най-малкото зло.
Иво, няма алтернатива, освен да минем на фотосинтеза и молитви.

Когато животните (и производните им продукти) и растенията идват от правилното място, няма съмнение как са отглеждани.
35 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3