Въпрос за предимство...
Модератор: Общи модератори
Re: Въпрос за предимство...
а на кърсотвищетго облратният завой е забранен ако няма знак-син за обратен завой
Напротив, забранен е единствено ако има знак забраняващ го(синият със зачеркнат обратен), в останалите случаи, без да има знак, според закона обратният се третира като обикновен ляв завой

- ms
-
-
- Кара: Кенеф от Инголщат
Dpy написа:Напротив, забранен е единствено ако има знак забраняващ го(синият със зачеркнат обратен), в останалите случаи, без да има знак, според закона обратният се третира като обикновен ляв завой
Айде сега да ми обясниш защо тогава слагат знаци за РАЗРЕШЕН обратен завой по кръстовищата

- goguma
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: '09 E92 N47; '08 E60 N53B30
- Мечтае да кара: 911 Turbo S
- Детайли за колата: RIP E39 2010-2019 :(
Dpy написа:а на кърсотвищетго облратният завой е забранен ако няма знак-син за обратен завой
Напротив, забранен е единствено ако има знак забраняващ го(синият със зачеркнат обратен), в останалите случаи, без да има знак, според закона обратният се третира като обикновен ляв завой
Точно това щях да напиша и аз, ето доказателство за по-точно разбиране:
Чл. 38. (1) Завиването в обратна посока се извършва наляво от най-лявата пътна лента по посока на движението.
Чл. 39. Завиването в обратна посока е забранено на пешеходна пътека, железопътен прелез, мост, надлез, в тунел, в подлез, при ограничена видимост или при намалена видимост под 50 метра
Чл. 85. (1) Завиването в обратна посока се извършва само наляво.
(2) Завиването в обратна посока се извършва от най-лявата пътна лента по посока на
движението.
Чл. 86. Завиването в обратна посока е забранено на пешеходна пътека, железопътен
прелез, мост, надлез, в тунел, в подлез, при ограничена видимост или при намалена
видимост под 50 м.
Чл. 31 (4) Когато светещото поле за зелената светлина на светофар с 3 светещи полета е с формата на стрелка (стрелки) и върху светещите полета на червената и жълтата светлина са нанесени контурите на същата стрелка (стрелки), значението на сигналите на този светофар се отнася само за посоката (посоките), указвана (указвани) от стрелката (стрелките).
Че може да се прави обратен - може, но кой е с предимство, явно ще се окаже доста забутан казус

Последна промяна goguma на 26 Фев 2011, 12:33, променена общо 1 път
- goguma
- кандидат ентусиаст
-
ms написа:Dpy написа:Напротив, забранен е единствено ако има знак забраняващ го(синият със зачеркнат обратен), в останалите случаи, без да има знак, според закона обратният се третира като обикновен ляв завой
Айде сега да ми обясниш защо тогава слагат знаци за РАЗРЕШЕН обратен завой по кръстовищата![]()
![]()
Нали е разрешен като цяло...

Ж9 се слага на специално изградени места за обратни завои, които се намират на различни пътища, мостове, при някакви специални ситуации. На обикновено кръстовище обратният завой е позволен по начало, и няма нужда от знак за извършването му

- ms
-
-
goguma написа:....
Че може да се прави обратен - може, но кой е с предимство, явно ще се окаже доста забутан казусНо имам бледи спомени че допълнителните секции, трябва да пропускат другите големи зелени секции. Друг е въпросът как ще се разбере на кой коя секция свети
Изкара закона и пак НЕ хвана кога МОЖЕ и кога НЕ МОЖЕ да се прави обратен...
А на кого и къде свети зелено трябва да си *** за да не го знаеш:
Малката зелена секция (от картинката назад в темата) свети само когато на другите основният светофар светне зелено... И свети защото тези дето правят десен завой НЯМАТ пресечна точка в движението с тея дето завиват наляво...
И на тези светофари аз НЕ съм виждал да е РАЗРЕШЕН обратният завой по много прости причини изброени в закона дето го даде... Иначе казано- забранен е обратният

ПС: Или аз съм луд, или съм го виждал тоя знак Ж9 преди не един и два светофара

- goguma
- кандидат ентусиаст
-
ms написа:
Изкара закона и пак НЕ хвана кога МОЖЕ и кога НЕ МОЖЕ да се прави обратен...
А на кого и къде свети зелено трябва да си *** за да не го знаеш:
Малката зелена секция (от картинката назад в темата) свети само когато на другите основният светофар светне зелено... И свети защото тези дето правят десен завой НЯМАТ пресечна точка в движението с тея дето завиват наляво...
И на тези светофари аз НЕ съм виждал да е РАЗРЕШЕН обратният завой по много прости причини изброени в закона дето го даде... Иначе казано- забранен е обратниятЗа справка защо- прочети членовете и алинеите внимателно...
ПС: Или аз съм луд, или съм го виждал тоя знак Ж9 преди не един и два светофара
И това не е точно така, колега

Прочети пак закона, няма точка, която да забранява обратния завой в случая на колегата - виж точно на кои места е забранен

Имаше някъде член за определение на 'кръстовище', ама не мога да го намеря в момента - та там се казваше че кръстовището освен всичко друго е и МЯСТО за извършване на обратен завой, освен ако изрично не е забранен.
Капиш?

Последна промяна goguma на 26 Фев 2011, 12:48, променена общо 1 път
- SKISA
-
-
- Кара: комби...нация и Вайълет!
при кръстовище ,регулирано със светофар на секциите на светофара има стрелки. тва го коментирахме в една по-предна тема. и там на светофара като светне стрелка-зелена за ляв завой тва не означава ,че е разрешен обратният ,а само левият завой. така че ако няма тоя прословут знак Ж9 - синичък един с една засукана стрелкичка няма право да се прави обратен завой на тва кръстовище.
- ms
-
-
Много я обичам тая тема с обратният завой
В ситуацията на колегата АКО е разрешен обратният завой той ИМА предимство пред тези с десният завой
те трябва да пропуснат колите и пешеходците и тогава да минат.
Но при ЛИПСА на знак Ж9 (ония синия със стрелката) обратният завой е ЗАБРАНЕН на светофара... Да обясня защо май ще е нужно като гледам
Обратен завой е ЗАБРАНЕН при един куп условия дето ги пише назад... Едно от тях е НАЛИЧИЕТО НА ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА каквито има на сигурно 99% от кръстовищата
БЕЗ наличието на знак Ж9 обратният завой Е и си остава ЗАБРАНЕН...
ПС: Организацията кой светофар кога, как и колко време да свети не ми се коментира- ще ме накажат заради използваните псувни

В ситуацията на колегата АКО е разрешен обратният завой той ИМА предимство пред тези с десният завой

Но при ЛИПСА на знак Ж9 (ония синия със стрелката) обратният завой е ЗАБРАНЕН на светофара... Да обясня защо май ще е нужно като гледам

Обратен завой е ЗАБРАНЕН при един куп условия дето ги пише назад... Едно от тях е НАЛИЧИЕТО НА ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА каквито има на сигурно 99% от кръстовищата

ПС: Организацията кой светофар кога, как и колко време да свети не ми се коментира- ще ме накажат заради използваните псувни

- goguma
- кандидат ентусиаст
-
Това, което казваш е така, условията за обратен завой са много, едно от тях е да няма пешеходна пътека. Но говорим за нарисувана зебра, ако има само пешеходен светофар, не важи забраната.
Сега към въпроса на колегата, за да изясним окончателно. След консултации със закона и вещи лица, стигаме до следните ДОКАЗАНИ изводи:
1 => На всяко кръстовище, на което има основна светлина - зелен светофар, без стрелки, или няма изобщо светофар, обратният завой е РАЗРЕШЕН, стига да спазвате условията, цитирани в чл.39 и чл.86, написани по-горе в темата.
2 => При кръстовище, на което има секция на светофара за ляв завой, обратният завой е ЗАБРАНЕН.
3 => При кръстовище, на което има секция на светофара за ляв завой, обратният завой е РАЗРЕШЕН, ако има знак Ж9 преди кръстовището.
4 => Допълнителните секции ПРОПУСКАТ всички други МПС-та и пешеходци, намиращи се в кръстовището.
Надявам се това да слага край на споровете за обратния завой. Предполагам това изяснява защо има понякога знак Ж9 и преди обикновени кръстовища.
За да приключим случая с колегата, който пусна темата - ти си с предимство, само ако си сигурен, че обратния завой ти е позволен на това кръстовище - в случая ти завиваш на секция за наляво. Тоест провери дали имаш знак Ж9 преди кръстовището. Иначе си в нарушение.
И всички сме доволни
Сега към въпроса на колегата, за да изясним окончателно. След консултации със закона и вещи лица, стигаме до следните ДОКАЗАНИ изводи:
1 => На всяко кръстовище, на което има основна светлина - зелен светофар, без стрелки, или няма изобщо светофар, обратният завой е РАЗРЕШЕН, стига да спазвате условията, цитирани в чл.39 и чл.86, написани по-горе в темата.
2 => При кръстовище, на което има секция на светофара за ляв завой, обратният завой е ЗАБРАНЕН.
3 => При кръстовище, на което има секция на светофара за ляв завой, обратният завой е РАЗРЕШЕН, ако има знак Ж9 преди кръстовището.
4 => Допълнителните секции ПРОПУСКАТ всички други МПС-та и пешеходци, намиращи се в кръстовището.
Надявам се това да слага край на споровете за обратния завой. Предполагам това изяснява защо има понякога знак Ж9 и преди обикновени кръстовища.
За да приключим случая с колегата, който пусна темата - ти си с предимство, само ако си сигурен, че обратния завой ти е позволен на това кръстовище - в случая ти завиваш на секция за наляво. Тоест провери дали имаш знак Ж9 преди кръстовището. Иначе си в нарушение.
И всички сме доволни

Последна промяна goguma на 26 Фев 2011, 13:28, променена общо 1 път
- sobiss
- младши ентусиаст
-
- Кара: Compact m43tu
- Мечтае да кара: E28
Аз тотално се обърках
http://www.maverick2000.net/ZDP/GrupaJ.htm

http://www.maverick2000.net/ZDP/Sfetofari.htm
До тук ясно, аз също мислих като SKISA, че щом на основната зелена светлина има стрелкична на ляво, може само на ляво, но май не съм прав. Или тълкувам нещата погрешо.

От тук разбирам, че мога да правя и обратен завой, или ако немога то трябва да има допълнителен знак който забранява обратния завой.
Примерно имаме 3-ленто път. На дясна и средна лента имаме червено, на лявата им свети зелено със стрелкичка за наляво, щото ако свети чисто зелено тия от средната и дясната могат да се заблудят и да стане мазало в кръстовището
Та тази стрелкичка на ляво е разбирам, че може да се завива на ляво и да се прави обратен завой, ако изрично не е забранен със съответния знак. 

http://www.maverick2000.net/ZDP/GrupaJ.htm

(7) Пътен знак Ж9 указва специално устроени места за завиване в обратна посока извън кръстовища.

Чл. 32 На светофар с три светещи полета, на нивото на светещото поле за зелена светлина с формата на кръг, от едната или от двете страни може да има допълнително светещо поле със зелена светлина с формата на стрелка. Включването на тази светлина означава, че водачите могат да продължат движението си само в указаната от стрелката посока при условие, че пропускат пътните превозни средства и пешеходците, които преминават през кръстовището. Този сигнал се подава само едновременно с включени червена и/или жълта светлина на светофара.
http://www.maverick2000.net/ZDP/Sfetofari.htm
До тук ясно, аз също мислих като SKISA, че щом на основната зелена светлина има стрелкична на ляво, може само на ляво, но май не съм прав. Или тълкувам нещата погрешо.

(4) Когато светещото поле за зелената светлина на светофар с З светещи полета е с формата на стрелка (стрелки) и върху светещите полета на червената и жълтата светлина са нанесени контурите на същата стрелка (стрелки), значението на сигналите на този светофар се отнася само за посоката (посоките), указвана (указвани) от стрелката (стрелките).
(5) Светофар с 3 светещи полета, на който светещото поле за зелената светлина е с формата на стрелка (стрелки) и върху светещите полета за червената и жълтата светлина са нанесени контурите на същата стрелка (стрелки), се използва само когато сигналите за преминаване и спиране не се подават едновременно към всички пътни превозни средства от даден вход на кръстовището. В този случай конфигурацията на стрелките в светещите полета на отделните светофари от този вход съответства на разрешените посоки за движение от отделните пътни ленти и на този вход на кръстовището не може да се поставя светофар, светещото поле за зелената светлина на който е с формата на кръг.
От тук разбирам, че мога да правя и обратен завой, или ако немога то трябва да има допълнителен знак който забранява обратния завой.

Примерно имаме 3-ленто път. На дясна и средна лента имаме червено, на лявата им свети зелено със стрелкичка за наляво, щото ако свети чисто зелено тия от средната и дясната могат да се заблудят и да стане мазало в кръстовището

- SKISA
-
-
- Кара: комби...нация и Вайълет!
според мен колегата гогума описа точно правилата за спазване в дадената ситуация.
по-надолу собис не виждам какво те обърква. казано е изрично ,че стрелките на светофара оказват ясно и недвусмислено ,че се движиш САМО... САМО!!! в посоката ,означена на светещият зелено светофар. след като не ти свети в зелено светофар със стрелка ,означаваща обратен завой значи нямаш право на обратен завой!
само ми е чудно едно и никой не ми дава хипотеза за случая!?!? как ,аджеба аз ако съм на мястото на завиващият в дясно от ситуацията в темата ще знам другият ,правещ обратен завой дали има знак Ж9 или дали има зелен светофар със стрелка за обратен завой ,за да му дам предимство!?!?!? щото ако ги няма тия условия той е без предимство и си минавам като цар!!! е тва някой да ми обясни. аз не мога да погледна от неговата страна ,за да му видя знаците ,нито да знам той какво предимство има -би трябвало да знам недвусмислено аз какво предимство имам.
по-надолу собис не виждам какво те обърква. казано е изрично ,че стрелките на светофара оказват ясно и недвусмислено ,че се движиш САМО... САМО!!! в посоката ,означена на светещият зелено светофар. след като не ти свети в зелено светофар със стрелка ,означаваща обратен завой значи нямаш право на обратен завой!
само ми е чудно едно и никой не ми дава хипотеза за случая!?!? как ,аджеба аз ако съм на мястото на завиващият в дясно от ситуацията в темата ще знам другият ,правещ обратен завой дали има знак Ж9 или дали има зелен светофар със стрелка за обратен завой ,за да му дам предимство!?!?!? щото ако ги няма тия условия той е без предимство и си минавам като цар!!! е тва някой да ми обясни. аз не мога да погледна от неговата страна ,за да му видя знаците ,нито да знам той какво предимство има -би трябвало да знам недвусмислено аз какво предимство имам.
- ///M3
- младши ентусиаст
-
- Кара: '02 BMW E46 330i
Точно такъв случай със знак Ж9 има на кръстовището в София на улиците 8-ми декември и св.Климент Охридски (Дървеница). На едните е позволено да правят десен завой със стрелка, а на другите им е позволен обратния със знак. Много е странно и за мене си е чиста предпоставка за ПТП едно такова кръстовище, не знам коя умна глава го е родила!
А по принцип когато свети такава допълнителна стрелка, на пешеходците им е червено, но както се вижда в закона, ако някой лумпел пресече, шофьорът ще му е виновен...
А по принцип когато свети такава допълнителна стрелка, на пешеходците им е червено, но както се вижда в закона, ако някой лумпел пресече, шофьорът ще му е виновен...
- BMWALPINA
- и аз незнам
-
- Кара: E36 325i
А твоя светофар с отделна секция за ляв завой ли е?
- ms
-
-
SKISA написа:...
само ми е чудно едно и никой не ми дава хипотеза за случая!?!? кака ,аджеба аз ако съм на мястото на завиващият в дясно от ситуацията в темата ще знам другият ,правещ обратен завой дали има знак Ж9 или дали има зелен светофар със стрелка за обратен завой ,за да му дам предимство!?!?!? щото ако ги няма тия условия той е без предимство и си минавам като цар!!! е тва някой да ми обясни. аз не мога да погледна от неговата страна ,за да му видя знаците ,нито да знам той какво предимство има -би трябвало да знам недвусмислено аз какво предимство имам.
Предполагам, че заради частта в червено която е от голямо значение за безопасността на пътя аз досега НЕ съм виждал там където има секция за десен завой да е разрешен и обратен завой

Тоест- правиш си десният завой, пускаш пешеходците и си караш... Би трябвало да НЯМА възможност други да правят в това време обратен завой- ама това е логично погледнато, а к'ва са я измисли онея дето мислят организацията на пътищата никой не знае

ПС: Е, оказва се, че има идиотски уредени ситуации с тоя знак Ж9

- Mollov
- Мародератор
-
- Кара: some d20s
goguma написа:3 => При кръстовище, на което има секция на светофара за ляв завой, обратният завой е РАЗРЕШЕН, ако има знак Ж9 преди кръстовището.
Това НЕ е вярно... веднага ти давам пример... на ОРИОН (до McD), до жк. Люлин в София, идвайки по булевард Петър Дертлиев, посока кръстовището, НЯМА знак за позволен обратен завой, но ИМА секция за завой само на ляво... дори лента има... там ИМАШ право да направиш обратен завой без никакъв проблем... но там ИМА разделително поле между двете посоки на движение... а това е МНОГО важно за тая работа.... завиването в обратна посока...
Правил съм тоя обратен завой поне 50 пъти, и поне 5 пъти пред куки (застанали на "стоянка") и никога не са ме спирали да ме санкционират... дори веднъж, когато излезнах неправилно от McD и куките ме спряха, ми казаха да правя завоя на кръстовището. Ако ти си прав, значи те не знаят закона.