Честита баба марта !
Модератор: Общи модератори
35 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
- HackeD
- Старши ентусиаст
-
- Кара: E92 330D
- Nikolay86
- младши ентусиаст
-
Re: Честита баба марта !
Честита баба марта и от мен 

- TPAKTOP
- младши ентусиаст
-
- Кара: М5 с шпер, а за Х5 не съм сигурен
Да ви е честита! Живи и здрави!
http://vbox7.com/play:f48a6a57
Най-накрая от Гугъл да зачетат един традиционен български празник!

Най-накрая от Гугъл да зачетат един традиционен български празник!

- M3 E92
- младши ентусиаст
-
- Кара: го по тъч линията на живота..
Честита да ни е, да сме живи и здрави, повече бели BMW-та с червени интериори 

- Ba4oIlia
- младши ентусиаст
-
- Кара: E30&E36
TPAKTOP написа:Да ви е честита! Живи и здрави!![]()
Най-накрая от Гугъл да зачетат един традиционен български празник!![]()

- TPAKTOP
- младши ентусиаст
-
- Кара: М5 с шпер, а за Х5 не съм сигурен
източник http://bg.wikipedia.orgБаба Марта е митичен персонаж в българския фолклор. В народните вярвания, представени в пословици и приказки, името ѝ е свързано с името на месец "март". Три са месеците, които са персонифицирани в българските митични представи - януари, февруари и март. Януари и февруари са представени като братя с лют характер - Голям Сечко и Малък Сечко. Баба Марта се смята за тяхна сестра, която ту е усмихната и добронамерена, ту непредвидимо зла.
С Баба Марта и месец март се свързват много обичаи и празници, посветени на идващата пролет. Най-известният обичай, свързан с Баба Марта, е закичването на жени, моми, деца и млади животни с Мартеница (усукани бяла и червена нишка) на 1 март - деня на пристигането на Баба Марта. През целия месец се извършват обреди за гонене на змии и гущери, както и гадания, свързани с някои прелетни птици.
Ей за това си разкарах емблемата на Вейсман с гущера!

- Xscape
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e46 320 Ci
- Детайли за колата: Black, M6 Rims
- choki_pk
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: с два километража
- Мечтае да кара: e36 М3 COUPE
Честита баба Марта и от мен колеги и много червени и бели BMW-та

- Vaio E30
- ентусиаст
-
- Кара: Е39 комби
- vladi_a_i
- костинбродчанин
-
- Кара: е60 530д
- Мечтае да кара: М3 Компакт
- Детайли за колата: Няма много...
Честита Баба Марта и от мен,да ми я пратиш да ми я върже мартеничката

БМВ и пак БМВ и пак БМВ...БМВ
- bozukov_g
- Голямата Базука
-
- Кара: E36-328i sedan E30-323i cabrio
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
Цитат от друго място:
„Ето, че баба Марта и мартениците пристигат. Тъй като това е голям празник в държавата ни, реших да се поразровя и да науча повече за него. Открих интересни неща, а още по-интересното е как ние реагираме. Ето и резюме на това, което открих:
Коя е „Баба Марта”?
Според легендата, „Баба Марта” се ядосала на младо момиче-овчарка, понеже то казало, че Баба Марта няма да й стори нищо лошо, тъй като и двете са жени. За да я опровергае и покаже силите си, баба Марта предизвикала мразовита виелица, и младото момиче умряло от студ.
Когато прочетох приказката, бях шокиран. От какво? Що за лудост празнуваме??? Въпреки, че това е само приказка, ние празнуваме някаква старица, която под давление на малоценността си и манията си да се докаже, отнема живота на младо и невинно момиче. Айде стига бе!!! Да празнуваш престъпление?!
Защо слагаме мартеници?
Открих няколко причини:
1. За да умилостивим Баба Марта! Отново съм шокиран!!! Това е все едно да плащаш на престъпниците/насилници да не те закачат. Интересно, как това поведение, което виждаме на хора от миналото, се преекспонира и в модерния свят.
2. За здраве! Две неща ме учудват. Първо, как едно модерно и претендиращо да бъде рационално общество, може да се надява, че няколко конеца биха му донесли здраве. Второ, България претендира, че е християнска държава. Не би ли трябвало един християнин да се доверява на Бог за здравето си? Все едно казваме, „нямам му много доверие на този Бог... повече разчитам на мартеницата.”
Какво още открих за мартениците?
Няколко цитата от статиите, които четох:
„Мартеницата е символ на пробуждането и култа към слънцето”
„Мартеницата е своеобразен амулет срещу злите сили и окичването с мартеница е един магически ритуален акт: усуканият бял и червен вълнен конец запазват човека чрез механизмите на контактната магия.”
„Ето, че баба Марта и мартениците пристигат. Тъй като това е голям празник в държавата ни, реших да се поразровя и да науча повече за него. Открих интересни неща, а още по-интересното е как ние реагираме. Ето и резюме на това, което открих:
Коя е „Баба Марта”?
Според легендата, „Баба Марта” се ядосала на младо момиче-овчарка, понеже то казало, че Баба Марта няма да й стори нищо лошо, тъй като и двете са жени. За да я опровергае и покаже силите си, баба Марта предизвикала мразовита виелица, и младото момиче умряло от студ.
Когато прочетох приказката, бях шокиран. От какво? Що за лудост празнуваме??? Въпреки, че това е само приказка, ние празнуваме някаква старица, която под давление на малоценността си и манията си да се докаже, отнема живота на младо и невинно момиче. Айде стига бе!!! Да празнуваш престъпление?!
Защо слагаме мартеници?
Открих няколко причини:
1. За да умилостивим Баба Марта! Отново съм шокиран!!! Това е все едно да плащаш на престъпниците/насилници да не те закачат. Интересно, как това поведение, което виждаме на хора от миналото, се преекспонира и в модерния свят.
2. За здраве! Две неща ме учудват. Първо, как едно модерно и претендиращо да бъде рационално общество, може да се надява, че няколко конеца биха му донесли здраве. Второ, България претендира, че е християнска държава. Не би ли трябвало един християнин да се доверява на Бог за здравето си? Все едно казваме, „нямам му много доверие на този Бог... повече разчитам на мартеницата.”
Какво още открих за мартениците?
Няколко цитата от статиите, които четох:
„Мартеницата е символ на пробуждането и култа към слънцето”
„Мартеницата е своеобразен амулет срещу злите сили и окичването с мартеница е един магически ритуален акт: усуканият бял и червен вълнен конец запазват човека чрез механизмите на контактната магия.”
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
- Ronka
- русата мафия!
-
- Кара: E34
- Мечтае да кара: E34
35 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3