Гуми

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 2.5ТДС->330D Automat Tourin
Мечтае да кара: М5

Re: Гуми

Мнение от plam81 » 28 Фев 2011, 23:04

Elesar74 написа:Значи не мога да се убедя нещо, че като една гума е над 200 лв. а друга едва 100 лв. и последната е, едва ли не идентична с първата. Нещо думите евтино и уникално, хич не ми се връзват. Братята китайци може и чудеса да направят, ама и чудесата им от далече си личат, типичен пример са телефоните им с по 2 сим карти, такива боклуци рядко съм виждал, но това е друга тема. За мен Китай в повечето случаи е символ на менте, незнам защо в областта на гумите е едва ли не светотатство да се усъмниш в качеството им. Имам познати, карат по 3-4 зими със Goodyear 7+ и са толкова доволни хората, че нямам думи. Еле единия, цял ден може за гумите си да ми приказва. А не са един двама. И гледам онзи ден в един сервиз, братята китайци успешно са копирали точно този модел гума, обаче вече с леко променена шарка и ест с друго наименование. Ами каучука, дали и него са копирали? Да не е Adidas, да е Adibas. Че и това същото. Само че всеки знае качеството на едното и на другото, а защо за гумите не е от значение? Явно опираме до ценовия фактор като последна и решаваща роля при избора на гуми. Аз за себе си съм решил, купувам това, което според мен струва парите си, след събиране на достатъчно инфо. Купих зимата на 2009 четири нови гуми, ръснах над 800 лв., обаче и с днешна дата още ги търкалям и нямам, никакви, ама абсолютно никакви проблеми с времето и по пътя, не ми пука какво е навън, излизам, тръгвам и си свиркам. А колко съм ги тествал и проверявал, отделен въпрос. Два пъти съм се въртял от липса на добри гуми. Трети път доколкото зависи от мен, няма да има.

Много добре казано колега. :yes:
Темата се доближава до тази с маслата. ;)
Няма как да се купи луканка на цената на кремвирш :bchug:
ИзображениеИзображение

Гуми и Джанти предимно за БМВ
Тел. 0885267795

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 01 Мар 2011, 0:35

plam81 написа:
Elesar74 написа:Значи не мога да се убедя нещо, че като една гума е над 200 лв. а друга едва 100 лв. и последната е, едва ли не идентична с първата. Нещо думите евтино и уникално, хич не ми се връзват. Братята китайци може и чудеса да направят, ама и чудесата им от далече си личат, типичен пример са телефоните им с по 2 сим карти, такива боклуци рядко съм виждал, но това е друга тема. За мен Китай в повечето случаи е символ на менте, незнам защо в областта на гумите е едва ли не светотатство да се усъмниш в качеството им. Имам познати, карат по 3-4 зими със Goodyear 7+ и са толкова доволни хората, че нямам думи. Еле единия, цял ден може за гумите си да ми приказва. А не са един двама. И гледам онзи ден в един сервиз, братята китайци успешно са копирали точно този модел гума, обаче вече с леко променена шарка и ест с друго наименование. Ами каучука, дали и него са копирали? Да не е Adidas, да е Adibas. Че и това същото. Само че всеки знае качеството на едното и на другото, а защо за гумите не е от значение? Явно опираме до ценовия фактор като последна и решаваща роля при избора на гуми. Аз за себе си съм решил, купувам това, което според мен струва парите си, след събиране на достатъчно инфо. Купих зимата на 2009 четири нови гуми, ръснах над 800 лв., обаче и с днешна дата още ги търкалям и нямам, никакви, ама абсолютно никакви проблеми с времето и по пътя, не ми пука какво е навън, излизам, тръгвам и си свиркам. А колко съм ги тествал и проверявал, отделен въпрос. Два пъти съм се въртял от липса на добри гуми. Трети път доколкото зависи от мен, няма да има.

Колега @plam81 все пак знаем че не ядем луканка а кренвирш ;) Но нали знаеш че има и вкусни кренвирши и те не са на цената на луканката.
Колега @Elesar74 не става въпрос за евтино и уникално а за евтино и добро. Все пак цената е от голямо значение и ако можеше всички да си позволим премиум марки нямаше да ги има другите :bchug:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 2.5ТДС->330D Automat Tourin
Мечтае да кара: М5

Мнение от plam81 » 01 Мар 2011, 9:45

Ivo_Borisov написа:
plam81 написа:

Колега @plam81 все пак знаем че не ядем луканка а кренвирш ;) Но нали знаеш че има и вкусни кренвирши и те не са на цената на луканката.
Колега @Elesar74 не става въпрос за евтино и уникално а за евтино и добро. Все пак цената е от голямо значение и ако можеше всички да си позволим премиум марки нямаше да ги има другите :bchug:

И с това съм съгласен колега. ;)
ИзображениеИзображение

Гуми и Джанти предимно за БМВ
Тел. 0885267795

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 01 Мар 2011, 13:21

Значи колеги, това моята тема ли е, я да, моята била. Знаете ли за какво съм я пуснал? Да обсъдим качествата на различни марки гуми, да сме информирани и да направим възможно най-добрия избор. Темата е във BMW форума. Усещам, че тука се измества темата, към парите и цените само. Не говорим за това, говорим за качествата на една гума, сцепление при различни настилки и условия, живот, надеждност и такива неща. Парите на всеки са си негови, да си купува каквото иска. Тук да се предоставя инфо, а потенциалния купувач да решава какво да купи сам. Не съм съгласен обаче да се плюят определени марки, щото имали по-евтини алтеранативи и били едва ли не идентични, това просто няма как да бъде. По същата причина едно Х5, не струва колкото Dacia Duster и не се припокриват в почти нищо. Нали.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

ентусиаст
Аватар
Кара: X5 2003 e39 540

Мнение от sadex5 » 01 Мар 2011, 19:44

Именно средния български купувач първо пита за цената, и после гледа марка на гума, хеле поведението и на суха настилка :) Колкото за живота и, едва ли нормален човек ползва една гума повече от 4 години..
Просто тази тема стана пародия, защото бай Иван няма да даде 1000 лв за гуми, след като си е взел колата за 5500 лв и не го бърка поведението и на мокър път, щото той кара с 70 км в час...Ама кара е39.
Или варианта му е да си купи скъпи гуми ама да ги кара докато излезе плата, и евентуално след 10 години да ги смени ако кара малко.

Китайските гуми ги оплюхме, щото са много голям евтин боклук иначе караме с турски накладки, шарнири, дискове и други подобни пародии.
А това че евтината гума нямала качеството на Мишелина, ами що не си правите тогава колите в Дару Кар, дето има гарантирано качество на частите и висока цена, след като някой твърди че с хубава гума ще лети като хеликоптер...
Аз съм доста технически необразован, и понеже си нямах хабер много от гуми си карам с китайките, и разчитам на X Drive да ме изкара на хлъзгавото. А и карам по 30 хиляди минимално на година и не ми оттърва скъпа гума, въпреки отстъпката на дилъра.
Имам снимка с балон от удар зимата в бордюр, 20 цолова Гудиар, прехвалена 500 доларова гума..

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nikolay86 » 01 Мар 2011, 19:59

И аз да ви запитам,поне сега се наложи да взимам зимни гуми да изкарам тоя месец студовете,неискам да си съсипвам летните,че си още студ(по-каско ще покрият 60-70%).Та взех от тия http://www.bggumi.com/eshop/productinfo/1/15039587/ и предишните ми зимни бяха Run flat..ма тоя Dunlop много тежък ми се вижда и много твърда гума,като камък е :shock: ,нормално ли е това?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от meha » 02 Мар 2011, 15:46

аз обух моята кола декември с 4 нови такива,НО 3D ....защото исках гума с нов ДОТ ,а тази модел който си показал е предишния и е почти невъзможно да се намери......мога да кажа само положителни неща за гумата,въпреки че цената цената е адска,но няма как.Вкарвах я в доста големи преспи и определено се справи добре,че даже и теглих малко един закъсал,беше като трактор :mhihi:

Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 02 Мар 2011, 17:55

Всеки сам да решава какво може да си купи и къде, с какво и как да си поддържа колата. Нужно ли е да го повтарям? Целта на темата е да се дава достатъчно инфо за гумите на нашия пазар, по възможност от хора, които имат достатъчно наблюдения към различните марки и модели, личен опит и т.н. За това с какво карам аз, казах. Като пробвам летните Goodyear F1 ще пиша, ма има още време за тях. Благодаря на колегата, който писа за тия гуми някъде на предните страници. Това е целта. Колега sadex, нещо много изкривяваш нещата ми се струва и много обобщаваш. Бай ти Иван с колата за 5500 лв., не е пример за подражание, нито еталон за сочене. Нито някой подобен. Какво, колата трябва да струва 50 000 лв., че да дадеш 1000 лв. за гуми? А живота колко струва? И щото не струва толкова(колата), обувай си боклуци, щото са евтинки и са = на скъпите. Моите уважения към xDrive, DSC т.н. системи за сигурност, ама те пет пари не струват с тяхното допълнение, надеждни и качествени гуми. Аз пък минавам по 40 000 км на година и мога уверено да кажа, че комбинацията от хубави гуми + системата DSC на колата, е равно на- сигурност и увереност на пътя, с едно разумно шофиране. Аз не си купувам гуми, за да карам като луд, а за да имам сцепление с настилката на пътя при всякакви условия, в зависимост от сезона.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от meha » 03 Мар 2011, 2:29

Elesar74 написа:Като пробвам летните Goodyear F1 ще пиша, ма има още време

неструват,или поне мойте са били дефектни,много леки вибрации,хлъзгат много на мокро,с радост ги свалих от колата :mhihi:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: му се E39
Мечтае да кара: Е39

Мнение от ALiGaToR » 03 Мар 2011, 15:31

А какъв е най-малкия размер който може да се сложи на Е39-тката. И да уточня като казвам малки. Имам в предвид да не са широки ами високо профилни.
Интересува ме като цяло за 15-ки, защото при тях може да се сложи най-високо профилна гума.
Ще има ли някакви неблагоприятни последствия от страна на стабилността и фрапираща ли ще е.
И направо кажете какви са преимуществата и недостатъците на тясната и високо профилната гума в сравнение с широките ниско профилни гуми.
Все пак е хубаво да са наясно хората като мен с разликата в размерите, за да не се хвърлят на най-скъпото като смятат че е най-добро за тях. :yes:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: G02 ///M40d

Мнение от blacksapphire » 03 Мар 2011, 15:39

Отваряш си шофьорската врата и гледаш колонката, каквото ти е написал Гюнтер, това слагаш. :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: му се E39
Мечтае да кара: Е39

Мнение от ALiGaToR » 03 Мар 2011, 15:46

:OT: Забравих да спомена, че аз такава кола все още нямам и затова задавам такива въпроси :OT:
Ако може някой да обясни малко по-подробно поне зависимостите между гумите и характеристиките им.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от speedhokk » 03 Мар 2011, 16:55

Е па на вратата май пишеше, че най-малката е 205/65/15, ама аз зимата я карам с 195/65/15. За по-малко не знам дали може.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: всичко

Мнение от ilchev » 03 Мар 2011, 18:39

Колега за 15 цола може от 195/65, 205/65, 225/60 като първия не е много за препоръчване но моите зимни са такива. Колкото ти е по висока гумата толкова по-меко ще те вози и обратното, макар че аз не усещам почти никаква разлика межде 15 и 16 цола.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 09 Мар 2011, 16:22

Apunch написа:Съвсем скоро ще имате и достатъчно сериозен избор между китайски модели и марки автомобили и на нашия пазар. Ще им налитате ли като на гумите?

А за това с какви гуми карали били в Щатите и комплектовали новите коли и ренталите - това е последното, което може да ме накара да я купя тази гума...

И не ме разбирайте погрешно - нямам нищо против китайските продукти. Просто има неща произведени в Китай, които на този етап няма да си купя, категорично.

:yes:

Относно китайските стоки - това, че в Америка всички карали с китайски гуми не значи, че ако си купиш китайски гуми в България ще са много добри.
Просто за Америка отива най-качествената китайска стока (бил съм там 3 пъти за по 4-5 месеца и мога да кажа, че 90% от стоките им са "made in china"), а в България идва само контрабанда от дефектни, бракувани и долнопробни стоки.
Почти всичко, което съм си купил от там е било китайско, и то с доста добро качество. Сега ми е на бюрото един портфейл Calvin Klein (made in china естествено 8) ), купуван от там през 2005-та или 2006-та и не е мръднал, като се има предвид, че от както е купен ми е постоянно в задния джоб. Не мисля, че портфейл от Илиянци ще издържи и 1 година... :mhihi:
Та и с гумите предполагам е същото :mhihi:

П.П.: А в България да си купиш нещо китайско... :banghead:
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

ПредишнаСледваща

Назад към E39