Ипотека
Модератор: Общи модератори
- BMW_RIDER
- младши ентусиаст
-
- Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
- Мечтае да кара: "samodelna" kola
Re: Ипотека
Сондьора написа:FaceOff написа:
Не съм с ипотека Сондьор, пази боже! Под наем съм от 2 години, а апартамента ми от 130 квадрата седи празен докато се разберем с бившата ми...Просто искам да съм обективен, иначе е лесно да се говори. На под 30 години съм успял да си го купя, но времената се промениха, или както се казва - дупе знае 2 и 200.
Е и аз си го купих на под триесе..все още с настоящата...не ми се мисли кво тие..![]()
И аз съм обективен, понеже никога не бих се обесил за банка...
зедно, ма аз съм го плащал...и аз не мисля за тия работи, те като дойдат..ше го мъчиме..
п.п. Има си закон, ако тя не може да докаже, че е участвала наравно, губи..., но акто те е хванала в крачка е по трудно.
Ами не е съвсем така колега, смята се ,че примерно грижата за децата вършенето на домакински труд както и помагането не под формата на пари пак си е участване от страна на жената и имота пак си е СИО.
Трудно се доказва ,че имота трябва да си е само на единия съпруг и това обикновенно става в случайте когато е купен с пари дарени от родителите му или от продажбата на личен имот, какъвто е примерно дарения, наследения или купения преди брака, и то пак трябва да се докаже в съда, а това дали те е хванала в крачка няма особено значение.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on
- BMW_RIDER
- младши ентусиаст
-
- Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
- Мечтае да кара: "samodelna" kola
Сондьора написа:FaceOff написа:
Не съм с ипотека Сондьор, пази боже! Под наем съм от 2 години, а апартамента ми от 130 квадрата седи празен докато се разберем с бившата ми...Просто искам да съм обективен, иначе е лесно да се говори. На под 30 години съм успял да си го купя, но времената се промениха, или както се казва - дупе знае 2 и 200.
Е и аз си го купих на под триесе..все още с настоящата...не ми се мисли кво тие..![]()
зедно, ма аз съм го плащал...и аз не мисля за тия работи, те като дойдат..ше го мъчиме..
п.п. Има си закон, ако тя не може да докаже, че е участвала наравно, губи..., но акто те е хванала в крачка е по трудно.
Ами не е съвсем така колега, смята се ,че примерно грижата за децата вършенето на домакински труд както и помагането не под формата на пари пак си е участване от страна на жената и имота пак си е СИО.
Трудно се доказва ,че имота трябва да си е само на единия съпруг и това обикновенно става в случайте когато е купен с пари дарени от родителите му или от продажбата на личен имот, какъвто е примерно дарения, наследения или купения преди брака, и то пак трябва да се докаже в съда, а това дали те е хванала в крачка няма особено значение.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on
- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
Тва знам аз, може, и не ми се мисли по тая тема...тва са се гадни работи...а ако си и с деца е мани заеви...
- ms
-
-
- Кара: Кенеф от Инголщат
FaceOff написа:Аз предпочитам Бушмилс пред Джеймисън, защото съм пробвал и двете, ти живял ли си на 30 км от града за да казваш какво предпочиташ?
Поне от пиене разбираш- и аз съм на Бушмилс

- ((:BuKcu:))
- старши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: F32 M4
BMW_RIDER написа:Сондьора написа:FaceOff написа:
Не случайно всяка година подаваме Годишни данъчни декларации, където всеки си показва доходите. Това е най-лесният начин да се докаже кой какво участие е имало. Ако парите са били дарени, то тогава трябва да има Договор за дарение, в който ясно да е описано какво и на кого се дарявя.
Както разбирам имотът е придобит по време на брака, т. е и двамата съпрузи имат равен дял върху имота. За да се махне единия - другия трябва да му изплати половината апартамент и обратното.
А и не зависимо, че сте разделени това не пречи да се обитава жилището, или поне 50% от него

- Mecho
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: по улици без дупки
- Детайли за колата: E36 m50b20
E36 M52B28
E39 M52B28
Искам само да вметна и сценария, който изпускате, а именно:
Плащаш за наем У пари и останалите У ги вкарваш в бизнес. Бизнеса обаче пропада и оставаш на улицата без апартамент и без бизнес. Защото гледам тук всички сте много сигурни в успеха от бизнес начинание, а той е доста спорен.
Иначе гласувах против кредита, но това е защото не съм поставен пред избор между наем и кредит...
Плащаш за наем У пари и останалите У ги вкарваш в бизнес. Бизнеса обаче пропада и оставаш на улицата без апартамент и без бизнес. Защото гледам тук всички сте много сигурни в успеха от бизнес начинание, а той е доста спорен.
Иначе гласувах против кредита, но това е защото не съм поставен пред избор между наем и кредит...
- TPAKTOP
- младши ентусиаст
-
- Кара: М5 с шпер, а за Х5 не съм сигурен
Има доста по-изгодни начини на закупуване на жилище! Купуваш го кум строителя и го изплащаш към него с много по-малка лихва от банката. Ако си наемето добър адвокат преди подписване на самия договор няма да има начин да ви измамят. Така може да си получите оскъпяването като отстъпка ако примерно строителя не получи Акт 16 за сградата на време ако сте се разбрали предварително! Имаше нещо от сорта на 12000лв първоначално и N брой вноски по 2000-3000лв през няколко месеца което не е кой знае какво натоварване защото ако ще плащате на месец по 800лв вноска идва същото но крайната цена ще бъде по-поносима. Бях гледал преди доста време подобна схема на плащане в новостроящ се комплекс в Нови хан ама се отказах. Всичко си беше сериозно и реално изплащаш на колкото си искаш ама докато се посрои твоя блок с твоя етаж трябва да си го платил до край. Ама то почти същото е да си спестиш парите и да го думнеш в кеш! Или по-добрия случай е да заборчееш на роднини(ако имаш такива които могат да ти заемат де
)

- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
pampo написа:Искам само да вметна и сценария, който изпускате, а именно:
...
Да , но винаги можеш да се изнесеш в някоя смотана кутия за 250-300 лева на месец , които ще може да плащаш ,ако ще да тоалетни да миеш . Ако не си със жена , пък може да се живееш със съквартиранти , което не е перфектно , но няма да си на улицата

Последна промяна acho.rs на 18 Яну 2011, 0:28, променена общо 1 път
- batvlady79
- младши ентусиаст
-
- Кара: 525dA '09
- Мечтае да кара: ново БМВ
TPAKTOP написа:Има доста по-изгодни начини на закупуване на жилище! Купуваш го кум строителя и го изплащаш към него с много по-малка лихва от банката. Ако си наемето добър адвокат преди подписване на самия договор няма да има начин да ви измамят. Така може да си получите оскъпяването като отстъпка ако примерно строителя не получи Акт 16 за сградата на време ако сте се разбрали предварително! Имаше нещо от сорта на 12000лв първоначално и N брой вноски по 2000-3000лв през няколко месеца което не е кой знае какво натоварване защото ако ще плащате на месец по 800лв вноска идва същото но крайната цена ще бъде по-поносима. Бях гледал преди доста време подобна схема на плащане в новостроящ се комплекс в Нови хан ама се отказах. Всичко си беше сериозно и реално изплащаш на колкото си искаш ама докато се посрои твоя блок с твоя етаж трябва да си го платил до край. Ама то почти същото е да си спестиш парите и да го думнеш в кеш! Или по-добрия случай е да заборчееш на роднини(ако имаш такива които могат да ти заемат де)
Да, това е добра схема, но ако строителя е добросъвестен. Имам предвид - ако вложи първоначалните вноски в строежа, а не на други места. Щото ако стане второто - не може да си довърши сградата и всичко приключва за всички купувачи. Ти не му даваш цялата сума, но пък си вътре минимум с първоначалната вноска - насреща ти оставят примерно само груб строеж, може и само колони и плочи. И междувременно тези пари ако си ги взел с кредит - пак плащаш лихва на банката, а насреща нямаш нищо. Затова покупките на зелено умряха през последните 2 години, хората предпочитат да е напълно завършено и сигурно, отколкото да е по-евтино, но да рискуват със строителя.
Когато прочетох за вредата от алкохола, се отказах от четенето..
- TPAKTOP
- младши ентусиаст
-
- Кара: М5 с шпер, а за Х5 не съм сигурен
batvlady79 написа:TPAKTOP написа:Има доста по-изгодни начини на закупуване на жилище! Купуваш го кум строителя и го изплащаш към него с много по-малка лихва от банката. Ако си наемето добър адвокат преди подписване на самия договор няма да има начин да ви измамят. Така може да си получите оскъпяването като отстъпка ако примерно строителя не получи Акт 16 за сградата на време ако сте се разбрали предварително! Имаше нещо от сорта на 12000лв първоначално и N брой вноски по 2000-3000лв през няколко месеца което не е кой знае какво натоварване защото ако ще плащате на месец по 800лв вноска идва същото но крайната цена ще бъде по-поносима. Бях гледал преди доста време подобна схема на плащане в новостроящ се комплекс в Нови хан ама се отказах. Всичко си беше сериозно и реално изплащаш на колкото си искаш ама докато се посрои твоя блок с твоя етаж трябва да си го платил до край. Ама то почти същото е да си спестиш парите и да го думнеш в кеш! Или по-добрия случай е да заборчееш на роднини(ако имаш такива които могат да ти заемат де)
Да, това е добра схема, но ако строителя е добросъвестен. Имам предвид - ако вложи първоначалните вноски в строежа, а не на други места. Щото ако стане второто - не може да си довърши сградата и всичко приключва за всички купувачи. Ти не му даваш цялата сума, но пък си вътре минимум с първоначалната вноска - насреща ти оставят примерно само груб строеж, може и само колони и плочи. И междувременно тези пари ако си ги взел с кредит - пак плащаш лихва на банката, а насреща нямаш нищо. Затова покупките на зелено умряха през последните 2 години, хората предпочитат да е напълно завършено и сигурно, отколкото да е по-евтино, но да рискуват със строителя.
За това което споменах за Нови Хан ставаше въпрос за огромен затворен комплекс в който дори имаше построени няколко кооперацийки и дори имаше хора които са се нанесли! Това само по себе си гарантира в някаква степен за сигурност! Беше нещо от сорта на 10 жилищни сгради и 10 къщи което никак не е малко. И по план си има ред на строене: 1-ва, 2-ра, 3-та,...,9-та, 10-та И ако приемем че първите две вече са построени а третата е в процес на строеж можеш да направиш преценка и да купиш апартамент в деветата или десетата които примерно ще бъдат построени след 2-3 години. Дори и да си с ипотека пак ти трябва 20% начална вноска която можеш да я вложиш в строеж на зелено. Винаги трябва да имаш някакви пари не можеш да тръгнеш така "на голо" само с кредити че доста би те затруднило!

- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
(археолога в действие)
Аз съм българче щастливо-
купих си апартамент!
Май стените са накриво,
но нали си е за мен!
Кредита е първа стъпка-
почваш с банката борба.
То си е голяма тръпка,
ако жив си след това.
Чакаш смело кота било.
с други думи- груб строеж.
И ти става много мило,
сякаш с болка ти растеш.
После идва дограмата-
пее твоето сърце.
Кондензира по стената,
но си имаш PVC.
Ето майсторите сръчно
ще шпакловат две стени.
Обясняват ти научно
всички нови кривини.
После плочки, гипс-картони,
майстор нов и нов късмет-
пренарежда без фасони
уж прекрасния паркет.
Иде шкаф, след него втори-
тук очукан, там сгрешен.
Но със майстор не се спори-
той е майстор, ти кретен.
И накрая, без съмнение,
си щастливец, ако ток,
след година закъснение,
има в новия ти блок...
Ех ти българче щастливо
пак си стъпило накриво.
Туй че майстор те люлее
в мрежата си и ти пее -
то е песен безобидна.
Виж кво става, рожбо свидна,
щом банкерът те налази.
Нека Господ да те пази
от горещия му дъх във къдриците ти черни!
Помислите му са скверни
и туй дето ти убива,
докат в скута му седиш,
не е на майстора теслата,
ни е кирка, ни лопата.
То е друг вид инструмент -
кредит за апартамент.
Да не се засегне някой - това е просто смешка , която видях в нета и има малко общо с темата
Аз съм българче щастливо-
купих си апартамент!
Май стените са накриво,
но нали си е за мен!
Кредита е първа стъпка-
почваш с банката борба.
То си е голяма тръпка,
ако жив си след това.
Чакаш смело кота било.
с други думи- груб строеж.
И ти става много мило,
сякаш с болка ти растеш.
После идва дограмата-
пее твоето сърце.
Кондензира по стената,
но си имаш PVC.
Ето майсторите сръчно
ще шпакловат две стени.
Обясняват ти научно
всички нови кривини.
После плочки, гипс-картони,
майстор нов и нов късмет-
пренарежда без фасони
уж прекрасния паркет.
Иде шкаф, след него втори-
тук очукан, там сгрешен.
Но със майстор не се спори-
той е майстор, ти кретен.
И накрая, без съмнение,
си щастливец, ако ток,
след година закъснение,
има в новия ти блок...
Ех ти българче щастливо
пак си стъпило накриво.
Туй че майстор те люлее
в мрежата си и ти пее -
то е песен безобидна.
Виж кво става, рожбо свидна,
щом банкерът те налази.
Нека Господ да те пази
от горещия му дъх във къдриците ти черни!
Помислите му са скверни
и туй дето ти убива,
докат в скута му седиш,
не е на майстора теслата,
ни е кирка, ни лопата.
То е друг вид инструмент -
кредит за апартамент.
Да не се засегне някой - това е просто смешка , която видях в нета и има малко общо с темата

- BAHKATA_TDI
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E46 Touring/Е46 Coupe/ X3
- Мечтае да кара: new BMW
Аз също съм против ипотеката.
Нека си представим следното:
Вариант 1.
Аз и женами сме голи като пушки
Отиваме в банката, доказваме приличен средно статистически доход. Харесали сме си 65 кв. метра (30 годишна панелка
, уви в 2011 сме, последните панелки бяха в кв. Левски за работниците в Кремиковци през далечната 1986 – 87. Всички останали са в 70-те) реално двустаен апартамент (кухня, хол и спалня), а не ново строителство в което продавача ти казва 65 квадрата, а ти като вземеш ролетка и замерис всички стаи едвам 50 докарваш. И така апарта мента струва да речем 42000 евро.
Банката ни казва, че може да ни отпусне 80% от ипотеката 33600 евро (за остатъка от 8400 евро се оправяй сам). 33600 евро в ипотека за 35г. е някъде около 850 лева на месец.
И понеже сме „голи като пушки“ остатъка от ипотеката 8400 евро (16500 лева) трябва да ги изтегим в „потребителски кредит“ – който е около 250-300 лв на месец за 10 години.
Апартамента за да го направим така както на нас ни харесва трябва да извадим още поне 30000 лева. (все пак сме „голи като пушка“ нямаме си нито хладиник, ТВ ... нищо, започваме от нулата.) Вторият ни „потребителски кредит“ за 30000лв ще е 500-600 лева на месец за 10 години.
Теглим чертата: Значи на нас ни се събират за първите 10 години от 1600-1750 лева на месец само за да имаме този апартамент. И после 25 години по 850 лева.
Отделно банката ще ме прати при нейн Нотарус за да исповяда сделката и след като плата около 3-5000 лева такси на банки и нотариус ще започне да тече ипотеката.
На средата на ипотеката 17 година, на тази вече 47 годишна панелка
трябва да и се направи вътрешен основен ремонт и да си смениш мебелите. Това са още кинти които за сега не ги смятам. Също няма да смятам данъците и таксите за апартамента.
Вариант 2.
Ние с жена ми можем да отделяме от 1600-1750лв (справка вариант 1
) за ипотеки и заеми.
Отиваме на вариант под наем. Харесва си 65 кв. обзаведен в приличен вид със СОТ, климатик и за него плащаме примерно 600 - 700 лева на месец.
Остатъка от 1000 лева ги вкарваш на влог в стабилна банка. На 10 година банката ще ни „удари“ у главите поне с 120000 лева без да смятам лихвите.
10-та година във вариант 1 е момента когато остава само ипотеката.
На десетата година с 120000 лв. Можем да си вземем тогава наше си жилище.
Нека си представим следното:
Вариант 1.
Аз и женами сме голи като пушки

Отиваме в банката, доказваме приличен средно статистически доход. Харесали сме си 65 кв. метра (30 годишна панелка

Банката ни казва, че може да ни отпусне 80% от ипотеката 33600 евро (за остатъка от 8400 евро се оправяй сам). 33600 евро в ипотека за 35г. е някъде около 850 лева на месец.
И понеже сме „голи като пушки“ остатъка от ипотеката 8400 евро (16500 лева) трябва да ги изтегим в „потребителски кредит“ – който е около 250-300 лв на месец за 10 години.
Апартамента за да го направим така както на нас ни харесва трябва да извадим още поне 30000 лева. (все пак сме „голи като пушка“ нямаме си нито хладиник, ТВ ... нищо, започваме от нулата.) Вторият ни „потребителски кредит“ за 30000лв ще е 500-600 лева на месец за 10 години.
Теглим чертата: Значи на нас ни се събират за първите 10 години от 1600-1750 лева на месец само за да имаме този апартамент. И после 25 години по 850 лева.
Отделно банката ще ме прати при нейн Нотарус за да исповяда сделката и след като плата около 3-5000 лева такси на банки и нотариус ще започне да тече ипотеката.
На средата на ипотеката 17 година, на тази вече 47 годишна панелка

Вариант 2.
Ние с жена ми можем да отделяме от 1600-1750лв (справка вариант 1

Отиваме на вариант под наем. Харесва си 65 кв. обзаведен в приличен вид със СОТ, климатик и за него плащаме примерно 600 - 700 лева на месец.
Остатъка от 1000 лева ги вкарваш на влог в стабилна банка. На 10 година банката ще ни „удари“ у главите поне с 120000 лева без да смятам лихвите.
10-та година във вариант 1 е момента когато остава само ипотеката.
На десетата година с 120000 лв. Можем да си вземем тогава наше си жилище.
- SKISA
-
-
- Кара: комби...нация и Вайълет!
има един основен постулат ,който спазвам винаги и тва ме е държало далеч от хиените в банките....!
не си купувам това ,за което нямам пари!!! просто е. не харча пари ,които не са мои,простирам си краката според чергата и ако ми се е случило да взема пари на заем е било от роднина, от приятел или от баща ми или брат ми и то за кратко време ,за да си свърша някаква работа. не си купувам нито кола ,нито жилище ,нито печка с чужди пари...! и за да предотвратя приказките:"лесно ти е на тебе - ти имаш!" ще кажа ,че и съм нямал и съм се свивал в една стая на баба ми в къщата 3 на 2. и не съм се юрнал в банката да дръпна кредит ,а си кротувах и спастрях.
с тия лихви просто купуваме гранита и огромните скъпи ,стъклени офиси на банките ,за да ни заслепяват колко са "стабилни" и да им се връзваме на номерата...
не си купувам това ,за което нямам пари!!! просто е. не харча пари ,които не са мои,простирам си краката според чергата и ако ми се е случило да взема пари на заем е било от роднина, от приятел или от баща ми или брат ми и то за кратко време ,за да си свърша някаква работа. не си купувам нито кола ,нито жилище ,нито печка с чужди пари...! и за да предотвратя приказките:"лесно ти е на тебе - ти имаш!" ще кажа ,че и съм нямал и съм се свивал в една стая на баба ми в къщата 3 на 2. и не съм се юрнал в банката да дръпна кредит ,а си кротувах и спастрях.
с тия лихви просто купуваме гранита и огромните скъпи ,стъклени офиси на банките ,за да ни заслепяват колко са "стабилни" и да им се връзваме на номерата...
- ecko_becko
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E38 730dA 184Hp '00- Black Pearl :)
- Мечтае да кара: X5 Le Mans :):):)
BMW_RIDER написа:ms написа:Е хубаво си против- и аз съм, и другите са против... Ама айде като си против иди си купи едно жилище в кеш да те видя...
Да така е, ама имаш лека грешка в изречението или по специално - "си купи". Правилното е иди купи на банката едно жилище и плащай десетилетие и повече докато стане твое.
Ама айде като няма възможност както викаш какво да правиш, ама пък тия дето тяхно жилище го ипотекират за заем от банка немога да ги разбера.
Иначе относно наема, не е песен, но поне като нямаш пари си тръгваш, като излезе дефект или недоправено(често срещано по новото строителство) не е твой проблем. Представяш ли си да си купиш на ипотека, в някоя от тия новите сгради като една позната дето толкова е куцо изчислено , че като лае кучето през 2 апартамента в твоя от резонса ше ти падне картината- не се бъзикам.
Много точно казано