термостат BMW E60 525d

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: баничарка с компресор

Re: термостат BMW E60 525d

Мнение от da6ip » 04 Мар 2011, 20:04

fittipaldi написа:Почисти си радиаторите .Аз направих това заедно със смяната на термостатите заради разположението си доста се задръстват .Преди горещините мисля че е добре всички да ги погледнат.От моите след обработка с препарат излезна много гадост.Имам предвид почистване отвън и между тях. :yes:

колега дай малко повече подробности:
какъв двигател и коя година е колата ти?
трябва ли да се махат термостатите (че точно ги смених)?
може ли при смяна на водна помпа да стане това прочистване?
вадят ли се радиаторите от колата или просто се плакнат с високо налягане?
"отвън" искаш да кажеш с пароструйка да се почисти между ребрата?
"между тях" искаш да кажеш всичките маркучи ли?
каква гадост излезе отвътре, ръждива или просто мърлява?
:mrgreen:
Space, pace and grace. www.more-to-come.com

Потребител
Аватар

Мнение от fittipaldi » 05 Мар 2011, 9:06

da6ip колата е като твоята е61 530д 218к.с. 2005г.Маистора които ми почисти радиаторите каза че това е добре да се прави всяка година.Освен термостатите смених и ремъците и колата доста беше разглобена радиаторите не са сваляни просто обилно се напояват с препарат особено външния и се почистват със струя,докато остане чист метал.Това което излиза е набит прах кал листа клечки комари и т.н.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: bmw F 11 530 D
Мечтае да кара: BMW М6 Купе Кабрио

Мнение от badjo E60 » 05 Мар 2011, 23:42

Днес при мен имаше развитие ,утре продължавам :idea: Значи:Купихме уред за измерване на температурата на антифриза за да сме сигурни че показанията са верни,при температура 95 градуса на дисплея поставихме термометара в казанчето на антифриза там температурата беше 93 градуса която си е пак висока.После закачихме колата за да я четем на място и в движение в градски и в извънградски условия и при изкачване.Стигна 99 градуса най много а под 94 не падна и на компютара показваше същите градуси като на таблото :dunno: И тогава решихме да видим състоянието на радиаторите.Свалихме металната стойка и разкачихме перката.Тогава видяхме страшната мизерия \кал,комари,листа\. :confused: Тук искам да кажа че колата ми е на 120000 км.реални Казвам го за да си правят изводи другите колеги за състоянията на радиаторите им.Напръскахме обилно радиаторите със обезмаслител на Мафра и го ооставихме да подейства след това със водоструйка започнахме да чистим от вътре на вън,толкова беше затлачен че водата не можеше да премине до втория радиатор.На място няма как да се продухат перфектно за това я тествах след това при същите условия за да видим ще има ли промяна \ на място и в движение в градски и в извънградски условия и при изкачване\ Резултата е на всякъде градусите бяха с два на долу.Утре ще свалим радиаторите за да ги изчистим както трябва защото явно проблема идва от тук :idea:
ИМА ЛИ ЖЕЛАНИЕ ИМА И НАЧИН
http://aronmen.hit.bg/
http://www.vbox7.com/play:2e3dc271

Изображение

Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: M57TUD25

Мнение от @ndro » 06 Мар 2011, 1:13

@ndro написа:за тези се сещам на първо четене...
- проблем в самите термостати (не е/са за този модел или не работи/ят коректно)
- недобре обезвъздушена система
- запушен радиатор
- проблем в датчика на температурата (подава грешна информация към термостатите или отчита неправилно и показва грешна температура на дисплея)

дано това да е проблемът :yes:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от badjo E60 » 06 Мар 2011, 18:34

badjo E60 написа:Днес при мен имаше развитие ,утре продължавам :idea: Значи:Купихме уред за измерване на температурата на антифриза за да сме сигурни че показанията са верни,при температура 95 градуса на дисплея поставихме термометара в казанчето на антифриза там температурата беше 93 градуса която си е пак висока.После закачихме колата за да я четем на място и в движение в градски и в извънградски условия и при изкачване.Стигна 99 градуса най много а под 94 не падна и на компютара показваше същите градуси като на таблото :dunno: И тогава решихме да видим състоянието на радиаторите.Свалихме металната стойка и разкачихме перката.Тогава видяхме страшната мизерия \кал,комари,листа\. :confused: Тук искам да кажа че колата ми е на 120000 км.реални Казвам го за да си правят изводи другите колеги за състоянията на радиаторите им.Напръскахме обилно радиаторите със обезмаслител на Мафра и го ооставихме да подейства след това със водоструйка започнахме да чистим от вътре на вън,толкова беше затлачен че водата не можеше да премине до втория радиатор.На място няма как да се продухат перфектно за това я тествах след това при същите условия за да видим ще има ли промяна \ на място и в движение в градски и в извънградски условия и при изкачване\ Резултата е на всякъде градусите бяха с два на долу.Утре ще свалим радиаторите за да ги изчистим както трябва защото явно проблема идва от тук :idea:

Сега зглобяваме после ще пиша за резултата. Свалихме три килограма кал от радиатора :shock: Само да питам нещо,смених и водната помпа но новата е с една лопатка в повече.Това проблем ли е :?: Старата беше с седем пластмасови а новата е с осем метални. Новата си излиза такава по рамата в БМВ.

Изображение

Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от @ndro » 06 Мар 2011, 18:43

@ndro написа:
bossorange написа:Андро- при изкачване и настъпване до какви грауси стига твойта?

например на изкачване на витиня към софия (магистрала хемус) при сегашните зимни температури (около нулата) съм я виждал да стига до 96 (97 на моменти).
НО... за много кратко. след секунди пада на 92 (93 на моменти).

днес на същата отсечка при температури около нулата не прехвърли 92 градуса през цялото време. колебаеше се между 90 и 92...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: x5 g05 4.0i
Мечтае да кара: кола дет не се разваля

Мнение от bossorange » 07 Мар 2011, 15:50

Днес питах моя майстор-електричар за работната температура - 91 - 99градуса по каталог...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от badjo E60 » 07 Мар 2011, 16:57

badjo E60 написа:
badjo E60 написа:Днес при мен имаше развитие ,утре продължавам :idea: Значи:Купихме уред за измерване на температурата на антифриза за да сме сигурни че показанията са верни,при температура 95 градуса на дисплея поставихме термометара в казанчето на антифриза там температурата беше 93 градуса която си е пак висока.После закачихме колата за да я четем на място и в движение в градски и в извънградски условия и при изкачване.Стигна 99 градуса най много а под 94 не падна и на компютара показваше същите градуси като на таблото :dunno: И тогава решихме да видим състоянието на радиаторите.Свалихме металната стойка и разкачихме перката.Тогава видяхме страшната мизерия \кал,комари,листа\. :confused: Тук искам да кажа че колата ми е на 120000 км.реални Казвам го за да си правят изводи другите колеги за състоянията на радиаторите им.Напръскахме обилно радиаторите със обезмаслител на Мафра и го ооставихме да подейства след това със водоструйка започнахме да чистим от вътре на вън,толкова беше затлачен че водата не можеше да премине до втория радиатор.На място няма как да се продухат перфектно за това я тествах след това при същите условия за да видим ще има ли промяна \ на място и в движение в градски и в извънградски условия и при изкачване\ Резултата е на всякъде градусите бяха с два на долу.Утре ще свалим радиаторите за да ги изчистим както трябва защото явно проблема идва от тук :idea:

Сега зглобяваме после ще пиша за резултата. Свалихме три килограма кал от радиатора :shock: Само да питам нещо,смених и водната помпа но новата е с една лопатка в повече.Това проблем ли е :?: Старата беше с седем пластмасови а новата е с осем метални. Новата си излиза такава по рамата в БМВ.

Днес пак я тествах.Работи в диапазон 92-96 градуса.Почвам да проверявам датчиците защото мерихме с термометър температурата в казанчето и дава разлика от два градуса.Излизат при четене три датчика-кой е най важен :?: Някой да помага :confused:

bossorange :shock: 99градуса ми се струват много на 100 антифриза почва да ври :shock:

Изображение

Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pesho » 07 Мар 2011, 18:28

badjo E60 написа:.... на 100 антифриза почва да ври :shock:

Водата да, ама микса антифриз/вода е някъде между 120 - 130 градуса мисля.
Вземи предвид че тия термометри имат някво фабрично предвидено отклонение, както и
датчиците и недей да разчиташ, че разликата е значителна.
А след като си сменил цялата охладителна система, за мен остава само зле обезвъздушена.
Не знам какво мислят колегите ама на мен тия коли са ми страшно трудни за
обезвъздушаване.

Legendary
Аватар
Кара: G30 530iX LCI, F25 30iX

Мнение от MadChicken » 07 Мар 2011, 18:39

Между другото горе-долу по темата, някой може ли да ми каже колко е цялото количество охладителна течност на 3.0d, че не го намирам в програмите, а ми е нужно да знам за цялостната смяна на антифриза. Някой знае ли?
Only dead fish follow the stream...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от badjo E60 » 07 Мар 2011, 19:25

MadChicken написа:Между другото горе-долу по темата, някой може ли да ми каже колко е цялото количество охладителна течност на 3.0d, че не го намирам в програмите, а ми е нужно да знам за цялостната смяна на антифриза. Някой знае ли?

Точно 9.800.

Изображение

Изображение

Legendary
Аватар
Кара: G30 530iX LCI, F25 30iX

Мнение от MadChicken » 07 Мар 2011, 20:07

badjo E60 написа:Точно 9.800.

Благодаря колега.
Only dead fish follow the stream...

ентусиаст
Аватар

Мнение от @ndro » 07 Мар 2011, 22:44

bossorange написа:Днес питах моя майстор-електричар за работната температура - 91 - 99градуса по каталог...

пусни го тоя каталог да го видим.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: баничарка с компресор

Мнение от da6ip » 07 Мар 2011, 23:28

- работната температура на тия двигатели е 90 градуса плюс минус нещо. термостатите отварят на 88 градуса.
- антифриза няма как да ври на 100 градуса, иначе отдавна да са ни изгърмяли двигателите. 120-130 по ми звучи близо до реалността.
- обемът на охладителната течност в 535д е 7.5 литра по мои данни (не каталог)
Space, pace and grace. www.more-to-come.com

младши ентусиаст
Аватар
Кара: x5 g05 4.0i
Мечтае да кара: кола дет не се разваля

Мнение от bossorange » 08 Мар 2011, 11:16

@ndro написа:
bossorange написа:Днес питах моя майстор-електричар за работната температура - 91 - 99градуса по каталог...

пусни го тоя каталог да го видим.

Незнам откъде го е видял това, но може да се разчита на него. Не искам да го тормозя за такова нещо, че и без това му подпалих тел тези дни. Като ида при него някой ден, ще го питам.

ПредишнаСледваща

Назад към Е60/Е61