Е46 318и мени оборотите на празен ход?

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e46 318i m43
Мечтае да кара: X6 --- ----

Re: Е46 318и мени оборотите на празен ход?

Мнение от StelllsKi » 28 Фев 2011, 17:51

Здравейте колеги снощи проверих как е при мен духа или смуче и се оказа пак нещо много странно... когато отворих капачката започна да пръска леко масло и се промениха леко оборотите на колата.НО когато сложа ръката си на 5 см от дупката на капака на главата усещам как духа,а когато запуша дупакта с ръка сякаш започва да смуче и не сякаш ами направо си ми засмуква ръката.Това как ви се струва :dunno:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E70

Мнение от slitter » 28 Фев 2011, 18:09

StelllsKi написа:Здравейте колеги снощи проверих как е при мен духа или смуче и се оказа пак нещо много странно... когато отворих капачката започна да пръска леко масло и се промениха леко оборотите на колата.НО когато сложа ръката си на 5 см от дупката на капака на главата усещам как духа,а когато запуша дупакта с ръка сякаш започва да смуче и не сякаш ами направо си ми засмуква ръката.Това как ви се струва :dunno:

Нормално! така трябва да е, нали не искаш капачката да седи във въздуха като я отвиеш? :) Като е преебан клапана става много сериозен вакуум, а като я вдигнеш и сис ложиш ръката ще ти засмуче ръката!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 318i Е46 2000

Мнение от babbilqn » 03 Мар 2011, 23:56

КОЛЕГА И АЗ СЪМ ПАТИЛ ОТ ТОВА И РЕ6ЕНИЕТО Е 4И6ТИ ЛАМБДА СОНДИТЕ И ДВЕТЕ ОТВЪРТА6 ГИ И ГИ 4ИСТИ6 С ПАРЦАЛ И БЕНЗИН И ИМ ПО4ИСТВА6 ОТВОРИТЕ И СЛЕД 20КМ СПИРАТ А ИГРАЯТ
/// BMW е КоЛаТа БлОнДиНкА е ЖеНаТа ///

Е46 Fanatic
Аватар
Кара: Старата Дрифтачка
Детайли за колата: При изключено ASC колата се превръща във кола от старата школа (старата Дрифтачка)

Мнение от S.D.W » 04 Мар 2011, 13:33

Колега виж филтъра за подкартените газове.При мен беше той.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zmeyan » 05 Мар 2011, 19:04

При мен се оказа следния проблем:
Играха ми оборотите все по-често.
Карам с газов инжекцион и започна да прави проблеми (превключваше се сам на бензин)
Светна лампата на таблото.
Пробвах номера с капачката - пръска малсло и не смуче...
Оривам с сервиз - диагностиката показва грешка на ламбда сонда.
Изследват я детайлно, но се оказва, че е наред.
Сменям катализатор тъй като междувременно забелязвам, че мирише на сяра.
Никакво подобрение.
Дебитомерът показва грешки и майсторът каза - докато не смениш дебитомера, не мога да продължа нататък. Купувам нов дебитомер... Проблемът остава.
Майсторът "открива" проблема - клапана за отработените газове от картера - зациклил е.
"Рециклира го" - разбирай че го откача - и колата се оправя. Сега работи перфектно.
За съжаление имам един излишен работещ дебитомер...мамка им и майстори, толкова и разбират.
Та накратко - проверявайте тези клапани преди да правите друго - доста труд, време и пари спестява!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: БМВ Е60

Мнение от kraiso » 06 Мар 2011, 0:05

99.9 % дебитометър! 0.1% свещи ;)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е 46 320д 136кс + чип

Мнение от tani bojilov » 07 Мар 2011, 23:25

zmeyan написа:Карам с газов инжекцион и започна да прави проблеми (превключваше се сам на бензин)
нещо май в една тема друга песен пееше..

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zmeyan » 07 Мар 2011, 23:35

tani bojilov написа:
zmeyan написа:Карам с газов инжекцион и започна да прави проблеми (превключваше се сам на бензин)
нещо май в една тема друга песен пееше..

Предлагам да спреш да спамиш с оплювките си относно газовите инжекциони - продължавам да твърдя, че проблеми за 2 години с газта не съм имал. Това, че се е счупило нещо и е дало отражение на газовата съвсем не означава, че газовата е проблема.
"Когато си с жена и тя е незадоволена, не търси проблемите в жената!!!"

Но хайде да не спамя и аз...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от slitter » 08 Мар 2011, 14:25

Колкото и да е неприятно, газовата оказва силно влияние! не казвам, че проблемът идва от газовата с оборотите, ама за кви майстори ми говориш. Като работи на газ сондите въобще не се ползват, обикновено записва грешка. Виждал съм какви ли не идиотщини - отрязани кабели на сондите например. Използват се ламбда симулатори, които уж да не се бърка сондата,ма дали е вързана като требва... не е ясно, по принцип се прави през реле май, за да работи и едното и другото. После дебитомера е датчик за въздух, който го отмерва и понеже екуто се ориентира колко въздух да поеме, за да обогати или да обедни сместа на базата на показанията от сондите, които на газ не бацат, а върват в некви измислени стойности отн симулатора, не знам как изобщо са правени тестовете. Аз самия съм сменил клапна и де що е възможно и пак клати от време на време...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zmeyan » 08 Мар 2011, 14:36

E как да е тествана по друг начин освен на бензин :)
Просто казвах, че проблемът с този клапан даде резултат на поведението на газовата. Това, че е била на газ въобще не е причината да се скапе клапана. За периода на тестването и откриването на грешаката колата бе карана само на бензин за около 500-700км. Иначе наистина няма как да се хване от къде точно и какво греши.
А за теб наистина си нямам и идея какво може да е, бях прочел какво си сменил и май е най-добре да смениш колата... Може простои да не си случил на читава машинка, знам ли...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 318i 98
Мечтае да кара: Електромобил...

Мнение от vavilon » 08 Мар 2011, 16:05

zmeyan написа:E как да е тествана по друг начин освен на бензин :)
Просто казвах, че проблемът с този клапан даде резултат на поведението на газовата. Това, че е била на газ въобще не е причината да се скапе клапана. За периода на тестването и откриването на грешаката колата бе карана само на бензин за около 500-700км. Иначе наистина няма как да се хване от къде точно и какво греши.
А за теб наистина си нямам и идея какво може да е, бях прочел какво си сменил и май е най-добре да смениш колата... Може простои да не си случил на читава машинка, знам ли...

То по твоята логика 1/3 от колите във форума са за изхвърляне! :mhihi: Айде няма нужда. Щотот квото и да си говорим на повечето им се клатят оборотките!!! При мен са слабо изразени и само в много влажно време, което не ми пречи, ама и грам. И няма си смена колата за нищо на света! :kuku:
Та по темата, на мене ми звучи това клатене от вакум, нееде по маркучетата или охлаждащата система. Да сте усещали много лек мирис на антифриз, при загряла кола. Когато минете пред нея, излизащ предимно от предницата на колата и решетката. Щото аз така усещах тоя мирис (без да губя течност) повече от 2 години :mhihi: И резултата беше... онзи ден на околовръстното ми се разлюля големият маркуч на горният кръг :confused: Едни антефризи, едни пари беше чудоо. Пластмасата на маркуча беше станала на глина и се ронеше като такава. От както съм го сменил, вече 2 седмици, не ми е клатила!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от slitter » 08 Мар 2011, 17:16

zmeyan написа:А за теб наистина си нямам и идея какво може да е, бях прочел какво си сменил и май е най-добре да смениш колата... Може простои да не си случил на читава машинка, знам ли...

Tи луд ли си бе човек!!! Аз нещата, които съм сменил, съм ги сменил в годините... те повечето са консумативи! :lol: :lol: :lol: Тая кола ми служи толкова съвестно, че заради тези обороти, които се клатат веднъж - два пъти седмично за малко, изключено да си продам колата. те се клатат на 98% от колите с М43. Въпросът е, че досега не е открито от какво на 100%. И като казвам клати, те се разклащат съвсем за малко при спиране на нулева или примерно докат си отварям прозореца, демек кат има натоварване в напрежението примерно и не да падат до 500 об, после до 1000 об, а едно съвсем леко заклащане. Как ще си продавам колата заради такава простотия.... тва е немислимо! Ще я продам, за да си купя е60 или е90. Ти знаеш ли за кво става въпрос за мойта кола и как се гледа, като нова е!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zmeyan » 08 Мар 2011, 22:39

slitter написа:
zmeyan написа:А за теб наистина си нямам и идея какво може да е, бях прочел какво си сменил и май е най-добре да смениш колата... Може простои да не си случил на читава машинка, знам ли...

Tи луд ли си бе човек!!! Аз нещата, които съм сменил, съм ги сменил в годините... те повечето са консумативи! :lol: :lol: :lol: Тая кола ми служи толкова съвестно, че заради тези обороти, които се клатат веднъж - два пъти седмично за малко, изключено да си продам колата. те се клатат на 98% от колите с М43. Въпросът е, че досега не е открито от какво на 100%. И като казвам клати, те се разклащат съвсем за малко при спиране на нулева или примерно докат си отварям прозореца, демек кат има натоварване в напрежението примерно и не да падат до 500 об, после до 1000 об, а едно съвсем леко заклащане. Как ще си продавам колата заради такава простотия.... тва е немислимо! Ще я продам, за да си купя е60 или е90. Ти знаеш ли за кво става въпрос за мойта кола и как се гледа, като нова е!

ейй, не бре чоека, базикам те, ти в една тема беше писал, че си сменил толкова много неща и все не се оправя клатенето, че ти е писнало и ти идва да я продадеш - това имах предвид, ама ти съвсем буквално го прие :) Знам, че си и свикнал вече и не ти се разделя с нея - и аз свикнах и не знам как ще се кача на друга - даже и Е60 или Е90 не ща... - само за комби се чудя, че ми идва малко тесен багажника, ама не ме кефят пустите му катафалки.

Както и да е - по темата малко. Проблемите с оборотите идват от различни неща. При мен беше този клапан на картерните газове - започна постепенно клатенето на седмица-две веднъж и зачести до 3-4 пъти на ден. Тогава и светна грешка на таблото и му дойде времето да го оправя.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от slitter » 08 Мар 2011, 23:05

sorry :OT: Колега, ако ми посочиш къде точно съм казал, че ще си продам колата, заради тея обороти ще лобирам да станеш шеф на ЛУКОИЛ! :lol: :lol: :lol:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e46 318i m43
Мечтае да кара: X6 --- ----

Мнение от StelllsKi » 08 Мар 2011, 23:22

Айде и аз малко да се включа.Напоследък забелязвам че започват да ми играят оборотите след по дълъг престой на едно място със запален мотор....например стоя на обороти да кажем 15мин и после като тръгна и не минава и 200 300 метра и почват да падат оборотите.Спирам гася да кажем за час и няма грижи,другия вариант е когато си поиска започва да клати,но горе описаната ситуация май е фиксирана и след всеки престои за по дълго време започват да играят.
Като решение на проблема мисля да започна като се постопли да сменя всички маркучета за вакума онзи дебелия маркуч отзад който не се вижда и струва 65лв,свещите понеже от както съм взел колата не съм ги поглеждал,и вероятно ще порърся от някъде за проба друг клапан за тея газове и ако нещата се оправят ще си върна онова болченце на дросела където си беше и ще видим какво ще се получи.

А за ланда сондите и газовите инжекциони нещата са малко по различни.Газовия инжекцион има зададено едно уравнение в което участват показанията от поне една ланда сонда на автомобила,показания за обороти на двигателя,сигнали от всички бензинови инжектори,датчик за диференциално налягане на газта.....няма никакви симулатори освен няклоко резистора които лъжат бензиновия комп че са му изправни бензиновите инжектори всички други от горе изброените датчици се използват при изчислението на времето за отваряне на газовите инжектори.Наистина в софтуерите на ГИ има отметки за изключване следенето на ланда сондата но това се налага изключително рядко и при много идентични обстоятелства,иначе за масовоста от автомобили с ГИ ланда сондата понякога и двете (които имат 2) участват в пресмятането на времето за отваряне и затваряне на инжекторите.От дебитомера не се взема директна информация за газовия комп но и той участва,чрез бензиновия комп и управляващите кабелчета на бензиновите инжектори.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към E46