ИМАТЕ ПРОБЛЕМИ С КАТ - ние ще ви помогнем !
Модератор: Общи модератори
- MaXo
- ентусиаст
-
- Кара: 330и Е46 1/4mile- 13.88/163km/h
- Детайли за колата: Е46ца ... тормозителка на М5 Е34 и 330ки Е90
Re: ИМАТЕ ПРОБЛЕМИ С КАТ - ние ще ви помогнем !
Имам един въпрос ... ако акта е написан в провинцията ... как се процедира и тряба ли да се плащат допълнително транспорт и командировачни? Да знам има ли смисъл се занимавам изобщо ...
без реклами в подписа...

Имам следния въпрос:
Тъй като застрахователите ми искат удостоверение за точки от КАТ, но имам акт от 25.12.2008 за превишена скорост и незнам дали няма да ми вземат книжката
като отида да им поискам. Та въпроса ми е нали има някакъв срок на пълна давност и дали ще има проблем дори да ги попитам за синия талон 
Тъй като застрахователите ми искат удостоверение за точки от КАТ, но имам акт от 25.12.2008 за превишена скорост и незнам дали няма да ми вземат книжката

здравейте, искам да попитам давността на актовете 2 или 3 години е?
и по-точно как се тълкува следната извадка от ЗАНН? и какво значи абсолютна давност?
питам поради следния повод - два пъти покривам актове в КАТ, където една и съща служителка потвърждава, че актовете са с 2 години давност.
днес отивам да платя останала част от актовете и друга служителка ми казва, че давността не е 2 години, а 3.
на базата кой текст от закона мога да си търся правата и дали съм в правото си, всъщност?
Чл. 82. (1) Административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:
а) две години, когато наложеното наказание е глоба;
б) шест месеца, когато наложеното наказание е временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност;
в) три месеца, когато наложеното наказание е обществено порицание.
(2) Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието, и се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо наказания за изпълнение на наказанието. След завършване на действието, с което е прекъсната давността, започва да тече нова давност.
(3) Независимо от спирането или прекъсването на давността административното наказание не се изпълнява, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора срока по ал. 1.
(4) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) Разпоредбата на предходната алинея не се прилага по отношение на глобата, когато за събирането й в срока по ал. 1 е образувано изпълнително производство. Това се отнася и за висящите дела, давността по които не е изтекла до влизането на тази алинея в сила.
и по-точно как се тълкува следната извадка от ЗАНН? и какво значи абсолютна давност?
питам поради следния повод - два пъти покривам актове в КАТ, където една и съща служителка потвърждава, че актовете са с 2 години давност.
днес отивам да платя останала част от актовете и друга служителка ми казва, че давността не е 2 години, а 3.
на базата кой текст от закона мога да си търся правата и дали съм в правото си, всъщност?
Чл. 82. (1) Административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:
а) две години, когато наложеното наказание е глоба;
б) шест месеца, когато наложеното наказание е временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност;
в) три месеца, когато наложеното наказание е обществено порицание.
(2) Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието, и се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо наказания за изпълнение на наказанието. След завършване на действието, с което е прекъсната давността, започва да тече нова давност.
(3) Независимо от спирането или прекъсването на давността административното наказание не се изпълнява, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора срока по ал. 1.
(4) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) Разпоредбата на предходната алинея не се прилага по отношение на глобата, когато за събирането й в срока по ал. 1 е образувано изпълнително производство. Това се отнася и за висящите дела, давността по които не е изтекла до влизането на тази алинея в сила.
virtue and tranquillity
- bmw_7
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: СУВ
- Мечтае да кара: Мечтите се менят постоянно
vladye написа:здравейте, искам да попитам давността на актовете 2 или 3 години е?
питам поради ........
Колега, нямаш давност на актовете, а давност, която касае изпълнението на наложеното с наказателното постановление наказание. Иначе акт са се съставя до три месеца от откриване на нарушителя или една година от извършване на нарушението, но това е друга тема, ако не е ясна и нея ще обясня.
А тази давност, която ти си посочил с пример от ЗАНН, ще ти я разтълкувам. Например са ти издали НП, което не е обжалвано и е влязло в сила, да кажем на 01.03.2011г. Или пък ако е обжалвано и потвърдено от съда, последното съдебно решение да кажем е влязло в сила също на тази дата-01.03.2011г. Подлежащи на изпълнение са само влезли в сила наказателни постановления или фишове (виж промените в ЗДвП, относно фишовете, имат еднаква стойност като издадено НП), с които е наложена глобата. И сега, понеже цитираните от теб членове говорят за изпълнение, тези две години започват да текат от влизане в сила на НП, т.е. през този период КАТ трябва да предприемат действия да си съберат дължимите от теб суми по глобата. Ако обаче не са направили това в продължение на две години и след изтичане на този срок предприемат за първи път някакви действия, то спрямо твоята глоба ще е изтекла давността за изпълнение на наказанието, т.е. са събиране на дължимите суми. Ако обаче, преди този срок от две години, например са ти връчили покана за доброволно изпълнение или някакви други действия по събиране, давността се прекъсва и започва да тече нова от момента на прекъсването. И въпреки това, в заключение, ако независимо от прекъсване и спиране на давността, са изтекли три години от датата 01.03.2011г. и те не са си събрали парите, задължението ти се погасява. И от там следва извода, че може нещо да е предприемано спрямо теб, за да ти е казала служителката, че спрямо теб важат 3-те години.
*Все пак, последната алинея от цитирания от теб член визира, че тези правила за изтеклата давност не се прилагат, ако в срока е образувано изпълнително производство, т.е. вече нещата са преминали на тази фаза - изпълнителни листове и т.н. Тази норма е малко стара, защото е от 1982г. и на практика вече по тези глоби изпълнителни производства не се образуват. Има НАП има какви ли не други служби, та в тесния смисъл такова производство за събиране на такива глоби не се прилага. Има разлика между него и принудителното изпълнение по реда на ДОПК...............ама сега ако тръгна и там да говоря, само ще те натоваря. Та гледай си ти 2-те, респективно 3-те години за които говорихме.
Само още едно пояснение. Не гледай, че тази алинея 2 говори за влезли в сила актове. В случая не се имат предвид актове за установяване на административни нарушения, а актове на държавни органи, т.е. наказателни постановления, решения и т.н. В случая акта на държавния орган е издаденото НП, което е влязло в сила. Също така има индивидуални и общи административни актове, които също са заповеди, решения и т.н. и т.н.
Разбра ли ме или

ох, с тези юридически термини трябва да чета всяко изречение по два пъти
благодаря ти много за точния и конкретен отговор, bmw_7.
ако съм разбрал правилно, срока от 2 години би могъл да се удължи с 1 година, ако са предприети действия да се съберат дължимите суми?
в какво се изразяват тези действия - покана за доброволно погасяване? питам, защото не съм получавал нищо, освен две справки и погасяване на по-скорошни глоби
следователно мога ли на базата на това да оспоря събирането на сумите в периода преди тези 2 години?

благодаря ти много за точния и конкретен отговор, bmw_7.
ако съм разбрал правилно, срока от 2 години би могъл да се удължи с 1 година, ако са предприети действия да се съберат дължимите суми?
в какво се изразяват тези действия - покана за доброволно погасяване? питам, защото не съм получавал нищо, освен две справки и погасяване на по-скорошни глоби

следователно мога ли на базата на това да оспоря събирането на сумите в периода преди тези 2 години?
virtue and tranquillity
Здравейте колеги
Преди 10 часа бях пил бири с приятели сигурно 5-6 загорки. Спах 5-6 часа после събудих и имах работа и тръгнах с колата. Спреха ме полицаи и ми взеха проба с дрегера и ми отчете 0.60. Не можах да повярвам. Сигурно някакви изпарения са ми останали. Отидох и си направих кръвна проба. Чак в Петък ще видя резултатите в КАТ.
Та въпроса ми е, какви са наказанията.
Преди 10 часа бях пил бири с приятели сигурно 5-6 загорки. Спах 5-6 часа после събудих и имах работа и тръгнах с колата. Спреха ме полицаи и ми взеха проба с дрегера и ми отчете 0.60. Не можах да повярвам. Сигурно някакви изпарения са ми останали. Отидох и си направих кръвна проба. Чак в Петък ще видя резултатите в КАТ.
- bmw_7
- кандидат ентусиаст
-
BMW318ius написа:Здравейте колеги
Колегите модератори и администратори са си направили труда да качат ЗДП viewtopic.php?f=1&t=18014 и то актуализиран. Просто влез, виж какво те интересува и ще си отговориш на въпроса.
Влади, правилно си разбрал. Ако предприемат някакви действия по събиране, направи възражение, че срока за изпълнение на наказанието е изтекъл, т.е. изтекла е предвидената от закона давност.
Иначе да, правилно си ме разбрал.
- 100imenov
- ентусиаст
-
- Кара: с Adaptive Drive
- Мечтае да кара: F06 с B58
Става въпрос за откраднати документи.Имам протокол от Австрииската полиция преведен и заверен от Бг посолство и останал задграничен паспорт.Може ли да се кара така в Б-я,докато се извади ново свидетелсто и или ще има проблеми?
- A_andrey86
- Потребител
-
- Кара: БМВ Е36 (318и - комби)
Здравейте колеги,
И аз имам 1 въпрос. В момента тече активна кампания за проверка на пасажерите дали слагат предпазен колан. Аз съм шофьора и карам с колан, но хората, които возя отзад не искат и да чуят за колани. Ако органи от КАТ решат да глобяват акта за кого е? За шофьора или за пътниците? И за това провинение акт или фиш се съставя?
Предварително Ви благодаря за отговора!
Поздрави,
Андрей
И аз имам 1 въпрос. В момента тече активна кампания за проверка на пасажерите дали слагат предпазен колан. Аз съм шофьора и карам с колан, но хората, които возя отзад не искат и да чуят за колани. Ако органи от КАТ решат да глобяват акта за кого е? За шофьора или за пътниците? И за това провинение акт или фиш се съставя?
Поздрави,
Андрей
- Junkie
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е36
A_andrey86 написа:Здравейте колеги,
Поздрави,
Андрей
Ако не се лъжа глобата е за теб! при мен няма не искам! или с колан, или пеш!

Значи преди фиша се съставяше на човека без колан ама сега май фиша е за човека без колан а на теб фиш/акт и точки и 50лв
- bmw_7
- кандидат ентусиаст
-
Всеки си носи отговорността! Водача не се глобява, ако пасажер не си е сложил колана-глобява си се пасажера. А пък ако водача не си го е сложил, него също го глобяват.
ЗДП
Чл. 183
(4) Наказва се с глоба 50 лв. водач, който:
7. не изпълнява задължението за използване на предпазен колан или носене на каска;
Чл. 184.
(3) С глоба 50 лв. се наказва пътник, който не изпълнява задължението за използване на предпазен колан или носене на каска.
Колеги, по-горе вече изтъкнах, че модераторите са постнали ЗДП и то актуален. И аз като други отговарящи, чета, за да дам отговор. Може да го направите и Вие, пък ако нещо от написаното в закона не е ясно, чак тогава да се пита. Ако нямате правноинформационна система (Апис, Сиела и т.н.) където търсенето по дума, например "колан" става по-лесно, то копвате закона от тук или сайта на КАТ, слагате си го в уърдов документ и от там пак с търсене по дума, може да намерите всичко, де що има изброено с тази дума в закона.
ЗДП
Чл. 183
(4) Наказва се с глоба 50 лв. водач, който:
7. не изпълнява задължението за използване на предпазен колан или носене на каска;
Чл. 184.
(3) С глоба 50 лв. се наказва пътник, който не изпълнява задължението за използване на предпазен колан или носене на каска.
Колеги, по-горе вече изтъкнах, че модераторите са постнали ЗДП и то актуален. И аз като други отговарящи, чета, за да дам отговор. Може да го направите и Вие, пък ако нещо от написаното в закона не е ясно, чак тогава да се пита. Ако нямате правноинформационна система (Апис, Сиела и т.н.) където търсенето по дума, например "колан" става по-лесно, то копвате закона от тук или сайта на КАТ, слагате си го в уърдов документ и от там пак с търсене по дума, може да намерите всичко, де що има изброено с тази дума в закона.
Според новите глоби, колко е същата за 26км/ч + в населено място ?
Благодаря предварително
Благодаря предварително

- dobromir
- младши ентусиаст
-
- Кара: Бмв
- Мечтае да кара: Памела Андерсен
- Детайли за колата: Поръчкова с фул екстри
Колеги вчера ми написаха акт за изтекла лична карта преди 1 месец е изтелка но несъм обарнал внимание .. та въпросът ми е колко пари ще е глобата. Мерси 

Здравейте,
Гледам темата е обсъждане на 8/9 странициа ама от тогава е минала година. Въпроса ми е още ли го има това недорозумение, че не може да се облажват наказателни постановления до 50лв включително. То какъв е смисъла да пиша възражение до шефа на РПУ–то от където са ми писали АУАН при положение, че той го знае това и че нищо не мога да направя след това. При мене положениетото е че си бях виновен, но полицая дойде без абсолютно никакво легитимиране ми каза дай си документите, взе ми ключовете от таблото на мотора и неколкотратно ме заплаши, че ще ми го вземе при положение че дадох всички документи. Другото е че ми писаха АУАН-а на основание на една наредба на общинския съвет, че е забранено карането в пешеходната зона, като са упоменати местата където е тази пешеходна зона, а мястото където ми го писаха не фигурира в тези места т.е би трябвало АУАН–а да е неправомерно съставен. На това за легитимирането и арогантното държане имам 4-рима свидетели.
Поздрави и Благодаря
П.п Говорихме направо с шефа на полицията и даде резултат, променимха ми глобата от 50 на 20 защото си бях в нарушение и си взех талона. Но въпроса за това за обжалването ми е интересен и ако някой има информация по въпроса ще ми е полезно.
Гледам темата е обсъждане на 8/9 странициа ама от тогава е минала година. Въпроса ми е още ли го има това недорозумение, че не може да се облажват наказателни постановления до 50лв включително. То какъв е смисъла да пиша възражение до шефа на РПУ–то от където са ми писали АУАН при положение, че той го знае това и че нищо не мога да направя след това. При мене положениетото е че си бях виновен, но полицая дойде без абсолютно никакво легитимиране ми каза дай си документите, взе ми ключовете от таблото на мотора и неколкотратно ме заплаши, че ще ми го вземе при положение че дадох всички документи. Другото е че ми писаха АУАН-а на основание на една наредба на общинския съвет, че е забранено карането в пешеходната зона, като са упоменати местата където е тази пешеходна зона, а мястото където ми го писаха не фигурира в тези места т.е би трябвало АУАН–а да е неправомерно съставен. На това за легитимирането и арогантното държане имам 4-рима свидетели.
Поздрави и Благодаря
П.п Говорихме направо с шефа на полицията и даде резултат, променимха ми глобата от 50 на 20 защото си бях в нарушение и си взех талона. Но въпроса за това за обжалването ми е интересен и ако някой има информация по въпроса ще ми е полезно.