Споделете опита си с летните гуми! :)
Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
Re: Споделете опита си с летните гуми! :)
Явно варианта с окачването отпада за сега. Но е идея да взема по високи гуми вместо 40 да взема 45. Смяташ ли че може да има проблем ако увелича размера. Гадното е че задните гуми са ми нови и няма да ги сменям сега. Може би ще е странно да имам 45 отпред и 40 отзад?
Tool - Fear Inoculum
- Cinder
- ентусиаст
-
- Кара: F90 M5C
MadChicken написа:Моите впечатления до момента: колата дойде с Goodyear Eagle NCT5 RFT - доста добра гума с отлично поведение, но Run Flat просто...
Летните ми са Continental SportContact 2 и за разлика от колегата Cinder, моето мнение е малко по-различно - за мен това са уникални гуми с изключително поведение на пътя особено при екстремно и по-спортно каране, нямам наблюдения да прави аквапланингТова ми е втори комплект такива гуми и съм изключително доволен. По спомен М5 Е60 излиза от завода с тези гуми. В момента вече са SportContact 3 и ги препоръчвам горещо на всеки
![]()
Зимните ми гуми са GoodYear SP WinterSport M3 RunFlat и това е толкова твърда гума, че не се издържа просто![]()
Усещам и най-малките неравности на пътя хем става въпрос за 17 цола, за 18 не ми се мисли. Run Flat просто никога повече тва е отвратително, имам чуството че гумите ми са от камък все едно карам колата на Флинстоун
![]()
Колега, не казвам че SportContact 2 са лоши гуми, напротив, при по-екстремно каране имат уникален грип. Това което имах предвид е, че за градско каране това не е оптималната гума за мен, защото качествата и изпъкват чак когато загрее, а за да загрее и трябва скорост и/или по-екстремно каране. Сменил съм 3 такива комплекта

Към колегата от първия пост, ако цената не е фактор, едва ли ще намериш по-добра гума от Michelin Pilot Sport или Michelin Pilot Sport Cup. Аз лично не съм им фен, първо заради неприличната цена, и второ, защото са малко мекички и не мисля че нашите "пътища" ще им се отразят добре

- da6ip
- старши ентусиаст
-
- Кара: баничарка с компресор
Emooo написа:Явно варианта с окачването отпада за сега. Но е идея да взема по високи гуми вместо 40 да взема 45. Смяташ ли че може да има проблем ако увелича размера. Гадното е че задните гуми са ми нови и няма да ги сменям сега. Може би ще е странно да имам 45 отпред и 40 отзад?
след месец ще имам 45 отзад и ще стане ясен отговорът и на двата въпроса.
принципно гумаджията каза че е слагал 45 на Е60 и няма проблем.
Space, pace and grace. www.more-to-come.com
- sawion
- младши ентусиаст
-
- Кара: 530da 04'
- Мечтае да кара: А7 3.0TFSI
- Детайли за колата: China Maina Town Tuning
Можете да си видите разликите в размера на гумите в сантиметри и сами да прецените по разтоянието на гумата от калника дали влизат по-големи размери
саита е супер ---> http://www.miata.net/garage/tirecalc.html

- _Maranello_
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: F11 530xd / Ex. e61 535d
stankata777 написа:Emooo написа:Има ли някаква маркировка по коята се познава гумата run flat ли е или не?...
RSC е индикацията за рънфлат гуми.
Здраве, безаварийно и безпроблемно!
Ето и малко личен опит от мен:
Ползвах Bridgestone Potenza RE 050 A2 RFT (стоковите гуми) - по отношение на сцеплението останах много доволен от тях.
Няма други такива!
Това вероятно се дължи в голяма степен на факта, че показателят "Tradewear" при тях беше 140, или с други думи, това са едни от най-меките стокови гуми на пазара в момента. Факт е обаче, че си заминаха за около 35 000 км. (само за протокола - много обичам острите завои).
Бриджстоните ги замених с Continental Sport Contact 3 - нормални (не RFT), просто защото съм фен на тази марка гуми. По отношение на комфорта, ефектът е чувствителен. Сцеплението и при тях е повече от задоволително.
Що се касае до Continental Sport Contact 5 - от компетентни хора подочух, че май са се оказали само много шум за нищо. Не са се утвърдили на пазара и за това трудно се намират, въпреки, че са разработка от преди 2-3 години. Очаквах ги с голям интерес, но за сега май тройката е тежката дума на Continental. За нея научих, че профилът на онези малки диагонални прорези по водните канали е специално проектиран за "разбиване" на воден филм и свеждане до минимум вероятността от аквапланинг.
Все пак на мокро най-голямо влияние оказва дълбочината на грайфера, така че когато се дикутира коя гума "плува" и коя не, е важно да се знае колко е износена и с какъв ДОТ е, щото и т'ва си е от значение.
Иначе Continental Sport Contact 2 е класика в жанра. Стари като модел, но все още някои BMW излизат сток обути с тях.
Ползвах Bridgestone Potenza RE 050 A2 RFT (стоковите гуми) - по отношение на сцеплението останах много доволен от тях.

Това вероятно се дължи в голяма степен на факта, че показателят "Tradewear" при тях беше 140, или с други думи, това са едни от най-меките стокови гуми на пазара в момента. Факт е обаче, че си заминаха за около 35 000 км. (само за протокола - много обичам острите завои).
Бриджстоните ги замених с Continental Sport Contact 3 - нормални (не RFT), просто защото съм фен на тази марка гуми. По отношение на комфорта, ефектът е чувствителен. Сцеплението и при тях е повече от задоволително.
Що се касае до Continental Sport Contact 5 - от компетентни хора подочух, че май са се оказали само много шум за нищо. Не са се утвърдили на пазара и за това трудно се намират, въпреки, че са разработка от преди 2-3 години. Очаквах ги с голям интерес, но за сега май тройката е тежката дума на Continental. За нея научих, че профилът на онези малки диагонални прорези по водните канали е специално проектиран за "разбиване" на воден филм и свеждане до минимум вероятността от аквапланинг.
Все пак на мокро най-голямо влияние оказва дълбочината на грайфера, така че когато се дикутира коя гума "плува" и коя не, е важно да се знае колко е износена и с какъв ДОТ е, щото и т'ва си е от значение.
Иначе Continental Sport Contact 2 е класика в жанра. Стари като модел, но все още някои BMW излизат сток обути с тях.
da6ip написа:...смених амортисьори с друга марка и направих накои други галимации, и сега ми остават само пружините да "тунинговам" и ще съм доволен.
вирусът те е хванал яко +1

Emooo написа:...Но е идея да взема по високи гуми вместо 40 да взема 45. Смяташ ли че може да има проблем ако увелича размера. Гадното е че задните гуми са ми нови и няма да ги сменям сега. Може би ще е странно да имам 45 отпред и 40 отзад?
проблем няма, стига да са две еднакви на една ос.
може да е обратното - по ниските отпред - да "вирне" задница

Пичове четох из западните форуми много се пита за гуми 245/45/18 дали стават на e60, много хора питат но изглежда няма и един човек да каже че е с такива.
Пише че по високите гуми ще дадат отклонение от скороста, намаляване на ускорението, промяна при системите ABS и DTC.
Пише че по високите гуми ще дадат отклонение от скороста, намаляване на ускорението, промяна при системите ABS и DTC.
Tool - Fear Inoculum
- sinbad0
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW 520d
- Детайли за колата: 520d 177p.s. E60
Goodyear & Dunlop всичко друго е компромис.......аз съм ял дървото с Yokohama & Toyo така че японска гума през живота си няма да си купя,съжалявам че и Bridgestone трябва да отпадне от списъка ми без да имам преки наблюдения,но живота ми е скъп и пластмасови гуми повече никога...... 

- vgza
- младши ентусиаст
-
- Детайли за колата: A7
Аз съм с 19 отпред потенца на 40 отзад дънлоп спорт някъв на 35, рънфлат са и двете гуми.
По каталог ми дават с 19ките да са 30 отзад и 35 отпред, но просто по нашите пътища е самоубийство да караш със 30
Според ЕТ-то на джантата обаче може да ви опира.
Иначе за дънлопа, защото него го сменях сега, доста по-твърда гума от бриджстоун потенцата. Колата поднася една идея по-малко когато гумите са топли.
Само дето на вода не ми харесаха особенно - влязох в едно кръгово с около 80 и като реших да сменя посоката колата брутално ми поднесе, добре че е есп-то че иначе друга кола
По каталог ми дават с 19ките да са 30 отзад и 35 отпред, но просто по нашите пътища е самоубийство да караш със 30

Според ЕТ-то на джантата обаче може да ви опира.
Иначе за дънлопа, защото него го сменях сега, доста по-твърда гума от бриджстоун потенцата. Колата поднася една идея по-малко когато гумите са топли.
Само дето на вода не ми харесаха особенно - влязох в едно кръгово с около 80 и като реших да сменя посоката колата брутално ми поднесе, добре че е есп-то че иначе друга кола

- bvv1
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: ги да викат
- Мечтае да кара: слон
До скоро карах само с Мишелин и Дунлоп,но миналото лято сложих Пирели п-зеро защото другите не предлагаха размер 285/30/19 и да ви кажа останах приятно очарован от това как се държат тези гуми,винаги съм имал едно на ум за Пирели, но като здравина на гума мисля че няма кой да им се опре,лятото два- три пъти влезнах с голяма скорост в зверски дупки от който предна и задна джанта станаха на осморки, а самите гуми не мръднаха, нито балон, нито цепка- абсолютно нищо,не съм очаквал гума да оцелее при такива удари.Затова за мен Пирели са идеални за нашият лунен пейзаж!
Преди да полетиш-трябва да се научиш да ходиш!
Аз се спрях на Good Year eagle F1 asymetrics - задните ми са такива а и в западните форуми ги хвалят тези гуми като подходящи за е60
Tool - Fear Inoculum
- da6ip
- старши ентусиаст
-
- Кара: баничарка с компресор
bvv1 написа: като здравина на гума мисля че няма кой да им се опре,лятото два- три пъти влезнах с голяма скорост в зверски дупки от който предна и задна джанта станаха на осморки, а самите гуми не мръднаха, нито балон, нито цепка- абсолютно нищо,не съм очаквал гума да оцелее при такива удари.Затова за мен Пирели са идеални за нашият лунен пейзаж!
и аз изкривих леко джанта миналото лято с Пирели п-зеро и на гумата и няма нищо.
Space, pace and grace. www.more-to-come.com
sinbad0 написа:Goodyear & Dunlop всичко друго е компромис.......аз съм ял дървото с Yokohama & Toyo така че японска гума през живота си няма да си купя,съжалявам че и Bridgestone трябва да отпадне от списъка ми без да имам преки наблюдения,но живота ми е скъп и пластмасови гуми повече никога......
аз имам други впечатления от yokohama и toyo. в какъв смисъл са пластмасови? с кои модели си карал? какви са ти оплакванията?
bridgestone са най-големият производител на гуми в света и имат изключително добри модели.
не говоря за тия дето печелят огромна част от търговете за "обуване" на нови автомобили.
при състезателните гуми колко са напред да не коментираме

sinbad0 написа:Goodyear & Dunlop всичко друго е компромис.......аз съм ял дървото с Yokohama & Toyo така че японска гума през живота си няма да си купя,съжалявам че и Bridgestone трябва да отпадне от списъка ми без да имам преки наблюдения,но живота ми е скъп и пластмасови гуми повече никога....
Защо реши, че всичко друго е компромис?
Има още доста други качествени марки на пазара.
Аз също съм изтръпвал неприятно с чисто нови Michelin Energy, но това не означава, че всички Michelin-и са дърво. Дори напротив. Просто моите бяха енергийно ефективни гуми, които са предвидени по-скоро за икономия на гориво и дълъг пробег, а не за street racing.
Като споменаваш, че си имал проблеми с Yokohama и Toyo, посочи поне с кои модели на тези марки, за да знаем, защото аз съм с доста добри впечатления от серията "Адван" на Yokohama.
Що се отнася до Toyo - гледам, че са една от предпочитаните марки от дрифтърите, особено когато става дума за семисликове.