Правилният начин за покупка на употребяван автомобил?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Аватар
Кара: Кенеф от Инголщат

Re: Правилният начин за покупка на употребяван автомобил?

Мнение от ms » 13 Мар 2011, 23:03

Воденичаров написа:....
ПП: Само искам да отбележа, че колите внесени от някои западно европейски държави ръждясват доста. Италия не е сред тях.

Вярно не ръждясват италианките, но пък съм виждал няколко новвнос от Италия и маслото им според бележката в коша на двигателя е сменяно преди 50-60000км. :shock: Чудя се някоя леко ръждива или такава в неподдържан мотор е по-добрият вариант :dunno:
Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e65

Мнение от Воденичаров » 13 Мар 2011, 23:05

VesoPesa написа:
Воденичаров написа:...
Факта, че си седиш 2 седмици вкъщи, за да си оправиш колата означава, че и на теб бмв-то не ти е по джоба.
...

Ми всеки има трудни моменти, ако си чел внимателно даже моето се продава в момента ;)

Колкото до общия знаменател, има и изключения, ама са адски редки :!:

Твоето не бих го купил, защото все пак от България... 100% е блъскано, неподдържано, с въртян километраж. Малка е вероятността точно твоята кола да е изключението. Това го казвам без дори да съм я виждал, просто ей така на общо основание :lol:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e65

Мнение от Воденичаров » 13 Мар 2011, 23:09

ms написа:
ПП: Само искам да отбележа, че колите внесени от някои западно европейски държави ръждясват доста. Италия не е сред тях.

Вярно не ръждясват италианките, но пък съм виждал няколко новвнос от Италия и маслото им според бележката в коша на двигателя е сменяно преди 50-60000км. :shock: Чудя се някоя леко ръждива или такава в неподдържан мотор е по-добрият вариант :dunno:

Най-добре да не си взимаш нито ръждясалата, нито тази с несменяното масло. И от луната да е внос, пак може да е хубава или пък да е гробница.

Между другото и на мен ми седят бележките от предния собственик в коша, а новите не си ги слагам там.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: '99 E46 318i
Детайли за колата: M43B19TU

Мнение от TheKiller » 14 Мар 2011, 0:01

Според мен въпроса е изцяло на късмет с колата от България,коли съм купувал от тук около 10-12 (не нов внос),някои са били перфектни,други уникални кенефи,лошото е че една кола се вижда отвсякъде като се покара 1 седмица :D Според мен при покупката на кола карана в България НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВЗИРАТЕ В КОЛАТА,А В СОБСТВЕНИКА :mhihi:
/// 6>4
ИзображениеИзображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ше кола, а я смени за кенеф... :(
Мечтае да кара: E24 650csl, E34 550csl, E31 850csi, 2002tii turbo

Мнение от VesoPesa » 14 Мар 2011, 0:02

Воденичаров написа:
VesoPesa написа:
Воденичаров написа:...
Факта, че си седиш 2 седмици вкъщи, за да си оправиш колата означава, че и на теб бмв-то не ти е по джоба.
...

Ми всеки има трудни моменти, ако си чел внимателно даже моето се продава в момента ;)

Колкото до общия знаменател, има и изключения, ама са адски редки :!:

Твоето не бих го купил, защото все пак от България... 100% е блъскано, неподдържано, с въртян километраж. Малка е вероятността точно твоята кола да е изключението. Това го казвам без дори да съм я виждал, просто ей така на общо основание :lol:

Пък още по-добре за мен :mrgreen:

Дайте да се върнеме към темата че съвсем я изместихме :idea:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: му се E39
Мечтае да кара: Е39

Мнение от ALiGaToR » 14 Мар 2011, 0:07

А пък ако знаете каква хубава работа върши коросилин и едно парцалче, и после как километрите на ремъка стават ~ 40 000 км и е време да се сменя вече.
А пък А6-ца съм виждал дето дойде почти суха. Като дръпнах щеката и беше доста под минимума. И гледаите как се налива 10W40 от тва дето му е останало на шефа от неговата кола.
Ама да ви кажа честно аз от това което видях е, че не се правят кой знае какви поправки по колата.
Нещата за които се хващат да правят са:
- пребоядисване защото е надрана тук таме. Предимно драсканици от ключ.
- Освежаване и пране на тапицерията ако е много захабена.
- Доливане на масло с такова каквото е под ръка, ако е спаднало под минимума.

А блъсната кола се взима и се поправя ако е много нов модел, или пък прекалено много се търси. Но примерно за Голф няма да се хванат да правят или пък BMW 3-ка, че и 5-тица преди фейс лифта. Но коли като Peugeot 206, Toyota Yaris... и други от този тип ги правят щото има търсене и е нова година.

Има обаче една зависимост която аз от това което видях си я правя. BMW-тата са здрави и издържат на поддръжката на Италианците. От 3 автовоза коли които минаха през ръцете ми когато бях в автокъщата, забелязах как 4-те BMW-та излязоха най-сполучливи. BMW-тата не доидоха на куп, ами на 4 пъти.
Имаше много други автомобили които бяха на по-малко реални километри и бяха в доста по-лошо цялостно състояние.

И всичко е толкова относително, и за единственото нещо което може да си сигурен е компресията на колата. И ако на диагностика нищо не се покаже означава че в момента колата е добре, но може скоро да се обади нещо просто защото му е дошло времето. Все пак стари коли са и това никак не е учудващо.
Изображение

Аватар

Мнение от Alpina_fanatic » 14 Мар 2011, 0:22

ALiGaToR написа:,,.

Ееее...Я, разкажи малко повече! :winky: Щом си работил в автокъща си бил свидетел на комикси :mhihi: Дай малко повече инфо за "новия внос" :paranoid:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 14 Мар 2011, 0:40

НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВЗИРАТЕ В КОЛАТА,А В СОБСТВЕНИКА

:yes:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: му се E39
Мечтае да кара: Е39

Мнение от ALiGaToR » 14 Мар 2011, 1:38

Ами в най-общи линии, не никога не са връщали километража, и ако го е връщал то ще да е италианеца, а те не знаели нищо...... и километража не знае нищо срещу 15-30 лева според колата. Механични електронни няма значение.
Колите предимно идват доста освинени. Но със телена четка и прахосмукачка, велура става като нов. Зацапаните тавани и тапети по вратите се чистеха с един препарат който беше светло зеленикаво-жълтакав, и с един парцал и повечко триене става екстра.
Ако пък е много зацапана тапицерията, се разглобяват седалките и с тоя препарат и течаща вода се мият седалките. А после колко време съхнат е друг въпрос. Тапетите също с маркуча ако са много зацапани и те и им трябва яко пране.
Виждал съм как с водоструйка се мие отвътре Renault Megane Scenic от 2001 година.

Но такива големи ремонти не се правят по нашите автокъщи. Като цяло наблягат на козметичната част. Колите се взимат най-често на пакет и из между тях има и добри попадения. Но има и доста мърша. Във Варна е кофти, че се слага доста голяма надценка на колите които се продават. А когато тръгнеш да се пазариш, много често продавачите не искат да намаляват много от цената. И всичкото това го правят защото Румънците имат малко повечко пари и не се пазарят чак толкова и все някога ще се купи.
Хубавите коли не се задържат повече от 3 седмици в автокъщата. Има коли които аз когато бях на работа се докараха и се наредиха за продан и след повече от година стоят все още и се продават.
Също ако се опитва да ви продава някоя кола и гледа да ви насочи вниманието към нея, значи иска да се отърве от нея само защото му е залежала много и никой не иска да я купи.
По-луксозни не се внасят често, защото няма пазар за тях.
Колите от ниския клас са за предпочитане и са най-внасяни. Това е предпоставка за завишаване на цените от авто джамбазите, щото тази стока им е вървежна. Тези са и най-често в знаменателя не поддържани или блъснати. Отделно че и колите от ниския клас имат и малък ресурс на двигателя, което при един навъртян километраж е предпоставка за ремонт на двигателя.
А по информация от един не много пътуващ средно статистически италианец имам информация, че той пътува по 10 000 километра на година. А средно италианците пътували по около 15 000 км.
Италианците продават колите си след като направят 200 000 км, ако е на по-малко реални километра това веднага трябва да ви наведе на мисълта, че тази кола има някакъв проблем.
Пример са двете Астри 1.7 турбо дизел които имаха еднакъв проблем. Едната беше на 160 другата на 180 000 км. И двете имаха масло в антифриза. Едната имаше доста и беше направила един слой от около 1 см масло в разширителното казанче. Не знам от какво е но според мен това си беше точно за смяна на гарнитура. В последствие на едната и изгоря компютъра (блока за управление) на двигателя, както си стоеше.
Е6 316i с обикновена газова с плочка дойде на 330 000 км. Продаде се почти веднага но на 140 000км. Газта и беше слагана на 180 000 км. Сервизната книжка беше водена до към 250 000 км.
Да не казвам и как със всичките неща , колата да стъпи на 1200 евро и как се продаде за 3000 евро.

Въобще с тези колите на старо е голям цирк.
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от svetlana » 14 Мар 2011, 1:54

Воденичаров написа:
ms написа:

Най-добре да не си взимаш нито ръждясалата, нито тази с несменяното масло. И от луната да е внос, пак може да е хубава или пък да е гробница.

Между другото и на мен ми седят бележките от предния собственик в коша, а новите не си ги слагам там.

каде е този кош на двигателят до потърся бележкИ? и моята е италианка

Аватар

Мнение от Alpina_fanatic » 14 Мар 2011, 10:25

Днес паркирах до един автовоз "Нов внос" - само Мерцове и само тоталки :twisted:
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от mgp » 14 Мар 2011, 14:24

Благодаря за изчерпателните отговори.
Иначе съм се спрял на Е60 525/530[x]d с "ръчка" както му казвате. :)
По принцип съм навит да дам малко повече пари, но колата да е читава.
От това което чета за покупка от България ... май ще се замисля дали да не е от Германия все пак, въпреки че изобщо не ми се занимава да ходя чак до там и да се разправям с всичките истории.
Споменахте, че има хора, които се занимават с това. Може ли малко повече информация?
- кои са тези хора
- какъв точно е регламента
- какъв е риска за мен
- цени
...

поздрави

Пантерчо
Аватар
Кара: WBS нов внос
Мечтае да кара: Е30 от скъпите

Мнение от Bavarcho » 14 Мар 2011, 17:40

ALiGaToR написа:...

За някои неща си прав, но и за доста неща грешиш.
Незнам на каква автокъща си работил и като какъв, и колко си бил навътре в схемата.

Всяка кола се мие в автомивка, за София са няколко тези които мият коли нов внос (те са си мивки за такива коли, не мият обикновенни коли) от вътре от вънка, ваксира се.. има си препарати за всяко едно нещо (боята да лъщи и да е мазна), гумите да са черни и да лъщят, както и по двигателя всичко.
Но какво лошо има, че колата е измита и лъщи отвсякъде, а не е мръсна както идва от Италия (големи мърлячи са тея), отваряш жабката и пълно с обелки от вафли и бонбони.

Да се боядисва колата трябва да е сериозен прблем, има си фикове да се оправят драскотините без да се боядисва.
За маслото да се сипе с каквото и да е незнам, може и да има такива някъде...
Често да се смени е кожата на скоростния лост и топката, за повече неща забрави.
Тва с телената четка го чувам за пръв път може и да работи, някои платове се "бръснат" с браснарско ножче (знам как звучи).

Кола задържи ли се 3 седмици, значи е на зле, почваш с сваляне на цената, през три дни... Средно до седмица/две трябва да замине, освен ако не е някъв трудно продаваем модел и си е кошара колата. Рядко кола да седи над 1 месец и това се случва при големите автокъщи, понеже там си имат някакви коли дето се въртят и могат да си позволят няколко коли да застоят.

Общо взето да се измие колата и да лъщи, да се смени скъсаната топка на скоростите, да се намаже волана, като си купиш колата и е друго да няма забележки.
Пък техническото състояние каквото сабя покаже...
Всички реват за километрите, но колата ако я пуснеш на 150+ км. и чакай да дойде някой, всички искат да видят колата и да пише 80хил.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ги да пият мента
Мечтае да кара: за 6лв/100км
Детайли за колата: не върви и не гори

Мнение от павката » 14 Мар 2011, 20:36

направо става банално вече с тези твърдения за вноса от италия и германия и как в българия няма хубави коли.
по всеобщите твърдения в италия масло не се търгува,защото не се сменя.в германия 90% от автомобилите са в перфектно състояние-толкова са поддържани,че технически са по-добре от новите.а от българия кола не..и защо?пълно е с обяви - частни и автокъщи.прави се уговорка за преглед в сервиз и така се намалява риска.тя една добра кола си личи,ама нашия манталитет пречи на реалната преценка!
Тия от БМВ-клуба обичат да си прикачат подобни табелки ;-)
Не им вярвай много - нищо чудно под предния капак да се крие охлювче

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 14 Мар 2011, 21:57

Да кажа защо Аз се отказах да ходя да си купувам кола от чужбина .
- на първо място - НЯМАШ време за оглед - дори да си отседнал при познат , което е абсолютно задължително , за да има поне малко смисъл търсенето , пак времето е пари . В един момент се получава така , че ти ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да вземеш някаква кола , независимо дали си успял да си избереш точно това , което търсиш . Иначе много голяма сума и време отиват на вятъра
- след това - сервизите в Немция изобщо не са евтини - да речем караш 4 коли на диагностика - и ако не ти хареса - колко пари са това ?
- да речем , че все пак си взел нещо и тогава идва най-големия риск - пътуване на самоход до БГ , на 10ина годишна кола , без реални гаранции в какво състояние - от там риск да закъсаш в чужбина и да дадеш не малко пари за ремонти , щот в белите страни , аааавтомонтьорите взимат по 50 евро на час .
И още един момент - харесва ти кола , стегната , лачена изгодна ама е на Назим - каква е файдата , че е немция ако я е карал 5 години индиец (циганин) ?
...всичко с уговорката , че имаш познат човек - ако не - Хотел(хостел) минимум по 30 евро на вечер (ама тотален минимум,ако искаш да спиш с още 5 поляка в стая) и така времето ти за търсене спада драматично .

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата