ЗА или ПРОТИВ АЕЦ "Белене"
Модератор: Общи модератори
- Feanor
- ентусиаст
-
- Кара: E39 535i '01
- Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)
Re: ЗА или ПРОТИВ АЕЦ "Белене"
Elesar74 написа:Мисля, лично аз съм дал добър пример в това отношение и все въпроси без отговор.
Въпросите ти се въртят покрай темата "какво ще ни струва АЕЦ Белене". Онова, което пропускаш е въпросът "а какво ще ни струва липсата на АЕЦ Белене". А отговорът на този въпрос е сложен, защото включва оценяването на косвените вреди, нанесени от алтернативните източници на енергия. Те обаче са... мащабни...
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
А това какво ще ни струва днес не е важно? Защото онова мъглявото бъдеще след няколко години е по-важно? Защо и на каква база? Сложно било, това са глупости. Ако не може нещо да се обясни с прости думи, значи въобще не може да се обясни. Обяснете ми на мен, какво ползва Бългрия след еди колко си години, построяването на една руска АЕЦ на нейна територия? И какво коства днес на мен и навас, това бъдеще? Лозунгите не ползват никого.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
Аз съм за. Причините:
1. Потреблението на ток според мен ще нараства с всяка следваща година. Как ще задоволим нуждите си за повече
ток?
2. Имам приятели от Стара Загора и са ми казвали за редовните опушвания на града от тецовете.
3. Фоновата радиация в град Козлодуй е по-ниска от тази в центара на София!
4. Изкупни Цени на тока:
1. "АЕЦ Козлодуй" ЕАД 15.75 лв./МВтч
2. ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД 62.25 лв./МВтч
3. ТЕЦ "Марица 3" АД 64.95 лв./МВтч
4. "Топлофикация Русе" ЕАД (блок 4) 67.31 лв./МВтч
5. ТЕЦ "Варна" ЕАД 70.69 лв./МВтч
6. ТЕЦ "Марица-Изток 2" ЕАД 35.01 лв./МВтч
5. Проблемните реактори в Япония действително са друг тип от тези в Козлодуй. Тези в Япония са едноконтурни тези в България са двуконтурни. Втория тип са в пъти по-безопасни. По принцип тукашните реактори няма как да прегреят, защото над горивните клетки са прътите дето забавят реакцията, а тези пръти се държат от електро магнити. Ако стане авария и спре тока прътите сами падат в клетките и реакцията спира.
1. Потреблението на ток според мен ще нараства с всяка следваща година. Как ще задоволим нуждите си за повече
ток?
2. Имам приятели от Стара Загора и са ми казвали за редовните опушвания на града от тецовете.
3. Фоновата радиация в град Козлодуй е по-ниска от тази в центара на София!
4. Изкупни Цени на тока:
1. "АЕЦ Козлодуй" ЕАД 15.75 лв./МВтч
2. ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД 62.25 лв./МВтч
3. ТЕЦ "Марица 3" АД 64.95 лв./МВтч
4. "Топлофикация Русе" ЕАД (блок 4) 67.31 лв./МВтч
5. ТЕЦ "Варна" ЕАД 70.69 лв./МВтч
6. ТЕЦ "Марица-Изток 2" ЕАД 35.01 лв./МВтч
5. Проблемните реактори в Япония действително са друг тип от тези в Козлодуй. Тези в Япония са едноконтурни тези в България са двуконтурни. Втория тип са в пъти по-безопасни. По принцип тукашните реактори няма как да прегреят, защото над горивните клетки са прътите дето забавят реакцията, а тези пръти се държат от електро магнити. Ако стане авария и спре тока прътите сами падат в клетките и реакцията спира.
- sa_hellrot
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е53
ЗА АЕЦ Белене. Не разбирам къв е тоз мазохизъм -все да нямаме.... повечето в Европа(особенно тея , дето ни накараха да си затворим блоковете в Козлодуй ,и сега ни наливат акъл да не строим друга АЕЦ)са се набъкали с централи и ся дай освен всичките им изкуствени домати, краставици и квот се сетиш друго, ако може и ток да ни продават ...
дали рано или късно...
И кво като бил руски реактора, американските не се развалят ли.... като японските коли, дето маслото не се сменяло, щото са много здрави.... или френски реактор- техните коли не са много окей, ама реакторите са им гуд, щото не са руски.
Или най-добре да не се занимаваме с ядрена енергия.... няма смисъл...- ше си продаваме диамантите, златото и нефта

дали рано или късно...
И кво като бил руски реактора, американските не се развалят ли.... като японските коли, дето маслото не се сменяло, щото са много здрави.... или френски реактор- техните коли не са много окей, ама реакторите са им гуд, щото не са руски.
Или най-добре да не се занимаваме с ядрена енергия.... няма смисъл...- ше си продаваме диамантите, златото и нефта

- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
Ма имали преебан реактор руски...няма. А и единия в белене е платен, такаче да го плащаме и да си го отнасяме, тва не е проблема в момета, дали да е руски, ми колко западни инвестиции да има, демек на колко да си плащаме доживот.
- Димитър Димитров
- младши ентусиаст
-
- Кара: внимателно.
- Мечтае да кара: сАмоЛеТ
Nightmare написа:Против, каквато и да е 2 АЕЦ в България.
Вижте какво стана в Япония, представете си едно земетресение тук...балканският полуостров ще си замине !!!
Японците са построили АЕЦ при все, че знаят, че живеят в силно сеизмичен район, и са взели съответните мерки !!
А защо ни е втори АЕЦ ?? ДА ИЗНАСЯМЕ ТОК ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ ??? А ние да си плащаме скъпо и прескъпо тока ??
Колега, чета твоето и другите мнения и се чудя как може хора който са напълно не компетентни по темата АЕЦ правят категорични заключения против строежа на 2-ра АЕЦ в България.
Тока си го плащаме скъпо и прескъпо защото еон чез и евн трябва да реализират големи печалби за сметка на крайният потребител тоест теб и мен.
Твърдо за строежа на АЕЦ - Белене

- Feanor
- ентусиаст
-
- Кара: E39 535i '01
- Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)
Elesar74 написа:А това какво ще ни струва днес не е важно?
Всичко е важно. Въпрос на приоритети.
Elesar74 написа: Сложно било, това са глупости. Ако не може нещо да се обясни с прости думи, значи въобще не може да се обясни. Обяснете ми на мен, какво ползва Бългрия след еди колко си години, построяването на една руска АЕЦ на нейна територия? И какво коства днес на мен и навас, това бъдеще? Лозунгите не ползват никого.
Обяснявам с прости думи - стабилен, сигурен и чист източник на електрическа енергия в големи количества. Намаляване на топлоелектрическите мощности и като пряко следствие от това - по-чист въздух. А кой знае, може би и едни пари спестени от СО2 квоти... нали знаеш, че стремежът е въглеродните емисии да се свият сериозно и това се налага с финансови санкции? С какви пари да се построи, къде да остане контролният пакет и как да се подсигури ядрено гориво са отделни въпроси.
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"
Херо написа:Nightmare написа:Против, каквато и да е 2 АЕЦ в България.
Вижте какво стана в Япония, представете си едно земетресение тук...балканският полуостров ще си замине !!!
Японците са построили АЕЦ при все, че знаят, че живеят в силно сеизмичен район, и са взели съответните мерки !!
А защо ни е втори АЕЦ ?? ДА ИЗНАСЯМЕ ТОК ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ ??? А ние да си плащаме скъпо и прескъпо тока ??
Колега, чета твоето и другите мнения и се чудя как може хора който са напълно не компетентни по темата АЕЦ правят категорични заключения против строежа на 2-ра АЕЦ в България.
Тока си го плащаме скъпо и прескъпо защото еон чез и евн трябва да реализират големи печалби за сметка на крайният потребител тоест теб и мен.
Твърдо за строежа на АЕЦ - Белене
Това което казваш е последваща причина колега...мислиш си, че като има втора аец и еон чез и евн ще намалят цените ли??? Казвам го пак - замисли се къде живееш !!
Ще се измислят 10000 причини да не се намали тока, а напротив

И кое точно ми е некомпетентното в горният пост ?
Че не изнасяме евтино тока ли? Че няма опасност от аварии ли?
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Честно казано, не вярвам, че има хора против ядрената енергетика... Ако през '50-те са мислели така, сега щяхме да имаме режим на тока или да струва по 2 лв/квтч. Друга е темата за далаверите на милите ни политици покрай Белене и всичката свинщина, която се случва докато се дърпат кой да краде повече, далаверата с ЕРП-та, източването на НЕК и т.н.Че ще бъде скъпо нова АЕЦ - ясно, но има начин да се поевтини - през СО емисиите, с нисколихвени, държавно-гарантирани заеми, абе има как, ако има желание. Вече се оставихме да ни затворят 4 реактора, в които има още живот (пак едни ора взеха едни комисионни за това), но като свърши живота и на 5, и 6 от Козлодуй, какво правим. С или без АЕЦ, зависимостта ни от Русия не може да бъде премахната (петрол, газ, пране на пари, пазар за мизерните ни менте стоки), така че това не е сериозен аргумент... По същата логика сме зависими от Германия и Франция, защото караме предимно коли от там. Има лоша зависимост, само ако някой я позволи.
Never mistake motion for action...
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
Ами аз за това говоря, за лошата зависимост. За тов,а че сме руска губерния, а формално сме членове на ЕС. И тука много хора основателно питат, какво се промени с влизането в ЕС? И припознават ЕС за виновник на положението им. А дали истината е такава? Нищо не се промени почти за обикновенни човек. Защото на приказки сме в ЕС, ама по делата угаждаме на Русия. Последната използва природните си ресурси за политически шантаж и натиск. Нима може някой да се радва на това, да се прекламяме пред Голямия брат, в името на какво? 45 г. най-тясно сътрудничество с тази страна, толкова "плодотворно", последвалите 20 не изглежда то да е намаляло, дори и към днешна дата, а докъде сме я докарали? Най-бедната страна в Европа, първи по всякакви негативни показатели, смъртност, заболявания, демографски прираст. Корумпирана и неработеща съдебна система, подкупни политици, органи за сигурност, поръчкови медии и деформирана пазарна икономика. Защо е така? Защото нашите политици, водят таква политика, защото от техните решения, зависи нашия живот. И това е защото ние не сме зависими от ЕС, а от Русия. От това какво ще каже Путин, а не Барозо. Решенията, които се вземат в България са много повече под давление на руската страна, отколкото на ЕС. Русия не ни третира като равноправен партньор, а като някакви поданници. Това е гадното. Българския слугинаж на руската политика. Защо не си го позволяват с Германия, с Франция? Защото няма да им мине номера. Не сте ли чели публикации в руски медии изказвания на техни политици, с каква насмешка, язвителност и ирония, говорят за България. Те ни унижават, ние им се радваме. И как да съм ЗА? Русия не води пазарна политика, а имперска. И ние сме верните й слуги. Съжелявам, но ако не живеехме в демократична страна, бих го преглътнал. Стига толкова слугинаж, стига толкова зависимост. Ние сме държава членка на ЕС, не на Руската федерация.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
тройно по-ниски цени отколкото за студентите извън ес и кредити, които почваш да изплащаш
след като завършиш не са ползи?? износа на европейските пазари? свободно възможната емиграция?
не си много аргументиран
твърдо против съм РУСКИТЕ централи, ние не можем да си оправим държавата ще правим аец централи- хахахаха,
аварията в чернобил спъна прогреса на украйна, похарчена е колосална сума(8 млрд) за разчистването и запечтването на аец-а,
"стоманената обвивка" в момента се ремонтира и се наливат нови пари и така ще бъде 800 години..!!!!!!
а родените уроди? а заразените "4000" се оказа че са над 500 хиляди, от които голям % ракоболни
като човек, който е живял в украйна съм се чудил как е възможно 2011 в град с големината на пловдив да се използват рейсове от 70-те за градски транспорт? тяхните таксита са във всички цветове, без табели, без апарати, със затъмнени стъкла и всички масово пият до припадък, дори и жените
навънка след 10 е животозастрашаващо, всички мъже са нула номер, влизаш в университети с официално плащане или ако построиш закачалки, гардероби и т.н, мога да продължавам до утре за тези емоционални хора, без да генерализам, но и без да преувеличавам хора обичащите водката. те са си щасливи по тяхния си начин, ама те са н-пъти по-корумпирани от нас, само вижте как се млатят депутатите
в чернобил главната вина е на управителя, въпреки че техническия персонал 100 пъти го е предупредил, че ще згафят, той е казъл - Аз ще поема вината
аец-те са за държави, които са постигнали успехи и имат желязни закони, а не "Аз ще поема вината"
след като завършиш не са ползи?? износа на европейските пазари? свободно възможната емиграция?
не си много аргументиран

твърдо против съм РУСКИТЕ централи, ние не можем да си оправим държавата ще правим аец централи- хахахаха,
аварията в чернобил спъна прогреса на украйна, похарчена е колосална сума(8 млрд) за разчистването и запечтването на аец-а,
"стоманената обвивка" в момента се ремонтира и се наливат нови пари и така ще бъде 800 години..!!!!!!
а родените уроди? а заразените "4000" се оказа че са над 500 хиляди, от които голям % ракоболни
като човек, който е живял в украйна съм се чудил как е възможно 2011 в град с големината на пловдив да се използват рейсове от 70-те за градски транспорт? тяхните таксита са във всички цветове, без табели, без апарати, със затъмнени стъкла и всички масово пият до припадък, дори и жените

в чернобил главната вина е на управителя, въпреки че техническия персонал 100 пъти го е предупредил, че ще згафят, той е казъл - Аз ще поема вината
аец-те са за държави, които са постигнали успехи и имат желязни закони, а не "Аз ще поема вината"
„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд
- MatriX_Fucked
- кандидат ентусиаст
-
Ти НЕ си прав!
Сега ме мързи да ти обяснявам по точки за кое не си прав по-точно, като му дойде времето - ще ти кажа!
А до тогава - ти Не си прав!
Сега ме мързи да ти обяснявам по точки за кое не си прав по-точно, като му дойде времето - ще ти кажа!
А до тогава - ти Не си прав!

Без страх, без спирачка!
- sa_hellrot
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е53
http://en.rian.ru/analysis/20090424/121301292.html
..."For comparison, the high radiation dose a patient typically receives from one whole body computer tomography (CT) scan is approximately equivalent to the total dose accumulated in 20 years by the residents of the low contaminated areas following the Chernobyl accident."
..."For comparison, the high radiation dose a patient typically receives from one whole body computer tomography (CT) scan is approximately equivalent to the total dose accumulated in 20 years by the residents of the low contaminated areas following the Chernobyl accident."
- Димитър Димитров
- младши ентусиаст
-
- Кара: внимателно.
- Мечтае да кара: сАмоЛеТ
Това което казваш е последваща причина колега...мислиш си, че като има втора аец и еон чез и евн ще намалят цените ли??? Казвам го пак - замисли се къде живееш !!
Че не изнасяме евтино тока ли? Че няма опасност от аварии ли?[/quote]
Напълно съм съгласен с това че цената на тока няма да бъде намалена.
- Аз много добре знам къде живея - имам възможност да обикалям Европа и съм си направил извод къде живеем всички ние.
- Не знам твоето разбиране за евтин ток какво е, токът който се изнася на вън от АЕЦ Козлодуй е на цена двойно по-висока от цената на която продаваме за вътрешния пазар.
- Опасноста от аварий е сведена до минимум, вероятноста да падне метероид върху колата ми отвън на паркинга е много по-голяма от вероятноста да има радиактивно замърсяване причинено от АЕЦ Козлодуй.
Най-малкото АЕЦ Белене ще даде възможност на поне 3000 човека да живеят като европейци.
Понеже съм пристрастен спирам да пиша по темата. Колегата който цитирам, както и всички други колеги който изкат да разберат нещо повече за АЕЦ Козлодуй могат да дойдат в деня на отворените врати да видят за какво съоражение говорим.

Че не изнасяме евтино тока ли? Че няма опасност от аварии ли?[/quote]
Напълно съм съгласен с това че цената на тока няма да бъде намалена.
- Аз много добре знам къде живея - имам възможност да обикалям Европа и съм си направил извод къде живеем всички ние.
- Не знам твоето разбиране за евтин ток какво е, токът който се изнася на вън от АЕЦ Козлодуй е на цена двойно по-висока от цената на която продаваме за вътрешния пазар.
- Опасноста от аварий е сведена до минимум, вероятноста да падне метероид върху колата ми отвън на паркинга е много по-голяма от вероятноста да има радиактивно замърсяване причинено от АЕЦ Козлодуй.
Най-малкото АЕЦ Белене ще даде възможност на поне 3000 човека да живеят като европейци.
Понеже съм пристрастен спирам да пиша по темата. Колегата който цитирам, както и всички други колеги който изкат да разберат нещо повече за АЕЦ Козлодуй могат да дойдат в деня на отворените врати да видят за какво съоражение говорим.
- ognyan 74
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е36 320i; Е36 318i
За.
Без атомна енергетика, ще се топлим и готвим на печки на дърва само. А един АЕЦ заменя доста ТЕЦ. При 200-300 мега вата на един ТЕЦ, 1000МВ на реактор на АЕЦ е 3-5 пъти по-голяма мощност. А без енергия (ел) сме за на село само. Ако искаме да произвеждаме нещо неможем без нея. А тя е най-евтината за момента. Май. Без вятъра и слънцето евентуално. За опасностите - дано да не се случват аварии.
Без атомна енергетика, ще се топлим и готвим на печки на дърва само. А един АЕЦ заменя доста ТЕЦ. При 200-300 мега вата на един ТЕЦ, 1000МВ на реактор на АЕЦ е 3-5 пъти по-голяма мощност. А без енергия (ел) сме за на село само. Ако искаме да произвеждаме нещо неможем без нея. А тя е най-евтината за момента. Май. Без вятъра и слънцето евентуално. За опасностите - дано да не се случват аварии.
???!!!