Някакви препоръки за GPS за планината?
Модератор: Общи модератори
25 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
- Иво
- шПерко
-
- Кара: '90 BMW 316i
- Мечтае да кара: Платноходка
- Детайли за колата: Шпер 4.27 Точка! :)
Re: Някакви препоръки за GPS за планината?
Аз правя нвчовешки преходи, телефон наистина няма да ми свърши работа откъм батерия, защото с него правя снимки, поддържам връзка с хората и т.н.
Иначе уважавам предложението ти 

Личен опит от доста години - препоръчвам Garmin 76CSx, или, ако не можеш да понесеш формата му, че копчетата са над дисплея (макар че това е МНОГО по-удобно и ергономично за работа с една ръка, след като се свикне
) - тогава Garmin 60CSx - напълно идентичен на първия, само дето корпусът му мяза на стар мобифон донякъде и е по-уязвим на трошене при инцидент, включително и на отчупване на антената от платката
Но инцидентът трябва да е сериозен. А 76CSx-ът ми е оцелявал с минимална вдлъбнатина и драскотини след салто с байка по един каменист път, при което колелото се стовари върху камък с GPS-а отдолу (той беше на кормилото
).
С едни NiMH батерии 2100mAh издържа без подсветка, но с включен компас, около 20-22 часа непрекъсната работа. Не ми е отказвал да работи, изложен часове на студ, и на -15, -20, дисплеят си работи нормално. Но за такива ситуации си нося аварийно един комплект на Energizer Ultimate Lithium, ако случайно откажат акумулаторите (за тях дават над 30 часа работа за този модел, колега ги беше тествал, но на мен не ми се е налагало да стигам до тях).
Немислимо е телефон в сериозно спечена ситуация да се ползва пълноценно като GPS, за отрицателно време ще е за боклука, а понякога се налага да се измъкваш само на GPS, не е правилно или разумно човек да се бута в такива ситуации, но се случва. Най-малкото телефонът не понася яко накисване с вода, по-сериозни удари, или пък работа с ръкавици...

С едни NiMH батерии 2100mAh издържа без подсветка, но с включен компас, около 20-22 часа непрекъсната работа. Не ми е отказвал да работи, изложен часове на студ, и на -15, -20, дисплеят си работи нормално. Но за такива ситуации си нося аварийно един комплект на Energizer Ultimate Lithium, ако случайно откажат акумулаторите (за тях дават над 30 часа работа за този модел, колега ги беше тествал, но на мен не ми се е налагало да стигам до тях).
Немислимо е телефон в сериозно спечена ситуация да се ползва пълноценно като GPS, за отрицателно време ще е за боклука, а понякога се налага да се измъкваш само на GPS, не е правилно или разумно човек да се бута в такива ситуации, но се случва. Най-малкото телефонът не понася яко накисване с вода, по-сериозни удари, или пък работа с ръкавици...

- Иво
- шПерко
-
jdl написа:Личен опит от доста години - препоръчвам Garmin 76CSx, или, ако не можеш да понесеш формата му, че копчетата са над дисплея (макар че това е МНОГО по-удобно и ергономично за работа с една ръка, след като се свикне) - тогава Garmin 60CSx - напълно идентичен на първия, само дето корпусът му мяза на стар мобифон донякъде и е по-уязвим на трошене при инцидент, включително и на отчупване на антената от платката
Но инцидентът трябва да е сериозен. А 76CSx-ът ми е оцелявал с минимална вдлъбнатина и драскотини след салто с байка по един каменист път, при което колелото се стовари върху камък с GPS-а отдолу (той беше на кормилото
).

Но за такива ситуации си нося аварийно един комплект на Energizer Ultimate Lithium, ако случайно откажат акумулаторите
искаш да кажеш, че работи с NiMH,но може и с обикновени АА? Какво представлява тази джидвжавка и горе долу колко излиза този модел с нея, доколкото съм разбрал?

- Иво
- шПерко
-
Спрях се натози модел: Garmin GPSmap 76cx Ако някой може да ми помогне в намирането му ще съм благодарен 

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

Иво написа:Спрях се натози модел: Garmin GPSmap 76cx Ако някой може да ми помогне в намирането му ще съм благодарен
Да, работи с 2 х АА батерии, без значение, алкални, NiMH, или литиевите на Energizer (които са по 1.5V всяка).
Горещо те съветвам да не се спираш на този модел (Cx) - осакатения, той е без барометър и компас, старият ми GPS беше без тези сензори, и честно казано, не мислех, че са чак толкова нужни, че да оправдаят 100-те лева разлика в цената, но след като от 3 години насам съм с 76CSx, осъзнавам, че ползата от тях далече надхвърля малко по-високата цена на уреда

Иначе - за намирането - най-лесно от Геотрейд, или кой да е от дистрибуторите му из страната.
P.S. Сега видях, че вече е спрян от производство

Сега наследниците им са 78-ма и 62-ра серия, но там има още неизчистени проблемчета във фърмуера, доколкото последно бях чел по западните форуми. А и антената на 78-серия е смотана patch антенка... На 62-ките пък корпусът скърцал и се посуквал, като се стисне по-силно... Какво да се прави, съвременни концепции...

Последна промяна jdl на 17 Мар 2011, 0:10, променена общо 1 път
- Иво
- шПерко
-
jdl написа:Иво написа:Спрях се натози модел: Garmin GPSmap 76cx Ако някой може да ми помогне в намирането му ще съм благодарен
Да, работи с 2 х АА батерии, без значение, алкални, NiMH, или литиевите на Energizer (които са по 1.5V всяка).
Горещо те съветвам да не се спираш на този модел (Cx) - осакатения, той е без барометър и компас, старият ми GPS беше без тези сензори, и честно казано, не мислех, че са чак толкова нужни, че да оправдаят 100-те лева разлика в цената, но след като от 3 години насам съм с 76CSx, осъзнавам, че ползата от тях далече надхвърля малко по-високата цена на уреда
Иначе - за намирането - най-лесно от Геотрейд, или кой да е от дистрибуторите му из страната.
CsX, имах предвид, извинявам се

- Иво
- шПерко
-
Иво написа:http://www.gps-6.com/119-garmin-gpsmap-76csx.htm
А, чудесно, все още се намира! По-горе бях писал, че е спрян от производство вече

На американския сайт на Гармин 60CSx все още е в списъка на произвежданите... Обаче колегите руснаци от известно време коментират, че хамериканските 60CSx(не 76CSx!) напоследък излизат с китайския MTK чипсет, и чат-пат имат някакви тъпи проблеми със сензорите... пак евтинийка...

- zxsport
-
err0r написа:zxsport написа:... но с пусната навигация батерията кара 2 часа макс...
В ipmaprt форума има гранде тема за Garmin Mobile. Там много точно и ясно е опоменато какво да се направи за да се спрат едни системни процеси на гармина и батерията да деяни по-дълго.
Извинявам се предварително на ИВО за отклонението!
От въпросния форум си свалих "Гармина". Спрял съм процесите и с включена навигация батерията ми издържа около 2 часа. Преди да ги спра държеше около 50 минути. ГСМ-а ми е на 7 месеца, т.е. батерията ми е в разцвета на силите си.
Алтернативните зарядни за ГСМ според мен са измислени за временно спасяване на положението, т.е. при нужда от спешно провеждане на 1, 2 или 3 разговора. Не мога да си представя 12 часов преход да си държа телефона в ръка и от него да висят кабели/зарядни/батерии ... супер неудобно ми се струва ...
П.С. Аз бих се спрял на някой водо/ударо устойчив модел ГПС ...
Последна промяна zxsport на 18 Мар 2011, 21:20, променена общо 1 път
- Иво
- шПерко
-
zxsport написа:err0r написа:zxsport написа:... но с пусната навигация батерията кара 2 часа макс...
В ipmaprt форума има гранде тема за Garmin Mobile. Там много точно и ясно е опоменато какво да се направи за да се спрат едни системни процеси на гармина и батерията да деяни по-дълго.
Извинявам се предварително на ИВО за отклонението!
От въпросния форум си свалих "Гармина". Спрял съм процесите и с включена навигация батерията ми издържа около 2 часа. Преди да ги спра държеше около 50 минути. ГСМ-а ми е на 7 месеца, т.е. батерията ми е в разцвета на силите си.
Алтернативните зарядни за ГСМ според мен са измислени за временно спасяване на положението, т.е. при нужда от спешно провеждане на 1, 2 или 3 разговора. Не мога да си представя 12 часов преход да си дърва телефона в ръка и от него да висят кабели/зарядни/батерии ... супер неудобно ми се струва ...
П.С. Аз бих се спрял на някой водо/ударо устойчив модел ГПС ...

25 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2