ЗА или ПРОТИВ АЕЦ "Белене"
Модератор: Общи модератори
- nightdriver
- ентусиаст
-
- Кара: 530da turing
Re: ЗА или ПРОТИВ АЕЦ "Белене"
Сондьора написа:А за братушките, виж, че всичко голямо което остана, и все още "имаме" е тяхно, я кажи за тия 20г кво имаме от "запада"???.
...и най вече един голям с червена глава , който си остана забит дълбоко вече 65 години
nightdriver написа:Сондьора написа:А за братушките, виж, че всичко голямо което остана, и все още "имаме" е тяхно, я кажи за тия 20г кво имаме от "запада"???.
...и най вече един голям с червена глава , който си остана забит дълбоко вече 65 години

- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
По-скоро, че до него се намести още един 

- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
Сондьора, аз точно инфо за приходната част на държава нямам, но съм сигурен, че България няма пари да строи тази централа. Цената е фиксирана, 6,3 млрд. евро. Затова дадох примера с магистралите, доста по-евтино строителство. И ние ползваме ЕС финансиране, не щото можем и без него, а защото не можем. От наследството на комунизна, за кое по-точно говориш, Кремиковци, Червена могила........? И Белене е от това наследство. Какво ни ползват тези мастодонти от миналото, че да държим на тях? Виждаме какво се случи. А Белене конкретно е била предвидена за остарял тип руски реактори, самата площадка. И как да участват европейски фирми, като то априори е определено руснаците да спечелят? По времето на Станишев започна разрушаване на старата площадка, заради новите реактори на руснаците, поради което там заминаха едни 800 млн евра. И това беше повод за приказка на Бойко Борисв за гьола с жаби и милионите. Приказка, която той сам много бързо забрави. Ма то за България, колко са, капка в морето. Какво искаш от Запада, Запада ти дава 6 млрд. евра да си оправиш държавата безвъзмездно, а ти искаш и тях да откраднеш и европейците да излъжеш, че и да са ти криви?! Нито американци, нито европейци се натискат така, както руснаците. А руснаците дали дават безвъзмездно този заем? Днес са тук двама от Атомекспортстрой, едният е вицепрезидент. И си казват в прав текст ребятата, че централата ще е руска, на българска територия. Що не си я построят у тях? Що не си я построят в Унгария например? Щото никой няма да им даде. RWE се оттеглиха заради непрозрания проект и заради факта, че ще трябва да работят в тясно сътрудничество с руснаците. Май никой не му се работи с тези хора. Защо тук има хора, които си мислят, че руснаците са движени от някаква братска любов към българите и са големите филантропи? И че като кажат "Искаме", ние автоматично трябва да си сваляме гащите? И какво казва бат' Бойко, въпреки трагедията в Япония, нищо няма да ни попречи да построим Белене. В момента, когато цял свят преразглежда отношението към ядрената енергетика, той нашия хайдутин, изпъчва гордо гърди и вика: Булгар, Булгааар.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
- sa_hellrot
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е53
Ами, има "Козлодуй", ТЕЦ Варна,ТЕЦ Марица , нефтохим, летища, КЗ-та, КРЗ-та...и т.н.,
или тея ги смятате за даденост...?
или тея ги смятате за даденост...?
- Сондьора
- ентусиаст
-
Колега, Elesar74, не ми се обръща темата на преди 89та, щото е глупаво. Но също така е глупаво и да не оцениш това което е останало. Щото ако не е то, то няма нищо друго.
За Белене, ако не са Руснаците са Французите, питай тях колко ще ти излезе АЕЦ Белене...
и дават ти 6 млрд, ама ти си плащаш членски внос всяка година
Да ги открадна, аз ли, или те си ги крадат /управляващи/?
Преразглеждат, що не си спрат техните реактори в ЕС, Европа има 160 АЕЦа. Първата има работа при тази извънредна среща на ЕС беше да кажат, да се преразгледа Белене, ми да си преразгледат техните, що нашите, що ни затвориха другите реактори...Ти май си се навел доста колега и поемаш всичко каквото чуеш западно. Тряя сам ясно да преценяваш къде се намираш и как да играеш за собствените си интереси, говоря държавни, не лични....
Сега, дали ЕС ние е виновен или управляващите тия 20г , че и един ВЕЦ язовир едвам направиха за 20г друго не виждам. Но ЕС никога няма да те допусне да имаш собствен ресурс а АЕЦ е такъв, газопроводи, горива тва е ресурс, ние нямаме, но Русия има, врата сме към Европа и не е лошо да се възползваме.
Прекалено много си про-западен, а би трябвало да гледаш малко по рационално на нещата. И Руските АЕЦ са си добри, след Чернобил и още по-сигурни, кво им има, и са по-евтини с по-голяма мощност, което е по важно.
Не ми се спори с никой, ама е глупаво, "майната им на руснаците", понеже ресурса е при тях и е близо.
За Белене, ако не са Руснаците са Французите, питай тях колко ще ти излезе АЕЦ Белене...
и дават ти 6 млрд, ама ти си плащаш членски внос всяка година

Да ги открадна, аз ли, или те си ги крадат /управляващи/?
Преразглеждат, що не си спрат техните реактори в ЕС, Европа има 160 АЕЦа. Първата има работа при тази извънредна среща на ЕС беше да кажат, да се преразгледа Белене, ми да си преразгледат техните, що нашите, що ни затвориха другите реактори...Ти май си се навел доста колега и поемаш всичко каквото чуеш западно. Тряя сам ясно да преценяваш къде се намираш и как да играеш за собствените си интереси, говоря държавни, не лични....
Сега, дали ЕС ние е виновен или управляващите тия 20г , че и един ВЕЦ язовир едвам направиха за 20г друго не виждам. Но ЕС никога няма да те допусне да имаш собствен ресурс а АЕЦ е такъв, газопроводи, горива тва е ресурс, ние нямаме, но Русия има, врата сме към Европа и не е лошо да се възползваме.
Прекалено много си про-западен, а би трябвало да гледаш малко по рационално на нещата. И Руските АЕЦ са си добри, след Чернобил и още по-сигурни, кво им има, и са по-евтини с по-голяма мощност, което е по важно.
Не ми се спори с никой, ама е глупаво, "майната им на руснаците", понеже ресурса е при тях и е близо.
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
Май не си чул, че Ангела Меркел спря програмата за модернизацията на германски реактори за 3 месеца. Или не е удобно да го кажеш? За ресурс ми говориш, ма аз пък ще ти говоря за собственост. Това няма да е наша централа, защото ние нямаме парите да я платим и построим. Което значи, че нямаме изгода от нея като собственици, само като ползватели. И газопровода също. С него па как излъгаха, не е истина. Ресурс, ама чужд. Отделно, къде ще си съхраняваме отпадъците, след като руснаците започнат да ни ги връщат? Сигурно някъде близо до твоя град? Чиста енергия, ако не забелязваш боклуците дето оставя след себе си, да. В България няма недостиг на мощности. Според изискванията на ЕС, трябва да намалим с 20% енергоемкостта на единица БВП до 2020г. За какви повишени консумации говорим тук? Доколкото знам, единия реактор в АЕЦ Козлодуй работи само за износ, ама може и да греша. Е, ако е така, къде е необходимостта от цяла нова централа? А кой накъде се е навел, си е лично негова работа, аз бих казал че ти пък си проруски настроен, но не ме интересува особенно. Въпроса е, кое е от полза за България. Българският интерес е да живеем по-добре и все по-добре, но това ще стане с ефективна и конкуретна икономика, с висока енергийна ефективност, клас "ААА". Надявам се, знаеш какво означава това. АЕЦ Белене е останка от близкото минало с нерушимия СССР, която кабинета Станишев възкреси, а настоящият се опитва да реанимира. Аз мисля, че България има други приоритети и май и друга ориентация, като стана дума за навеждане. И не мисля, че нашите държавници ги интересува толкова енергийното бъдеще на страната, колкото едни знаци, които се свързват с думи като комисионни, консултантски услуги и такива подобни.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
- Сондьора
- ентусиаст
-
Ма е спряла програма за модернозация, махнала ли си е реактори нещо. ЕС бил казал с колко да си намалим, ми да си намаля меркел, саркози, що ние. АЕЦа, кой ти каза, че ше е на руснаците и че няма пари, нали каза, че не знаеш кви пари прави държавата. По южен поток спорим, понеже руснаците искат да е 50-50% и да го построят, тва не е приемливо...Макар, че ако го няма, няма и 50% да печелим.
Къде прочете тва за 2020, понеже руснаците си отмениха закон за не приемане на отпадъци, и в момента приемат на цял свят вкл ЕС и САЩ.
Ма те и ЕС ти казват колко да ти е заплата /130 ЕУ на месец/, утре могат да ти кажат колко и да дишаш, ше поемаш въздух по-малко с 20%.
Къде прочете тва за 2020, понеже руснаците си отмениха закон за не приемане на отпадъци, и в момента приемат на цял свят вкл ЕС и САЩ.
Ма те и ЕС ти казват колко да ти е заплата /130 ЕУ на месец/, утре могат да ти кажат колко и да дишаш, ше поемаш въздух по-малко с 20%.
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Разработват се 5 то поколение реактори (сега са 3 то поколение) които реактори ще работят с отработено ядрено гориво,не са ли хитри руснаците че прибират отработеното и даже взимат доста големи такси за това...
твърдо "за" белене.
хората просто престава си нямат какво ще стане с цената на електричеството у нас ако спреме козлодуй...
а това че я строиме типично по нашенски- друга тема.
хората просто престава си нямат какво ще стане с цената на електричеството у нас ако спреме козлодуй...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Alpina_fanatic
-
-
alx написа:твърдо "за" белене.
Твърдо "Против" Белене!
По-смислено е да се насочим към енергийна ефективност и дори ВНОС

- vld
- Старши ентусиаст
-
- Кара: F11 535d, E84 2.3d
Alpina_fanatic написа:alx написа:твърдо "за" белене.
Твърдо "Против" Белене!
Абе ти мислиш ли трезво?
Я дай пример за едно нещо което ти е по ефтино да го внесеш отколкото да си го произведеш

Нещо много се превъзбудихте покрай фукушимата, и аз много силно се вълнувам от развръзката там, но едното няма връзка с другото

От такова мислене се раграби и рапродаде де що имаше производство в България и сега огромната дупка наречена бюджет се пълни само от данъци и от акцизи, е да ма така нестава щото е скъпо скъпо за данаколпатеца който и така бере душа...

- Alpina_fanatic
-
-
vld написа:Абе ти мислиш ли трезво?
Я дай пример за едно нещо което ти е по ефтино да го внесеш отколкото да си го произведеш![]()
Нещо много се превъзбудихте покрай фукушимата, и аз много силно се вълнувам от развръзката там, но едното няма връзка с другото![]()
От такова мислене се раграби и рапродаде де що имаше производство в България и сега огромната дупка наречена бюджет се пълни само от данъци и от акцизи, е да ма така нестава щото е скъпо скъпо за данаколпатеца който и така бере душа...
OMG

BTW, защо купуваме гръцки картофи и домати ами не си ги произвеждаме ние, че са ни по арни наще

п.с.Изобщо нямам опасение за сигурността на новата АЕЦ, но липсва ИКОНОМИЧЕСКА обосновка....Или да праим, пък после ще му мислим

- ms
-
-
- Кара: Кенеф от Инголщат
Alpina_fanatic написа:....
Енергийна ефективност- добре, съгласен...
ВНОС- ти идиот ли си за да ми кажеш "по-добре да внасяме ток"

Пак казвам- твърдо съм ЗА нови реактори, дали в Козлодуй, дали в Белене, дали в Долно Уйно ми е все тая...
Но пък съм и силно ПРОТИВ централата да се строи от руснаци и с руски реактори- достатъчно сме зависими вече от руснаците с Козлодуй и доставките на газ, нека поне един енергиен източник да НЕ е пряко зависим от Русия... Не ме разбирайте грешно- НЕ съм против руските реактори, нито срещу парите които ще изсипят за строежа. ПРОТИВ съм всичката (е, не всичката, ама голяма част) ни енергия да зависи от 1 държава- щях да съм против и срещу Германия ако Козлодуй и доставките на газ зависеха от немците и нямаше да искам те да правят Белене...
- Alpina_fanatic
-
-
ms написа:Енергийна ефективност- добре, съгласен...
ВНОС- ти идиот ли си за да ми кажеш "по-добре да внасяме ток" ......
Така, да хвърлим едни 12-13-14 млрд. лева

Този проект е икономически НЕобоснован...Не е ли по-добре да "хвърлим" 1/5 от тези пари за икономическа ефективност или нещо, което е разумно и смислено...
Носталгията по старото време е още силна, но България ВЕЧЕ няма никаква индустрия...Колко пъти е скочил БВП за последните 25 год. и с колко % се е повишило търсенето на електричество

п.с.К'во Ви говорят сегашните разчети, по който 80% от произвежданата енергия от Белене отива за износ...Няма кой да я потребява тук