ЗА или ПРОТИВ АЕЦ "Белене"
Модератор: Общи модератори
- ms
-
-
- Кара: Кенеф от Инголщат
Re: ЗА или ПРОТИВ АЕЦ "Белене"
Alpina_fanatic написа:Така, да хвърлим едни 12-13-14 млрд. лева(не е ясно колко точно) за да си имаме 2-ри АЕЦ...Няма лошо, аз викам да си направим и трети - що не ?
![]()
Този проект е икономически НЕобоснован...Не е ли по-добре да "хвърлим" 1/5 от тези пари за икономическа ефективност или нещо, което е разумно и смислено...
Носталгията по старото време е още силна, но България ВЕЧЕ няма никаква индустрия...Колко пъти е скочил БВП за последните 25 год. и с колко % се е повишило търсенето на електричество![]()
п.с.К'во Ви говорят сегашните разчети, по който 80% от произвежданата енергия от Белене отива за износ...Няма кой да я потребява тук
Не 3-ти, мен ако ме питаш да търсят кинти за нови 6 блока, не за 2...
Не е обоснован в момента на тежката криза дето се вихри сега, но и не сме я почнали още, а като гледам и след 2г. няма да е почната

Индустрия която да потребява много ток верно нямаме, но пък за сметка на това потреблението на ток расте постоянно- интересно как става тоя номер БЕЗ индустрия

И заеби разчетите, че 80% от тока на Белене ще отиват за износ и нямало кой да я потребява тук- Козлодуй като бачкаше със 6 блока да не би да сме използвали всичкият ток

ПС: Ако беше толкова лошо да имаш АЕЦ из Европа нямаше да има 150+ реактора

Alpina_fanatic написа:п.с.К'во Ви говорят сегашните разчети, по който 80% от произвежданата енергия от Белене отива за износ...Няма кой да я потребява тук
ти сам си отговори с това изречение.
това че 80% са разчетите за износ означава, че в момента сме 20% вътре- демек трябва ни, но го нямаме и най-вероятно го внасяме на високи цени.
и друго. най-простичко казано- ти кое мислиш, че е по-печелившо- да се внася или да се изнася нещо?
и последно- винаги икономически е за предпочитане да се "инвестират" парите в нещо което ще ги върне за 5-10 години от колкото да се "налеят" в нещо което само ще ги излапа без някакъв ефект за държавата (да оправят пътищата, да прокопаят още метро и тн.). знам че звучи много "нехуманно" но не забравяй че атомната ел. централа ще се строи за полза на държавата а не на пешо и гошо да не си трошат колите по пътищата. честноза обикновения човек? не разбира се. но както се досещаш тука играят други неща.
също съм абсолютно съгласен че не трябва да бъде строена по руски образец защото е хубаво зависимоста ни да бъде разпределена по държави а не "всичките яйца в една кошница"... има си дума за това - "дивърсификейшън"
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
Добре де, плащаме 10млрд евро на Франция, строят я, гориво? отработено къде?
п.п. По скоро тва е "технологичен" въпрос, кофти, че няма анкета в темата, за или против. Щото до сега щеше да се види на къде клонят везните.
п.п. По скоро тва е "технологичен" въпрос, кофти, че няма анкета в темата, за или против. Щото до сега щеше да се види на къде клонят везните.
- Alpina_fanatic
-
-
1.В момента АЕЦ "Козлодуй" и други стари централи наистина произвеждат евтин ток, но само защото огромните първоначални разходи по строежа не са включени в цената.
2.Да строиш 2 гигавата ядрена централа, за да разрешиш фиктивни енергийни проблеми, е лошо планиране.Първо, не се очаква съществен ръст на потреблението на електричество. Според НЕК потреблението в страната няма да расте с повече от 1.2% годишно до 2020. Вместо нови мощности, вниманието трябва да се насочи върху подобряване на енергийната ефективност на страната, която е близо 6 пъти по-лоша от средната за Европейския съюз. Ако българската икономика работеше на средните нива за ЕС, то годишните спестявания от енергия щяха да са равни на произведеното от 16 централи като АЕЦ "Белене".
3.Никой не може да предскаже какво ще е търсенето на електричество, когато АЕЦ "Белене" е готова. Централата е прекалено голяма за нуждите на местния пазар, затова трябва да се разчита на износ. Но съседните държави бързо увеличават мощностите си и е неразумно да се очаква да се запази нивото на българския износ на ток.
4. Ако дефинираме "енергийна сигурност” като диверсификация на трасетата и доставчиците на енергия, то АЕЦ "Белене" не изпълнява задачата. Привидно, за да се дистанцираме от повторна руска газова криза, държавата сключва договор с руски подизпълнител, който ще строи централа по руска технология, която ще се захранва с руско гориво.

2.Да строиш 2 гигавата ядрена централа, за да разрешиш фиктивни енергийни проблеми, е лошо планиране.Първо, не се очаква съществен ръст на потреблението на електричество. Според НЕК потреблението в страната няма да расте с повече от 1.2% годишно до 2020. Вместо нови мощности, вниманието трябва да се насочи върху подобряване на енергийната ефективност на страната, която е близо 6 пъти по-лоша от средната за Европейския съюз. Ако българската икономика работеше на средните нива за ЕС, то годишните спестявания от енергия щяха да са равни на произведеното от 16 централи като АЕЦ "Белене".
3.Никой не може да предскаже какво ще е търсенето на електричество, когато АЕЦ "Белене" е готова. Централата е прекалено голяма за нуждите на местния пазар, затова трябва да се разчита на износ. Но съседните държави бързо увеличават мощностите си и е неразумно да се очаква да се запази нивото на българския износ на ток.
4. Ако дефинираме "енергийна сигурност” като диверсификация на трасетата и доставчиците на енергия, то АЕЦ "Белене" не изпълнява задачата. Привидно, за да се дистанцираме от повторна руска газова криза, държавата сключва договор с руски подизпълнител, който ще строи централа по руска технология, която ще се захранва с руско гориво.

- Сондьора
- ентусиаст
-
Хаха, ти си не човек, ама не ми се пише. Да речем, само тва за да намалее цената в БГ на половина пак е ефективно.
И тва "огромно" количество пари за инвестиция не се брои, понеже говорим за 30-40г напред.
И тва "огромно" количество пари за инвестиция не се брои, понеже говорим за 30-40г напред.
- Alpina_fanatic
-
-
Сондьора написа:Хаха, ти си не човек, ама не ми се пише. Да речем, само тва за да намалее цената в БГ на половина пак е ефективно.
Е как цената ще намалее на половина с втори АЕЦ

После, нека не пропускаме, че може да удължим срока на експлоатация на 5 и 6 ти блок с 10-15 год, което е невъзможно ако имаме втори АЕЦ

- ms
-
-
Alpina_fanatic написа:...
1: Цената за строежа не е включена в цената на тока казваш... И си прав сигурно... Ама е и 100% сигурно, че парите за строежа са много отдавна избити и това е реалната цена на тока от ядрен реактор просто...
2: Може и да си прав, не споря... Ама гледам, че ние не сме единствените олигофрени- румънци и турци са на нашият акъл... Което ме навежда на мисълта, че може и да грешиш...
3: Вярно е- след 10г. не се знае к'ва ще е ситуацията... Ама де'ба, що съседите си увеличават енергийните мощности

4: Ей тука си прав и това е причината да съм ПРОТИВ руска централа... Но продължавам да съм ЗА още 1 АЕЦ...
ПС: "МОЖЕ" да удължим живота на блоковете в никакъв случай НЕ означава, че ще успеем

- Сондьора
- ентусиаст
-
Тва е примерно, дори и цената да се задържи пак си на е добре. А за че се прави за износ то е ясно.
И само като пример, защо в москва газа е почти безплатен?
По точка, 4. Ако я строят Французи, от къде гориво и кво ше правиш отработеното?
И само като пример, защо в москва газа е почти безплатен?
По точка, 4. Ако я строят Французи, от къде гориво и кво ше правиш отработеното?
- Coulthard
- младши ентусиаст
-
- Кара: ше 325tds
- Мечтае да кара: e46 330xd
Пред мен проблема с Белене стои така:
Какъв тип реактори да изберем ???
Руските ВВЕР-1000 - перфектни, здрави, надеждни, специалистите ни са запознати с тях, но ползват обогатен уран за гориво който струва скъпо подменя се често и след това отново струва пари за съхранение или експорт.
Френски реактори от същият тип - същото дръвце.
Канадски Канду CANDU - ползват необогатен уран или старо гориво от горепосочените реактори, здрави и надеждни, но ползват тежка вода която винаги отделя тритий в атмосферата което от своя страна означава че винаги си имаш незначителен радиационен фон.
Черна вода ползват реактори Канду междувпрочем.
Не смятам че слагането на ВВЕР-и е най-изгодният вариант това е. Иначе ДА втора АЕЦ трябва да имаме.
Какъв тип реактори да изберем ???
Руските ВВЕР-1000 - перфектни, здрави, надеждни, специалистите ни са запознати с тях, но ползват обогатен уран за гориво който струва скъпо подменя се често и след това отново струва пари за съхранение или експорт.
Френски реактори от същият тип - същото дръвце.
Канадски Канду CANDU - ползват необогатен уран или старо гориво от горепосочените реактори, здрави и надеждни, но ползват тежка вода която винаги отделя тритий в атмосферата което от своя страна означава че винаги си имаш незначителен радиационен фон.
Черна вода ползват реактори Канду междувпрочем.
Не смятам че слагането на ВВЕР-и е най-изгодният вариант това е. Иначе ДА втора АЕЦ трябва да имаме.
- Alpina_fanatic
-
-
ms написа:... Ама гледам, че ние не сме единствените олигофрени- румънци и турци са на нашият акъл... Което ме навежда на мисълта, че може и да грешиш...
Хммм,
Румънската АЕЦ "Черна вода" ще се увеличава с два реактора на стойност 3,2 млрд евро . Говорим за 1400 МегаВата и проект, който е удобрен от ЕК.В него участват френско-белгийската група EDF Suez, германския концерн RWE,испанската компания Iberdola (,които по последни данни ще се оттеглят от проекта), италианската група ЕНЕЛ и Арселор Митал РУмъния, както и румънскотата държава чрез Нуклярелектрика....
Ние ще строим 2 Гигавата за 6.5-7 млрд. евро и то Руска АЕЦ

За Турция изобщо не искам да отварям тема, защото нещата там са много сериозни!

Последна промяна Alpina_fanatic на 17 Мар 2011, 23:59, променена общо 1 път

- ms
-
-
Сондьора написа:...
Е не ми се вярва цяла Европа да купува гориво от Русия- 100% има и друг доставчик... Виж- отработеното е проблем наистина, но и там трябва да има начин и да се заобиколят руснаците...
- Alpina_fanatic
-
-
Отработеното ядрено гориво, макар и на съхранение в Русия, си остава собственост на България.До края на 2009 г. България е извозила в Русия за съхранение и преработка 225 т тежки метали от спрените реактори ВВЕР-440 и 415.2 т от ВВЕР-1000. След преработката им се очаква страната ни да получи до 2020 г. 128 т високоактивни отпадъци в специални стъклени контейнери, готови за погребване, пише в документа. Точният обем със съответните качествени и количествени характеристики ще бъде определен с подписването на съответните договори.
Отделно към 31 май 2010 г. на площадката на АЕЦ”Козлодуй” се съхраняват около 925 т тежък метал ОЯГ от четирите спрени и двата работещи реактора. От 2010 г. до края на проектния срок на V и VІ блок на АЕЦ "Козлодуй”, съответно 2017г. и 2021 г., се очаква да бъдат генерирани още около 495 т тежък метал ОЯГ или 1136 касети.
При удължаване срока на експлоатация с 15 години на двата блока, съответно до 2032 г. и 2036 г., се очаква на площадката на централата да се генерират още 595 т тежък метал ОЯГ или 1364 касети.
Отделно към 31 май 2010 г. на площадката на АЕЦ”Козлодуй” се съхраняват около 925 т тежък метал ОЯГ от четирите спрени и двата работещи реактора. От 2010 г. до края на проектния срок на V и VІ блок на АЕЦ "Козлодуй”, съответно 2017г. и 2021 г., се очаква да бъдат генерирани още около 495 т тежък метал ОЯГ или 1136 касети.
При удължаване срока на експлоатация с 15 години на двата блока, съответно до 2032 г. и 2036 г., се очаква на площадката на централата да се генерират още 595 т тежък метал ОЯГ или 1364 касети.

- Coulthard
- младши ентусиаст
-
- Кара: ше 325tds
- Мечтае да кара: e46 330xd
Турците уж ще започнат 2 електроцентрали. Синоп и Мерсин.
Мерсин е на геоложки разсед ама точно отгоре.
Синоп ще се строи или от японци или от корейци....
Мерсин е на геоложки разсед ама точно отгоре.
Синоп ще се строи или от японци или от корейци....
- ms
-
-
Значи румънците може да дадат за РАЗШИРЕНИЕ с 1400МВтч 3,2млрд. евро, обаче ние НЕ можем да дадем 6,3млрд. евро за СТРОЕЖ на нова АЕЦ с 2ГВтч мощност
Все ми се струва, че РАЗШИРЯВАНЕ и СТРОЕЖ за 2 много, ама мноооого различни неща
Не знам аз ли съм олигофрен и грешно разбирам нещата, щото на фона на онея 3,2 млрд. нашите 6,3 млрд. ми се струват приемлива цифра- все ми се струва в пъти по-лесно да добавиш 2 блока към съществуваща АЕЦ, отколкото да правиш изцяло нова АЕЦ с всичката нужна инфраструктура от нулата 

- ukelichko
- младши ентусиаст
-
- Кара: Комбайн
- Мечтае да кара: Фадрома
ms написа:Сондьора написа:...
Е не ми се вярва цяла Европа да купува гориво от Русия- 100% има и друг доставчик... Виж- отработеното е проблем наистина, но и там трябва да има начин и да се заобиколят руснаците...
В момента руското гориво за двата ни блока е най-евтино. В пъти по-евтино от това дето предлагат западняците. Разбира се по-скъпото западно гориво има редица предимства, които ние не използваме. Иначе дали да се строи втора централа е въпрос на икономика и геополитика. Да се съберат експерти и да решат. А дали да бъде руска втората ни централа - ами защо пък не. Западните централи също са големи дървета.