ЗА или ПРОТИВ АЕЦ "Белене"
Модератор: Общи модератори
- ms
-
-
- Кара: Кенеф от Инголщат
Re: ЗА или ПРОТИВ АЕЦ "Белене"
ukelichko написа:... А дали да бъде руска втората ни централа - ами защо пък не. Западните централи също са големи дървета.
А защо да Е руска

ПС: За капак и Лукойл е руска фирма- значи газ, ток и горива зависят ПРЯКО от 1 държава

горивата- Лукойл явно
газ- да се намери алтернатива и да се построи газопровод. Макар, че ще е много скъпо поне няма да ползваме 100% руски газ
За АЕЦ-а да си намерим друг изпълнител и да НЕ използваме руско гориво...
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Alpina_fanatic написа:2.Да строиш 2 гигавата ядрена централа, за да разрешиш фиктивни енергийни проблеми, е лошо планиране.Първо, не се очаква съществен ръст на потреблението на електричество. Според НЕК потреблението в страната няма да расте с повече от 1.2% годишно до 2020.
3.Никой не може да предскаже какво ще е търсенето на електричество, когато АЕЦ "Белене" е готова.
2. 1.2% годишно за 10 години е... 13%

3. всички тия електрически автомобили дето ги искате от къде ще вземат ток

едит: в същност, дори малко повече от 1500. излиза че сметките ти куцат.
Последна промяна steeN на 18 Мар 2011, 1:02, променена общо 2 пъти
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Alpina_fanatic
-
-
ms написа:Значи румънците може да дадат за РАЗШИРЕНИЕ с 1400МВтч 3,2млрд. евро, обаче ние НЕ можем да дадем 6,3млрд. евро за СТРОЕЖ на нова АЕЦ с 2ГВтч мощностВсе ми се струва, че РАЗШИРЯВАНЕ и СТРОЕЖ за 2 много, ама мноооого различни неща
Не знам аз ли съм олигофрен и грешно разбирам нещата, щото на фона на онея 3,2 млрд. нашите 6,3 млрд. ми се струват приемлива цифра- все ми се струва в пъти по-лесно да добавиш 2 блока към съществуваща АЕЦ, отколкото да правиш изцяло нова АЕЦ с всичката нужна инфраструктура от нулата
Да, само че за новата "инфраструктура", която ще е необходима на Белене изобщо НЕ става въпрос в тази цена - говорим само за централата

Ние също имаме АЕЦ - защо да не го разширим ?

- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
България няма депо за съхранение на високорадиоактивни ядрени отпадъци. Тепърва ще трябва да се строи. Защо подобна инвестиция не се насочи към икономиката, към инфраструктурата, за подобряване на енергийната ефективност на страната. Щом според някои сме богата страна и можем да заделим едно 10-12 млрд. от бюджета, от акцизи примерно.... Я си посмилете, че 600 000 души за избягали от тази страна за 10 г. Ако още толкова избягат за следващите 10, остават 600 000 празни контакта. Какво потребление се учеличава? А не че няма тенденция в това отнишение. Те потребителите намаляват..... България е малка страна, на фона на ръста на БВП и стандарта на живота изобщо, втора АЕЦ е изхвърляне. Нямаме нужда от такава. Това е политически проект, не икономически, геополитическите интереси на Русия, за присъствие на територията на ЕС. Обвързването с Русия за десетилетия напред е пагубно за страната, за справка, изминалите 65 г. Ние трябва да работим за ефективна и нискоенергийна икономика, инвестиции в технологии, а не увеличаване на мощности. На кого ще го продаваме този ток? Щото той ще е излишен, дори към момента няма недостиг на мощност в България? Турците строели, ма ние с Турция ли ще се равняваме? Ами точно турците пък го забиха на Путин и Газпром с Южен Поток. Мястото на Бългрия в Европа, не е да е енергиен център на Балканите, както лансира това президента преди време. Никой не казва каква ще е цената на тока от тази централа, макар че се правят едни сметки, по които излиза че няма да е много различна от сегашната. Според други едни сметки, пък, по трасетата и разпределителните мрежи, загубите на ток възлизат на до 30%. Е, защото не се направят инвестиции за модернизация и намаляване на такива загуби? От какво наистина имаме нужда? Ако ще строим централа, за да изнасяме тока от нея, това е абсурд. Към момента нямаме нужда от такава, въз основа на какво се очаква момент в бъдещето, в който ще имаме? Електически коли? Това е.... Въобще не говоря тук за зависимостта от Русия. На фона на липсата на европейски инвеститор и след доклада на банката за цената на тока и самата централа, мисля че ЕК ще даде отрицателна оценка за този проект.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
- steeN
- старши ентусиаст
-
Elesar74 написа:Я си посмилете, че 600 000 души за избягали от тази страна за 10 г. Ако още толкова избягат за следващите 10, остават 600 000 празни контакта. Какво потребление се учеличава? А не че няма тенденция в това отнишение. Те потребителите намаляват..... България е малка страна, на фона на ръста на БВП и стандарта на живота изобщо, втора АЕЦ е изхвърляне.
направо да затворим държавата викаш. супер. а като почнат да искат пари за С02(както са полудяли с това глобално затопляне, което изведнъж се превърна в climate change, утре не знам какво ще е) след някой друга година и като трябва да се плаща кеш или да се затварят централи с въглища? щото нямам природен газ да ги конвертираме, нито ще е ефтино... една атомна централа има живот поне 40-50 години. това не е решение от днес за утре, това е стратегическо решение. аец козлодуй е може би едно от най-добрите неща, което сме наследили от годините преди 89та, иначе щяхме да сме на газени лампи.
Последна промяна steeN на 18 Мар 2011, 10:53, променена общо 1 път
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- mitrax
- ентусиаст
-
- Кара: coupe e36 m42 , цоупе е46 325ci
- Мечтае да кара: ///M
значи мислиш че консумацията ни ще пада напред във времето ? дори до толкова че ще ни е излишна ? След спирането на Козлудуи и доста тецове - брикел няма сероочистка - спира , тец бобов дол няма сероочистка - и той спира други не знам кои още. Хората масово почват да се греят и охлаждат на климатици , тея климатици аджеба сигорно връщат ток в мрежата ? Тока пак поскъпва , сигорно щото консумацията е паднала 

- Alpina_fanatic
-
-
mitrax написа: Тока пак поскъпва , сигорно щото консумацията е паднала
Електричеството поскъпва не защото има по-голяма консумация, а поради картели, мафия и липса на мениджмънт

- steeN
- старши ентусиаст
-
http://www.google.com/publicdata?ds=wb- ... l=en&dl=en
ето я статистиката... ако си мислиш, че харчим кой знае колко ток...
тва е на глава от населението.
ето я статистиката... ако си мислиш, че харчим кой знае колко ток...

тва е на глава от населението.
- mitrax
- ентусиаст
-
да загубиме атомната енергетика е невероятен зян . Тея специалисти и това ноу хау е безценно , ако го прахосаме сме шматки , бананова република , само дето и банани нямаме - смешни .. смешни , румънците си направиха 2ра централа ние ще си спреме единствена а и ще почнеме да купуваме ток след време от франция с многото централи 

- mitrax
- ентусиаст
-
нов блок си направиха румънците 2007 , не нова централа . извинявам се

- Elesar74
- старши ентусиаст
-
Само да напомня (за кой ли път), че според Бойко Борисов, този проект беше лош, загубен и нерентабилен. Това беше 2009. Тогава Станишев и президента се пънеха да го реализират, беше техен приоритет. Е, загубиха изборите и това уж спря. До наши дни. Предстои подписването на анекс 12, който прави проекта необратим. С наближаването на тази дата, г-н премиера не спира да говори по всякакви медии, как щял да реализира АЕЦ Белене. Как дори случилото се във Фукушима, няма да ни спре. А Станишев му приглася, да не превръщаме Белене, във жертва на Фукушима. Има ли музикални люде тук? Защото тук аз виждам едно и също пеене на два гласа, като единия се чува повече, този на Борисов. Не се и съмнявам, че той ще подпише този анекс, надявам се ЕК да го спре, очевидно в България няма кой. Някой искаше тук темата да е с анкета, щяла да е показателна. Да, ама не и меродавна. Защото ако преди две години бях попитал, ЗА или ПРОТИВ "ГЕРБ", не се и съмнявам какъв щеше да бъде резултата. Но ако попитам днес, сигурно половината от привъжениеците тогава на Бойко Борисов, днес го псуват. Днес се вижда, че Бойко Борисов следва линията на поведение на предишното правителство, неговите приоритети и цели. Какво стана със заявката преди изборите, с думите говорени тогава, по отношение на АЕЦ Белене? Можем ли да кажем днес, че имаме един непоследователен, некомептентен и откоровено лъжлив премиер? Как да си обясним смяната на позициите и модела на поведение и говорене? Аз си го обяснявам само по един начин и то финансов. Което за кой ли път доказва, че този проект е политически изгоден за някои хора, но неизгоден за мнозинството българи. До ден днешен, няма икономическа обосновка за ползата от тази централа и крайната цена на тока, произвеждан от нея. Не и публична такава.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
Какво значи анкетата не е меродавна, мен примерно не ме интересува, дали е бойко или станишев, или костов...все съм ЗА. Да ни питат хората тогава, да пуснат един референдум..ако кажат за, за, ако кажат не, не. Макар, че и тва ще е доста субективно, щото на един мангал надали му е ясно кво е АЕЦ. А и възрастните същот, защото седят ся и цъкат цъцъ, Чернобил , Япония...а не отчитат факта, че и в двата случая има до голяма степен човешка грешка.
По техническия въпрос, кой да го строи. Ми в България мисля има специалисти и могат да си кажат мнението по тоя въпрос.
Икономически погледнато, ще се изплати многократно, понеже тва не е от днес за утре ми примерно за 50г напред. Демек стратегически проект.
Явно много се кефиш, че ЕС ни остави с два реактора
По техническия въпрос, кой да го строи. Ми в България мисля има специалисти и могат да си кажат мнението по тоя въпрос.
Икономически погледнато, ще се изплати многократно, понеже тва не е от днес за утре ми примерно за 50г напред. Демек стратегически проект.
Явно много се кефиш, че ЕС ни остави с два реактора

- Elesar74
- старши ентусиаст
-
На тебе ако ти е толкова виновен ЕС, е го къде е Брюксел иди протестирай. Ядрения физик Георги Котев не беше съгласен с някой неща в АЕЦ Козлодуй, отиде протестира, седя гладен и т.н. Реакторите бяха изтъргувани в процеса на присъединяване към ЕС от българските политици. Толкова могат да преговарят, това са резултатите. Други страни си спасиха реакторите, ние не можахме, толкова си можем явно, а и лично аз незнам всички подробности в преговорния процес. Няма да седна в 2011 г. да плача за тези реактори, по-скоро ще плача за поредния продажен български политик, който обслужва чужди интереси днес. Когато обслужваме интересите на ЕС, това е лошо, но когато обслужваме интересите на Русия, това е добро за нас. Странна гледна точка. Аз не се съмнявам, че с един евентуален референдум обществото ще каже ДА на Белене. Нашето общество е системно манипулирано, много бързо забравя някои неща и предпочита да вярва на думи, не на дела. На вождове и месии, не на реални програми. Огромна част от него явно не го интересува какво ще стане с България, поради която и причина не гласува. Българския политически елит се избира от малцинствата и пенсионерите поне 80%. И за какво говорехме? АЕЦ Белене не е обект на референдум, тъй като обществото няма необходимия капацитет да вземе обективно решение. Съжелявам, ако някой се обижда. Както казах, най-малко тази централа няма икономическа обосновка(чака се), няма и сигурна цена, на която ще си продава продукцията. Така че, така референдуми по принцип, са вятър работа.
- ms
-
-
- Кара: Кенеф от Инголщат
Elesar74 написа:...До ден днешен, няма икономическа обосновка за ползата от тази централа и крайната цена на тока, произвеждан от нея...
Прав си- няма публично обявена обосновка за централата...
Айде обаче сега ми дай ти няк'ва проектна цена на тока след 10-на години когато спрем изцяло Козлодуй...
Ако не греша реакторите ни имат живот до около 2017-2020г., или близо до тея години- тоест още 10-на годинки... НЕ ми казвай "Ще им удължим живота"- силно ме съмнява да ни разрешат, но и да успеем все в един ден ще трябва да ударят кепенците реакторите, дори и след 20години да е... Потреблението се повишава постоянно, след 20г. съм сигурен, че тея 2Гигавата мощност на Белене ще ни трябват- главата си залагам... И отде ще ги извадим тогава при липса на АЕЦ- от ТЕЦ-овете дето замърсяват зверски и ще трябва да спрем в скоро време

Защо не разберете, че строеж на АЕЦ не се почва щото ти е кеф или щото имаш излишни едни милиарди- строиш защото ще имаш нужда от ток в близко бъдеще, а случайно АЕЦ е най-изгоден за тая работа...
ПС: Извеждането от експлоатация на реакторите не е никак евтина процедура и се прави с години... Един ден спираме Козлодуй, но НЯМАМЕ друг АЕЦ- познай дали тока няма да се повиши допълнително заради тея разходи по извеждане от употреба на реакторите... При наличието на 2Гигавата мощност на ниски цени си мисля, че ще ни е по-добре...
- Alpina_fanatic
-
-
Добре, само едно нещо не ми е ясно!
Всичко си произвеждаме, супер независими сме, супер ниски данъци и заплати, супер малко народ сме на малка територия и НАКРАЯ в Германия заплатата е 10 пъти по-висока
, а токЪТ на същите цени (почти)
Гърците фалираха, но заплатата 7-8 пъти над нашата и с по-евтин ток
и без АЕЦ-и