В Япония ги смачка - 9 по Рихтер, 10м Цунами...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: '09 E92 N47; '08 E60 N53B30
Мечтае да кара: 911 Turbo S
Детайли за колата: RIP E39 2010-2019 :(

Re: В Япония ги смачка - 9 по Рихтер, 10м Цунами...

Мнение от goguma » 28 Мар 2011, 12:29

Че руснаците са се осрали порядъчно, това е ясно, но все пак с цената на жертви са оправили нещата. Ама тия япончета не ги разбирам с кой акъл строят АЕЦ на брега на океана!? Това е просто огромен риск. Пределно ми е ясно как работят реакторите и колко много вода трябва за нормално функциониране, ама там ги шибат редовно жестоки земетресения и цунамита, и въпреки това си строят, и ето че бедата не закъсня.

И имам чувството че тия дръпнати просто не искат да затворят централата, мъчат се да я спасят ли, знам ли и аз. 10 милиона пъти завишена радиация във водата на реактора, и 2000 пъти завишена радиация във водата по крайбрежието?!?!? Тази в реактора ще я оправят, ама другата? Догодина като започне да се продава по магазините риба с по 2 глави и 3 очи, кой ще е виновен? Да се стягат и да си оправят бакиите, иначе целият свят ще страда.

И не ми казвайте че е лесно да стоя пред компютъра и да нареждам кой какво да прави. Все пак те са поели риска - те трябва да обират последствията. Нямат право да вдигнат ръце, или да продължават мъките - да погребват цялата централа без да му мислят.

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 535i '01
Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)

Мнение от Feanor » 28 Мар 2011, 12:52

goguma написа:Че руснаците са се осрали порядъчно, това е ясно, но все пак с цената на жертви са оправили нещата. Ама тия япончета не ги разбирам с кой акъл строят АЕЦ на брега на океана!? Това е просто огромен риск. Пределно ми е ясно как работят реакторите и колко много вода трябва за нормално функциониране, ама там ги шибат редовно жестоки земетресения и цунамита, и въпреки това си строят, и ето че бедата не закъсня.

Ти къде предлагаш да ги строят?

goguma написа:И имам чувството че тия дръпнати просто не искат да затворят централата, мъчат се да я спасят ли, знам ли и аз. 10 милиона пъти завишена радиация във водата на реактора, и 2000 пъти завишена радиация във водата по крайбрежието?!?!? Тази в реактора ще я оправят, ама другата? Догодина като започне да се продава по магазините риба с по 2 глави и 3 очи, кой ще е виновен? Да се стягат и да си оправят бакиите, иначе целият свят ще страда.

И не ми казвайте че е лесно да стоя пред компютъра и да нареждам кой какво да прави. Все пак те са поели риска - те трябва да обират последствията. Нямат право да вдигнат ръце, или да продължават мъките - да погребват цялата централа без да му мислят.

Не е толкова просто. След стопяване на ядрото в получения материал (кориум) продължават едни реакции, които отделят сериозно количество топлина. Достатъчно, че да разтопи бетона под него. При това топене от бетона се изпарява вода, която реагира с разтопените метали, в резултат на което се получават метални окиси и водород. И се отделя още топлина. Та възможните проблеми, които трябва да се избегнат на всяка цена са два - взривяване на камерата от високо налягане и пробив на бетона под ядрото. Затова трябва продължително охлаждане. Между другото, авариралият реактор в "Чернобил" е запечатан през декември, а аварията е на 26-ти април... Не очаквайте да запечатат "Фукушима" утре. Борбата е да се ограничи изтичането на радиоактивни елементи.
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: '09 E92 N47; '08 E60 N53B30
Мечтае да кара: 911 Turbo S
Детайли за колата: RIP E39 2010-2019 :(

Мнение от goguma » 28 Мар 2011, 13:10

Feanor написа:Ти къде предлагаш да ги строят?

По западното крайбрежие, където поне не може да ги удари цунами, или по източното, но по-навътре във вътрешността на страната, и да използват мощни помпени станции. Но във всички случаи не ТОЧНО там!

Feanor написа:Между другото, авариралият реактор в "Чернобил" е запечатан през декември, а аварията е на 26-ти април... Не очаквайте да запечатат "Фукушима" утре. Борбата е да се ограничи изтичането на радиоактивни елементи.

Наистина саркофагът е бил готов декември, но в първата седмица-две е бил засипан реактора, за да излъчва минимално радиация. Както казваш трябва да се избегне разтапяне, но тия жълти джуджета съм убеден че няма да затворят АЕЦ-а, а ще продължат да го ползват дори след овладяване /евентуално/ на цялата работа.

ентусиаст
Аватар

Мнение от Feanor » 28 Мар 2011, 13:22

След meltdown тези реактори са неизползваеми при всички положения. Евентуално биха могли да използват останалите, но зависи как ще се справят с овладяването на радиоактивното замърсяване. Иначе не мисля, че мястото е главният проблем. По-скоро не реагираха адекватно и навреме.

П.П. Поправка - обявили са, че затварят централата след като завършат със запечатването.

П.П.П. И малко материал за размисъл.
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше 325tds
Мечтае да кара: e46 330xd

Мнение от Coulthard » 28 Мар 2011, 18:39

:)
Взехме да се нападаме персонално, но както и да е :) Та... :
Чернобил:
27 апреля - 10 мая - Засыпка защитных материалов с вертолетов в развал 4-го энергоблока.
13 дена - за да засипят реактора.
На руснаците им е било "лесно" защото така или иначе реактора е бил отворен и си е зеел към небето.
Фукушима
11 март - 28 март иии новините от днес:
Japan's Nuclear and Industrial Safety Agency indicated that "The level of radiation is greater than 1,000 millisieverts. It is certain that it comes from atomic fission. But we are not sure how it came from the reactor."
следващото
Radioactive iodine-131 1150 times normal level in sea north of Japan's nuke plant
новите снимки от реакторите
http://english.cntv.cn/program/newshour ... 5397.shtml

Съгласен съм с критиката на колегата Петър относно лигавенето с радиационните дъждове.
И все пак съм на мнение че да строиш АЕЦ в района с най-много земетресения и цунамита е все едно да играеш на руска рулетка с автоматичен пистолет.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M52b20 Touring

Мнение от Сондьора » 28 Мар 2011, 19:07

Утърваха работата японците, в един от постовете в началото имаше цитат на един руснак, доц, участвал дейно в ликвидацията на чернобил. Та той беше казал, че са критични първите 8 дни, от там и вида на реактора в фукушима, тва минава основата, а тия реактори имат само една преграда. От там в почвата, а тва е на брега на океана...и хиляди годин ше си цъка радиация.

А нали знаете как се лови риба, 100ци тонове, директно се консервира, пакетира и на пазара. Нито знаеш от къде са я ловили нито нищо.
От тук нататък, вече само може да гледаме кво правят, никой няма да ти каже, че е супер зле работата. Както е било едно време и сега така, с тая разлика че знаеш и евентуално си правиш некви сметки, кво да ядеш и кво не.

п.п. И верно, че руснаците са се справили и верно са ползвали 500 000 доброволци. Ама има и един факт, избираш - наборна служба 5г, 2г Авганистан или 2 минути на покрива на Чернобил. Та ако си на 18-19г, кво ше избереш ;)
При Японците работата е малко по-различна.

p.s. 2 http://www3.nhk.or.jp/daily/english/28_h37.html
http://www3.nhk.or.jp/daily/english/29_02.html

младши ентусиаст
Аватар
Кара: на фотосинтеза

Мнение от ineedmoney » 28 Мар 2011, 23:00

http://www.dnes.bg/index/2011/03/28/iap ... -si.114721

коментара е излишен :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown:
Стрелката на оборотомета сочи към цифри ,но всъщност изразява Ващето съкровенно ЖЕЛАНИЕ!
Изображение
╭∩╮(︶︿︶)╭∩╮
And the greatest rapper that dared to touch the mic, tattooed on his belly the words of "thug life".

Потребител
Аватар
Кара: каквото има
Мечтае да кара: FERRARI 458 Italia

Мнение от Larbi » 28 Мар 2011, 23:15

Сондьора написа:п.п. И верно, че руснаците са се справили и верно са ползвали 500 000 доброволци. Ама има и един факт, избираш - наборна служба 5г, 2г Авганистан или 2 минути на покрива на Чернобил. Та ако си на 18-19г, кво ше избереш ;)
При Японците работата е малко по-различна.

p.s. 2 http://www3.nhk.or.jp/daily/english/28_h37.html
http://www3.nhk.or.jp/daily/english/29_02.html

Ооо, колко си прав за избора на човек - т.е. няма избор и каквото и да избере все е "спечелил". Ако са служили по 5 години както казваш :

Опция 1: Отиваш 5 години войниче - 5 години загубени и има евентуални и доста вероятни екстри като гаври и осакатявания, изроди има навсякъде.
Аз лично не съм ходил в казарма щот имам язва ама се радвам защото с автомат мога да се науча да стрелям, да разглобявам и да презареждам за 20 мин. (стрелял съм с различни пушкала)
Опция 2:Отиваш в Афганистан - целата схема е, че има голяма вероятност да те думнат.
Опция 3: Получаваш екстра бонус меню радиация и ако не умреш до няколко дена ще си носиш цял живот товара.

И за да не бъде само драсканици ще споделя и кое избирам ако се наложи.
Избирам опция 2 защото:
1.Ако умра се надявам да е бързо с куршум при битка и няма да се мъча много много.
2.Ако се върна жив и здрав идва 1989 година скоро и с придобитите бойни умения и придобитото чувство за подтискане на угризенията ще мога активно да се включа в мафиотския живот на след комунистическа Русия.
Наздрове. Буд Здров.

П.С. не пия в момента не много ме кефи тва буд здров :smoke:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 28 Мар 2011, 23:23

Сондьора написа:Утърваха работата японците, в един от постовете в началото имаше цитат на един руснак, доц, участвал дейно в ликвидацията на чернобил. Та той беше казал, че са критични първите 8 дни, от там и вида на реактора в фукушима, тва минава основата, а тия реактори имат само една преграда. От там в почвата, а тва е на брега на океана...и хиляди годин ше си цъка радиация.

тоз доцент е прекалил с водката. нали 100 пъти се писа, че този реактор има метална обвивка и после има бетонна обвивка. а в чернобил не е имало метална обвивка ( тенджерата под налягане :) ), а само бетон. като цъфне тенджерата под налягане, тогава може да говорим за всички такива черни сценарии. въпреки, че отдолу има сигурно тонове и тонове бетон. да се надяваме, че няма да се стига до там...
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше 325tds
Мечтае да кара: e46 330xd

Мнение от Coulthard » 28 Мар 2011, 23:35

steeN написа:тоз доцент е прекалил с водката. нали 100 пъти се писа, че този реактор има метална обвивка и после има бетонна обвивка. а в чернобил не е имало метална обвивка ( тенджерата под налягане :) ), а само бетон.

Напълно съгласен с теб. РБМК Чернобил е бил само с бетонен басеин и похлупак докато Фукушима е BWR (boiling water reactor) съд под налягане от метален кожух и после бетонна обвивка.
Това което ме притеснява е че при разтапянето на Чернобил са мерили 3000 градуса температура на ядрото, не се сещам много метали които да издържат на такава температура.
За температурата ползвам думите на един от руските учени казани веднага след аварията. Същият го интервюираха във филма "Battle for Chernobyl" (2006) на Discovery Channel.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 29 Мар 2011, 0:00

естествено нищо не разбирам от атомни централи, но хората за това наливат вода, за не позволят развиване на такива температури. също така предполагам има доста съществено значение, че реакторите са "спряни".

за мен най-бруталното е, че цялата операция се развива на импровизация, щото едва ли такива неща има описани по учебниците. то не бяха хеликоптери да поливат вода, пожарни, бетон помпи... сигурен съм, че нещата не са толкова прости, колкото си ги представяте, т.е. "айде да заливаме с бетон и да бягаме"
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

ентусиаст
Аватар

Мнение от Сондьора » 29 Мар 2011, 8:17

Изображение
Изображение
Незнам на колко водки е ама некъв шеф на русатом ли, незнам...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 29 Мар 2011, 9:18

no. 19 на диаграмата е стомана с дебелина 1.5 инча или 3.81 см.
no. 20 е бетон с дебелина 6 ft или към 183 см

1+1 = 2 :)

http://www.scribd.com/doc/51665683/Le-d ... -Fukushima

ентусиаст
Аватар

Мнение от Сондьора » 29 Мар 2011, 9:36

Тва оранжевкото на горното пак е стомана, ама има и облицовка от графит. Та 1 + 5 = 6
Кое би се стопило по-лесно, графит или стомана :)
Бе дано да не е цикнал.....

ентусиаст
Аватар

Мнение от Feanor » 29 Мар 2011, 10:05

Сондьора написа:Бе дано да не е цикнал.....

Както бяха измерили още вчера 1 Sv/час във вода извън контейнера на втори реактор... бройте го пробил. По последни данни са намерили и малки количества плутоний във водата. Но за съжаление steeN е напълно прав - не става само да излеят отгоре един бетон.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата