Въпрос за предимство...
Модератор: Общи модератори
- Mollov
- Мародератор
-
- Кара: some d20s
Re: Въпрос за предимство...
Пуснах вече писмото....
"Здравейте,
пиша ви относно неяснота около урегулирането на условията за извършване на обратен завой на кръстовище. Според закона обратният завой се извършва само от най-лявата лента на движение, както и само наляво. Дотук нещата са ясни... сега:
- според правилника за светофарната уредба става ясно, че на кръстовище, което светофарната уредба не притежава добавени стрелки (празна секция), обратният завой е позволен, освен ако не е забранен от съответният знак.
- според закона, когато светофарната уредба е разделена според посоките на движение т.е. направо и надясно има отделна секция, със стрелки и на трите секции на светофара, а посоката "наляво" е със свой собствен светофар, също притежаващ стрелки на всяка отделна секция, левият завой е позволен, но не и завоят в обратна посока (според стрелката, указваща право на единствено завой наляво).
Съществуват обаче кръстовища (както е например на булевард Яворов, при болница Токуда, посока Черни Връх), където има поставен указателен знак Ж9, който според закона е указателен знак, показващ специално устроени места за извършване на завой в обратна посока извън кръстовища. Тоест преди кръстовището има знак, който "позволява" (поставям кавичките, защото Ж9 не е разрешителен знак) завоя в обратна посока, въпреки отделната светофарна секция за завой наляво, според която автомобилите не биха имали право да направят обратен завой (но с наличието на знак Ж9, това изглежда е позволено).
Питането ми е следното - как указателен знак Ж9 дава право за извършване на подобен завой "в обратна посока", при положение, че знака не е предназначен за кръстовища, ами извън тях, и никъде в закона не е урегулирано/регламентирано това му използване по подобен начин. И по какво подобни кръстовища са по-удобни за извършване на завой в обратна посока при наличието на отделна светофарна секция за "завой наляво", при наличието на движещите се по същото време автомобили от ляво, извърващи завой на дясно по същото време."
"Здравейте,
пиша ви относно неяснота около урегулирането на условията за извършване на обратен завой на кръстовище. Според закона обратният завой се извършва само от най-лявата лента на движение, както и само наляво. Дотук нещата са ясни... сега:
- според правилника за светофарната уредба става ясно, че на кръстовище, което светофарната уредба не притежава добавени стрелки (празна секция), обратният завой е позволен, освен ако не е забранен от съответният знак.
- според закона, когато светофарната уредба е разделена според посоките на движение т.е. направо и надясно има отделна секция, със стрелки и на трите секции на светофара, а посоката "наляво" е със свой собствен светофар, също притежаващ стрелки на всяка отделна секция, левият завой е позволен, но не и завоят в обратна посока (според стрелката, указваща право на единствено завой наляво).
Съществуват обаче кръстовища (както е например на булевард Яворов, при болница Токуда, посока Черни Връх), където има поставен указателен знак Ж9, който според закона е указателен знак, показващ специално устроени места за извършване на завой в обратна посока извън кръстовища. Тоест преди кръстовището има знак, който "позволява" (поставям кавичките, защото Ж9 не е разрешителен знак) завоя в обратна посока, въпреки отделната светофарна секция за завой наляво, според която автомобилите не биха имали право да направят обратен завой (но с наличието на знак Ж9, това изглежда е позволено).
Питането ми е следното - как указателен знак Ж9 дава право за извършване на подобен завой "в обратна посока", при положение, че знака не е предназначен за кръстовища, ами извън тях, и никъде в закона не е урегулирано/регламентирано това му използване по подобен начин. И по какво подобни кръстовища са по-удобни за извършване на завой в обратна посока при наличието на отделна светофарна секция за "завой наляво", при наличието на движещите се по същото време автомобили от ляво, извърващи завой на дясно по същото време."
- ms
-
-
- Кара: Кенеф от Инголщат
- SKISA
-
-
- Кара: комби...нация и Вайълет!
хубаво си ги питал! да видим кво ще кажат. а с последното изречение съм убеден ,че ще докараш няколко инфаркта и инсулта в КАТ...
!! такова сложно-съставно изречение там никой не е виждал от големото в Стражица....
са да видим кво ще измъдрят....
в крайна сметка имаме ли го черно-на бяло ...верно - грешно тва ще е! и ще си го разпечатаме да си го носиме...

са да видим кво ще измъдрят....

- ms
-
-
Вече съм си копирал въпроса, като дойде отговора ги копирам и двете и ги мятам в колата...
- leTransporteur
- младши ентусиаст
-
тоше , чини ми се, че тия знаци за обратен пред прословутата токуда са поставени преди въпросните кръстовища да бъдат регулирани със светофари и просто не са ги махнали ... и въпреки че светофара не ти позволява обратен, не са махнали знака щото са решили че може да обърнеш лекичко ... а де 
По същия начин слизайки по Вапцаров/ Яворов от кошарите към семинарията на въпросния токуденски светофар, които преди 1г. го нямаше, 1во има знак за обратен завой, после сложиха светофара и турнаха табела забранен обратния завои(интересно че и двете табели си седат сега
) и понякога седат поилцай и гледат кви ги вършиш 

По същия начин слизайки по Вапцаров/ Яворов от кошарите към семинарията на въпросния токуденски светофар, които преди 1г. го нямаше, 1во има знак за обратен завой, после сложиха светофара и турнаха табела забранен обратния завои(интересно че и двете табели си седат сега

Карай бързо
Стигни 'пръв
Стигни 'пръв
- ms
-
-
leTransporteur написа:... са поставени преди въпросните кръстовища да бъдат регулирани със светофари и просто не са ги махнали ......
Да бе, забравили са ги

Във Варна на първо четене се сещам за поне 1 кръстовище с такъв знак и светофар откакто се помня- има-няма 30+ години, а знака определено няма вид на монтиран през 70-те години на 20-ти век

- leTransporteur
- младши ентусиаст
-
понеже стана въпрос за тия знаци за тая токуда , затова казвам там специално какъв е случая
знаците за обратен стоят там от много преди да има светофар, после в едната посока сложиха забранен обратен, а в другата си остана така как си беше
се ми е тая въртим обрани с вратите насекаде луд съм еи
П.с Моллов с тия писма от умрел ша чакаш отговор

се ми е тая въртим обрани с вратите насекаде луд съм еи

П.с Моллов с тия писма от умрел ша чакаш отговор

Карай бързо
Стигни 'пръв
Стигни 'пръв
- SKISA
-
-
- Кара: комби...нация и Вайълет!
ми преди 20мин минах там при токуда и в посоката към саминарията има син знак със стрелка направо и надясно и никакъв за обратни завои и прочие.... и светофара е със стрелки.
- Mollov
- Мародератор
-
Да де, към саминарията няма знак за обратен завой, има знак направо и надясно... ама посока "черни връх" е друго... аз това и коментирам, не посока към саминарията 

- leTransporteur
- младши ентусиаст
-
Да се извиня малко за объркването, което причиних 
В действителност сега има само 1 знак и той е направо или надясно, понеже често минавам оттам и съм свикнал с табелата за обратен завой и не я гледам та дори не сам и забелязал че са я махнали, но това е станало скоро
сигурно кат ни следят темата 

В действителност сега има само 1 знак и той е направо или надясно, понеже често минавам оттам и съм свикнал с табелата за обратен завой и не я гледам та дори не сам и забелязал че са я махнали, но това е станало скоро

Карай бързо
Стигни 'пръв
Стигни 'пръв
- Mollov
- Мародератор
-
Коя табела са я махнали и къде???
- leTransporteur
- младши ентусиаст
-
Хронологично кръстовището на токуда на Вапцаров в посока семинарията:
Нямаше светофар , само табела за обратен завои
Сложиха светофар, сложиха знак само направо и надясно(а не за забранен обратен), но табелата за обратен остана.
Махнали са табелата за обратен завой
преди малко и аз видях, но тази табела седеше там повече от година.
В съседното платно( където тебе те интересува), мисля, че още си седи табелата за обратен, без други ограничаващи табели.
Нямаше светофар , само табела за обратен завои
Сложиха светофар, сложиха знак само направо и надясно(а не за забранен обратен), но табелата за обратен остана.
Махнали са табелата за обратен завой

В съседното платно( където тебе те интересува), мисля, че още си седи табелата за обратен, без други ограничаващи табели.
Карай бързо
Стигни 'пръв
Стигни 'пръв
- Mollov
- Мародератор
-
Аз там не знаех, че има табела в посока семинарията... но в посока Черни връх табелата я има..
Такааа... Снощи стана ясно, че когато правя обратен в конкретната ситуация, на пешеходците НЕ им свети зелено
Следователно отпадат като вариант, заради тях да свети Допълнителната зелена секция на завиващите на дясно, а не Главната...
И кой остава да пропускат - меееен

И кой остава да пропускат - меееен