Въпрос относно местен данък МПС
Модератор: Общи модератори
14 мнения
• Страница 1 от 1
- nuke
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: '05 BMW X5 3.0d
Въпрос относно местен данък МПС
Някой може ли да ме светне как точно стоят нещата при следната ситуация:
Лизингова кола със софийски номера и платен от лизинга данък за 2011 в пълен размер се прехвърля на лизингополучателя в Търново с договор за покупко продажба от 8.03. Следва ли в Търново да се плати данък отново за периода от датата на договора за покупко-продажба (08.03) до края на годината?
Спорих с разни познати и ме увещават че данъкът се плащал "на рама" веднъж в годината. А моя опит от работа където относително често имаме приключване на лизингови договори на разни микробуси е че се плаща втори път. Поне при смяна на общината на регистрация на МПС-то. Някой има ли "сигурна" информация как стоят нещата. В ЗМДТ не е уредено (или поне аз не намерих нищо). Всяка община поотделно ли си го решава това.... Защото пак по спомен карам но при прехвърляне на МПС между двама търновци например при платен данък от първия собственик, втория не плаща...
Ще съм благодарен на малко инфо
Лизингова кола със софийски номера и платен от лизинга данък за 2011 в пълен размер се прехвърля на лизингополучателя в Търново с договор за покупко продажба от 8.03. Следва ли в Търново да се плати данък отново за периода от датата на договора за покупко-продажба (08.03) до края на годината?
Спорих с разни познати и ме увещават че данъкът се плащал "на рама" веднъж в годината. А моя опит от работа където относително често имаме приключване на лизингови договори на разни микробуси е че се плаща втори път. Поне при смяна на общината на регистрация на МПС-то. Някой има ли "сигурна" информация как стоят нещата. В ЗМДТ не е уредено (или поне аз не намерих нищо). Всяка община поотделно ли си го решава това.... Защото пак по спомен карам но при прехвърляне на МПС между двама търновци например при платен данък от първия собственик, втория не плаща...
Ще съм благодарен на малко инфо

Re: Въпрос относно местен данък МПС
като прехвърляш кола имаш 3 плащания
едното плащане е при заверката на договора - нотариалната такса
второто плащане е данък МПС, него си го плащаш всяка година и е еднакъв за всички общини
третото плащане е местния данък, който за всяка община си е различен, в софия е 2.5 процента от стойността, във варна обаче е само 2%
та общо взето, ако си прехвърляш в софия колата единственото което трябва да платиш във великотърново е местния данък, на място, в общината, заедно с квитанцията за платения данък мпс, копие от договора за покупко продажба и тва е
второто плащане е данък МПС, него си го плащаш всяка година и е еднакъв за всички общини
третото плащане е местния данък, който за всяка община си е различен, в софия е 2.5 процента от стойността, във варна обаче е само 2%
та общо взето, ако си прехвърляш в софия колата единственото което трябва да платиш във великотърново е местния данък, на място, в общината, заедно с квитанцията за платения данък мпс, копие от договора за покупко продажба и тва е

No bling at the Ring
- b.bonev
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Astra j 1.4 t
До Колега, дължиш данък придобиване на МПС, както и трябва в двумесечен срок да го регистрираш в Общината.
"Не Русия е проблемът на света в момента. Проблем са самозабравили се бездушни хора, които управляват Запада. Утре ще измислят още нещо. Това са някакви "зомбита", които само се стремят да рушат. Не знам до кога ще е възможно Русия да ги възпира, дори с цената на самоунищожение. Но ще направим каквото можем..."- завърши Путин.
- nuke
- кандидат ентусиаст
-
а след като в София е платен местния данък следва ли и в Търново да се плаща пак? Един вид за същата кола, с различни номера и нов собственик трябва ли да се плаща годишния данък МПС два пъти...
- ME4KY
- младши ентусиаст
-
- Кара: ги да го гледат
BadAngel написа:като прехвърляш кола имаш 3 плащания
Прочети го внимателно няколко пъти,и може и да разбереш

- nuke
- кандидат ентусиаст
-
Колега това е ясно
Питането ми е просто по специфично - ако ти купя колата и ти си си платил данъка в София за цялата година трябва ли в моята община да го плащам пак. Тея такси и данъка за придобиване при нотариуса са ясни - там мърдане няма.

Питането ми е просто по специфично - ако ти купя колата и ти си си платил данъка в София за цялата година трябва ли в моята община да го плащам пак. Тея такси и данъка за придобиване при нотариуса са ясни - там мърдане няма.
nuke написа:Колега това е ясно![]()
за местен данък ли говориш или за данък МПС ? това са две различни неща
местния данък се плаща по местожителство на новия собственик, данък МПС е задължение на стария собственик и няма причина да го плащаш 2ри път, ако той се е издължил надлежно
No bling at the Ring
- nuke
- кандидат ентусиаст
-
говорим за данъка който се плаща всяка година от собственика в МДТ по местоживеене (той пак си е местен данък
). Та понеже миналата година два лизингови автомобила с платени данъци за 2010 от лизингодателя в пълен размер за цялата година ме накараха тук да платя пак за 2010 в МДТ от датата на придобиването до края на годината и реших че такава е практиката. Но както казах и по-горе спорим с едни приятели по темата и те твърдят че не трябва да се плаща втори път при положение че предишния собственик е платил в неговата си община в МДТ данъка за съответната година.
Някакви наблюдения по тоя въпрос

Някакви наблюдения по тоя въпрос

ЗАКОН ЗА МЕСТНИТЕ ДАНЪЦИ И ТАКСИ
Чл. 58.(1) Освобождават се от данък превозните средства на:
1. (изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) държавните и общинските органи и организации на бюджетна издръжка, които са със специален режим на движение, както и линейки и пожарни на други лица;
2. дипломатическите представителства и консулства при условията на взаимност;
3. Българският Червен кръст, когато се използват за целите на организацията;
4. (изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) лекият автомобил - собственост на инвалид, с обем на двигателя до 1800 куб. см и до мощност до 100 конски сили.
(2) (Отм., ДВ, бр. 109 от 2001 г.).
(3) При прехвърляне на собствеността на превозното средство новият собственик не заплаща данъка, ако предишният собственик го е платил за времето до края на календарната година.
Чл. 58.(1) Освобождават се от данък превозните средства на:
1. (изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) държавните и общинските органи и организации на бюджетна издръжка, които са със специален режим на движение, както и линейки и пожарни на други лица;
2. дипломатическите представителства и консулства при условията на взаимност;
3. Българският Червен кръст, когато се използват за целите на организацията;
4. (изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) лекият автомобил - собственост на инвалид, с обем на двигателя до 1800 куб. см и до мощност до 100 конски сили.
(2) (Отм., ДВ, бр. 109 от 2001 г.).
(3) При прехвърляне на собствеността на превозното средство новият собственик не заплаща данъка, ако предишният собственик го е платил за времето до края на календарната година.
- nuke
- кандидат ентусиаст
-
ами баси гледах гледах там и съм го оттървал............
Значи тея педали тук в МДТ се правят на чалнати да ги еба...
10х колега
Значи тея педали тук в МДТ се правят на чалнати да ги еба...
10х колега

- Тонката
- младши ентусиаст
-
- Кара: Volvo S60 ‘18, D4, e91 320dA
И аз имам едно питане относно данъците...
Квитанция от платения данък е изгубена, колата ще се прехвърля отново, а няма как да представя документ за данъка, истина ли е, че дубликат за платен данък се изкарава много тромаво и се чака маса време или можеш да си го вземеш на момента?
Мерси
Квитанция от платения данък е изгубена, колата ще се прехвърля отново, а няма как да представя документ за данъка, истина ли е, че дубликат за платен данък се изкарава много тромаво и се чака маса време или можеш да си го вземеш на момента?
Мерси

е36 318is M pack 96` -> e39 530d M pack sedan 01` -> e38 740i M60 96` -> e46 318d 03`-> e46 320d 04`-> e39 530dA M pack touring 02`
- LiTtLeRoCk
- СТАРШИНАТА НА ФОРУМА
-
- Мечтае да кара: Е38 740IL
Вади се за 5мин.
- Тонката
- младши ентусиаст
-
- Кара: Volvo S60 ‘18, D4, e91 320dA
Мерси за бързият отговор!
Друг интересен казус,
при запорирано имущество на фирма, чийто собственик е и собственик на автомобилът.
Собственикът прави на друг човек генерално пълномощно, при такава ситуация дали могат данъчните да приберат автомобила, да го пуснат за издирване или примерно като те спрат да ти кажат ти си до тук и да има конфискейшън?

Друг интересен казус,
при запорирано имущество на фирма, чийто собственик е и собственик на автомобилът.
Собственикът прави на друг човек генерално пълномощно, при такава ситуация дали могат данъчните да приберат автомобила, да го пуснат за издирване или примерно като те спрат да ти кажат ти си до тук и да има конфискейшън?

е36 318is M pack 96` -> e39 530d M pack sedan 01` -> e38 740i M60 96` -> e46 318d 03`-> e46 320d 04`-> e39 530dA M pack touring 02`
- kOnPuBkA
- daytona violett
-
- Кара: e36+24
тоя автомобил на фирмата ли се води или личен на собственика на фирмата?
И какво искаш да кажеш с тва генерално пълномощно?
И какво искаш да кажеш с тва генерално пълномощно?

HAPPINESS IS NOT AROUND THE CORNER, HAPPINESS IS THE CORNER!

IMPOSSIBLE IS NOTHING !

IMPOSSIBLE IS NOTHING !
14 мнения
• Страница 1 от 1