Трудно се намира работа в днешно време
Модератор: Общи модератори
- Alpina_fanatic
-
-
Re: Трудно се намира работа в днешно време
bam-bam написа:Въпроса ми беше сериозен
Гледам доста ги защитаваш .. дай идея.
Мислиш ли, че ако ей сега дигнеш на едни такива мързеливци заплатите на 1-2к те ще вземат да бачкат по-добре ?
Аз не.
Но пък съм попадал на шефове, които не може да оценят добрите работници и злоупотребяват.
Та ...
Аз мога да напиша книга по този въпрос

Аз мога да говоря за моя опит.Почти "на майтап" се захванах с бизнеса на един приятел и за 1 год. реализирах следното, в поверените ми два отдела:
- повишаване на производителността на труда с 40% ( за 1 год.)
- повишаване на заплатите с 60% (оказа се, че са наети много хора да си клатят краката, а не да работят - просто не са им поставяни задачи)

- осигуряване на пакет от соц.услуги - ваучери за храна, безплатни медицински прегледи, безплатни курсове по чужд език

- От 3-сменен режим на работа преминахме на 2-сменен режим при запазване на продукцията (в количествен и качествен план)
- Внедрих система ISO, реорганизирах информационните потоци и наех специалисти по "УПРАВЛЕНСКО СЧЕТОВОДСТВО"

Това са основните неща, които свърших само за 1 година. За тази година получавах заплата и уговорена премия ( в края на годината) в размер на 10 000 лв за постигнатите резултати. Обаче се оказа, че от "борда на директорите" на предприятието им се видяха много тези 10К, всеки можел да постигне подобни резултати....дъра-бъра...и аз си хванах шапката преди да съм започнал втория етап от преструктурирането на предприятието.
Към днешна дата тези "умни глави" от борда имат задължения от 2,3 млн лв., не са плащали заплати втори месец и не са купили и една нова машина...Ама имало криза...

п.с.Има стотици начини за мотивиране, оптимизиране и свършването на една работа. За мен е срам да имаш служители работещи на 240 лв. - това не е защото те толкова могат, а защото ТИ ,като мениджър, не си успял да им създадеш работа и да ги управляваш за постигане на твоите цели.!

Последна промяна Alpina_fanatic на 08 Апр 2011, 18:16, променена общо 1 път

Alpina_fanatic написа:п.с.Има стотици начини за мотивиране, оптимизиране и свършването на една работа. За мен е срам да имаш служители работещи на 240 лв. - това не е защото те толкова могат, а защото ТИ ,като мениджър не си успял да им създадеш работа и да ги управляваш за постигане на твоите цели.!
я... това колко хубаво написано
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- bam-bam
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39
- Мечтае да кара: Е92
Това беше достатъчно което написа 
Аз съм на мнение, че и 2те страни имат вина, но едната малко повече .. в случая шефа.
Но каквото и да си пишем това скоро няма да се промени.
п.п. то малко като в държавата ....

Аз съм на мнение, че и 2те страни имат вина, но едната малко повече .. в случая шефа.
Но каквото и да си пишем това скоро няма да се промени.
п.п. то малко като в държавата ....

- SKISA
-
-
- Кара: комби...нация и Вайълет!
Alpina_fanatic написа:.....
добре де! .... ти като менижираше нещата -мениджъра е прав! като те изменижираха тебе - те са криви!?? некакси извърташ нещата само от твоята страна.
аз ,въпреки че съм и от двете страни смятам, че не става въпрос за вини. става въпрос за пазар!! елементарно. ако един собственик ,или шеф ,както му викат има нужда от еди кви си кадри той ше ги наеме ,според цената ,която диктува пазара в момента. ако му трябват изключително спешно и му е изключително важно да наеме ядрени физици -ще ги търси и ако няма много и качествени ще даде и по 10 или 20 бона заплата ,в зависимост от тва ,което е сметнал да печели....! ако е пълно с ядрени физици и се редят на опашка за работата ,а пощата му е пълна със сиви-та на ядрени физици със сигурност ще си намери за 2 бона няколко...! заплатата не опира до решение в кенефа сутрин от шефа:"днес мисля да дам 1127лв заплата на еди кой си.....!" решението е продиктувано от работата ,печалбата и пазара....! а ,че е пълно с неработещи ,а явяващи се на работа е ясно....
- ms
-
-
- Кара: Кенеф от Инголщат
Alpina_fanatic написа:...
п.с.Има стотици начини за мотивиране, оптимизиране и свършването на една работа. За мен е срам да имаш служители работещи на 240 лв. - това не е защото те толкова могат, а защото ТИ ,като мениджър не си успял да им създадеш работа и да ги управляваш за постигане на твоите цели.!
веднъж и аз да съм съгласен с теб... макар и кризата да оказва сериозно влияние, май по-голям проблем са некадърните мениджъри...
СКИС, чети тука:
преди време (преди кризата да се появи и да стане сложно) онова в червено го заявих (но не толкова културно) на старите ми шефове... е, резултата е ясен- старите ми шефове

работя в производство, на 2 смени, вадим като количество продукция на 90-95% от абсолютният максимум на машините (спираш за текуща поддръжка и евентуално за ремонт), качеството е перфектно- работим с добри суровини и материали, продукцията се продава на над 150% печалба, работа имаме за целия китайски народ и още 10 човека поне... и така поне 5г. докато един ден се смени управлението на фирмата...
ситуацията стана: използване на значително по-евтини, но в пъти по-некачествени суровини и материали (да увеличим печалбата)- качеството падна значително, опити да стигнем 98% от капацитета на машините (забрави за поддръжка- бачкаш докато се строши нещо), работа почти денонощно (плащат извънредни, ама забрави за почивка), поемане на повече поръчки отколкото можем да изпълним...
резултат 1,5г. горе-долу по-късно: загуба на голям брой клиенти и драстично намаляване на обема работа (едва стигахме 60% от възможностите), продажба на машини които вече не използваме, от нонстоп бачкане се върнахме на 2 смени по 12 часа, после на 1 смяна от 12 часа, накрая на 8часов работен ден, от 300++ човека в тая фирма в добрите години останаха под 80- а бе все "хубави" неща се случваха...
В момента тая фирма работи колкото да не е без хич- явно все още изкарват достатъчно, че да не затворят, но няма нищо общо с това което беше преди години...
Всичко това е ПРЕДИ кризата...
И в деня в който шефа ми вдигна нервите с поредната глупост и му заявих, че е абсолютен некадърник и фирмата затъна заради него ми се връчи предизвестието за съкращение

Това е мой пряк опит, но знам не един и два такива случая- кой в голяма фирма, кой в малка и все от некадърно управление...
Иво, прав си, че е до пазар в много случаи (като НЯМА, то просто НЯМА), но и поне също толкова (ако не и в повече) е въпрос на некадърни мениджъри/шефове/управители- който и да е там по веригата...
- Alpina_fanatic
-
-
SKISA написа:Alpina_fanatic написа:.....
добре де! .... ти като менижираше нещата -мениджъра е прав! като те изменижираха тебе - те са криви!?? некакси извърташ нещата само от твоята страна. ....
Стремя се да бъда обективен!

После има едно много голямо задоволство, че примерно сме +50 К лева...Ти му обясняваш, че може да сте +150К, той ти вика "Ти на мен ли шА ми обясняваш?"

Другото е, че от 100 кладенеца вода ще извадим, но да не се "прецакаме" със заплащането на работниците

Дълга е темата, но мисля, че в България работодателите (и синдикатите) имат голям "грях" към работниците

- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
Тия работи, дето Алпината ги разправя са валидни, ама не тук ами некъде другаде.
Има един термин в икономиката, нали е икономист да каже как се казваше
. Та ти си собственик на холдинг с 150 фирми, 100 са на печалба, 50 не...обаче искаш, да функционират тия 50 (смятай работят там над 5000 човека). Та печалбите от печелившите ги вкарва в другите 50се. Така, че е много трудно да вдига заплати, както и да модернизира по твойто ISO. Щото тук в БГ, в едно производство или услуга 30% са по новите стандарти, ама другите 70% не са. И поради горното, тряя да движиш системата така, че да запазиш губещите фирми в холдинга, но и да не гътнеш печелившите.
Има един термин в икономиката, нали е икономист да каже как се казваше

Сондьора написа:Тия работи, дето Алпината ги разправя са валидни, ама не тук ами некъде другаде.
Има един термин в икономиката, нали е икономист да каже как се казваше. Та ти си собственик на холдинг с 150 фирми, 100 са на печалба, 50 не...обаче искаш, да функционират тия 50 (смятай работят там над 5000 човека). Та печалбите от печелившите ги вкарва в другите 50се. Така, че е много трудно да вдига заплати, както и да модернизира по твойто ISO. Щото тук в БГ, в едно производство или услуга 30% са по новите стандарти, ама другите 70% не са. И поради горното, тряя да движиш системата така, че да запазиш губещите фирми в холдинга, но и да не гътнеш печелившите.
И двамата с Алпината сте прави. Просто той ги вижда нещата отвътре, а ти гледаш на тях отгоре. Първо, българската криза няма нищо общо със световната. Как знаем, страната се управлява от червени олигарси, в които са всичките капитали. При предишните правителства, те папаха от държавни поръчки и кредити от банки, които се раздаваха от банките на поразия. Съответно осигуряваха някакви работни места , за жълти стотинки верно, но все пак имаше някакви. Да, но се зададе глобална икономическа криза, а и сегашното правителство, каквото и да го плюем Бойко, не може да се отрече , че доста се опита поне да им подреже крилата. Та какво направиха господата червени олигарси - еми просто последваха мъдрия съвет на др. Т. Живков - приземяване, приземяване, приземяване http://vbox7.com/play:1356c939 - ще се снишиме, пък може кризата да ни отмине

Не Мы такие, Жизнь такая
- BorisMW
- младши ентусиаст
-
- Кара: 92,318 sedan
Сондьора написа:Тия работи, дето Алпината ги разправя са валидни, ама не тук ами некъде другаде.
Има един термин в икономиката, нали е икономист да каже как се казваше. Та ти си собственик на холдинг с 150 фирми, 100 са на печалба, 50 не...обаче искаш, да функционират тия 50 (смятай работят там над 5000 човека). Та печалбите от печелившите ги вкарва в другите 50се. Така, че е много трудно да вдига заплати, както и да модернизира по твойто ISO. Щото тук в БГ, в едно производство или услуга 30% са по новите стандарти, ама другите 70% не са. И поради горното, тряя да движиш системата така, че да запазиш губещите фирми в холдинга, но и да не гътнеш печелившите.
Потвърдено!
При отваряне на нов магазин в друг град,не тръгна и ние тук продължаваме да изкарваме парите и за онзи магазин там,който шефът няма намерение да закрие или продаде........
Нищо не е свършило докато не свърши!
http://www.youtube.com/watch?v=hcvQxaUClNw
http://www.youtube.com/watch?v=hcvQxaUClNw
- SKISA
-
-
ми станете шефове ,бе пичове! аз нямам тва дупе и не съм посмял. който смее да стане ,да върти холдинги-молдинги и да определя заплати....! ясно е ,че някои са станали шефове с куфарчета от партията-мащеха, но не са 100% такива. със сигурност има и израснали сами собственици ,които работят на пазарния принцип. начи ако някой може да работи и да дава по 5лв на месец ще дава по 5! ако никой не се наеме да му свърши работата за 5 ще трябва да даде 10 или 100 или 1000лв на месец. елементарно е. търсене и предлагане! някъде се срещат двете и нещата се случват. не знам що така лесно охулвате шефовете ,но явно не сте били ,за да знаете точно как се случва.
а и като не си платят на някой икономист или специалист и почне да им затъва бизнеса си е за тяхна сметка. кво ги жалите!? ще фалират ,а работниците ще идат да продадат труда си другаде....
а и като не си платят на някой икономист или специалист и почне да им затъва бизнеса си е за тяхна сметка. кво ги жалите!? ще фалират ,а работниците ще идат да продадат труда си другаде....
- seven-eight
- кандидат ентусиаст
-
Кофти е, даже е направо гадно, но не винаги само шефовете са виновни. Да споделя за един приятел(в България), който се мъчи с бизнеса си. Значи сключват договор с друга фирма, изпълняват си работата в срок и до тук всичко е точно, но когато дойде момента с плащането, другата фирма започва да бави превода на парите...И сега какво става, моя човек си е наел работници в неговата фирма, които хора са си свършили работата точно - пътували са всеки ден по 100км, давани са пари за гориво, и нормално сега очакват да си получат парите за свършената работа. Е да ама не...И благодарение на тия забавяния фирмата постепенно започва да губи престижа си. От там следва и хората да напуснат работа и....всички се сещаме какво се случва.
- bam-bam
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39
- Мечтае да кара: Е92
Кофти нещо е живота.
Вчера си горе .. днес си долу .. утре те нема
А уж как беше ... ако си кадърен/упорит и начетен се ще успееш , дали на село , дали на луната .. да ама не.
Спасението е едно , ама имаше и друг лаф ... камъните си тежат на мястото .. ама и то па едно место.
Но има светлина в тунела .. идват избори.
Давайте идеи за кой да викаме
Вчера си горе .. днес си долу .. утре те нема

А уж как беше ... ако си кадърен/упорит и начетен се ще успееш , дали на село , дали на луната .. да ама не.
Спасението е едно , ама имаше и друг лаф ... камъните си тежат на мястото .. ама и то па едно место.
Но има светлина в тунела .. идват избори.
Давайте идеи за кой да викаме

- Alpina_fanatic
-
-
Факт е, че има и много добронамерени хорица, които са постигнали нещо, но нямат нюх и познания и сами забатачват бизнеса
Не искат и да плащат за консултации (пари на вятъра), а в един момент няма връщане назад и остават само добрите намерения
Като включим, че и щерката трябва задълже да е мениджър в бизнеса,а зетя да е началник, всичко си идва по местото
Днес обяснявам на човек, който притежава 30% от Холдинг състоящ се от 12 компании що е то Акредитив
и има ли почва у нас
Но защо да плаща заплата на Финансист, като тя "работата си върви" от 92г и счетоводителите във фирмата били много "в час"
Сега чака "едни пари" от Гърция, защото гърците обещали, че ще преведат едни 600 000 евро при получаване на стоката, но парите вече 2 седмица ги няма
Не му споменах колко взимат гръцките адвокати за едно дело, че съвсем щях да му скапя деня! Ама тя кризата е виновна за тези неща 

Днес обяснявам на човек, който притежава 30% от Холдинг състоящ се от 12 компании що е то Акредитив

- SKISA
-
-
колега , що не дръпнеш един кредит, заложи квото имаш ,а и евентуално квото имат ваште и се самоконсултирай, върти едни много по 600к евра на месец и ще си ок!?!? не знам що се занимаваш с некви некадърни собственици....
- MatriX_Fucked
- кандидат ентусиаст
-
alx написа:Alpina_fanatic написа:п.с.Има стотици начини за мотивиране, оптимизиране и свършването на една работа. За мен е срам да имаш служители работещи на 240 лв. - това не е защото те толкова могат, а защото ТИ ,като мениджър не си успял да им създадеш работа и да ги управляваш за постигане на твоите цели.!
я... това колко хубаво написано
Да, бе! Като в учебник по икономика...Ама от тези...Отпреди 20 години!

Един миниджъ р (ама, че глупава дума), да речем - управител, в днешно време, в България тряба да прави толкова много компромиси - с фирмата си, с дъжавата, с клиенти, с работници, с доставчици...
Без страх, без спирачка!