Осигурителни вноски върху бонусите

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: 98 325 tds M пакет touring
Мечтае да кара: M6
Детайли за колата: Фабричен М пакет, индивидуал,телефон и много други екстри...

Осигурителни вноски върху бонусите

Мнение от vanci88 » 11 Апр 2011, 17:14

От скоро минах на нова позиция и всеки месец ще имам бонус. Доколкото знам той се облага стандартно без осигуровки за допълнително здравно осигуряване,което имаме. Така ли е или греша?
36436
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Re: Осигурителни вноски върху бонусите

Мнение от Е.Димитров » 11 Апр 2011, 17:17

vanci88 написа:От скоро минах на нова позиция и всеки месец ще имам бонус. Доколкото знам той се облага стандартно без осигуровки за допълнително здравно осигуряване,което имаме. Така ли е или греша?

Взима се цялата сума-заплата и бонуКс и после се изваждат всички осигуровки,това е закона,така го прилагат и в наща фирма

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw'fan » 11 Апр 2011, 18:30

vanci88 написа:От скоро минах на нова позиция и всеки месец ще имам бонус. Доколкото знам той се облага стандартно без осигуровки за допълнително здравно осигуряване,което имаме. Така ли е или греша?

Зависи от бонуса.

Ако е паричен си се начисляват осигуровките и плоския данък, както при основната заплата, естествено до размера на максималния осигурителен праг

Ако е под формата на ваучер си освободен до законово определен месечен и годишен размер на ваучера. ;)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: бензинояд

Мнение от sapio » 12 Апр 2011, 11:24

До 60 лева за допълнително здравно са ти необлагаеми. Вноската е произволна и не е процент от облагаемата сума /пр. заплата, клас, бонус/. Обикновено зависи от пакета услуги, които работодателя е закупил. Ако при вас е различно дай повече информация, за по-точен отговор :)

Върху бонуса (плюс заплатата и класа) се дължат всички осигуровки, ограничено до размера на максималния осигурителен праг, който е 2000 лева, както и данък върху сумата, след приспадане на осигурителните вноски.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: 98 325 tds M пакет touring
Мечтае да кара: M6
Детайли за колата: Фабричен М пакет, индивидуал,телефон и много други екстри...

Мнение от vanci88 » 12 Апр 2011, 11:41

От брутната ми заплата отдържат 21,6 процента/данък +осигуровки/. Не мога да се сетя стандартно колко трябва да е.
36436
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от sapio » 12 Апр 2011, 12:06

vanci88 написа:От брутната ми заплата отдържат 21,6 процента/данък +осигуровки/. Не мога да се сетя стандартно колко трябва да е.

Вероятно имаш отделна удръжка за допълнителното здравно, която е сума, а не процент. Не, че не може да е процент де :)

Иначе процентите са /за трета категория, родени след 60-та година/:
ДОО - 7.1% /пенсия/
ДЗПО - 2.2% /допълнително пенсионно/
ЗО - 3.2% /здравно/
ТЗПБ - 0.4% /трудова злополука и професионална болест/
ДДФЛ - 10% /данък/ от това, което е останало след осигуровките.
Това са вноските за служителя.

Ако имаш някакви конкретни въпроси, пиши на лично, че все пак говорим за пари и без цифри ми е малко трудно да ти кажа вярно, невярно или защо е така.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw'fan » 12 Апр 2011, 13:57

sapio написа:
vanci88 написа:От брутната ми заплата отдържат 21,6 процента/данък +осигуровки/. Не мога да се сетя стандартно колко трябва да е.

Вероятно имаш отделна удръжка за допълнителното здравно, която е сума, а не процент. Не, че не може да е процент де :)

Иначе процентите са /за трета категория, родени след 60-та година/:
ДОО - 7.1% /пенсия/
ДЗПО - 2.2% /допълнително пенсионно/
ЗО - 3.2% /здравно/
ТЗПБ - 0.4% /трудова злополука и професионална болест/
ДДФЛ - 10% /данък/ от това, което е останало след осигуровките.
Това са вноските за служителя.

Ако имаш някакви конкретни въпроси, пиши на лично, че все пак говорим за пари и без цифри ми е малко трудно да ти кажа вярно, невярно или защо е така.

Колега, смесил си осигуровките за работника и за работодателя. :)
Към настоящ момент дължимите осигуровки за служителя са както следва:
ф. Пенсии - 5,7%
ОЗМ - 1,4
Безработица - 0,4
ДЗПО - 2,2
ЗО - 3,2

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw'fan » 12 Апр 2011, 14:00

Горе - долу нещо такова се пада. Общо осигуровките ти са 12,9%, данъка 10%, но се изчислява на по-малка база (след като са извадени осигуровките). Не съм смятал, но напълно реално е горе-долу толкова да ти е общата удръжка. ;)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от sapio » 12 Апр 2011, 14:11

bmw'fan написа: Колега, смесил си осигуровките за работника и за работодателя. :)
Към настоящ момент дължимите осигуровки за служителя са както следва:
ф. Пенсии - 5,7%
ОЗМ - 1,4
Безработица - 0,4
ДЗПО - 2,2
ЗО - 3,2

Ааа, нищо подобно колега ;) Просто пенсиите са написани заедно с ОЗМ, защото на него разбивка по фондове не му трябва, иначе 5,7+1,4=7,1%. Останалите са същите, които съм написал. Това са само за служителя, иначе за работодателя са други, ама да не пълним на колегата темата с тия неща.

Сега, за доброволното здравно осигуряване "ако"-тата станаха много. Ако е за сметка на работодателя - има само данъчно облекчение от данъчната основа до 60 лева. Върху горницата се дължи данък. И тъй като предполагам, че сумата ти не зависи от дохода, едва ли ще имаш промяна, но както казах, тук е малко трудно да отгатнем :)

:OT: Тук заприлича на одит.инфо :smoke:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw'fan » 12 Апр 2011, 14:28

sapio написа:
:OT: Тук заприлича на одит.инфо :smoke:

:mhihi: :mhihi: :mhihi:

Да, дали ще ги разбиеш или не, няма значение, може и 7,1% направо. По-скоро имах предвид "ТЗПБ - 0.4% /трудова злополука и професионална болест/", както си го написал. По българското законодателство, основното задължение по осигуряването на ЗБУТ е задължение на работодателя и именно той прави тази вноска в посочения размер. Но силно подозирам, че си имал предвид ф. "Безработица", който за работника също е 0,4% и така общият процент си остава и вече си стискаме ръцете. ;)

За другото съм съгласен. :yes:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от sapio » 14 Апр 2011, 16:06

Аха, сега вече подгрях - така е. :bchug:
Изображение

Назад към Извън Темата