Мултинационални хранит. компании мамели източната част на ЕС
Модератор: Общи модератори
25 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- POL_Starshi
- Матрицата на SuPeR_FLY
-
- Кара: E30-327,E36-330i,Е53-4.4i,E70-4.8i
- Мечтае да кара: и да е жив и здрав!
Мултинационални хранит. компании мамели източната част на ЕС
Продуктите на водещи компании се различавали, като тези с по-ниско качество били предназначени за т.нар. "нови страни членки на ЕС", разкрива изследване!
Водещи мултинационални компании за храни и напитки опаковат продукти с различно качество, но под едно и също наименование, за различните европейски страни, съобщи "Юроактив Словакия".
Изданието се позовава на изследване, направено от Словашката асоциация на потребителите.
В момента ЕС обмисля да въведе нови строги правила за поставяне на етикети върху храните, за да помогне на потребителите да правят здравословен избор и да се справят със затлъстяването, припомня то.
Асоциацията е проверила избрани маркови храни, купени от супермаркети в осем страни членки на ЕС: България, Румъния, Германия, Австрия, Чехия, Полша, Словакия и Унгария.
Продуктите с по-ниско качество са били предназначени за т.нар. "нови страни членки на ЕС", обясни пред журналисти председателят на сдружението Милош Лауко при представянето на изследването.
По думите му няма случай, в който продуктът с по-ниско качество да е бил пуснат на германския или австрийския пазар.
Проверените продукти са напитки с марката "Кока-Кола", шоколад "Милка", черен и червен пипер на "Котани", разтворимо кафе "Нескафе голд", кафе на зърна "Якобс крьонунг" и кафе "Чибо еспресо".
Всички те са изследвани в лаборатории, акредитирани от словашкия Национален институт по ветеринарна медицина и безопасност на храните.
Оказва се, че качеството на всички взети проби е сходно само при шоколада "Милка". При пипера "Котани" обаче са отчетени най-големи несъответствия между отделните страни.
Въпреки че компанията опакова в една единствена фабрика продуктите си, предназначени за всички пазари, съдържанието на пакетите се различава например в старите и новите страни членки на ЕС, отбелязва изданието.
Продуктите, купени в Унгария, Словакия и Австрия, са били по-влажни, отколкото стандартите изискват, а предназначените за българския пазар, са съдържали твърде много стрити или наранени семена в сравнение с останалите, като нежелателните примеси възлизат на 10%.
Червеният пипер за България междувременно съдържал само 108,9 г екстракт от червен пипер на килограм при близо 140 грама на килограм в пакетите за австрийския пазар.
Що се отнася до "Кока-Кола", пробите са послужили като потвърждение на ширещите се съмнения, че версиите на безалкохолната напитка, продавани в Словакия, Унгария, България и Румъния, съдържат изоглюкоза, направена от царевица, която е много по-евтина от истинската захар (захароза), добавяна към напитката в Германия, Австрия, Полша и Чехия.
Компанията е заявила пред "Юроактив Словакия", че изоглюкозата се използва и в САЩ, и е уточнила, че това несъответствие е в резултат на технически съображения в производствения процес.
Словашката асоциация на потребителите, която лобира за подобряване на потребителските права и информация в Словакия, твърди, че ако компаниите предлагат гаранции за качеството, те трябва да бъдат спазвани във всяка страна на разпространение.
Резултатите от проверките са предадени на еврокомисаря по здравеопазването и въпросите на потребителите Джон Дали при неотдавнашно негово посещение в Словакия, отбелязва изданието.
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3747211
Сигурно това е само малка част от всичко на което сме подложени!
Водещи мултинационални компании за храни и напитки опаковат продукти с различно качество, но под едно и също наименование, за различните европейски страни, съобщи "Юроактив Словакия".
Изданието се позовава на изследване, направено от Словашката асоциация на потребителите.
В момента ЕС обмисля да въведе нови строги правила за поставяне на етикети върху храните, за да помогне на потребителите да правят здравословен избор и да се справят със затлъстяването, припомня то.
Асоциацията е проверила избрани маркови храни, купени от супермаркети в осем страни членки на ЕС: България, Румъния, Германия, Австрия, Чехия, Полша, Словакия и Унгария.
Продуктите с по-ниско качество са били предназначени за т.нар. "нови страни членки на ЕС", обясни пред журналисти председателят на сдружението Милош Лауко при представянето на изследването.
По думите му няма случай, в който продуктът с по-ниско качество да е бил пуснат на германския или австрийския пазар.
Проверените продукти са напитки с марката "Кока-Кола", шоколад "Милка", черен и червен пипер на "Котани", разтворимо кафе "Нескафе голд", кафе на зърна "Якобс крьонунг" и кафе "Чибо еспресо".
Всички те са изследвани в лаборатории, акредитирани от словашкия Национален институт по ветеринарна медицина и безопасност на храните.
Оказва се, че качеството на всички взети проби е сходно само при шоколада "Милка". При пипера "Котани" обаче са отчетени най-големи несъответствия между отделните страни.
Въпреки че компанията опакова в една единствена фабрика продуктите си, предназначени за всички пазари, съдържанието на пакетите се различава например в старите и новите страни членки на ЕС, отбелязва изданието.
Продуктите, купени в Унгария, Словакия и Австрия, са били по-влажни, отколкото стандартите изискват, а предназначените за българския пазар, са съдържали твърде много стрити или наранени семена в сравнение с останалите, като нежелателните примеси възлизат на 10%.
Червеният пипер за България междувременно съдържал само 108,9 г екстракт от червен пипер на килограм при близо 140 грама на килограм в пакетите за австрийския пазар.
Що се отнася до "Кока-Кола", пробите са послужили като потвърждение на ширещите се съмнения, че версиите на безалкохолната напитка, продавани в Словакия, Унгария, България и Румъния, съдържат изоглюкоза, направена от царевица, която е много по-евтина от истинската захар (захароза), добавяна към напитката в Германия, Австрия, Полша и Чехия.
Компанията е заявила пред "Юроактив Словакия", че изоглюкозата се използва и в САЩ, и е уточнила, че това несъответствие е в резултат на технически съображения в производствения процес.
Словашката асоциация на потребителите, която лобира за подобряване на потребителските права и информация в Словакия, твърди, че ако компаниите предлагат гаранции за качеството, те трябва да бъдат спазвани във всяка страна на разпространение.
Резултатите от проверките са предадени на еврокомисаря по здравеопазването и въпросите на потребителите Джон Дали при неотдавнашно негово посещение в Словакия, отбелязва изданието.
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3747211
Сигурно това е само малка част от всичко на което сме подложени!

<Правила за поведение във форума на "BMW Club Bulgaria"!>
Най-важното правило е: НИКОГА НЕ ПУБЛИКУВАЙ В ИНТЕРНЕТ ФОРУМА НЕЩО, КОЕТО НЕ БИ ПОСМЯЛ ДА КАЖЕШ В ОЧИТЕ НА СЪОТВЕТНИЯ ЧОВЕК!
Най-важното правило е: НИКОГА НЕ ПУБЛИКУВАЙ В ИНТЕРНЕТ ФОРУМА НЕЩО, КОЕТО НЕ БИ ПОСМЯЛ ДА КАЖЕШ В ОЧИТЕ НА СЪОТВЕТНИЯ ЧОВЕК!
- ((:BuKcu:))
- старши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: F32 M4
Re: Мултинационални хранит. компании мамели източната част на ЕС
За Кока-колата мога да потвърдя, че има разлика поне на вкус от тази в Англия. А Нескафето в България повече ми харесва от това, което купувам в Англия
То е всеизвестно от дълго време, че за различните пазари е различен състава на един и същ продукт. То това по-скоро идва заради крайната цена.

То е всеизвестно от дълго време, че за различните пазари е различен състава на един и същ продукт. То това по-скоро идва заради крайната цена.
Абсолютно.
Та кой не го знае знае това.Всеки който е бил в Германия,Австрия,Холандия и др. и е папкал/пил и после е сравнил.
Браво най-после и тоя въпрос засегнаха.
Ми то не е само с храните а и смного други стоки,да не говорим за горивата.А после се хвалят наще/например горивата/ че сме с най-евтините горива в ЕС.Най-евтини ама таратанци.Ама това е - източна си е източна.
Та кой не го знае знае това.Всеки който е бил в Германия,Австрия,Холандия и др. и е папкал/пил и после е сравнил.
Браво най-после и тоя въпрос засегнаха.
Ми то не е само с храните а и смного други стоки,да не говорим за горивата.А после се хвалят наще/например горивата/ че сме с най-евтините горива в ЕС.Най-евтини ама таратанци.Ама това е - източна си е източна.
- POL_Starshi
- Матрицата на SuPeR_FLY
-
- Кара: E30-327,E36-330i,Е53-4.4i,E70-4.8i
- Мечтае да кара: и да е жив и здрав!
Ами дали същото не важи и за лекарствата? Кой знае какви тебешири пием! 

<Правила за поведение във форума на "BMW Club Bulgaria"!>
- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
POL_Starshi написа:Ами дали същото не важи и за лекарствата? Кой знае какви тебешири пием!
Баш за лекарствата, мога да ти гарантирам че разликата е от земята до небето.
Аз се чудех защо един приятел като ходи до Калининград, се прибира с 1/2 аптека в багажа, е даде ми разни лекарства сега зимата като бях настинал и мога да ти кажа, че наистина на нас ни се продават цветни тебеширчета с вкус

((:BuKcu:)) написа:За Кока-колата мога да потвърдя, че има разлика поне на вкус от тази в Англия. А Нескафето в България повече ми харесва от това, което купувам в Англия![]()
е в англия каква е цената на 2 литра кола например? В смисъл толкова ли е голяма разликата?
Доста съм пътувал и определено има разлика в колата, но само на вкус, не съм обърнал на някаква съществена разлика в цената ...
- старши ентусиаст
-
vlad0 написа:((:BuKcu:)) написа:За Кока-колата мога да потвърдя, че има разлика поне на вкус от тази в Англия. А Нескафето в България повече ми харесва от това, което купувам в Англия![]()
е в англия каква е цената на 2 литра кола например? В смисъл толкова ли е голяма разликата?
...
1.80 паунда ~ 4лв
На вкус определно има разлика, а уж съставките ги вкарвали от Щатите /поне за нашия завод/ и би трябвало да е еднаква.
((:BuKcu:)) написа:...
ясно, защо не съм забелязал, защото си ги смятам в местни пари и не ми е направило впечатление ...
- b.bonev
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Astra j 1.4 t
Според мен тва се отнася не само за храни а и за десетки други стоки, като авточастите които се продават тук.......
"Не Русия е проблемът на света в момента. Проблем са самозабравили се бездушни хора, които управляват Запада. Утре ще измислят още нещо. Това са някакви "зомбита", които само се стремят да рушат. Не знам до кога ще е възможно Русия да ги възпира, дори с цената на самоунищожение. Но ще направим каквото можем..."- завърши Путин.
- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
- Кара: малки котета на задната седалка
- Мечтае да кара: по-леко
- Детайли за колата: Черна скрап
Ами ние не можем да си позволим в по-голямата си част храна с истинско качество (ако приемем чисто фиктивно че такава още съществува).
Примерно най-дискутирания подсладител е разрешен в БГ и в Румъния -> кока кола румънско производство -> перфектно. Айде чакаме бихмързи да обясни за кока колата как е що е.
Дъвки Орбит - разлика има и при тях в състава.
Обаче всичко е част от планът да ни направят не просто членка в ЕУ, ами членка с определени нива на комсумация (пълни/или не толкова пазарски чанти)
Примерно най-дискутирания подсладител е разрешен в БГ и в Румъния -> кока кола румънско производство -> перфектно. Айде чакаме бихмързи да обясни за кока колата как е що е.
Дъвки Орбит - разлика има и при тях в състава.
Обаче всичко е част от планът да ни направят не просто членка в ЕУ, ами членка с определени нива на комсумация (пълни/или не толкова пазарски чанти)
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.
deyan-enchev написа:Обаче всичко е част от планът да ни направят не просто членка в ЕУ, ами членка с определени нива на комсумация
То по принцип сме членове само за да плащаме членски внос и да могат западни компании да купят всичко наше квото си пожелаят на безценица ,да си продават боклуците спокойно и да работим за тях само че в собствената ни страна/гастарбайтер вкъщи/.Това е нащо членство.
- shengi
- ентусиаст
-
- Кара: E46 320d 136
- Мечтае да кара: e30 m3
Пример:
От България до Франция
Румъния - кафе + кола като нашите
Унгария - пропускам
Австрия + Германия - кафе + кола осезаема и то доста разлика между питиетата там и тук.Но кока колата тук си ми харесва лично на мен - не говоря за пепси и разните други ментеливи коли, а за кола в кутийка.
Яденето
Има предостатъчно за всеки джоб.Ако тук си купим най ефтината храна и там си купим най ефтината храна - тукашната е по хубава.Друг е въпроса когато купуваме среден клас храна ако мога така да се изразя.Или пък за по скъпите хранителни продукти.
За сладко - няма сравнение Австриеца и Немеца няма такива сладки дето правят чак да ти се приеде още и още.
Франзуцин - там най малко кафе и кола съм пил и най малко съм ял, ама като гледам там са нещо средно между България и Германия
Не задължавам никой да вярва на 100% на моето мнение аз си знам какво съм ял пил и прочие тук и там
От България до Франция
Румъния - кафе + кола като нашите
Унгария - пропускам
Австрия + Германия - кафе + кола осезаема и то доста разлика между питиетата там и тук.Но кока колата тук си ми харесва лично на мен - не говоря за пепси и разните други ментеливи коли, а за кола в кутийка.
Яденето
Има предостатъчно за всеки джоб.Ако тук си купим най ефтината храна и там си купим най ефтината храна - тукашната е по хубава.Друг е въпроса когато купуваме среден клас храна ако мога така да се изразя.Или пък за по скъпите хранителни продукти.
За сладко - няма сравнение Австриеца и Немеца няма такива сладки дето правят чак да ти се приеде още и още.
Франзуцин - там най малко кафе и кола съм пил и най малко съм ял, ама като гледам там са нещо средно между България и Германия

Не задължавам никой да вярва на 100% на моето мнение аз си знам какво съм ял пил и прочие тук и там

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
айде и в българия почнаха с тъпите американски номера - high fructose corn syrup

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Мордехай
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: се на дъщеря си
Всичко е по-различно благодарение на пазара. А търсенето в България е не за качествена стока, а за евтина. Всички търговски фирми се съобразяват с това и специялно за нашия и подобните пазари се намаляват най-скъпите съставки, без да се променя много-много вкусът. Консуматорите, тоест купувачите, тоест българина като цяло сам си е виновен за това. Ако Кока-колато беше 4-5лв като в Германия, качеството може би щеше да е същото, но кой щеше да купува? А едно от най-лошите неща за мен е, че и техниката - камиони, коли, перални, печки, самобръсначки и други, също е с друго качество. Жалкото е, че на много хора не им се вярва. Нашето общество е свикнало да е второ качество и няма намерение да се променя, свикнали сме на ниско заплащане и некачествени стоки.
Просвещение е изходът на човека от непълнолетието, което той сам си е причинил. Непълнолетие е невъзможността да се ползваш от разсъдъка си без ръководството на някой друг. Самопричинено е това непълнолетие, когато причината му не лежи в недостиг на разсъдък, а в липсата на решителност и смелост да се ползваш от него без ръководството на другиго. Sapare aude! Имай смелост да си служиш със собствения си разсъдък!
- старши ентусиаст
-
shengi написа:о
Има предостатъчно за всеки джоб.Ако тук си купим най ефтината храна и там си купим най ефтината храна - тукашната е по хубава.
Тука съм съгласна! Навън, евтината храна е отвратителна.

Така че спокойно, не ядем чак толкова гадна храна!
25 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2