Всмукателен Колектор

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: 320 GT XD
Детайли за колата: 320 GT XD 2015г

Re: Всмукателен Колектор

Мнение от security_g » 14 Апр 2011, 17:54

Колеги някои може ли да каже с кои клапи ми е всмукателния колектор ? Големите или малките Колата ми е 530 Д 2002 год. автомат
Благодатя предварително!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: баничарка с компресор

Мнение от da6ip » 14 Апр 2011, 21:29

security_g написа:Колеги някои може ли да каже с кои клапи ми е всмукателния колектор ? Големите или малките Колата ми е 530 Д 2002 год. автомат
Благодатя предварително!

подозирам с малките и по-опасните. новите (големи) са от 2005-та насам.
Space, pace and grace. www.more-to-come.com

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e-60 3.0.D,2006
Мечтае да кара: Форд-Мустанг
Детайли за колата: M-paket,2006g,231+++p.s.

Мнение от aigner » 18 Апр 2011, 20:25

нови стари сменяй да не ревеш
Пламен

Потребител
Аватар
Кара: E60 530D 2006
Мечтае да кара: Pagani Zonda

Мнение от k1k0- » 18 Апр 2011, 22:47

Привет на всички. Изтетох цялата тема и честно казано съм доста объркан. Днес бях в М-кар Стара Загора за нормално обслужване и там ми казаха, че трябва да си сменя всмукателния колектор. :( Смениха ми някакви 4 уплътнения но казаха, че не бива да се замислям а да сменя колектора да не стане бела. Мотора ми е М57 и въпроса ми е трябва ли найстина да сменя този всмукателен колектор, който струва 900 лв или нещата могат да се оправят като премахна пеперудките ?!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от da6ip » 19 Апр 2011, 8:28

има два отделни проблема:
1. опасност от падане на пеперудите в цилиндрите: могат да се премахнат на всякакъв М57.
2. теч на масло: на коли 03-04 се сменят уплътнения, от един момент през 2005-та насам някои сервизи твърдят че трябва нов колектор.

а ако вземеш да споделиш и година и коне и пробег, няма да сбъркаш!!

мисля че това ще те ориентира:
da6ip написа:
aigner написа:Дне бях и аз на сервиз и разбрах ч всички мотори след юни 2005 не страдат от пеперуди а от целите колектори защото няма уплътнения и протича, сменят направо ,срещу 850лв,аз лично си поръчах и вторник ще сменям .

моята кола е Септември 2004-та, така че се връзва с тази информация.

Потребител
Аватар

Мнение от k1k0- » 19 Апр 2011, 11:46

Да това което е написал колегата aigner го видях..но в М-Кар Стара Загора не го казаха това...което са казали на него. Думите им бяха "Имаш нужда от нов колектор, защото имаш теч и може да стане бела с някоя клапа да се засмуче и да влезне в цилиндрите" нещо от този сорт беше...и тръгнаха да ми разправят как преди няколко дни на един човек (който се оказа че познавам и е с Е60 2004) така му казали..но той не ги послушал и след известно времето белата станала и т.н. Та...един вид ако съм ги разбрал правилно слагат моя и неговия случай под общ знаменател въпреки, че по думите на aigner разликата в годините на моята и на този от 2004 год е предпоставка за различно решение не проблема. Знаех като цяло за пеперудките и затова след като ми казаха за смяната на колектора ги попитах за тях и за отстраняването им като превантивна мярка и предотвратяване на тази така наречена бела както се изразиха те...но думите им бяха нещо от рода на "Оо ние това в нашия сервиз не сме и няма никога да го направим...ако искате пробвайте в друг сервиз" . Казаха че имам някакви 4 уплътнения но имаха в наличност само 2 от тях и само тях смениха. Търся помощ от вас, защото найстина доста се обърках и незнам как да процедирам от тук нататък?!? Колата е е60 11.07.2006 год. 530D М57 а пробега на колата е 155 000 км
Поздрави,

Потребител
Аватар

Мнение от k1k0- » 19 Апр 2011, 14:03

Въпреки това -> aigner написа:
Дне бях и аз на сервиз и разбрах ч всички мотори след юни 2005 не страдат от пеперуди а от целите колектори защото няма уплътнения и протича, сменят направо ,срещу 850лв,аз лично си поръчах и вторник ще сменям .

...което е написал този колега, мисля утре да отворим колектора и да сменя всички възможни гарнитури и уплътнения и да премахна пеперудките. Надявам се след това да спре теча. Ще пиша как е минало всичко :)
Поздрави, :wave:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от da6ip » 19 Апр 2011, 18:13

k1k0- написа:Въпреки това -> aigner написа:
Дне бях и аз на сервиз и разбрах ч всички мотори след юни 2005 не страдат от пеперуди а от целите колектори защото няма уплътнения и протича, сменят направо ,срещу 850лв,аз лично си поръчах и вторник ще сменям .

...което е написал този колега, мисля утре да отворим колектора и да сменя всички възможни гарнитури и уплътнения и да премахна пеперудките. Надявам се след това да спре теча. Ще пиша как е минало всичко :)

няма какво да сбъркаш с това решение. най-много да се окаже че колекторът ти от 2006 наистина продължи да тече, както твърдят от М-кар.

Потребител
Аватар

Мнение от k1k0- » 21 Апр 2011, 22:59

Колеги днес свалихме всмукателния колектор, изчистихме пеперудките който м/у другото нямаха много нагар (колата е на 156000км) и сменихме гарнитурките и уплътненията. Майсторчето препоръча за сега да не ги махаме...евентуално по - нататък :) След 1 месец ще проверим дали има някакви течове, но дано да няма и да не се налага смяна на колектора :)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: bmw F 11 530 D
Мечтае да кара: BMW М6 Купе Кабрио

Мнение от badjo E60 » 22 Апр 2011, 9:51

Някой да знае каква точно е разликата в смукателния колектор преди Септември 2005 и след Септември 2005 ? На едно приятелче му го смениха и колата вдигна двоен разход на диагностика нищо не вади.Някой да има идея какво може да е станало ? :idea: :kuku:
ИМА ЛИ ЖЕЛАНИЕ ИМА И НАЧИН
http://aronmen.hit.bg/
http://www.vbox7.com/play:2e3dc271

Изображение

Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от k1k0- » 22 Апр 2011, 10:53

Относно разликата на колекторите в годините..колегата aigner е написал, че след юни 2005 год. били без уплътнения и ганринури (гарнитури не е написъл, но мисля че и това е имал в предвид щом става въпрост за теч), но пък аз съм 2006 год. и си имам и гарнитурки на пеперудките и отделно едни уплътнения...от който също малко омаслява по принцип :) Аз ще пиша как е моя колектор след време...и по състоянието му мисля, че вече ще може да се направи заключение дали имат разлика от 2004 и 2006 год. Ако нямам течове и всичко е наред заключението ще е, че нямат разлика и при смяната на тези гарнитури и уплътнения течовете изчезват, но ако течовете продължат значи имат разлика колекторите и найстина се налага смяна на целия всмукателен колектор (дано не се наложи, че си е цифра пари)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e-60 3.0.D,2006
Мечтае да кара: Форд-Мустанг
Детайли за колата: M-paket,2006g,231+++p.s.

Мнение от aigner » 28 Апр 2011, 7:54

da6ip написа:
k1k0- написа:Въпреки това -> aigner написа:

няма какво да сбъркаш с това решение. най-много да се окаже че колекторът ти от 2006 наистина продължи да тече, както твърдят от М-кар.

Колега за да не си губиш нервите и времето смени го все пак не говорим за милиони ,аз съм минал всички етапи с черни и бели силикони,течни метали и какви ли не технологични предлиожения, но в Бавария има доста по умни от мен и са решили че печеленето на пари е важно дело !Има едит тип в Пловдив който спира течът/колата става за продажба/ но трябва да се кара много бавно,ако караш така че да усещаш марката нищо не става.
Пламен

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '16 550d

Мнение от Emooo » 25 Авг 2011, 20:31

Колеги,
обмислям варианта да си сложа отново клапи на колектора и се чудех клапите на колектора на моделите след 2006 при които няма опасност от счупване дали имат различна конструкция от клапите на моделите преди 2006. Бих искал да клапи но само от такива които не биха се счупили. Някой знае ли дали клапи от модел след 2006 дали ще станат на е60 модел 2005?
Tool - Fear Inoculum

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: X7

Мнение от dpetrov » 25 Авг 2011, 20:43

Мммм, а дали въпросните клапи (от двигател след 2006 - LCI например) са по-здрави от другите? Аз до колкото знам, този проблем е повсеместен както за pre-LCI, така и за LCI моделите... Мисля само, че бях чел някъде това, че едните били по-малки от другите, но не знам дали се отнася за различните модели (LCI/pre-LCI). Не знам също така при F10 как стои въпроса :)

F07 535d
F07 530d
E60 530d

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '16 550d

Мнение от Emooo » 25 Авг 2011, 20:50

Абе говори се че след юни 2005 произведените коли са с различни клапи, заради този проблем. Не съм много наясно по какъв начин са по-различни затова питам тука.
Tool - Fear Inoculum

ПредишнаСледваща

Назад към Е60/Е61