Колеги пред дилена съм? Следване в Германия.
Модератор: Общи модератори
19 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- JOTTO_DEL
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: на вода!
- Мечтае да кара: Airbus A380! :)
Колеги пред дилена съм? Следване в Германия.
Привет на всички колеги! Ще се постарая да съм максимално кратък и изчерпателен! Значи дилемата ми е дали да започна следване в Германия (Франкфурт) или да си остана да работя тук? От 9 месеца работя в един МакДоналдс, но все повече се замислям да започна да уча тук, но има един проблем! В БГ съм завършил Икономическа гимназия и в дипломата ми имам само Английски и Испански език, часове по Немски на хартия 0
Искам ако може някои, който е наясно с нещата да ми помогне и даде съвет! Разбрах, че има вариянт да запиша DSH курс към някое УНИ (1год. е курса) и като положа изпита и го издържа може да кандидатствам без проблем, но това ми го каза един мой познат, който е студент тук ама и той не беше на 100% сигурен! До сега си мислех, че вече е късно да уча (скоро правя 23год.), но искам да се пробвам и ще видим какво ще се получи! Благодаря предварително за всички, който ще дадът мнения и съвети по темата! 

Re: Колеги пред дилена съм? Следване в Германия.
отивай да учиш... в мкдоналдс можеш да робуваш винаги.
не знам защо изобщо това е дилема за еидн млад човек
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- JOTTO_DEL
- кандидат ентусиаст
-
alx написа:отивай да учиш... в мкдоналдс можеш да робуваш винаги.
Това същото ми го каза днес един познат! Аз почти съм го решил, но въпроса ми е дали ще мога да кандидатствам само с изкарването на DSH курс, защото както писах в предния ми пост в дипломата нямам никакви часове по немски.

- JohnnyBlack
- младши ентусиаст
-
JOTTO_DEL написа:alx написа:отивай да учиш... в мкдоналдс можеш да робуваш винаги.
Това същото ми го каза днес един познат! Аз почти съм го решил, но въпроса ми е дали ще мога да кандидатствам само с изкарването на DSH курс, защото както писах в предния ми пост в дипломата нямам никакви часове по немски.
Можеш. Кандидатства се с преведено копие от дипломата и сертификата от съответния изпит по немски. Няма какво да се чудиш според мен...
- magareto_yori
- ентусиаст
-
- Кара: е21
Място за чудене няма.Бягай в Германия.Едно време имаше опция да учиш и на английски и се кандидатстваше с тоефл.Аз даже бях набеляза един университет в Аахен (не случайно) 

- Betolinka
- Потребител
-
- Кара: Tigra, но се ВОЗИ в BMW 320i..
- Мечтае да кара: бяла единичка..
В кой Франкфурт искаш да учиш? На Майн или Одер?
Навсякъде можеш да изкараш курс, това ти е най-малкия проблем, просто се свържи с университета, по-специално с отдела за чуждестранните студенти (Internationales Büro, Amt für Ausländer или нещо такова..) и ги попитай за точно инфо за пари, продължителност, документи за кандидатстване за курс и след това за Studium, и прочие и ще ти изяснят всичко - те поне като работят в такива учреждения си знаят работата и в повечето случаи са компетентни и отзивчиви...
Това, че имаш 0 часове по немски изобщо не е никакъв проблем. В моя университет 50% от студентите учат на английски и карат допълнителни курсове по немски.. Не могат да го говорят, а са в Германия, така че не се притеснявай. Освен това под 23 години са рядко срещани. Повечето правят други практики и глупости и чак след това зацепват, че трябва да учат.
След като си се амбицирал, изобщо не се чуди. Кандидатстването ти е най-лесната работа, зор е после ученето..
Ако не си решен твърдо за Франкфурт, а пък си си избрал специалност погледни http://ranking.zeit.de/che2010/en/, това е класация на университетите според специалността.. повечето университети се различават по нивото си, и може да е от значение като си търсиш работа после.
Мисля, че бях доста изчерпателна, надявам се да избереш правилния път! Успех!
Навсякъде можеш да изкараш курс, това ти е най-малкия проблем, просто се свържи с университета, по-специално с отдела за чуждестранните студенти (Internationales Büro, Amt für Ausländer или нещо такова..) и ги попитай за точно инфо за пари, продължителност, документи за кандидатстване за курс и след това за Studium, и прочие и ще ти изяснят всичко - те поне като работят в такива учреждения си знаят работата и в повечето случаи са компетентни и отзивчиви...
Това, че имаш 0 часове по немски изобщо не е никакъв проблем. В моя университет 50% от студентите учат на английски и карат допълнителни курсове по немски.. Не могат да го говорят, а са в Германия, така че не се притеснявай. Освен това под 23 години са рядко срещани. Повечето правят други практики и глупости и чак след това зацепват, че трябва да учат.
След като си се амбицирал, изобщо не се чуди. Кандидатстването ти е най-лесната работа, зор е после ученето..

Ако не си решен твърдо за Франкфурт, а пък си си избрал специалност погледни http://ranking.zeit.de/che2010/en/, това е класация на университетите според специалността.. повечето университети се различават по нивото си, и може да е от значение като си търсиш работа после.
Мисля, че бях доста изчерпателна, надявам се да избереш правилния път! Успех!

- JOTTO_DEL
- кандидат ентусиаст
-
Мерси много колеги за напътствията!
Вече задействам нещата и ще видим кога може да се започне курса по езика, ако има някои с още инфо ще се радвам да го сподели! 

Принципно уча в Холандия , но точно в момента съм в Германия на почивка... Мога да ти кажа, че няма място за чудене. Стягай си багажа и заминавай 

- Betolinka
- Потребител
-
- Кара: Tigra, но се ВОЗИ в BMW 320i..
- Мечтае да кара: бяла единичка..
JOTTO_DEL написа:Мерси много колеги за напътствията! ...
и колежки!

- JOTTO_DEL
- кандидат ентусиаст
-
zvezdo88 написа:Принципно уча в Холандия , но точно в момента съм в Германия на почивка... Мога да ти кажа, че няма място за чудене. Стягай си багажа и заминавай
Аз вече съм в Германия от 9 месеца и имам вече някаква представа за нещата тук!

Благодаря на "Betolinka" за изчерпателния отговор!

- Luki Junior
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e46 N46B20
Ако искаш информатика, отивай в Карлсруе или Ахен. В Ахен почти цялата програма е на английски.
Aachen е един много добър избор. До колкото си спомням, там е fachhochschule, което няма много общо с университета, повече прилича на даскало. Точно това и му е хубавото, за 5 години си го завършил с практически и теоретически умения и ще имаш диплома. Имат програма на английски там със сигурност. От университет, ще те посъветвам да бягаш като дявол от тамян. Малко са хората, които успяват да го завършат. Още по-малко в нормален срок. Не ме питай от къде знам
От 20 българи, които познавам в немски университети, точно 4ма знам да са завършили. 90% се отказаха и си устройват живота по друг начин. Така че, гледай за някое FH и това е.

- Luki Junior
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e46 N46B20
Пенио, в Ахен има Фаххохшуле (FH Aachen) и Университет (RWTH Aachen). ЕфХа-то е в пъти полесно от универзитета. В момента карам магистратура в Ахен, Software System Engineering (RWTH Aachen)...ми, трудно е.... ама не е непостижимо... Тук даже се кефят на такива като нас, ауслендери... Май сме егзотика....
Аз би винаги избрал Уни преди ЕфХа.....
Страшно много неща се научават, зарибяват те с домашни, проекти, семинари ама струва си...
Помня когато пристигнах, съквартиранта ми каза че няма да успея да си взема изпитите щот било много, ама много трудно.... След сесията, когато му показах справката с взети изпити стана на такъв

Аз би винаги избрал Уни преди ЕфХа.....
Страшно много неща се научават, зарибяват те с домашни, проекти, семинари ама струва си...
Помня когато пристигнах, съквартиранта ми каза че няма да успея да си взема изпитите щот било много, ама много трудно.... След сесията, когато му показах справката с взети изпити стана на такъв

Е, не казвам че не е възможно. Но не е като в БГ. Един приятел със гаджето си, завършиха ФХ в Аахен, след това отидоха в Англия за две години, изкараха по един мастър и сега питай ме, дали не им е добре. Това им отне около 5-6 години и сега имат доста добре платени работни места в България. Аз, самия също се мъчех в университета в продължение на 4 години, но явно не съм бил за там. Осъзнах се, горе долу навреме и си тръгнах. Поне имах време да си устроя живота тука, без много да се притеснявам.Като сравнявах, какво се учи в Университета и какво във висшето училище (ФХ), се едно да сравняваш математическата гимназия със трето сменно.
- А.Марчев
- ентусиаст
-
- Мечтае да кара: E60 М5 Еisenmann RACE exhaust
"Който учи ще сполучи" 
според мен по добре ще е ако заминеш
все пак нищо не губиш ,а да 1 Макдонал в който винаги можеш да отидеш ... 

според мен по добре ще е ако заминеш

19 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2