Не са ни пътищата проблема, а манталитета
Модератор: Общи модератори
- ineedmoney
- младши ентусиаст
-
- Кара: на фотосинтеза
Re: Не са ни пътищата проблема, а манталитета
Alpina_fanatic написа:Лошото е, че лекарите в България във вода газят,а жадни ходят
тва е най-лошото наистина...и тва е защото 20 години само пишман икономисти управляват парите за здраве

и понеже сме подхванали темата за медици и икономисти, ще ти задам един въпрос.
Знаеш ли защо Медицинска академия е построена далече от УНСС?
Защо Мед. университет и ВИНС-а са далече
защо Икономическата академи е в Свищов а не до медицинския в Плевен?
ще ти орговоря щото едва ли знаеш.
За да не могат студентите по медицина да завършат икономика в почивките между лекциите

- Alpina_fanatic
-
-
УНСС зае 1-о място в България, 22-о място в Европа и 44-о в света в класацията на световните бизнес училища.
След УНСС следващите две български висши училище в световната класация са Икономическият университет във Варна, който заема 281-о място, и Висшето училище по застраховане и финанси, което е на 575-о място.

След УНСС следващите две български висши училище в световната класация са Икономическият университет във Варна, който заема 281-о място, и Висшето училище по застраховане и финанси, което е на 575-о място.

- justboy
- Олдскул фен
-
- Кара: Строявайки пешеходците по тротоарит
- Мечтае да кара: E34 + s62 ]:)
Алпина_фанатик, с голяма част от нещата, които каза съм съгласън, но с това дето си го цитирал в пост-а не съм(за УНСС) наясно съм с класацията, но съм и наясно как се завършва там в 3/4ти от специалностите, както е и във ВИНС-а, както е в Свищов и т.н. Сещам се и за доста вицове даже...
Тия класации изобщо не могат да се смятат за меродавни, пропуснати са много добри ВУЗ-ове в НЯКОИ от тях.
По темата...
Колега(пуснал темата), проблем с българския манталитет има, но смятам, че преувеличаваш. Тази една катастрофа, не показва нищо! Факт е, че имаме ужасни пътища, факт е, че една доста голяма част от птп-тата стават именно заради това, а за ограниченията е ясно, че много малко хора ги спазват, но те са и абсолютно малоумни и "пълниджоб"-ски.
Това сравнение на колегата, дето забил 90 км/ч на темпомата и всички го изпреварвали, ами нормално е да не засечеш други коли, които се движат с твоята скорост...
Аз примерно много често съм си поставял за цел да поддържам висока средна скорост, като не надвишавам 120км/ч и за 150 км шофиране през светлата част от деня по средно натоварен маршрут ме изпревариха точно 5 коли, това какво значи? Изобщо примерите, които давате не са меродавни. Че ни куца отношението към ограниченията и към закона е вярно, но пак казвам, тия примери нищо не доказват.
Ineedmoney, тоя манталитет ти е всяка втора дума..
Никой не роптае срещу опитите да се случи нещо позитивно, хората негодуват срещу недомислиците и непосилните такси... Какво общо има манталитета?
Тия класации изобщо не могат да се смятат за меродавни, пропуснати са много добри ВУЗ-ове в НЯКОИ от тях.
По темата...
Колега(пуснал темата), проблем с българския манталитет има, но смятам, че преувеличаваш. Тази една катастрофа, не показва нищо! Факт е, че имаме ужасни пътища, факт е, че една доста голяма част от птп-тата стават именно заради това, а за ограниченията е ясно, че много малко хора ги спазват, но те са и абсолютно малоумни и "пълниджоб"-ски.
Това сравнение на колегата, дето забил 90 км/ч на темпомата и всички го изпреварвали, ами нормално е да не засечеш други коли, които се движат с твоята скорост...
Аз примерно много често съм си поставял за цел да поддържам висока средна скорост, като не надвишавам 120км/ч и за 150 км шофиране през светлата част от деня по средно натоварен маршрут ме изпревариха точно 5 коли, това какво значи? Изобщо примерите, които давате не са меродавни. Че ни куца отношението към ограниченията и към закона е вярно, но пак казвам, тия примери нищо не доказват.
Ineedmoney, тоя манталитет ти е всяка втора дума..
Никой не роптае срещу опитите да се случи нещо позитивно, хората негодуват срещу недомислиците и непосилните такси... Какво общо има манталитета?

E34, E38
- ineedmoney
- младши ентусиаст
-
Alpina_fanatic написа:УНСС зае 1-о място в България, 22-о място в Европа и 44-о в света в класацията на световните бизнес училища.
класациата на бизнес училищата....да
а класацията на Висшите училища като цяло видял ли си я?
1. Медицински университет - София
2. Софийски университет “Cв. Кл. Охридски”
3. Специализирано висше училище по библиотекознание и информационни технологии (СВУБИТ) / Технически университет - София
4. Великотърновски университет “Св. Кирил и Св. МетодиЙ”
5. Университет за национално и световно стопанство - София
6. Нов Български Университет / Варненски свободен университет
7. Стопанска академия “Д. А. Ценов” - Свищов ......... и надолу http://mu-sofia.bg/node/378
приключих с тебе

- ms
-
-
- Кара: Кенеф от Инголщат
Alpina_fanatic написа:УНСС зае 1-о място в България, 22-о място в Европа и 44-о в света в класацията на световните бизнес училища.
![]()
![]()
Майтап...
УтреНосетеСъответнатаСума на първо място

ВлизашИзлизашНищо неСтаваш след тях

на кой принцип е класацията- на брой завършили студенти ли

- Alpina_fanatic
-
-
Най-печелившите професии в България
В кои сектори от икономиката се печели най-добре? Според проучване на Българската стопанска камара това са предприятията в сферата на търговията тъй като те са реализирали повече от 90 милиарда лева оборот. На второ място се нареждат предприятията от преработващата промишленост, които са спечелили близо 48 милиарда лева.
Най-добри заплати се получават в сектора „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” – 1. 377 лв. На второ място по добри заплати се нареждат икономистите и застрахователите с 1. 294 лв. на месец, а след тях са инженерите в сектор „Далекосъобщения” с 1.283 лв.Маргарита Георгиева
Дека са медицинските служители?

ineedmoney написа:bmw'fan написа: Щом си запознат, може да покажеш и какъв % от цената на лекарствата се покрива от държавата.
за различните лекарстра е различно, някой са 100% безплатни като например еритропоетиът за болните с хронична бъбречна недостатъчност (NeoRecormon) който струва няколко хиляди лева, но пациента не плаща
при други лекарства (диуретици например (dehydratiн neo) държавата покрива около 25% от цената.
мога да продължавам ама няма смисъл да изписвам фармакопеята тука
Да, знам, че не са с еднакъв %, но говорех за средния. По данни на Евростат, българинът дава най-много лични средства за лекарства в цял ЕС (почти 50% покрива той).
ineedmoney написа:bmw'fan написа:Както и какъв дял от БВПто на цитираните страни отиват за здравеопазването.
за цитираните незнам защото ги дадох съвзем примерно, но знам за франция и германия че е 12% . България ако не се лъжа е 6 или 8%
някви други въпроси имате ли да ви разясня момчета
Лъжеш се - не е нито 8, нито 6 - умопомрачителните 4% е.
Това на теория, а на практика, за съжаление сега се прибирам от ИСУЛ, карах един близък човек до там, понеже разбрах, че там е единственото спешно УНГ. 2 часа и половина чакахме пред спешния кабинет. В 8 се оказа, че се "застъпват" смените. Единият доктор си тръгна в 7:35, като каза, че другият слиза. Оказа се, че още не бил дошъл, дойде към 8:30. Нали се сещаш, че ако примерно на детето ми се случи нещо през времето, което чакам пред "сМешното" най-малко ще му завра тия 24 лв на монети през ухото и ще му ги изкарам през носа и гърлото...

- Alpina_fanatic
-
-
bmw'fan написа:Това на теория, а на практика, за съжаление сега се прибирам от ИСУЛ, карах един близък човек до там, понеже разбрах, че там е единственото спешно УНГ. 2 часа и половина чакахме пред спешния кабинет. В 8 се оказа, че се "застъпват" смените. Единият доктор си тръгна в 7:35, като каза, че другият слиза. Оказа се, че още не бил дошъл, дойде към 8:30. Нали се сещаш, че ако примерно на детето ми се случи нещо през времето, което чакам пред "сМешното" най-малко ще му завра тия 24 лв на монети през ухото и ще му ги изкарам през носа и гърлото...
Това тях не ги интересува...Те не говорят за качество, обслужване и помощ...Те не говорят за хуманност...Те не говорят за подобряване на базата...Те не говорят за пациента...Те говорят за ПАРИ и ние им даваме повече ПАРИ, а те потъват някъде

- justboy
- Олдскул фен
-
- Кара: Строявайки пешеходците по тротоарит
- Мечтае да кара: E34 + s62 ]:)
ineedmoney написа:Alpina_fanatic написа:УНСС зае 1-о място в България, 22-о място в Европа и 44-о в света в класацията на световните бизнес училища.
3. Специализирано висше училище по библиотекознание и информационни технологии (СВУБИТ) / Технически университет - София
7. Стопанска академия “Д. А. Ценов” - Свищов ......... и надолу http://mu-sofia.bg/node/378
приключих с тебе
БЕЗ да имам против медицинския в София и не успорвам 1вото му място..
Но и тази класация е мегамалоумна...
Само като видиш, че Свищов е на 7мо място, а примерно липсват вузове, като УАСГ, ВВМУ и Симеоново... за присъствието на ВСУ в класацията също не ми се коментира...

E34, E38
Заглавие: Не са ни пътищата проблема, а манталитета
Уф, влез в сайта на Техническия и ще видиш, че според някакво си изследване те са по-, по-, най-, влез в този на УНСС - същото. Логичното е и МУ да изнамери такава статистика. Това е толкова малоумна класация, че няма къде повече - 3. "Специализирано висше училище по библиотекознание и информационни технологии (СВУБИТ) / Технически университет - София ". Приравнени са СВУБИТ и ТУ.
) Само да вметна, че СВУБИТ до миналата година нямаха английска версия на сайта и беше толкова некадърно направен, че и ученик в 8-ми клас в час по информатика би му се присмял. А са "... и инф. технологии".
) Да не говорим, че се пише слаб 3 или 4 почти по всичко.
Истината е, че ако имаш желание да научиш нещо - ще го направиш. И не за да си вземеш дипломата, а за да знаеш и можеш. А ако го решиш да го направиш, то университетите, където можеш горе-долу да го направиш в БГ се броят на пръстите на едната ръка и никой не е "по-" от другия. Икономика - УНСС, ИТ - Техническия, Адвокат - СУ и т.н. Нз що сравняват ябълка с трамвай.
ineedmoney написа:Alpina_fanatic написа:УНСС зае 1-о място в България, 22-о място в Европа и 44-о в света в класацията на световните бизнес училища.
Уф, влез в сайта на Техническия и ще видиш, че според някакво си изследване те са по-, по-, най-, влез в този на УНСС - същото. Логичното е и МУ да изнамери такава статистика. Това е толкова малоумна класация, че няма къде повече - 3. "Специализирано висше училище по библиотекознание и информационни технологии (СВУБИТ) / Технически университет - София ". Приравнени са СВУБИТ и ТУ.

Истината е, че ако имаш желание да научиш нещо - ще го направиш. И не за да си вземеш дипломата, а за да знаеш и можеш. А ако го решиш да го направиш, то университетите, където можеш горе-долу да го направиш в БГ се броят на пръстите на едната ръка и никой не е "по-" от другия. Икономика - УНСС, ИТ - Техническия, Адвокат - СУ и т.н. Нз що сравняват ябълка с трамвай.
- Toneloker
- ентусиаст
-
- Кара: e70 3.5xd 2010 M packet
((:BuKcu:)) написа:Вчера по новините казаха, че вероятна причина е употребата на алкохол. Много неприятна случка, най-вече за бременната жена.
Не само в България или българи загиват при катастрофи, но някак си в страните, в които съм била, хората си спазват 120-30км/ч, карат нормално, а не като тука - изведнъж от аварийната лента някой да те изкочи карайки с 150+, явно наистина е до манталитета на човека.
Не е баш така.

- ineedmoney
- младши ентусиаст
-
Alpina_fanatic написа:Дека са медицинските служители?
разбираш ли че точно там е проблема....че медицинските служители не са сред тия цифри. Ако бяха нямаше да има жадни за пари хора и нямаще да може да кажеш "Само пари искат"
Хем да не даваме пари на лекарите, хем "Само пари искат" ти се самозатапваш сам бе човек, аз тряя да спра да коментирам.
Alpina_fanatic написа:Алчно племе са тези хора и хипократовата клетва е без стойност за тях
Докато разни икономисчета и банкерчета дето работят от 9 до 17 с 2 часа обедна почивка и си клатят краката само взимат повече от лекарите така ще е. Ти знаеш ли кво е 12 часа нощна смяна?? Или си чувал само по филмите? Квото повикало такова се обадило. Все едно да отидеш в сервиза и да почнеш да псуваш автомонтьорите че взимат скъпо.
Да не дава Господ да се разболееш, че като те гледам колко си цапнат в устата ще те отпратят преди да са ти снели анамнезата
justboy написа:Но и тази класация е мегамалоумна...
тва се опитах и аз да кажа на фанатика ама не ме разбра...класации мога да му изкарам хиляди
- Alpina_fanatic
-
-
ineedmoney написа:разбираш ли че точно там е проблема....че медицинските служители не са сред тия цифри.
И в скоро време няма да бъдат

ineedmoney написа:[b]Докато разни икономисчета и банкерчета дето работят от 9 до 17 с 2 часа обедна почивка и си клатят краката само взимат повече от лекарите така ще е. Ти знаеш ли кво е 12 часа нощна смяна??
Кой за каквото е учил

ineedmoney написа:тва се опитах и аз да кажа на фанатика ама не ме разбра...
Е ако бях толкова разсъдлив щях да стана един фелдшер ама не би

- ineedmoney
- младши ентусиаст
-
Alpina_fanatic написа:Кой за каквото е учил
виждам че се самосъжаляваш ама е късно. Слава Богу че не съм записал икономика (но то такава специалност и на 60 мога да запиша и завърша).Кво да се направи че в България още има хора като теб които ненавиждат по-умните и успяващите - наследство от комунизма когато са били пресирани лекарите точно защото са можещи хора и застрашаващи власта. В истинските държави има само 3 истински уважавани професии и тва са лекарите и адвокатите и полицаите.
честито на печелившите

ineedmoney написа:.... В истинските държави има само 3 истински уважавани професии и тва са лекарите и адвокатите и полицаите.
...
е в това подчертаното е ключа
имаш претенции за адекватно заплащане на лекарите като в истинските държави-няма лошо
обаче склонен ли си да платиш на автомонтьора в сервиза по 10 евро на час труд като в истинските държави?