Шофьорска книжка – само след навършване на 21 г.?
Модератор: Общи модератори
59 мнения
• Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4
- goguma
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: '09 E92 N47; '08 E60 N53B30
- Мечтае да кара: 911 Turbo S
- Детайли за колата: RIP E39 2010-2019 :(
Re: Шофьорска книжка – само след навършване на 21 г.?
Въпросът е в контрола, не в годините. В САЩ примерно взимат книжки на 16, ама алкохол не пият до 21 /официално, де/. Така че явно не е до годините. Преди време у нас книжка се е взимала с психотест и физически тест - нещо, което днес няма. Отделно че тогава е било много по-трудно да си купиш такава. Курсовете са били по 3 месеца, не като сега 30 учебни часа за 2 седмици и изпит. Ясно е че опита трябва сам да си го набавиш, ама за 3 месеца курс ще излезеш по-читав и опитен отколкото за 2 седмици. Тук по-възрастните членове на клуба ще доложат как точно е било преди време. И те така..... 

- BorisBMW
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: на изпарения
ogata написа:Книжките трябва да се дават на 16, ама родителите трябва да си стегнат чаветата и възпитанието![]()
Така да изградят една ценностна система, като например, че не може да се кара в нетрезво състояние, колегиалност на пътя, както и това, че на майки с колички, възрастни и инвалиди трябва да се дава път ... поне аз така съм учен
А относно възрастните - не трябва да им се взимат книжките след 65, ама трябва да им се наложи някакъв часови интервал в който да не карат, въпреки проверовачният изпит, който трябва да минат - примерно от 20 до 7 зимата и от 22 до 5 лятото
Като гледам какви са 85% от ~16 годишните, направо не си ги представям зад волана.

По темата - мине не мине време и стане някаква катастрофа, и пак почват да мислят глупостите, една след друга...то не беше за карането след 22:00, то не беше за 1.6 кубатура и всичко, ама до 1 месец всичко утихва до следващата катастрофа.
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Проблема явно е другаде,в щатите на колко години дават книжки,незнам,техните тинейджъри явно са по свят от нашите
- goguma
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: '09 E92 N47; '08 E60 N53B30
- Мечтае да кара: 911 Turbo S
- Детайли за колата: RIP E39 2010-2019 :(
Е.Димитров написа:Проблема явно е другаде,в щатите на колко години дават книжки,незнам,техните тинейджъри явно са по свят от нашите
Напротив, тийновете им са много по-прости от нашите. То като цяло хората там са си такива

- xpl0d
-
-
- Мечтае да кара: Countach, Diablo, F40, 348, 355
BorisBMW написа:...то не беше за карането след 22:00, то не беше за 1.6 кубатура и всичко, ама до 1 месец всичко утихва до следващата катастрофа...
+1
Много неща могат да се направят - и кубатурата да се ограничи, часовете кормуване да се увеличат, часовете за каране и т.н., но първото, което е, че както казаха някои колеги един човек идиот ли е на 18 идиот ще си е и на 21 и другото е, че реално никой нищо няма да направи, т.е. пак си лафим, колкото да не заспим, както се казва

- ogata
- старши ентусиаст
-
- Кара: 332mxi
xpl0d написа:един човек идиот ли е на 18 идиот ще си е и на 21
Да ама лошото е че на един идиот и 1.0 матаретка да му дадеш, пак ше се пребие. Лошото е, че може да пребие някой невинен.
Ние нищо не можем да направим, ама когато санкциите за нарушения по пътя станат 4-5 цифренни суми (с възможност за изплащане на вноски

http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com
- HackeD
- Старши ентусиаст
-
- Кара: E92 330D
ogata написа: (с възможност за изплащане на вноски)
Или ако платиш ведната 50% отстъпка

- BorisBMW
- кандидат ентусиаст
-
Нещо не ме разбрахте, аз съм против ограничаването на кубатурата и след еди колко си часа да не можеш да караш, и всякакви глупости от подобен клас. Просто от ниското възпитание ли, не знам откъде, качи се някой пиян като гъз и направи катастрофа, недай си Боже със жертви, и тогава се почва мисленето как да се взима книжката и коя нова глупост да измислят. То сега на колко хора не им издръжат нервите, качват се и карат, представям си някой ако трябва да чака още 3 години до 21г. Ще се увеличат многократно хората без книжки на пътя и катастрофите още повече.
- kriso85
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW E90 330d; BMW F25 30d
- Мечтае да кара: BMW M
Това според мен са пълни глупости. Ако се мисли , че проблемът на движението по пътищата са именно младите шофьори, то да се направи курса 50-60 часа, да се направи тежък изпит и ако те скъсат 3 пъти да можеш да се явяваш само след нов курс.
Но това ще увеличи корупцията и тия камери в учебните коли няма с нищо да помогнат...
Но това ще увеличи корупцията и тия камери в учебните коли няма с нищо да помогнат...
"Try not. Do or do not. There is no try" Yoda

- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
Проблема е много по-дълбок. В България нещата им беше пуснат края, с оправданието "демокрация"(което няма нищо общо с демокрацията де), а сега се правят опити да се възстановят някакви правила. Да, ама израстна цяло едно поколоние с ценносттна система, базирана на Азис и Преслава, силиконови цици и лъскави автомобили, символ на просперитет. Днес, едновремешните ценности се осмиват, а много от съвременните хоря нямат ясна представа за добро и зло, истина и лъжа, именно защото градят живота си, гледайки чужди съдби, сериали, риалита, шоута, неща, които те забавляват, но не те възпитават или по-точно възпитават в погрешни неща. Родителите нехаят за децата си, децата се самовъзпитават някак си и после следват случките на пътя. Земал колата на баща си, на чиво си и т.н. Трима убити в Хисаря от младеж на 20 и няколко год. Шестима убити в Свиленград, пак от подобен младеж, пиян. Защо никой не им е втълпил в главите на тези млади хора, че пиян кола не се кара, че ако ще караш бързо, гледай да е безопасно, съобразено с условията на пътя и т.н и т.н. постафактум неща? Институциите само се чудят какви мерки да вземат, а сабахлем казаха, че за седмица в България от катастрофи умират по 15 човека и не всички ги дават по новините. Къде е проблема? За мен проблема е първо в семейството, после в училището, после на пътя. Годините имат своето значение, но ако няма стабилна основа, няма и стабилни етажи нагоре. А основата почва с онези 7 г. Научил съм и двете си дъщери, да не правят боклуци навън, да си хвърлят отпадъците на определените места. Двама мръсници по-малко в тази държава. Но тези, големите, кой ще ги научи? Дори и крутите мерки не ги спират. Изгнила е нашата държава, много изгнила, няма основа.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
- ylaine
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: дизели
- Мечтае да кара: по хубави пътища
- Детайли за колата: прави фокуси
Elesar74 написа:Проблема е много по-дълбок. В България нещата им беше пуснат края, с оправданието "демокрация"(което няма нищо общо с демокрацията де), а сега се правят опити да се възстановят някакви правила. Да, ама израстна цяло едно поколоние с ценносттна система, базирана на Азис и Преслава, силиконови цици и лъскави автомобили, символ на просперитет. Днес, едновремешните ценности се осмиват, а много от съвременните хоря нямат ясна представа за добро и зло, истина и лъжа, именно защото градят живота си, гледайки чужди съдби, сериали, риалита, шоута, неща, които те забавляват, но не те възпитават или по-точно възпитават в погрешни неща. Родителите нехаят за децата си, децата се самовъзпитават някак си и после следват случките на пътя. Земал колата на баща си, на чиво си и т.н. Трима убити в Хисаря от младеж на 20 и няколко год. Шестима убити в Свиленград, пак от подобен младеж, пиян. Защо никой не им е втълпил в главите на тези млади хора, че пиян кола не се кара, че ако ще караш бързо, гледай да е безопасно, съобразено с условията на пътя и т.н и т.н. постафактум неща? Институциите само се чудят какви мерки да вземат, а сабахлем казаха, че за седмица в България от катастрофи умират по 15 човека и не всички ги дават по новините. Къде е проблема? За мен проблема е първо в семейството, после в училището, после на пътя. Годините имат своето значение, но ако няма стабилна основа, няма и стабилни етажи нагоре. А основата почва с онези 7 г. Научил съм и двете си дъщери, да не правят боклуци навън, да си хвърлят отпадъците на определените места. Двама мръсници по-малко в тази държава. Но тези, големите, кой ще ги научи? Дори и крутите мерки не ги спират. Изгнила е нашата държава, много изгнила, няма основа.

- Madjara
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: икономайзер
Е.Димитров написа:Направо да дават книжки на 64 и на 65 да си ги връщаме
Кръв повръщам..., книжка НЕ връщам

- VesoPesa
- старши ентусиаст
-
- Кара: ше кола, а я смени за кенеф... :(
- Мечтае да кара: E24 650csl, E34 550csl, E31 850csi, 2002tii turbo
ogata написа:Книжките трябва да се дават на 16, ама родителите трябва да си стегнат чаветата и възпитанието![]()
Така да изградят една ценностна система, като например, че не може да се кара в нетрезво състояние, колегиалност на пътя, както и това, че на майки с колички, възрастни и инвалиди трябва да се дава път ... поне аз така съм учен
А относно възрастните - не трябва да им се взимат книжките след 65, ама трябва да им се наложи някакъв часови интервал в който да не карат, въпреки проверовачният изпит, който трябва да минат - примерно от 20 до 7 зимата и от 22 до 5 лятото
Първо ти как видя сегашните родители да налагат ценностна система на децата си, различна от:
http://www.youtube.com/watch?v=yNT_-im_7Bg

Иначе сериозно, съм със смесени чувства към идеята за 21 години, щото принципно ако ги учат малките като хората може и на 16 да се взима книжка, само дето като им знам акъла на 16-годишните... по-добре да изчакат до 21

Колкото до възрастните шофьори съм напълно за

- Lenco
- Старши скрапер
-
- Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
- Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
- Детайли за колата: Powered by M43b19
Младежите се обидиха и метнаха темата към пенсионерите. Новините викате са пълни с 65 годишни избили наборите си с автомобили.
Книжки на 18 и поне година с придружител, че като гледам къв народ излиза от шофьорските курсове
, и много строги санкции за нарушителите под 21, аз алкохол и дрога до като мърда без право.
Книжки на 18 и поне година с придружител, че като гледам къв народ излиза от шофьорските курсове

Elesar74 и Lenco еи сега акнетата ще ви разкажат играта. 

59 мнения
• Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4