Счетоводно-правен въпрос - отпуск ???
Модератор: Общи модератори
48 мнения
• Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4
- Димитър Димитров
- младши ентусиаст
-
- Кара: внимателно.
- Мечтае да кара: сАмоЛеТ
Re: Счетоводно-правен въпрос - отпуск ???
Колега, работодателя изобщо нама право да ти откаже 30-те дни отпуск - ако ти се прави нещо си търси правата 

- momo-1st
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е30-М40В18;Е36-М44В19;E91-N43B20A
- Мечтае да кара: Е30 М3 Sport Evolution
jordanov написа:momo-1st написа:jordanov написа:Колеги студент съм и ми предстои държавен изпит, заедно с това и бачкам. Та според КТ имам право на 30 работни дни платен отпуск(еднократен) за подготовка и явяване на държавния изпит. Ето го самия член:
(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Учащите се по ал. 1 имат право еднократно и на платен отпуск от 30 работни дни за подготовка и явяване на зрелостен или държавен изпит, включително и за подготовка и защита на дипломна работа, дипломен проект или дисертация.
и ал. 1, която се цитира в члена:
л. 169. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Работник или служител, който учи в средно или висше училище без откъсване от производството със съгласието на работодателя, има право на платен отпуск в размер 25 работни дни за всяка учебна година.
Въпроса ми е такъв - работодателя има ли право да ми откаже този отпуск от 30 работни дни за подготовка и явяване на държавния изпит?
Ще помоля да ми дадът мнение само хора, които са наясно с този въпрос. Благодаря!
Братле,ето тези буквички които съм ти отбелязал в червено защитават работодателя и попарват теб-със негово съгласие-демек ако иска ще те пусне,ако обаче прецени че си му нужен на работа е в пълното си право да ти откаже -аз имам същите проблеми,разбираш ли ши*****т кодекс май защитава работодателите-не нас![]()
Това с червеното и със съгласието на работодателя не е ли само за допълнителните 25 дни, които се полагат всяка учебна година. Т.е. ал. 1 да е със съгласието на работодателя, а при ал. 3 не пише че "със съгласието на работодателя".
Ами в алинея 3 пише:Учащите се по ал. 1 имат право еднократно и-демек по алинея първа-имат право И освен онея 25 И на още 30-но по алинея първа в нея се цитира "със съгласието на работодателя"-де факто и за тея 30 дни важи силата на алинея първа имаща нужда от съгласието-чакай че като некой адвокат се омотах-абе с две думи и аз се мъчех да вадя от всяка една дума контекста но счетоводителката с която говорих много лична моя френд ми обясни че всичко е навързано така че да се чете в полза на работодателя

bum_bum написа:Върти се, суче се и пак към соца се избива![]()
![]()
![]()
Забравете го вече тоя гнил строй.
Наслаждавайте се на придобивките на демокрацията- Е шейсе на 15 години, виски на промоция от Кауфланд, пура за 2,40 в панелката с ипотека до 2060-та.
обади се в Инспекцията и директно ги питай - уча, искам отпуск, има ли право да ми откаже
Тези имат страшни правомощия и много солени глоби и каквото кажат те - това ще става
Тези имат страшни правомощия и много солени глоби и каквото кажат те - това ще става
- jordanov
- кандидат ентусиаст
-
© написа:обади се в Инспекцията и директно ги питай - уча, искам отпуск, има ли право да ми откаже
Така ще е ... утре сутрин звъня.
- vankatagsi
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е46 323CI
- Мечтае да кара: E36 M3 evo с валове
Пиши после за резултата, сигурен съм че много хора са в твоето положение.
Прочети първо из нета преди да се заяждаш на работното си място, за да не останеш хем без отпуск, хем с кофти вече положение на работа.
Работодателя има право да ти откаже!
Отделно, че право да ползваш платен отпуск имаш само ако си задочно обучение ( без прекъсване на производствения процес ) и работодателят трябва да ти е разрешил да следваш и т.н....Ти не си споделил каква форма на обучение си.
едно цитатче:
Работник или служител, който учи в средно или висше училище без откъсване от производството със съгласието на работодателя, има право на платен отпуск в законоустановен размер за всяка учебна година. Ако съгласието на работодателя не е дадено, работникът или служителят има право на неплатен отпуск.
Писмо № 94ЛЛ/144 от 09.07.2007 г. на МТСП
В чл. 169, ал. 1 от Кодекса на труда е посочено, че работник или служител, който учи в средно или висше училище без откъсване от производството със съгласието на работодателя, има право на платен отпуск в размер 25 работни дни за всяка учебна година.
Необходимо е обучението да се осъществява със съгласието на работодателя. Затова и съгласието на работодателя за обучението е условие за реализиране на възможността за ползване на платен учебен отпуск по чл. 169, включително и на неплатен отпуск по чл. 171, ал. 1 КТ. Изрично е предвидено в чл. 171, ал. 2 КТ, че когато съгласието на работодателя не е дадено, работникът или служителят, който учи в средно или във висше училище без откъсване от производството, има право на неплатен отпуск в размер по ал. 1, намален наполовина. Правото на неплатен отпуск по чл. 171, ал. 2 КТ възниква непосредствено по силата на закона.
Форми на обучение, които се осъществяват без откъсване от производството са задочната, вечерната и дистанционната форма. Платените отпуски за обучение, регламентирани в КТ, се предоставят на лица, чието основно качество е работник или служител, а не и на студенти в редовна форма на обучение, чието основно качество е студент, и които работят през свободното си от учение време.
Учебните отпуски по чл. 169, ал. 1 от Кодекса на труда се предоставят за провеждане на обучение и полагане на изпити в съответното учебно заведение. Те се предоставят на работниците и служителите, за да могат да се подготвят и да участват в учебните занятия и да се явяват на предвидените в учебния план изпити. Имат се предвид изпитите през текущия курс на обучението. Работникът или служителят е длъжен да използва учебния отпуск само според неговото предназначение - за посещение на учебни занятия, за подготовка и явяване на изпити. Той е длъжен да удостовери това след завръщането си от отпуска, като представи документ от учебното заведение - студентска книжка, уверение и др. подобни (чл. 51, ал. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските). Отпускът може да се ползва наведнъж или на части и се разрешава по искане на работника или служителя, изразено в негова писмена молба до работодателя. Към молбата трябва да бъде приложен документ от учебното заведение, който удостоверява дните на заетост с учебни занятия или изпити (чл. 51, ал. 1 от наредбата). При наличието на такъв документ работодателят е длъжен да предостави искания отпуск в определеното от работника или служителя време. Той няма право на преценка дали да предостави отпуска в исканото време, т.е. длъжен е да го предостави според нуждите на учебния процес. Тъй като учебните отпуски са със строго целево предназначение, те се разрешават за учебната година, за която се полагат. Нейното начало и край се удостоверяват от учебното заведение. Недопустимо е отлагане на неизползваните учебни отпуски за следващата учебна година, както и паричното им компенсиране. Когато учащият се е отсъствал от учебни занятия или не се е явил на изпит по неуважителни причини, ползваният отпуск се счита за неплатен (чл. 51, ал. 3 от наредбата).
Работодателя има право да ти откаже!
Отделно, че право да ползваш платен отпуск имаш само ако си задочно обучение ( без прекъсване на производствения процес ) и работодателят трябва да ти е разрешил да следваш и т.н....Ти не си споделил каква форма на обучение си.
едно цитатче:
Работник или служител, който учи в средно или висше училище без откъсване от производството със съгласието на работодателя, има право на платен отпуск в законоустановен размер за всяка учебна година. Ако съгласието на работодателя не е дадено, работникът или служителят има право на неплатен отпуск.
Писмо № 94ЛЛ/144 от 09.07.2007 г. на МТСП
В чл. 169, ал. 1 от Кодекса на труда е посочено, че работник или служител, който учи в средно или висше училище без откъсване от производството със съгласието на работодателя, има право на платен отпуск в размер 25 работни дни за всяка учебна година.
Необходимо е обучението да се осъществява със съгласието на работодателя. Затова и съгласието на работодателя за обучението е условие за реализиране на възможността за ползване на платен учебен отпуск по чл. 169, включително и на неплатен отпуск по чл. 171, ал. 1 КТ. Изрично е предвидено в чл. 171, ал. 2 КТ, че когато съгласието на работодателя не е дадено, работникът или служителят, който учи в средно или във висше училище без откъсване от производството, има право на неплатен отпуск в размер по ал. 1, намален наполовина. Правото на неплатен отпуск по чл. 171, ал. 2 КТ възниква непосредствено по силата на закона.
Форми на обучение, които се осъществяват без откъсване от производството са задочната, вечерната и дистанционната форма. Платените отпуски за обучение, регламентирани в КТ, се предоставят на лица, чието основно качество е работник или служител, а не и на студенти в редовна форма на обучение, чието основно качество е студент, и които работят през свободното си от учение време.
Учебните отпуски по чл. 169, ал. 1 от Кодекса на труда се предоставят за провеждане на обучение и полагане на изпити в съответното учебно заведение. Те се предоставят на работниците и служителите, за да могат да се подготвят и да участват в учебните занятия и да се явяват на предвидените в учебния план изпити. Имат се предвид изпитите през текущия курс на обучението. Работникът или служителят е длъжен да използва учебния отпуск само според неговото предназначение - за посещение на учебни занятия, за подготовка и явяване на изпити. Той е длъжен да удостовери това след завръщането си от отпуска, като представи документ от учебното заведение - студентска книжка, уверение и др. подобни (чл. 51, ал. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските). Отпускът може да се ползва наведнъж или на части и се разрешава по искане на работника или служителя, изразено в негова писмена молба до работодателя. Към молбата трябва да бъде приложен документ от учебното заведение, който удостоверява дните на заетост с учебни занятия или изпити (чл. 51, ал. 1 от наредбата). При наличието на такъв документ работодателят е длъжен да предостави искания отпуск в определеното от работника или служителя време. Той няма право на преценка дали да предостави отпуска в исканото време, т.е. длъжен е да го предостави според нуждите на учебния процес. Тъй като учебните отпуски са със строго целево предназначение, те се разрешават за учебната година, за която се полагат. Нейното начало и край се удостоверяват от учебното заведение. Недопустимо е отлагане на неизползваните учебни отпуски за следващата учебна година, както и паричното им компенсиране. Когато учащият се е отсъствал от учебни занятия или не се е явил на изпит по неуважителни причини, ползваният отпуск се счита за неплатен (чл. 51, ал. 3 от наредбата).
- dbanchev
-
-
- Кара: e39 M52 газов котлон
- Мечтае да кара: колело на кило ракия
Заради такива простотий съм напускал 2 работи преди. Като учех задочно и бачках в една фирма все ми се правеха на интересни като дойдеше време да изляза отпуска за очни и тн. Търпех ги една година и си бих камшика. След тва на друга работа- положението се повтори- пак камшиците от моя страна ама тоя път дигнах половината фирма направо и ги наиграх да им правят проверки, щото имам роднина в инспекцията по труда
. На 3тото бачкане вече шефа беше пич и не съм имал никакви ядове- с няколко дена предизвестие и излизам я за изпит я за очни. Та ако работодателя е чук, ядовете са големи ако искаш да бачкаш и да учиш едновеменно.

- jordanov
- кандидат ентусиаст
-
Задочно обучение съм ... иначе нямаше да го задавам този въпрос. Днес звънях в инспекцията по труда и им обясних казуса. И те казаха, че в моя случай нямат право да ми откажат или ако ми откажат трябва да е писмено, а човека от там казва, че не ще е много глупаво от тяхна страна, тъй като в същата фирма 2 години съм ползвал учебен отпуск - т.е. аз уча със съгласието на работодателя. Интересно е, че откакто пуснах молбата почнаха едни проверки на работния ми процес много активно, за 2 дена 3 пъти ме питат кво става с отпуска отказа ли се/премисли ли го? Вместо аз да се интересувам кво става с отпуска ми, те се интересуват ... притесняват ли се не мога да ги разбера
Благодаря за мненията.

Благодаря за мненията.
Наредба за работното време, почивките и отпуските
Чл. 51. (1) Отпуските на учащите се без откъсване от производството се разрешават от предприятието въз основа на документ, издаден от съответното учебно заведение, удостоверяващ дните на заетост с учебни занятия или изпити.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) След ползуване на отпуск за присъствие на учебни занятия и явяване на изпити работникът и служителят е длъжен да представи студентска (ученическа) книжка или друг документ от учебното заведение за удостоверяване посещението на учебните занятия и явяването на изпит.
(3) Когато учащият се е отсъствувал от учебни занятия или не се е явил на изпит по неуважителни причини, ползуваният отпуск се счита неплатен.
Чл. 52. (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Съгласието на работодателя по чл. 169, 170 и 171 КТ се дава в писмена форма за всеки отделен случай.
Аз го тълкувам малко различно този чл.52, ама щом от инспекцията са ти казали, че щом веднъж ти е разрешил работодателя, е длъжен до края на обучението да ти разрешава или по-скоро само веднъж да разреши и вече по презумция се има неговото разрешение.....значи е така.Успех.
Чл. 51. (1) Отпуските на учащите се без откъсване от производството се разрешават от предприятието въз основа на документ, издаден от съответното учебно заведение, удостоверяващ дните на заетост с учебни занятия или изпити.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) След ползуване на отпуск за присъствие на учебни занятия и явяване на изпити работникът и служителят е длъжен да представи студентска (ученическа) книжка или друг документ от учебното заведение за удостоверяване посещението на учебните занятия и явяването на изпит.
(3) Когато учащият се е отсъствувал от учебни занятия или не се е явил на изпит по неуважителни причини, ползуваният отпуск се счита неплатен.
Чл. 52. (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Съгласието на работодателя по чл. 169, 170 и 171 КТ се дава в писмена форма за всеки отделен случай.
Аз го тълкувам малко различно този чл.52, ама щом от инспекцията са ти казали, че щом веднъж ти е разрешил работодателя, е длъжен до края на обучението да ти разрешава или по-скоро само веднъж да разреши и вече по презумция се има неговото разрешение.....значи е така.Успех.
- jordanov
- кандидат ентусиаст
-
Днес ми се обаждат и ми казват: "До 1 час трябва да дадеш отговор 10 дневен отпуск приемаш ли или не?" Викам си кво е тва ... пуснал съм молба за 30 дневен отпуск, те ми предлагат 10
Имам чувството, че бг работодателите разчитат на това служителите им да не си знаят правата и "играят" на системата ако мине мине ... Казах им, че съм говорил с инспекцията по труда и те са ми казали да изискам писмен отказ и тя шефката ми се разбърза, че има много работа. Днес обаче няма да го получа тоя отказ, щото имат много работа.

Имам чувството, че бг работодателите разчитат на това служителите им да не си знаят правата и "играят" на системата ако мине мине ... Казах им, че съм говорил с инспекцията по труда и те са ми казали да изискам писмен отказ и тя шефката ми се разбърза, че има много работа. Днес обаче няма да го получа тоя отказ, щото имат много работа.
- vankatagsi
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е46 323CI
- Мечтае да кара: E36 M3 evo с валове
пиша и след това какво е станало 

- ///ivanE30
- ентусиаст
-
- Кара: e60 e30 turbo
по междудругото се пооглеждаи и за друга работа кат ти изтече отпуската
bedrock city racing
- b.bonev
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Astra j 1.4 t
Колега грабвай квото ти се предлага, съчетай го и с малко неплатен отпуск и така, компромисен вариант, не нагнетявай съвсем обстановката. Успех на изпита.
"Не Русия е проблемът на света в момента. Проблем са самозабравили се бездушни хора, които управляват Запада. Утре ще измислят още нещо. Това са някакви "зомбита", които само се стремят да рушат. Не знам до кога ще е възможно Русия да ги възпира, дори с цената на самоунищожение. Но ще направим каквото можем..."- завърши Путин.
- sapio
- младши ентусиаст
-
- Кара: бензинояд
jordanov написа:Днес ми се обаждат и ми казват: "До 1 час трябва да дадеш отговор 10 дневен отпуск приемаш ли или не?" Викам си кво е тва ... пуснал съм молба за 30 дневен отпуск, те ми предлагат 10![]()

Ще ти дадат отпуск, споко. Сега проучват какви са вариантите да те отсвирят, като се консултират с тоя-оня какво могат да им направят. Колегите правилно са ти казали - няма работодател, който да не спича, като чуе ИТ - инспекцията по труда.
Може и да има, ама трябва да е *ба си изрядния, а дори човек да иска да е такъв, заради "невероятните" ни закони няма как да бъде.
Въпросът е в последствие как ще работиш с тези хора, но...
Успех.
- stamov79
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e36M40B18, е36М43В18
jordanov написа:Днес ми се обаждат и ми казват: "До 1 час трябва да дадеш отговор 10 дневен отпуск приемаш ли или не?" Викам си кво е тва ... пуснал съм молба за 30 дневен отпуск, те ми предлагат 10![]()
Ако наистина са ти предложили по-малък отпуск то това означава, че работодателят е наясно с правата ти по чл.169 от КТ и се стреми да ти "замаже очите"...
От друга страна буквалното тълкуване на разпоредбите на чл.169 от КТ води до извода, че законодателят е обособил 2 вида "право на учебен отпуск":
- "без" съгласието на работодателя,- по чл.169 ал.3 от КТ за явяване на държавен изпит и
-"със" съгласието на работодателя по чл.169, ал.1 от КТ-за всички останали случаи, когато трябва да се отсъства във връзка с учебния процес.Трябва да се отбележи, че съгласно съдебната практика в подобни случаи е задължително работодателят да е информиран писмено относно факта, че работникът е студент(най-добре още при сключване на договора), като след това няма нужда от неговото разрешение, а само трябва да бъде уведомен писмено 7 дни преди ползване на отпуската, че работникът ще го ползва(чл.171а от КТ).
(В тази връзка вж. Решение № 1222 от. 16.07.2008г. по гр.д.760/2008г. на Бургаски районен съд)
48 мнения
• Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4