Счупих ключица ?
Модератор: Общи модератори
23 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Счупих ключица ?
Преди два дни си счупих ключица – със синчето се гонихме с байкове из скейтплощадка и аз паднах. Не съжелявам беше ми готино, но явно вече остарявам. Бях при ортопед където ми направиха превръзка тип “осморка”, но не ми отговориха на никакви конкретни въпроси. Вече два дни всичко при ключицата се движи, измества – много е гадно. Та ако някой има преки наблюдения нека сподели – след колко време започва да заздравява, кога се сваля превръзката, кога може да се натоварва… Интернета съм го преровил, говоря за преки наблюдения. Благодаря…
Едно е да се държи като отегчена съпруга, друго си е като ококорена комшийка.
- nCuXoHeBpo3eH
- Потребител
-
- Кара: CBR 900RR
Re: Счупих ключица ?
Този тип превръзка не е твърдо фиксирана и първите няколко дни ще усещаш доста кофти движенията
Иначе след 1-вата седмица ще започнеш да се движиш по свободно. Трябва да си с превръзката 30 дни, аз лично на 15-тия започнах да я свалям чат-пат, а след 20-тия почти не съм я слагал. Въпреки това и тогава резките движения бяха особени приключения
Натоварването може да започне 3 месеца след датата на счупване (поне при мен беше така
). Предполагам, все пак са ти казали - раменете колкото се може повече време да са дръпнати назад.

Иначе след 1-вата седмица ще започнеш да се движиш по свободно. Трябва да си с превръзката 30 дни, аз лично на 15-тия започнах да я свалям чат-пат, а след 20-тия почти не съм я слагал. Въпреки това и тогава резките движения бяха особени приключения

- Ba4oIlia
- младши ентусиаст
-
- Кара: E30&E36
Поне снимка не ти ли направиха ? ! Ако е по-сложно счупването се обездвижва цялото рамо ... коя е тая площадка колега , в кой град ?
- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
А Ръката обездвижена ли ти е (на счупената ключица)? И тя се привързва към тялото. Аз 30 дни не я местих, след тва 2 седмици раздвижване, и в последствие се оказа, че костта не е права, ми е застъпена, и така си ми остана де.
Неприятно, но ще се оправиш
Ключица не съм чупил, за радост, но пък пръсти и други кокаляци бол
От висене по ортопедии и травматологии съм виждал хора със счупена ключица и на всички се слага такава стегната превръзка и им препоръчват максимално обездвижване на това място, доколкото е възможно.
От моя опит след 10 дни костта започва да се втвърдява, на 20тия зависи от счупването трябва да си горе долу добре. А за сериозно натоварване може би след месец, но според мен е добре като наближи време да ти махнат превръзката мини през някаква рехабилитация, за да си възстановиш напълно движенията и тях да ги питаш за твоето счупване конкретно кога може да се натоварваш повече.
А след това малко повече пазене, че като е такова мъгливо времето и старите травми почват да се обаждат.
п.с. кво значение има коя е площадката.. едва ли без снимка лекарите ще направят нещо.

От висене по ортопедии и травматологии съм виждал хора със счупена ключица и на всички се слага такава стегната превръзка и им препоръчват максимално обездвижване на това място, доколкото е възможно.
От моя опит след 10 дни костта започва да се втвърдява, на 20тия зависи от счупването трябва да си горе долу добре. А за сериозно натоварване може би след месец, но според мен е добре като наближи време да ти махнат превръзката мини през някаква рехабилитация, за да си възстановиш напълно движенията и тях да ги питаш за твоето счупване конкретно кога може да се натоварваш повече.
А след това малко повече пазене, че като е такова мъгливо времето и старите травми почват да се обаждат.
п.с. кво значение има коя е площадката.. едва ли без снимка лекарите ще направят нещо.
what a helluva ride
- mercrullz
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: шестак
слагат гипс .. и 1-2 месеца абсолютно неподвижен. Нз как ще ти зарасне с тая осморка...

- outworld
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW E46 320d
Аз съм си чупил дясна ключица - паднах на нея, чувстовото беше гадно - все едно нещо прещраква като си местиш ръката от рамото в кръг
И на мен ми сложиха осморка и трябваше да спя 1 месец само по гръб без много да се местя докато спя.
Не трябваше да тичам и да я натоврвам. След 2 седмици ми беше вече доста добре, а след 3 перфектно, но за всеки случай не се натоварвах 1 месец, после никакви раздвижвания не бях правил.
Да не забравяме, че когато я счупих бях на 10
А тебе като те слушам си сигурно по 3 нагоре
Което следва, по-бавно зарастване. Поздрави колега и да се оправиш бързо

И на мен ми сложиха осморка и трябваше да спя 1 месец само по гръб без много да се местя докато спя.
Не трябваше да тичам и да я натоврвам. След 2 седмици ми беше вече доста добре, а след 3 перфектно, но за всеки случай не се натоварвах 1 месец, после никакви раздвижвания не бях правил.
Да не забравяме, че когато я счупих бях на 10

Което следва, по-бавно зарастване. Поздрави колега и да се оправиш бързо

- pkaramitev
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 528 на газчица...
- Мечтае да кара: МиГ-29
Брат ми преди 1 г. падна на ски и си счупи ключицата!
Реши да си сложи планка докато заздравее,така че да му стане права костта.Имам познат със подобно счупване,на мястото на костта има хлътнало.Също така той ми казва че има проблеми при определени движения,и когато иска до вдигне нещо по-тежко с ръката.
Моят съвете е да се консултираш със по-добър специалист ортопед,и възможностите които са при твоето счупване.
На брат ми му излезна цялото удоволствие над 1800лв,но той е пилот и за него ключицата е доста важна.А и имаше застраховка....
Реши да си сложи планка докато заздравее,така че да му стане права костта.Имам познат със подобно счупване,на мястото на костта има хлътнало.Също така той ми казва че има проблеми при определени движения,и когато иска до вдигне нещо по-тежко с ръката.
Моят съвете е да се консултираш със по-добър специалист ортопед,и възможностите които са при твоето счупване.
На брат ми му излезна цялото удоволствие над 1800лв,но той е пилот и за него ключицата е доста важна.А и имаше застраховка....
- kOnPuBkA
- daytona violett
-
- Кара: e36+24
По принцип при подобен род счупвания, раменна кост, ключица и др. свързани с движението на ръката, най-важно е раздвижването и рехабилитацията след като заздравее. За да може да си ползваш пълноценно ръката после без болки и т.н., трябва да ходиш да раздвижваш всеки ден при специалист.Има си определни упражнения и натоварвания. Вярно е, че е скъпичко "удоволствие" и не се поема от здравна каса и т., но наистина е най-важното което можеш да направиш за себе си. Иначе минимални движения докато си с превръзка и трябвада ти е наместена правилно костта, ако е била разместена при счупването...
Успех и скорошно оздравяване
Успех и скорошно оздравяване

HAPPINESS IS NOT AROUND THE CORNER, HAPPINESS IS THE CORNER!

IMPOSSIBLE IS NOTHING !

IMPOSSIBLE IS NOTHING !
Chapai написа:Преди два дни си счупих ключица – със синчето се гонихме с байкове из скейтплощадка и аз паднах. Не съжелявам беше ми готино, но явно вече остарявам. Бях при ортопед където ми направиха превръзка тип “осморка”, но не ми отговориха на никакви конкретни въпроси. Вече два дни всичко при ключицата се движи, измества – много е гадно. Та ако някой има преки наблюдения нека сподели – след колко време започва да заздравява, кога се сваля превръзката, кога може да се натоварва… Интернета съм го преровил, говоря за преки наблюдения. Благодаря…
аз съм ги трошил и двете по два пъти.
спасение няма. ще кротуваш- то тялото си ти казва какви движения не трябва да правиш докато зарастне.
като зарастне- обезателно иди на рехабилитация- поне няколко пъти да ти покажат какво трябва да правиш. ако не го раздвижиш определени движения ще те болят доживот. но ако го раздвижиш добре- след година-две няма да си спомняш че е било трошено
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
- .::Братоев::.
- ентусиаст
-
- Кара: осем цилиндрови
bum_bum написа:Като бонус остава леко щръкналия кокал после, все едно имаш баси трапеца
ама само един

- ineedmoney
- младши ентусиаст
-
- Кара: на фотосинтеза
Сондьора написа:А Ръката обездвижена ли ти е (на счупената ключица)? И тя се привързва към тялото. Аз 30 дни не я местих, след тва 2 седмици раздвижване, и в последствие се оказа, че костта не е права, ми е застъпена, и така си ми остана де.
пълни глупости
ръката не е задължително да обездвижена, дори напротив трябва да е издърпана назад (все едно си се изпъчил). Тя превръзката ограничава до известна степен движенията на ръката. А между другото точно затова и ти е зарастнала по този начин защото си я бил обездвижил.
Ако ви тряя информация ще ви разясня как се захваща самата кост и ква й е в крайна сметка функцията

- SKISA
-
-
- Кара: комби...нация и Вайълет!
къде ти я гледаха!? в коя болница...!?
за рехабилитацията и аз те съветвам много...!
за рехабилитацията и аз те съветвам много...!
- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
ineedmoney написа:Сондьора написа:А Ръката обездвижена ли ти е (на счупената ключица)? И тя се привързва към тялото. Аз 30 дни не я местих, след тва 2 седмици раздвижване, и в последствие се оказа, че костта не е права, ми е застъпена, и така си ми остана де.
пълни глупости
ръката не е задължително да обездвижена, дори напротив трябва да е издърпана назад (все едно си се изпъчил). Тя превръзката ограничава до известна степен движенията на ръката. А между другото точно затова и ти е зарастнала по този начин защото си я бил обездвижил.
Ако ви тряя информация ще ви разясня как се захваща самата кост и ква й е в крайна сметка функцията
Начи твоите колеги в Пирогов са нещастници

От две седмици съм със скъсано сухожилие на фалангата на показалец, пак твойте колеги, ми обездвижиха пръста и да чакам 20 дни, после ако не се оправило щели да го мислят..
големи сте капацитети

23 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2