малко положителни размисли за българия- така отстрани
Модератор: Общи модератори
Re: малко положителни размисли за българия- така отстрани
kemakozeE36 написа:И въпреки това кой където и да работи, където и да живее, добре или зле, има една приказка, която гласи, че камъка си тежи на мястото
абсолютно. говорил съм с други хора - колкото и да си успял в чужбина.... слънцето в родината винаги пада точно така както го помниш... това няма как да се забрави и има абсолютно хипнотичен ефект върху битието на човек. само ако ти липсва обаче може да го усетиш... иначе ако е дадено- не липсва. като много други неща на света

мъчно ли ми е? не разбира се. но съм голям човек и знам достатъчно за да не се опитвам да кажа на черното бяло.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
ms написа:alx написа:... друга съществена разлика е, че ако си умен и те бива и си оправен- има работа за тебе и парите не са лоши... което е типично за цял свят.
зависи на кое казваш "добри пари"... да беше се обадил като беше на морето да ти покажа няколко умни, кадърни, работливи, с 1-2 висши + доста стаж които или си седят у дома, или бачкат колкото да изкарат някой лев колкото да не е без хич... тук все още си има шуробаджанащина, и още дълго ще я има което е по-лошо
има и такава порода хора- такива които знаят и разбират, но не могат да се продадат. доста често се срещам с такива. има ги по цял свят. един специалист може да се самодисквалифицира от едно състезание за работно място по 200 начина. ум може да ти зайде. просто това познание още ни куца.
шуробаджанащина? разбира се. има я навсякъде. но просто коментирам това което видях. дали средата ми е някаква "по-висока" прослойка в българското общество? може би. но по цял свят е така. не всички млади правят по "1500" лева. всъщност повечето не правят. правенето на пари не е функция на това колко си умен а на това как можеш да "ми" свършиш работа. повечето българи не знаят как могат интелигетно да демонстрират как могат да си полезни на някого (виж по-горе за познанието). друга тема.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- alpina-ma6inata
-
'2002' fanatic
-
- Кара: '08 Swift Sport, '73 BMW 2002tii
Специално за чистотата и дупките - дошъл си, когато идват изборите.
Наистина, като цяло е по-чисто, и аз виждам хора, които като видят боклук на земята го хвърлят в коша, наистина. За миенето на улиците, имам наблюдения от кухнята, така да се каже, защото работя в един сервиз, и Титан са ни наематели. Та гледам камионите постоянно и допреди началото на тази година водоноските и машините за почистване седяха и събира прах само.
Центъра, често го мият, но само там, други улици и булеварди - рядко, чак сега се активизираха. В квартала ми имаше някои дупки, които не ги бяха пипали от бая години и сега взеха, че ги пооправиха. Но като цяло си прав - за разлика от минали години, наистина виждам, че повече се действа по пътищата. В квартала ми направиха някои градинки, което си е супер.
Има някакво положително развитие, но все пак не е толкова, колкото се хвалят управниците.

Има някакво положително развитие, но все пак не е толкова, колкото се хвалят управниците.

Последна промяна alpina-ma6inata на 24 Юни 2011, 21:37, променена общо 1 път
'73 2002 tii Golf #2719550
2x Alpine white E30's
-------------------------------------
The BMW 2002 tii VIN 2719550 was manufactured on July 3rd, 1973 and delivered the same day to the BMW dealer Zeiss & Schwärzel in Mannheim. The original colour was Golf, paint code 070.
The BMW 320i touring VIN EA91537 was manufactured on September 14th, 1990 and delivered on September 19th, 1990 to the BMW dealer Autohaus Bärwald in Lampertheim (Germany). The original colour was Alpinweiß 2 (Alpine White), paint code 218.

2x Alpine white E30's
The BMW 2002 tii VIN 2719550 was manufactured on July 3rd, 1973 and delivered the same day to the BMW dealer Zeiss & Schwärzel in Mannheim. The original colour was Golf, paint code 070.
The BMW 320i touring VIN EA91537 was manufactured on September 14th, 1990 and delivered on September 19th, 1990 to the BMW dealer Autohaus Bärwald in Lampertheim (Germany). The original colour was Alpinweiß 2 (Alpine White), paint code 218.
- Манчев73
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е34-столичанка в повече
Алекс брат....Не учи как е в БГ....отделил си се от родната действителност.....когато аз вземах 6000 и нагоре долари беше 2003та..04та....през 2005та ми падна на 3000 и понеже не съм гений а прост шофьор и понеже сбърках...TJ...и други се прибрах...ожених се в малък град и сега всички около мен вземат до 500 долара....ае кажи ми-те ли са тъпи или в америка плащат повече

- Манчев73
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е34-столичанка в повече
alx написа:
най-съществената разлика е че има някаква организация- с цената на какво е постигната не коментирам. друга съществена разлика е, че ако си умен и те бива и си оправен- има работа за тебе и парите не са лоши... което както казах е типично за цял свят. не може да имаш средно и да си търсиш работа за над 750 лева примерно. такова положение няма, няма и да има.
Алекс брат....Не учи как е в БГ....отделил си се от родната действителност.....когато аз вземах 6000 и нагоре долари беше 2003та..04та....през 2005та ми падна на 3000 и понеже не съм гений а прост шофьор и понеже сбърках...TJ...и други се прибрах...ожених се в малък град и сега всички около мен вземат до 500 долара....ае кажи ми-те ли са тъпи или в америка плащат повече

разбира се че в америка плащат повече. ама и 500 грама череши са $7 а най-скъпите череши на пазара са 3.50 лева килото.
остави. темата не е за америка. темата е за българия- как някои неща ми направиха добро впечатление.
остави. темата не е за америка. темата е за българия- как някои неща ми направиха добро впечатление.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
Радвам се да прочета нещо хубаво за България, от човек живял в чужбина. Единствено това за заплатите и възможностите ми се струва преувеличено или по-скоро, не си се запознал достатъчно добре с българската действителност. Да, нещата са такива, в някои от случаите, но съществуват явни несправедливости (корупция, шуробажанащина, работа с връзки и каквото още се сетиш) които просто ми се струва нелогично да съществуват в една нормална държава. Не съм живял на вън, за което много съжалявам, но в БГ все още няма достатъчно ясни правила и закони (или поне толкова колкото си мисля, че са на запад), които да се спазват от всички или поне да изглежда така. А колкото по-надолу слизаш т.е. към провинцията, нещата стават още по-страшни. Дано някога достигнем равнището което си описал

- ms
-
-
- Кара: Кенеф от Инголщат
alx написа:...шуробаджанащина? разбира се. има я навсякъде....
то не може да я няма, това е ясно... проблемът, че тук само да си кадърен не стига, освен в редки случаи... ама много редки... лично аз се броя към кадърните- без познати и приятели да ми дадат работа ще съм умрял от глад сега или трябваше да бачкам за сульо и пульо за дребни пари... да са живи и здрави връзките... хората ги ползват за да напреднат в бизнеса, ние за да оцелеем

uricatoli написа:И взех да се замислям че може би от положението в БГ се оплакват само тази част която са толкова тъпи и мързеливи и чакат всичко на готово..
пример- 2-ма приятели и двамата са с 1 родител, единият седи и играе "warcraft", 2-3 връзки по 3г, никой не познава, седи си у тях, лафовете са му тъпи, учи още по-тъпа специалност, другият с 4г по-млад и с 5 лв в джоба си прави купона, не се е кротнал, познава 50 пъти повече хора, учи топ специалност, никога не съм го чул да се оплаква, а парите не му стигат да се нахрани, докато другият само реве
дори да късаш билетчета в киносалон ти трябват връзки- от преди 2 дена за един приятел.. но за големите пари, ако не те бива, нищо няма да те спаси.... и това разбира се е хубаво, ще намалее отлива на специалистите
Последна промяна acer на 24 Юни 2011, 23:13, променена общо 3 пъти
„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд
- ms
-
-
- Кара: Кенеф от Инголщат
acer написа:uricatoli написа:И взех да се замислям че може би от положението в БГ се оплакват само тази част която са толкова тъпи и мързеливи и чакат всичко на готово..
пример- 2-ма приятели и двамата са с 1 родител, единият седи и играе "warcraft", 2-3 връзки по 3г, никой не познава, седи си у тях, лафовете са му тъпи, учи още по-тъпа специалност, другият с 4г по-млад и с 5 лв в джоба си прави купона, не се е кротнал, познава 50 пъти повече хора, учи топ специалност, никога не съм го чул да се оплаква, а парите не му стигат да се нахрани, докато другият само реве
да заложим по 50лв. кой ще се оправи по-лесно в живота после или няма смисъл

- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
друга съществена разлика е, че ако си умен и те бива и си оправен- има работа за тебе и парите не са лоши... което както казах е типично за цял свят. не може да имаш средно и да си търсиш работа за над 750 лева примерно. такова положение няма, няма и да има.
И аз можеше да си остана в Ирландия и след 3 години да стана управител на някое ресторантче , да взимам по 4000 евро и да се хваля , как така съм стъпил там без да познавам никой , без работа и без квартира и видиш ли понеже съм много управен , за нула време съм стигнал това ниво . И да казвам - който в БГ не взима 1500 лева нещо му куца

Тук ако нямаш гръб който да те издържа 2-3 години докато трупаш стаж по специалността , МНОГО трудно се намира работа за повече от 600 лв ... Щото във всяка една банка стартовата ти заплата е 480лв и 6 месечен изпитателен срок , после ако имаш късмет минаваш на твърди 600 или 700 (абсолютен макс) .
И да отбележа , че аз в момента бачкам като луд за 1500 лв на месец , работа която може да върши и човек с начално образование . Тъй че махни ми ги тия филми дето ги разправяш за заплащането . Макар и да си прав за всичко останало което казваш , точно за най-важното грешиш и за мен си оставаш -
чужденец който даже няма представа как се изписва името на България.
!
... такъв ти бил стила - мислиш ли че някой му дреме за стила ти ? Това че пра-пра дядо ти е проливал кръвта си за родината заслужава поне една главна буква , писането на България с малка се приеме за остър признак на неуважение към страната

ms написа:
да заложим по 50лв. кой ще се оправи по-лесно в живота после или няма смисъл
ама то няма "после", живота е сега и на единият му е много по-хубав, повече смях, 10 пъти повече жени, тон самочувствие, а ако цитирам приказките на "уоу" играча, половината тук ще се самоубиете за да избавите невроните си от агония

acho.rs написа:
всеки работи това за което е учил,, една приятелка учи архитектура и натоварването, което тя получава за 1 месец, аз не съм го получил за 3год (МИО).. не можеш да завършиш фиология/икономика и да очакваш да взимаш заплатата на сърдечен хирург
100-те от най-успелите предприемачи в света нямат бакалавър http://www.youngentrepreneur.com/blog/1 ... ege-degree
икономическото образование е най-безсмисленото и е просто отбиване на номер, ако имаше кой да ми хвърля пердах за да уча, а не да се дзвера, никога нямаше да го запиша, най-малкото за да си предприемач ти трябва нюх, а не да правиш уеб страници (информатика) и да учиш мисълта на Платон. "Геология и проучване на полезни изкопаеми" примерно е друга бира и може да ти плащат доста повече от 500лв не месечно, дневно.
Последна промяна acer на 24 Юни 2011, 23:36, променена общо 10 пъти
„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд
acho.rs написа:И да казвам - който в БГ не взима 1500 лева нещо му куцаАма реших да се върна тук и да си опитам по трудния начин , който наистина е труден
ако ти имаш висше в хубава сфера, говориш свободно един-два езика, имаш инициатива и не правиш над хиляда лева заплата след като те вземат на работа след пробния срок- да. нещо ти куца. точно така. не виждам какво се очудваш?
И да отбележа , че аз в момента бачкам като луд за 1500 лв на месец , работа която може да върши и човек с начално образование . Тъй че махни ми ги тия филми дето ги разправяш за заплащането .
ако ти работиш нещо което може да го върши някой с начално образование (предполагам че имаш висше с някаква смислена специалност) - значи лошо си се продал. а щом ти плащат 1500 лева за такъв труд - не мисля, че имаш какво да се оплакваш. защото по света работата за хора с основно е една от най-ниско платените и така трябва и да бъде.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- magareto_yori
- ентусиаст
-
- Кара: е21
не бях ходил в Свиленград може би 7-8 години,днес много ми хареса.Пътища,паркове,хотелчета и си личи,че хората се опитват да си стегнат града.Минах и през София оня ден,пак не бях ходил 7-8 години и да ви кажа не бях очарован.Като за столица си мисля,че е много зле хавата.Дупки,прахолях,хаос пълен.Не,че и там не се опитват,но за мен крайно недостатъчно.Варна е малко по-добре.Иначе наистина шоферите са се цивилизовали малко,ама малко 

- bam-bam
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39
- Мечтае да кара: Е92
Само вишу ви е в устата.
Целата държава е вишута и бизнесмени и за това е на тоя хал.
Някой зимвал 5 бона .. супер ! Евала .. учил е .. нека зима!
Друг 1500 .. супер.
Може ли някой да ми каже това колко % от работната ръка на БГ е?
И кое трябва да е критерии за оправянето на държавата.
100 000 менежета в СФ с по 10 бона заплата
Или 60-70 % от населението, което не взима по 400-500лв , а малко над това ?
750лв ми се струва нормална за обикновения работник в малките градчета, но не и за СФ.
Във всяка подобна тема винаги се говори само за хората с акъл и как да си кадърен или как АЗ трябва да взимам повече ... ами другите?
Или в тоя форум са само бизнесмета и вишута и както винаги си гледат техното положение.

Целата държава е вишута и бизнесмени и за това е на тоя хал.
Някой зимвал 5 бона .. супер ! Евала .. учил е .. нека зима!
Друг 1500 .. супер.
Може ли някой да ми каже това колко % от работната ръка на БГ е?
И кое трябва да е критерии за оправянето на държавата.
100 000 менежета в СФ с по 10 бона заплата
Или 60-70 % от населението, което не взима по 400-500лв , а малко над това ?
750лв ми се струва нормална за обикновения работник в малките градчета, но не и за СФ.
Във всяка подобна тема винаги се говори само за хората с акъл и как да си кадърен или как АЗ трябва да взимам повече ... ами другите?
Или в тоя форум са само бизнесмета и вишута и както винаги си гледат техното положение.