малко положителни размисли за българия- така отстрани

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

master of the force
Аватар

Re: малко положителни размисли за българия- така отстрани

Мнение от alx » 24 Юни 2011, 23:40

bam-bam написа:Само вишу ви е в устата. :mhihi:
Целата държава е вишута и бизнесмени и за това е на тоя хал.
Някой зимвал 5 бона .. супер ! Евала .. учил е .. нека зима!
Друг 1500 .. супер.
Може ли някой да ми каже това колко % от работната ръка на БГ е?
И кое трябва да е критерии за оправянето на държавата.
100 000 менежета в СФ с по 10 бона заплата
Или 60-70 % от населението, което не взима по 400-500лв , а малко над това ?
750лв ми се струва нормална за обикновения работник в малките градчета, но не и за СФ.
Във всяка подобна тема винаги се говори само за хората с акъл и как да си кадърен или как АЗ трябва да взимам повече ... ами другите?
Или в тоя форум са само бизнесмета и вишута и както винаги си гледат техното положение.

... ми да? кое не ти се струва коректно така както си го описал?

мисълта ми беше че ако си кадър в бг-то можеш да си живееш нормално (откъм пари). ако не си (тия 60-70% дето казваш) - си събираш стотинките. мислиш ли че другаде по света е по-различно?

капитализъм не означава всички да са добре. означава тези дето могат (дето много им идва отвътре или са се изучили и им идва малко отвътре) да са добре. останалите... нали някой трябва да мие улиците и да продава в магазините все пак...

това което казвам е че просто нещата са започнали да си идват на мястото защото хората които познавам (изучили се и им идва малко отвътре) са горе долу добре и финансово не се оплакват...
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39
Мечтае да кара: Е92

Мнение от bam-bam » 24 Юни 2011, 23:56

Не мисля нищо .. ти си по мисленето ;)
Хубаво си го написал, значи, че скоро никога няма да се оправим по твойте думи.
Щото докато маса от населението е бедно, ще е бедна и държавата.
А ти защо мислиш хората бягат по страни в ЕС ?
И работят тези обикновени работи .. и са добре .. и спестяват .. и пращат даже по някой лев?
Там може .. що да не и тук?
Няма спор .. който е учил заслужава, но и който не е заслужава да живее, а не да мизерства.
Или ти не мислиш така.
Под стотинки дето визираш, не мисля да взима супер пари, но и не колко да си покрие данъци,сметки и да се чуди хляб или питка да си купи да яде.
Найстина си видял само хубавите неща и средата ти е доста висока.
Учили са, получават .. евала им.
Но не обричай останалите на мизерия понеже нямат више.
Няма такава държава с 100 % вишисти ... някой трябва да чисти улиците и да ти продаде хляб в магазина , а тези някои са голям % ;)
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от Hades_ » 24 Юни 2011, 23:56

Според мен най-важното е всички да спрат да се оплакват за какво ли не. Не може да разчиташ на някой друг освен на себе си, за да си стъпиш на краката и да си добре. Вземаш се в ръце, учиш нещо което ти е кеф, бачкаш здраво и успяваш. Не може да очакваш че всичко ще ти дойде ей така свише, просто щото си пич или заради сините ти очи. А промяна наистина има и в хората и в обстановката, просто трябва да не сме толкова черногледи, защото в това сме много добри, а има друг сфери, в които трябва да станем добри.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 24 Юни 2011, 23:56

ако ти имаш висше в хубава сфера, говориш свободно един-два езика, имаш инициатива и не правиш над хиляда лева заплата след като те вземат на работа след пробния срок- да. нещо ти куца. точно така. не виждам какво се очудваш?

- Както казах - личи ти че ни си бил в БГ ! Ако беше , щеше да знаеш , че тръгнеш ли да градиш кариера , 1000 лева доста време ще ти трябва да ги "заслужиш" . Тва с един два езика , през комунизма може да е означавало нещо - днес в 8ми клас знаят 2 езика и грам не е критерии .
Колкото до мен - не съм се предал хич . Бачкам за да събера някой лев , че после няма кой да ми плаща докато работя "престижна работа" за 500 лева и 6 месеца пробен период :wave:

ентусиаст
Аватар
Кара: е21

Мнение от magareto_yori » 24 Юни 2011, 23:58

бам бам иска да каже че и тея дет продават в магазините имат право на живот.В БГ няма как да стане ;)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 25 Юни 2011, 0:02

100-те от най-успелите предприемачи в света нямат бакалавър http://www.youngentrepreneur.com/blog/1 ... ege-degree
икономическото образование е най-безсмисленото и е просто отбиване на номер, ако имаше кой да ми хвърля пердах за да уча, а не да се дзвера, никога нямаше да го запиша, най-малкото за да си предприемач ти трябва нюх, а не да правиш уеб страници (информатика) и да учиш мисълта на Платон. "Геология и проучване на полезни изкопаеми" примерно е друга бира и може да ти плащат доста повече от 500лв не месечно, дневно.

10 пъти си променя поста , за да събереш всички глупости на едно място ли ?
Случайно да знаеш , че твърде много милиардери нямат дори бакалавар , махни магистър ? А да знаеш , че точно нюха за който говориш го имат много с 11ти клас (техникум) и тези хора развиват доста успешен бизнес в БГ ?
Това за икономическото образование - дядо или чичо ти го е казал , щот тази теория последно беше актуална 89татат година , когат да си инжЕнер било адската работа , даже някой дядковци още настояват да се обръщаш към тях с инж. :kuku: :wave:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39
Мечтае да кара: Е92

Мнение от bam-bam » 25 Юни 2011, 0:09

Йори, безнадеждно е :mhihi:
Или аз съм изкривен или всеки си го вълнува него си.
Всеки път в такива теми се зацикля на едно .. или учиш и си некой или имаш право да умреш в глад :mhihi:
Такова си си заслужил .. да си учил .. къде е тая държава съставена от вишисти и бизнеси дето изхранват малкия % продавачи/миячи :kuku:
Докато е изкривено всичко .. хората ще си бягат и ще си оправят живота, а тук кой ще продава в магазина .. все някой .. за 5 бона :lol:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 4 throttle beast
Детайли за колата: Cosmosschwarz

Мнение от Who » 25 Юни 2011, 0:25

alx написа:не може да имаш средно и да си търсиш работа за над 750 лева примерно. такова положение няма, няма и да има.

:nono: :kuku: И какво сега всички шофьори и работници по заводите или механици моряци тръговски агенти складови работници и т.н. да работят за 500 лв. щото не били вишяги.... няма много логика в това но щом така мислиш... това ми напомня за една крилата фраза от недалечения комунизъм "Учи мама за да нЕ-работиш"
40173
The smaller displacement engine recorded less than 9 mpg-US (26 L/100 km; 11 mpg-imp)

ентусиаст
Аватар
Кара: на турбини

Мнение от acer » 25 Юни 2011, 0:34

acho.rs написа:

никой нищо не ми е казвал, дядовци нямам от много време :) ходя по панаирите от 12годишен с малко по-големия ми братовчед, скъсал съм си задника от бачкане и виждам колко ми помага айляшката специалност, утре ако фалирам и ида да бачкам за 500 лв в банка, мога да бъда сърдит само на себе си. има си скала на заплащане и е нормално икономист да взима в пъти по-малко от специалист учил 10 пъти повече
„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд

младши ентусиаст
Аватар
Кара: с натегнат шпер
Мечтае да кара: ///M3 E36

Мнение от Kinopi » 25 Юни 2011, 1:00

Т'ва с образованието са пълни глупости.Да, хубаво е да има нещо черно на бяло, но при нас в днешно време така или иначе не струва.И какво и се е оправило на тази държава?Като завършиш хубавото ни училище и тръгнеш да обикаляш да си търсиш работа, първият въпрос е колко стаж имаш?И щом нямаш стаж значи не ставаш ли?Че един 19 годишен от къде да го има тоя стаж?И резултата какъв е, накрая в чужбина.Със същото образование със същия стаж и работа в пъти по-платена.Айде моля ви няма нужда...
Изображение

Аватар
Кара: автомобил
Мечтае да кара: два автомобила
Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми

Мнение от jordanpar » 25 Юни 2011, 1:03

Мноо ме кефи темата.
Бивш българин идва в качеството си на турист и дава трезва оценка на живота в съвремена БЪЛГАРИЯ.
И не само тва,ами и на хората и тяхния умствен и житейски капацитет.
По прочетеното би трябвало да стигна до извода, че 92 процента от българите са хора втора ,че и трета ръка като качествена оценка.
Много ме кефи как от пиедестала, на който са застанали висшистите плюят среднистите,та да не говорим за хората с по-нисък образователен ценз.Особено след като за никой не е неясно че последните години постигането на по-горно образование далеч не е само до желание ,а и до доста финансови възможности. Явно някой все още живее въздишайки тежко по безплатното здравеопазване,образование и какво ли още не от един недалечен политически строй.Ем така е батки,едно време казваха Учи бабиното да не работиш,сега - Работи за да учиш,че мамата си @бало.
Най-обичам и аз седейки на някое лъскаво кафененце да хвърлям по едно метално левче на просещите и да ги назидавам колко са си виновни за съдбата в тази райска страна,ако ме разбирате какво искам да кажа.
Ако изборите не бяха чак след няколко месеца даже тая темичка би ми замирисала на евтина проуправляваща пропаганда.Ама лекичко само :mhihi: .

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Витанов » 25 Юни 2011, 2:37

не може да имаш средно и да си търсиш работа за над 750 лева примерно. такова положение няма, няма и да има.

Забранено викаш.. от кога образованието е спирачката на възможностите и заплатата? Ако знаеш колко вишяги познавам дето не могат да разделят на две магарета сламата.. Никой никъде по света не плаща за бездействие, общо взето колкото свършиш, толкова ще получиш, от което следва че където и да си нямаш ли мотив за реализация нищо нема да излезе със или без образование...

п.п. Писането със малки го остави, ама да пишеш България с малка буква доказва за пореден път думите на един мой приятел за Америка и какво се е събирало там последните 100години, но това няма да го коментираме сега, защото е офтопик. Нищо лично, просто е неуважение към Българите в Българският БМВ форум ;)

Бих срещнал с удоволствие някой висшист от форума на една приятелска партия шах, защото мисля че тази игра е голям показател, ако има навити да пишат тук или ЛС. да им кажа къде да играем. Забравих да кажа, че нямам средно дори, защото спрях в 10-ти клас, така че няма съм много труден :winky:
I am beton!

Вчера ме изпревари една седмица е23 и само като му видях намръщената физиономия в огледалото и послушно се дръпнах вдясно да му направя място да мине :mhihi: А то едно такова лъскаво четкано, лелеййй Акула!

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 25 Юни 2011, 2:40

Аз просто написах какво видях.

Простата ми идея е че можещите започват да се оправят в родината. Като се оправят- след това е реда на по- малко можещите. И след това на неможещите. Това е реда. Не обратното. Механизъма е че когато неможещите са добре, малко можещите трябва да са по- добре и можещите трябва да са супер.

Когато неможещите правят по 1500 лева на месец, малко можещите ще са на 5000 а можещите ще са на 10к и нагоре. Необходимо, но недостатъчно условие е за да се наредят нещата.

Не обиждам никого, не ми е цел. Просто споделих че хората започват да се подреждат по доходи по правилния начин- нещо което допреди няколко години не беше вярно.
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Витанов » 25 Юни 2011, 2:48

alx написа:Аз просто написах какво видях.

Простата ми идея е че можещите започват да се оправят в родината. Като се оправят- след това е реда на по- малко можещите. И след това на неможещите. Това е реда. Не обратното. Механизъма е че когато неможещите са добре, малко можещите трябва да са по- добре и можещите трябва да са супер.

Когато неможещите правят по 1500 лева на месец, малко можещите ще са на 5000 а можещите ще са на 10к и нагоре.

Не обиждам никого, не ми е цел. Просто споделих че хората започват да се подреждат по доходи по правилния начин- нещо което допреди няколко години не беше вярно.

Правилно ги виждаш нещата, но можещия не е задължително да е високо образован за да постигне нещо в живота си.
И не на последно място едно голямо евала че споделяш, защото темите, които пускаш са интересни и разпалват спорове от които може да се извлекат поуки.. така че не спирай :ok:
I am beton!

Вчера ме изпревари една седмица е23 и само като му видях намръщената физиономия в огледалото и послушно се дръпнах вдясно да му направя място да мине :mhihi: А то едно такова лъскаво четкано, лелеййй Акула!

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 25 Юни 2011, 2:59

Витанов написа:
не може да имаш средно и да си търсиш работа за над 750 лева примерно. такова положение няма, няма и да има.

Забранено викаш.. от кога образованието е спирачката на възможностите и заплатата? Ако знаеш колко вишяги познавам дето не могат да разделят на две магарета сламата.. Никой никъде по света не плаща за бездействие, общо взето колкото свършиш, толкова ще получиш, от което следва че където и да си нямаш ли мотив за реализация нищо нема да излезе със или без образование...

Гледаш го от грешната му страна. Липсата на образование не е спирачка, но наличието му особено ако е качествено е катализатор. Нека ти да завършиш средно, пък аз да завърша магистър в масачузетския институт по технологии и да видим кой ще стигне по- далече... Разбира се има и изключения, но статистиката е срещу тези без образование. Вярно- много от свръхбогатите на света нямат образование защото са изключително талантливи и са били на вярното място във верния момент... Но почти всички хора които са относително състоятелни имат добро образование и са се изкачвали по стълбата на фирмените постове с години.

Това дали имаш или нямаш висше не е определящо за това какви пари ще правиш- но един доста добър начален индикатор за това колко си умен и какво можеш- защото като на 22 пресен вишист си треснеш cv-то на бюрото ми- как да те преценя? Нямаш стаж, нямаш референции.... Остава да те гледам какво си учил и как си го учил... Друга тема...
алекс
трабант 601с
разни други возила

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата