малко положителни размисли за българия- така отстрани

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

master of the force
Аватар

Re: малко положителни размисли за българия- така отстрани

Мнение от alx » 25 Юни 2011, 3:05

Витанов написа:Правилно ги виждаш нещата, но можещия не е задължително да е високо образован за да постигне нещо в живота си.
И не на последно място едно голямо евала че споделяш, защото темите, които пускаш са интересни и разпалват спорове от които може да се извлекат поуки.. така че не спирай :ok:

О, абсолютно е така и не твърдя обратното. Прочети ми предишния пост. Това което се опивам да кажа е, че обратното обаче е почти винаги вярно- че ако си високо образован шанса ти да постигнеш много е доста голям.

Нещата които говоря са статистически. Може ли да станеш милиардер само с основно образование? Разбира се- ма на всеки един такъв има милиарди които не постигат нищо. Докато тези с доброто образование болшинството от тях успяват да си подредят порядъчно живота.

И понеже забелязах че можещите започват да се уреждат в родината... Реших че това е едно добро начало заслужаващо да се отбележи.
алекс
трабант 601с
разни други возила

Денис-Белята!!!
Аватар

Мнение от 00Cool » 25 Юни 2011, 3:30

да ви такоам у патриотите си4ко живо със никове на английски :mhihi: :winky:
кво да говориме па за простите футболисти кви пари взимат :winky:
“All the power in the world won't make you fast at the Ring.“

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от jordanov » 25 Юни 2011, 3:38

Засегнахте ги много тия "вишета". В Българя вишето е въпрос на време и пари, не въпрос на акъл. Казвам го щото съм на 22 и след един месец ми е държавния за бакалавър(живот и здраве). После 2 бона, 2 бона и половина и ще изляза магистър. За държавния се поинтересувах и разбрах, че е "пунта-Мара"(не знам дали така се пише). Т.е. даскалите гледат да ти пишат 5 или 6, за да можеш да завършиш средно с поне 4(това е средна оценка от семестриално + държавен:2) и да кихнеш 2+ бона на университета. Ау да знаете кви висшисти излизат, просто опитайте се да си представите. В темата пишете доколкото забелязвам хора 10-20+ години по-големи от мен. Не съм се интересувал как е било преди 10 години примерно, ама адски много прости вишисти, и не само прости ами има и яко глупави. И това в университет, който се води доста престижен за България. С това образование освен "тапията", нищо друго нямаш като го завършиш! И сега някой друг ще ми каже - ми ходи учи в чужбина бе! Ми нямам пари, от 2г. си търся стаж по специалността ... дори не ми се обадиха, пък то как да стане, дори нямах възможност "да се продам". Както и да е бачкам от 2г. за един от умрелите бг мобилни оператори, на 20 станах управител(най-младия във фирмата), ма да го "иба" нямам качествата, имах подчинени и 30 годишни. Ама според св-то дори не ме викат и за интервю за стаж. Да знаете не мрънкам и не се оплаквам, просто описвам ситуацията в моите очи. В момента бачкам за 500 лева и се опитвам едновременно с това да завъртя собствен бизнес и да си завърша така важното разбираш ли вишу и да отделя 2 бона за магистратура.

ЕДИТ: Опа! Забравих.
Държава Мин. раб. заплата
Австрия 1000евро
Германия 1277евро
Ирландия 1326евро
Италия 866евро
Испания 641евро
България 122,71евро

И защо на Българите в чужбина им стига да плащат квартира, да преживяват и да пращат на близките по някой лев, а тук просто сме били некадърни. Бе деба и аз така ги виждам нещата, обикновенните хорица направо сме си виновни за минималните работни заплати и за стандарта на живот. Кои са тия дето мрънкат и се оплакват ... некадърници!

Тук разбира се, не искам да си мислите, че защитавам мърдите примерно. Факт е, че който иска, има желанието и волята ще успее. Само че в България цената е по-висока и се плаща със здраве, време, нерви и пари примерно за да инвестираш все пак в образование.
Вижте само какво е казал Дейв Лакани, човек който е тръгнал от 0-лата.
"Оставете ме гол без пари, в което е градче на Америка и в края на деня ще имам дрехи, храна, подслон, начин да се прехранвам, последователи и достатъчно пари ако се проваля, да започна от начало!"
Цитирам го по спомен. Надявам се да не се отклонявам от темата и с това искам да кажа, че всеки е отговорен за собствения си успех и живот, но просто в България е в пъти по-трудно и лесния начин е да запалиш към чужбина!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Витанов » 25 Юни 2011, 4:15

jordanov написа:Засегнахте ги много тия "висшета". В България

Успешно завършване :yes:

И понеже забелязах че можещите започват да се уреждат в родината... Реших че това е едно добро начало заслужаващо да се отбележи.

И аз го забелязвам със всяко едно посещение на България и това много ме радва. Прав си, че образованието е силен тласък, но всеки човек има и лични качества и ако не се пренебрегват, а се развиват паралелно със образованието и като прибавим и положителното мислене мисля, че ефекта ще е доста голям и постиженията също.. всичко е в главите ни :)
I am beton!

Вчера ме изпревари една седмица е23 и само като му видях намръщената физиономия в огледалото и послушно се дръпнах вдясно да му направя място да мине :mhihi: А то едно такова лъскаво четкано, лелеййй Акула!

старши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: F32 M4

Мнение от ((:BuKcu:)) » 25 Юни 2011, 8:42

.
Последна промяна ((:BuKcu:)) на 28 Юни 2011, 20:37, променена общо 1 път

Аватар
Кара: автомобил
Мечтае да кара: два автомобила
Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми

Мнение от jordanpar » 25 Юни 2011, 9:07

((:BuKcu:)) написа: .........и хората какви са мизерни и те ...........
..........нямам нито един ден трудов стаж, а се скъсаха да ми звънят за интервюта /даже др. седмица съм в една голяма фирма/.....
......ама сори пичове.

Kакви са хората нямаш право да ги характеризираш.
Kато нямаш и един ден стаж-какво аджеба друго ценно имаш че така се скъсват да звънят точно на твоя милост-връзки,дете си на правилните родители или друго.
Сори е дума която търсих в българския тълковен речник,но май точно нея страница ми е скъсана.
И написано в твоя стил--ху дъ фак кеърс ъбаут ит??????

старши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: F32 M4

Мнение от ((:BuKcu:)) » 25 Юни 2011, 9:14

jordanpar написа:
((:BuKcu:)) написа: .........и хората какви са мизерни и те ...........
..........нямам нито един ден трудов стаж, а се скъсаха да ми звънят за интервюта /даже др. седмица съм в една голяма фирма/.....
......ама сори пичове.

Kакви са хората нямаш право да ги характеризираш.
Kато нямаш и един ден стаж-какво аджеба друго ценно имаш че така се скъсват да звънят точно на твоя милост-връзки,дете си на правилните родители или друго.
Сори е дума която търсих в българския тълковен речник,но май точно нея страница ми е скъсана.

Имам това, че не мисля като повечето от вас. Оттам идва голяматаааа разлика и затова всеки път като се изкажа се нареждат по 10 да ме плюят :mhihi: :mhihi:
А как искаш да ти го напиша? Разяснено дума по дума, за да може твоят тълковен речник да го преведе ли? Аз доколкото знам пиша във форум, а не съм на официална конференция, семинар и т.н, така че ще си говоря както искам. Ако нещо не разбираш, дай ще ти го преведа :winky:

Ти също нямаш право да ми казваш какъв ми е стила на писането, каква съм-що съм, ама го правиш?? А що аз да не мога?! :mhihi:
Последна промяна ((:BuKcu:)) на 25 Юни 2011, 9:20, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Panamera 4S

Мнение от skoti79 » 25 Юни 2011, 9:15

jordanpar написа:
((:BuKcu:)) написа:

:mhihi: :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E46 Touring/Е46 Coupe/ X3
Мечтае да кара: new BMW

Мнение от BAHKATA_TDI » 25 Юни 2011, 9:49

((:BuKcu:)) написа: ...Ако искам, мога да имам и в България добър живот, но ако се оплаквам какво що...никога няма да го имам...

:D Колежке, тука в България са малко сбъркани нещата. Ние с жена ми работим в доста прилични фирми, имаме приличен за РБ доход, почертавам за РБ. Напъна ли сме се по един, втори или трети начин, но ще ти дам един пример - жена ми работи за националният ни авио превозвач, работата и е специфична. Чисто хипотетично ако е на запад, работи за Lufthansa, British air или там който и да е западен air, заплатата ще и е поне 5-7 пъти по голяма.
В един момент решихме да си имаме детенце, всичко точно излезна болнични, после по майчинство и тогава установихме, че когато вече трябваше паричките да й идват от НОИ - нейната компания изплаща заплати, но осигуровки когато "може има кинти" ги праща към НОИ :shock: :mhihi: - такаче нямаше пари за нея. Идваха с големи закъснения, имаше случай по 3 месеца нямаше пари.
Е оправих ме се някък си. Но това е един от достата случай в милата ни Родина. Не став за само с желание, напъване и възможности. Тук в БГ много неща са сбъркани и мисля, че в моя съзнателен живот няма да се променят.

Софийско копеле съм. Помня последните 20 години в София. Не съм залупеняк или задръстеняк, но трудно мога да кажа, че познавам София, камо ли БГ. В софия сме вече почти 2 000 000 души, В едни САЩ-ти например само в Ню Йорк са над 19 000 000, Лондон над 7 000 000, а Париж е над 12 000 000 души - кога ли някой ще ги познава. Алекс, може и да познаваш законите в 1-2 щата и да си сменил няколко градчета, но много трудно ще опознаеш Америка (в частност САЩ), просто защото тя е огромна, а си мисля че ти не си безсмъртен.

Всеки може да си разказва своята история и погледа през своята призма. Но в България е факт, че се живее в пъти по трудно от която и да е друга европейска столица, просто защото тук не действат елементарни икономически закони.

Друг е въпросът, че ЕС се стреми всячески да ни направи европейският Китай. И ще го направи и идното десетилетие.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 25 Юни 2011, 9:58

Сигурна съм, че сега 4319018 от вас ще ми се нахвърлят, както го правите по другите теми, ама сори пичове, това е моето мнение и така се чувствам добре :winky: Пък това, че на вас нещо ви куца и си мислите, че навън ще сте царе.....си е ваш проблем.

Ами след подобен пост - как да не ти се нахвърлим . На тати принцесата учила в Ландън , на 20 подкарала Ф01 , после дошла в БГ и направо издънили кочината да и званят , ей така зарад мега таланта , въпреки че досега и един ден не е бачкала . Странно за Англия , аз до колкото знам още на 16-18 карат децата си да бачкат лятото ей така за навика . Ма няааа проблеми - удря се мощното СВ с единствен + диплома от университет , дет струва 120 БГ МРЗ семестъра и готово - таланта си е талант , а ?

Мен пък ме каниха последователно за управител на Джъмбо , фото студио и хран. супер маркет + още 10ина ниско квалифицирани работни места . Резултат - за нискокфалифицирана работа съм прекалено добър (един вид няма да се задържа) за другата работа - ОК беше ни приятно , но има други с опит в сферата и няма как да изберем теб :kuku:
А , да - доста е популярно и търговец на акции - от няколкото напълно пумиарски фирми (перални) се появи и една която наистина предлага добри условия и обучение - резултат - приет си , но 6 месеца ще трябва да работиш фо фрии - ее ми не стааа , няма кой да ми дава по 1000лв на месец да се издържам :no:

ПС: "Викси" - ще се радвам , ако съм сгрешил с нещо за тебе , ама такова впечатление оставяш ...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от acho.rs » 25 Юни 2011, 10:06

Не обиждам никого, не ми е цел. Просто споделих че хората започват да се подреждат по доходи по правилния начин- нещо което допреди няколко години не беше вярно.

Ами за 10ти път ти казваме че е точно обратното :idea:
Един доктор , ако не прави далавери взима по 600-800 лв , учител 600-700 лв , една счетоводителка с 20 години стаж на държавна работа взема 1000 лв и ... един строител взима по 1500-2000 лв . Теб може и да ти е убягнало тва .
В Ирландия началната заплата за ОБЩ работник в строителна фирма е 16 евро на час :idea: на частно българи правеха по 150-200 евро на ден . Айде и в САЩ да не е много по-различно .

По-важното - една много хубава тема , тотално я съсипа с твоите меродавни разсъждения върху материалното положение .
България се подобрила последните 10 години - тва го чувам от всички които се завръщат в БГ . На националния събор на 46ците , един мъж се беше наскоро завърнал от Испания и сподели , подобни положителни възгледи :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e31 850i ,f10 520d
Мечтае да кара: Детско багерче

Мнение от BMWgiunter » 25 Юни 2011, 10:18

Както всяка сериозна тема ,така и тази тотално се ос*а ,наблюдавам както винаги повече лични нападки между съфорумци отколкото обективни мнения за живота в България и другите страни.Като цяло съм съгласен с написаното от alx ,с много малки изключения.Да , съгласен съм ,че има някакво прогресиране ,но на мен лично не ми е достатъчно да живея нормално.Също така съм на мнение ,че един продавач в магазин за каквото и да било в Америка например може да се издържа нормално и да живее добре,а разликата с БГ продавача е ,че той работи само и единствено за да си покрие месечните сметки и да сложи "нещо" в устата си т.е - да преживее.Ако имаш висше образование реализацията ,както и заплатата са по-големи ,но не може всички хора да са с висше образование. :wave:
Изображение Изображение

Scrapyard user
Аватар
Кара: Peugeot 3008 + Yamaha Tracer 9GT

Мнение от Spit-Fire » 25 Юни 2011, 11:02

За образованието да споделя и аз.
Сигурно има кадърни хора без образование дето се справят много по-добре от такива с 2. Но все някога ще послужи за нещо. Поне така ги виждам аз нещата. Щото не може да отидеш на интервю в престижна фирма според разбиранията и в CV-то ти да пише, че последното ти завършено образование е от техникум и няма нищо общо с това дето искаш да бачкаш. Да, евентуално ако те пробват може да си 100 пъти по-добър от друг с 2 образования висши по специалността, но лична аз виждам така нещата, че с тебе изобщо няма да се стигне до проба, щото ако фирмата е голяма и им трябват хора то те няма да имат време да се занимават с всеки, който може би има познания и заслужава проба.

И сега да споделя лични впечатления за работата в България, не че имам огромен опит.
Първо бях избягал в Испания, бачках 1 година, не съм плащал наем, нито храна, купувах си чат-пат дрехи и тн. и какво стана - върнах се тук с 1200Е в джоба. За 1 цяла година. И не съм работил колкото да си мърдам краката - чистил съм прозорци и стълбища на блокове по 10 етажа с по 8 входа за 1 ден. Всеки ден. Чистил съм... крипти (гробове в подземията на катедрала), боядисвал съм, разбивал съм стени, чистил съм гаражи подземни.... Ами сигурно повечето като чуха за гробовете и им се повдигна - изобщо не е приятно, ама като искаш пари трябва да бачкаш. Пък и мене изобщо не ме е срам какво съм работил! Работил съм го - дали са ми пари. Поне опознавам възможностите си какво мога да върша и какво не, щото много хора не биха чистили крипти и тн.
И сега си търся работа за през лятото - най-удачния вариант ми се стори по морето. ОК, почнах да пускам СВ-та, Имам средни компютърни познания. Говоря и пиша почти свободно на английски и френски, за 2-рия имам сертификати, обучавам се в момента по френска програма ( и до там ще стигна ), не съм някой дебеланко с пъпките и тн. , лъчезарен човек съм (това го казвам във връзка с това, че нали по морето си търсят хора с приветлив външен вид) и какво става в крайна сметка - от 150 пуснати СВ-та за 1 месец, от позиции за камериер/пиколо/сервитьор, до перач/мияч/хигиенист - само 2 обаждания! Пък обявите периодично се пускат наново , сигурно няма хора... ! И на двете отказах впрочем - 400 лв. не си струва за да си отбия номера само за лятото , при положение, че работите за които ми се обадиха са свързани с общуване главно с французи и англичани, нека някой друг да си продава знанията за 400 лв.

Инъче имаше мнения за икономическото образование... сигурно само 5% от хората са кадърни и знаят как да го използват после, за да се реализират. Ама другите 95% го учат колкото да правят нещо , да им дават парички мама и тате.
И все пак не е важно какво учиш а как го учиш и ще съумееш ли да го използваш после.
Лично за себе си мога да кажа, че в момента съм адски доволен от това, което уча. Единствена специалност на Балканския полуостров, магистър, обучение на френски език. Много е трудно.... ама за някои хора, щото още в началото се отказаха поне 5 човека, сега ще се откажат още 2-ма. А почнахме общо 24. До края има много време и я излезем 5-6 човека, я не. Инъче аз бях от хората, които в гимназията си развявах краката по коридорите и се чудех за какво ми е това учене, имах си 2-ки и 3-ки и си карах така. Пък сега да видиш как изкарвам 5-ци и 6-ци и съм много доволен от това, което мога да постигна с малко труд. А да не говорим с повече. И съм доволен не заради оценките, щото съм сигурен, че много хора също изкарват такива, че сигурно завършват и със 6-ци, доволен съм, че за да ги изкарам сядам, уча и разбирам как да го приложа на теория и практика! Пък това дето го уча.... без да го разбереш едва ли ще те вземат, ако щеш и докторска степен изкарай!

Та така... ученето не е всичко уж... ама си е бая голяма част! И не самото учене, за да имаш диплома а разбирането и усвояването на всичко! Учете, усвоете, пък после сигурно темата няма да е 5 страници ами 3, в които хората споделят мненията на alx, всеки е доволен как изкарва хубави пари и тн.
И сега вместо да ми кажете, че сме в България.. знам го, ама ние си го правим така! Нека да се усетим, не 13-14 ами и 15-та заплата ще има, стига хората за които работим да разберат, че няма да им работим за 500 лева а те да печелят по 1500 от нас!
The person who risks nothing, does nothing, has nothing, is nothing, and becomes nothing. He may avoid suffering and sorrow, but he simply cannot learn, feel, change, grow or love. Chained by his certitude, he is a slave; he has forfeited his freedom. Only the person who risks is truly free.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e46 N46B20

Мнение от Luki Junior » 25 Юни 2011, 11:03

Май 2 сентс оф инпут.

Може да ме оплюете, наказате, @бете, Ай донт гив а фък.... И да, в България е сравнително добре.

Ще раскажа една подълга приказка за възгледите от страна на един "Македонец" който живея 5 години в България и е много
привържан за тази страна. И да съквартиранта ме поднаучи Българска граматика, туй онуй, ама още съм зле. Чета книги на Български за да се усовръшвам...ама трудно е, щот в момента усовръшвам немския и френския.

Първо, не съм син на някаква клечка в Македония. Живея в село от 1000 човека и имаме едно 70 декара засадени с праскови,
сливи, лозе, бадеми, жито. През годините садехме тютун, бостан, чушки, домати и такива ти работи. Абе с 2 думи селско дете с много километри зад волана на Трактора. :mhihi: :mhihi:

Първия път който помня да съм бил там е 1992 в Бургас на почивка. Еми хареса ми от първа. Да, по-сиромашно беше от Македония, ама хубаво. Следващия път помня беше 1996/97 когато беше голямата криза за хляб. Сиромашно беше. Ама много сирмоашно. Нямаше основни продукти по магазините, и се чудех що е така. Ама имахте много хубави бонбони, кетчуп, и едни сокчета който вечно ще ги помня... Аааа да и вафлите. Евтини ама много много вкусни :mhihi: :mhihi:

Следващия път беше 1999та.... Е тогава за първи път видях Софията, Илиенци (и китайци за първи път :mhihi: :mhihi: ), жълтите павета. Тогава, бяха времената когато 1000 лева станаха 1 лев. Имаше хляб по магазините :mhihi: , почнаха да се внясат коли от запада. Картината беше друга... Много по-хубава от претходната.

След това почесто почнах да идвам в България, от едни или други причини.
2004та брат ми се записа на АУБГ (Американ Университи ин България) в Благоевград. След една година и аз се записах там.
Да, скъпо беше... толкова беше скъпо че си таковало мамата. Ама то не искало оплакване, работа искало. Ходехме с брат ми на бригади, всички пари който изкарвахме бяха за хазната на Университета.
Ние, двама селски бекове, без бъдеще подалеко от нивата и трактора, без да познават никой, учехме на университет който е горе долу елитен, бяхме хамали в Щатите, ама не се отказахме. И това не по запада, а в България.

Алекс каза че се е оказал с 75 долара в Щатите в джоба. 2006та аз се оказах с 50 долара, без квартира, храна и познавах един човек на острова (брат ми). Оправих се..

На почетока да, не обичах Българите. МИслех с промития си мозок. Но 5 години бяха достаточни да науча много неща за историята, за народа, който денеска считам за мой, за живота, итн итн... Човек може да се промени много, ако иска, и ако има поне малко възможности.

Днес, брат ми живее в София. Работи в ИТ сектора и взема не знам колку пари...Ама сигурно много... даже го унапредиха, не знам на каква позиция е..... но това няма значение между нас. Уредил се е сам, без помощ от шуробаджанак. В България...

После, в КАТ съм регистрирал поне 3 коли. Никога, никой не ми е крещил, ебавал, и не съм чакал повече от 2 часа. Опитай в Македония за 2 часа да регнеш кола от немски на македонски номера, 2-3 седмици и поне 1000 евро харчове.

В общината, полицията винаги са говорили с уважение, не съм чакал 1000 часа да завърша някаква едноставна работа. И никой не ми казва махай се мръсен селянин, шибан македонец, и други имена. В България.

Минавах митниците често. Българските Митничари са много, ама много културни. Познаваха ме почти всички щот често минавах.
Винаги ми пожелаваха лек път. Винаги. Това в България.

Срещи с КАТ... Видят че карам с македонска книжка и ме питат първо дали разбирам хубаво какво ми говорят. И тогава ми обясняват дали е само проверка или съм карал бързо. Единия път бързах за летището, спират ме на Благоевград на Шелл-а. Обяснявам какво е положението, пускат ме, казват ми къде са другите засяди за да внимавам да не ме спрат, и ми повтарят да си отворя очите на 4. В България.

Има още хиляди примери ама не ми се пише че ще стане много дълго.

Нещата ходят в правилната посока. Има много проблеми, ама ако си упорит, имаш акъл, и образование, ще се уредиш.
Днес тук срещам хора тук от България, който учат тука. Нямат проблеми с дозволи за работа, лични карти, ала бала, проблеми който са стандардни за чужденците. Ама България е в евросъюза.... Това не е успех на политиците. Това е успех на Българите, че искат да се променят нещата. А това е първата фаза на лечението. Откровено признаваш че имаш проблем, ама искаш да го решиш.

И да, и на мен ми понудиха позиция където работи брат ми.. Отказах и отидох на магистратура по европата.....

Ама не се оплаквам, кога и да е, и аз ще взема българско гражданство... Чакам на списока.... :mhihi: :mhihi:
След това ще имам пълно право да хейтвам страната, в която прекарах 5 от най хубавите години от моя живот.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от acho.rs » 25 Юни 2011, 11:45

Браво пич - и аз съм в Македония и се оказа много по-приятно от колкото говореха - нямаше я тази враждебност за която ни бяха предупредили - може би просто така съм уцелил , но за 5те дни там се почувствах като у дома си :bchug:

ПС:
Алекс каза че се е оказал с 75 долара в Щатите в джоба. 2006та аз се оказах с 50 долара, без квартира, храна и познавах един човек на острова (брат ми).

- чудното е че има още хора дето се връзват на тоя популярен лаф - оказах се с 2 лева в джоба и се оправих ...е да ама щот намерих един който ми даде 1000 докато се оправя и се спазарих да платя наема , след месец :mhihi:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата