малко положителни размисли за българия- така отстрани
Модератор: Общи модератори
- Gottlos
- младши ентусиаст
-
Re: малко положителни размисли за българия- така отстрани
А ние се опитваме да покежем,че това което е видял не е точно така. През 2006-та се прибрах от САЩ след 3 годишен престой(не е много,но не е и малко) Ами аз по подобен начин виждах нещата около мен в България. След две години...ми пак съм навън.
Gottlos написа:А ние се опитваме да покежем,че това което е видял не е точно така. През 2006-та се прибрах от САЩ след 3 годишен престой(не е много,но не е и малко) Ами аз по подобен начин виждах нещата около мен в България. След две години...ми пак съм навън.
Кое което не съм го прочел или чул или са ми казали ами съм видял със собствените си очи не е вярно?

Изобщо не бих се хабил да я пиша тази тема ако нещата написани тука не идваха от най- надеждния източник- мойте очи. Затова и реших да споделя. Защото на фона на общата кочина доста неща са започнали да си идват на мястото... И понякога отстрани е по- лесно да се забележат и отчетат.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Nukem
- старши ентусиаст
-
- Кара: e36 318is M44
- Мечтае да кара: камаро.
Оставяте го не можете да го убедите, много ми е кеф някой който си е оправил живота в може би най-готината страна/поне за мен/ в света, да идва и да обяснява на хората как били добре, ми да има хора който са добре, имахме една хазяйка която беше продала някаква земя на Нора Ананиева да си построй хотела и не си знеше милионите, имаше и хора наследници на някой дядо който си е пасял овцете на нивата в Лозенец!
Ама да беше дошъл днес да види като ходих на село да помогна малко на старците, да налеем вода, че тя България може и да се оправя ама там са на режим на водата вече 10-та година, и като наобиколиха бмв-то едни мангали смрадливи, окъсани и с едни стъклени очи без разум в тях си помислих или ще ни трепят или ще зимат колата, добре че имах дребни в докумените да им подхвърля!
alx, за едно ти завиждам обаче определено, още сънувам frozen coffeе-то и cookies and cream milkshake-a, даже сега намерих производителя за сместа на frozen coffeе-то Big Train и ще си поръчам няколко пакета!
Ама да беше дошъл днес да види като ходих на село да помогна малко на старците, да налеем вода, че тя България може и да се оправя ама там са на режим на водата вече 10-та година, и като наобиколиха бмв-то едни мангали смрадливи, окъсани и с едни стъклени очи без разум в тях си помислих или ще ни трепят или ще зимат колата, добре че имах дребни в докумените да им подхвърля!
alx, за едно ти завиждам обаче определено, още сънувам frozen coffeе-то и cookies and cream milkshake-a, даже сега намерих производителя за сместа на frozen coffeе-то Big Train и ще си поръчам няколко пакета!

Германеца кадет бутне друг не може да бутне така!!!
- bam-bam
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39
- Мечтае да кара: Е92
Той е прав, но това е малка част от цялата картинка.
И аз имам познати, които са добре по софето и са ИТ спецове, ама колко са те .. на фона на другите ...
И докато е така, няма да се оправим.
Защото докато стигне това подобрение до тези на село или масата народ, при следващото преброяване ще сме с едни 500к по-малко и в СФ вече ще има около 2.5 м. население или по изчисления тогава около 2/3 от населението на БГ
Темата се изчерпа драги ми АЗковци
И аз имам познати, които са добре по софето и са ИТ спецове, ама колко са те .. на фона на другите ...
И докато е така, няма да се оправим.
Защото докато стигне това подобрение до тези на село или масата народ, при следващото преброяване ще сме с едни 500к по-малко и в СФ вече ще има около 2.5 м. население или по изчисления тогава около 2/3 от населението на БГ

Темата се изчерпа драги ми АЗковци

Gottlos написа:А ние се опитваме да покежем,че това което е видял не е точно така. През 2006-та се прибрах от САЩ след 3 годишен престой(не е много,но не е и малко) Ами аз по подобен начин виждах нещата около мен в България. След две години...ми пак съм навън.
кое не е така? всеки добър специалист в бг се заплаща, нещо което преди не ставаше без връзки.. всички сме в кюпа и никой не го интересува от къде си, а какви качества имаш. доколкото последно се брои-мрънкането е недостатък голям..
ако искаме да имаме силна средна класа (черешката на тортата) ни трябват повече стачки и от на гърците с ясни цели като пълна промяна на съдебната система и въвеждането на мажоритарна система, ама тва не става вирутално, иска се да станеш от компа..

„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд
alx написа:acho.rs написа:Само , че процента на лошите кредити надвишава 30% а в някой сфери и до 50% стига , върнати коли от лизинг да се заринеш . БТВ - броя на новите частни коли е около 7 000 за миналата година - тъй , че и тук не си прав ...
.....
Преди години имаше трошки и амг-та. Сега има по- малко трошки, повече нови малки коли... Посоката е вярна.

Като си купих първия баварец (Е36, 96г) през далечната 2003-та, беше супер яка и една от най-луксозните коли. Продадох я едва миналата година (не ми се даваше изобще, ама както и да е). Та само 7 години по късно, бавареца беше най-старата на паркинга. Така че прогрес има и то очевиден....
- Gottlos
- младши ентусиаст
-
бях си известно време в бг-то...поживях,поработих
ще ви напиша нещата както ги видях. разбира се съм сигурен че много хора няма да се съгласят с това което съм написал защото не го виждат така, но.. всеки си има гледна точка. пиша неща които са ми направили впечатление без да са били последствие от материалното ми положение (което ми е ясно че би играло голяма роля в много случаи).
намерих българия доста по-чиста от преди.видях обаче и разни роми дето не спряха се ровят из контейнерите за смет и да пръскат всичката гнас наоколо.незнайно защо тея контейнери пък седяха на платното за движение,та затрудняваха доста движението по улиците.имаше обаче и нови за разделно събиране на сметта,само че забелязах да ги събират със същите камиони с другите отпадаци.предполагам,че после би трябвало да ги карат в депа за сортиране и рециклиране?едва ли.не съм виждал в района такова чудо.
пътувах от русе трябваше да стигна до в.търново.в търговище,мисля беше, се загубих.нямаше табели.спрях на една бензиностанция да попитам за пътя. "ти кьорав ли си?" любезно ме попитаха.Табелата си беше на мястото,само че обърната наобратно.после покарах доста зад някакъв раздрънкан автобус,приличаше на тоя дето уби 16 души край ямбол.
повечето ни главни пътища са ни доста неравни, но не видях някакви огромни дупки по тях.за сметка на това вече си вкарвам доста трудно колата в гаража. от ВиК-то разкопали преди години улицата,но още не се я асфалтирали или поне закърпили.
трафика....несебър-сливен 136км за 4 часа.явно съм хванал кофти момент,може да е заради сезона.незнам.ст.загора-сливен...е толкова самоубиййци не бях виждал.признавам си,страх ме е да карам по тази отсечка.
спряха ме в с.миролюбово.засекли ме преди табелата за навлизане в населено място.карах с 53.имало знак преди да влезеш "40". бяха много любезни и ми обясниха ,че и те самите не разбират защо е това ограничение на скороста(40км/ч) там,видял как намалям от 90 на 50 ,ама нямало как-закон.поговорихме доста. почерпих 2х10лв.(били двама).скоро гледах по телевизията за някакви "хранилки" на катаджийте.не вярам да беше моя случай такъв.
на светофара става жълто,зелено и тръгвам направо.колегата от лентата за ляв завой се сети нещо и мина пред мен за да завие на дясно.случва се.намалих за да не ме засече.онзи зад мен и той бързаше.подкани ме с няколко натискания на клаксона.
за работата- имам доста приятели в бг-то. млади и не толкова млади хора. повечето млади хора са в чужбина.има и такива дето учиха.вишисти.учител-650лв.преподавател в университет-650лв.абе добре са,само да не бяха тея кредитни задължения от 200-300лева месечно.ама няма страшно ще избутат до пенсия.250-300лева,колко му трябват на един песионер.
градинките са пълни с деца. младото поколение изглежда...пушат,пият,друсат се.точно както младото поколение навсякъде по света... с провиснали дънки и готово да направи белята за 0.5 секунди след като си престанал да ги гледаш. игралните площадки имаха дори разни катерушки, люлки и други занимавки.желязото на вторични суровини,а дървения материал за огрев.засадиха и дървета покрай реката до нас.и от там изчезнаха дървените подпори.и новите кошчета изкъртиха.
изобщо от страни погледнато- българите си живеят доста спокойно. работят си някакви работи, ходят по заведения и имат доста свободно време. живота си тече и само човек които живее навън и е подложен на ежедневен стрес може да оцени това което имаме в българия. не знам как иначе да го обясня.е,и в бг-то си има стрес от време на време,я документ някой трябва да извадиш,я някоя такса да платиш,я глоба за това че са ти откраднали документите,я разрешително някое да извадиш.
сега, това което го написах е очевидно неположителната страна на въпроса. има много неща които са наред. това е ясно. но просто реших да напиша за какво аз се сещам докато четях темата на alx.
p.s. Кое което не съм видял със собствените си очи не е вярно?
ще ви напиша нещата както ги видях. разбира се съм сигурен че много хора няма да се съгласят с това което съм написал защото не го виждат така, но.. всеки си има гледна точка. пиша неща които са ми направили впечатление без да са били последствие от материалното ми положение (което ми е ясно че би играло голяма роля в много случаи).
намерих българия доста по-чиста от преди.видях обаче и разни роми дето не спряха се ровят из контейнерите за смет и да пръскат всичката гнас наоколо.незнайно защо тея контейнери пък седяха на платното за движение,та затрудняваха доста движението по улиците.имаше обаче и нови за разделно събиране на сметта,само че забелязах да ги събират със същите камиони с другите отпадаци.предполагам,че после би трябвало да ги карат в депа за сортиране и рециклиране?едва ли.не съм виждал в района такова чудо.
пътувах от русе трябваше да стигна до в.търново.в търговище,мисля беше, се загубих.нямаше табели.спрях на една бензиностанция да попитам за пътя. "ти кьорав ли си?" любезно ме попитаха.Табелата си беше на мястото,само че обърната наобратно.после покарах доста зад някакъв раздрънкан автобус,приличаше на тоя дето уби 16 души край ямбол.
повечето ни главни пътища са ни доста неравни, но не видях някакви огромни дупки по тях.за сметка на това вече си вкарвам доста трудно колата в гаража. от ВиК-то разкопали преди години улицата,но още не се я асфалтирали или поне закърпили.
трафика....несебър-сливен 136км за 4 часа.явно съм хванал кофти момент,може да е заради сезона.незнам.ст.загора-сливен...е толкова самоубиййци не бях виждал.признавам си,страх ме е да карам по тази отсечка.
спряха ме в с.миролюбово.засекли ме преди табелата за навлизане в населено място.карах с 53.имало знак преди да влезеш "40". бяха много любезни и ми обясниха ,че и те самите не разбират защо е това ограничение на скороста(40км/ч) там,видял как намалям от 90 на 50 ,ама нямало как-закон.поговорихме доста. почерпих 2х10лв.(били двама).скоро гледах по телевизията за някакви "хранилки" на катаджийте.не вярам да беше моя случай такъв.
на светофара става жълто,зелено и тръгвам направо.колегата от лентата за ляв завой се сети нещо и мина пред мен за да завие на дясно.случва се.намалих за да не ме засече.онзи зад мен и той бързаше.подкани ме с няколко натискания на клаксона.
за работата- имам доста приятели в бг-то. млади и не толкова млади хора. повечето млади хора са в чужбина.има и такива дето учиха.вишисти.учител-650лв.преподавател в университет-650лв.абе добре са,само да не бяха тея кредитни задължения от 200-300лева месечно.ама няма страшно ще избутат до пенсия.250-300лева,колко му трябват на един песионер.
градинките са пълни с деца. младото поколение изглежда...пушат,пият,друсат се.точно както младото поколение навсякъде по света... с провиснали дънки и готово да направи белята за 0.5 секунди след като си престанал да ги гледаш. игралните площадки имаха дори разни катерушки, люлки и други занимавки.желязото на вторични суровини,а дървения материал за огрев.засадиха и дървета покрай реката до нас.и от там изчезнаха дървените подпори.и новите кошчета изкъртиха.
изобщо от страни погледнато- българите си живеят доста спокойно. работят си някакви работи, ходят по заведения и имат доста свободно време. живота си тече и само човек които живее навън и е подложен на ежедневен стрес може да оцени това което имаме в българия. не знам как иначе да го обясня.е,и в бг-то си има стрес от време на време,я документ някой трябва да извадиш,я някоя такса да платиш,я глоба за това че са ти откраднали документите,я разрешително някое да извадиш.
сега, това което го написах е очевидно неположителната страна на въпроса. има много неща които са наред. това е ясно. но просто реших да напиша за какво аз се сещам докато четях темата на alx.
p.s. Кое което не съм видял със собствените си очи не е вярно?

- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
Escape написа:alx написа:acho.rs написа:Само , че процента на лошите кредити надвишава 30% а в някой сфери и до 50% стига , върнати коли от лизинг да се заринеш . БТВ - броя на новите частни коли е около 7 000 за миналата година - тъй , че и тук не си прав ...
.....
Преди години имаше трошки и амг-та. Сега има по- малко трошки, повече нови малки коли... Посоката е вярна.
И аз това го бях опитал да го опиша, ама никой не вярва... наистина официално средната заплата може да е 700лв в софия, но само около нашия блок всички коли са по за 20+ хиляди. Вярно не са БМВ-та, ама средностатистическия автомобил е новичка Астра/Пежо/Мазда.
Като си купих първия баварец (Е36, 96г) през далечната 2003-та, беше супер яка и една от най-луксозните коли. Продадох я едва миналата година (не ми се даваше изобще, ама както и да е). Та само 7 години по късно, бавареца беше най-старата на паркинга. Така че прогрес има и то очевиден....
Аз не съм казвал че няма прогрес - има и то очевиден

Придобиването на нови коли обаче в 90% от случайте се дължи на ГУРБЕТ .
Новите частни коли в БГ за 2010 са около 7000 - или по-малко от 1 на 1000 човека е със нова кола и да ви кажа в челната 10 на най-продавани модели , освен Супърб , друга кола няма . Абсолютни кочини (Део Авео,Дачия Логан и Сандеро и тн) и то предимно базови . Вярно че преди 10 години и толкова не е имало , но това не е нещо с което да се гордеем много.
За мен лично чашата е била винаги наполовина пълна иначе да съм изчезнал отдавна . Но не става някой,който не ме познава мене и другите от форума , да дава крайно оценки - кой не се е уредил е мързел или тъп . Не само на мен са ми се провалили няколко опита за частен бизнес и не съм само аз този който продължава да се блъска и търси начини . Та следващата оценка за положението на младите хора (на 25 съм) , айде да е с малко повече уважение и разбиране,плииис ...
- ((:BuKcu:))
- старши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: F32 M4
acho.rs написа:Ами след подобен пост - как да не ти се нахвърлим . ...
Драги мой, нито ми знаеш животът нито нищо, че да ми казваш каква съм. Нямам баща, не съм ничия принцеска. А що да нямам "мега таланта"....що пък си мислиш, че трябва да ходя и да копая по полетата...?!?!?! Докато коментирате злобно, без да знаете какво бръщолевите....всичко ще ви е криво и цял живот ще сте си на едно и също дередже....
BAHKATA_TDI, отидете с жена ти да работите в Германия ,Франция и т.н, тя преспокойно ще си взема по 5-6к еуро от Луфтханза, Еър Франс и т.н
За пореден път се убедих, че България няма да се оправи, докато има хора, които нямат прогресивна мисъл. Това е....Не ББ, не Станишев...ако ще и арменския поп да дойде.....цЕл живот ще е така.
- ((:BuKcu:))
- старши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: F32 M4
vlad0 написа:
Викси, не си права, за намирането на работата. Трудно, ама и всеки иска хубава работа и добра заплата. Не става - както се каза трябва, някой да продава хляб, да реди стоките в магазина и т.нат. ...
Тук сме се събрали явно САМО капацитети ...
Аз знам, че трудно се намира работа, но не е мисията невъзможна. Но тука за форумните герои, ако си нещо по-различно, значи със сигурност си втора ръка човек. Няма срамна работа, има хора с претенции, които очакват много, а не са готови да дадат и 1/3.
ПС Да изпратиш детето си да учи навън не е скъпо и не е нужно бащата да е Рокфелер, за да си прати детето извън граница. Просто форумните герои не са дорасли за деца и говорят наизуст.
- N.Mihaylovski
- Е30 Fanatic
-
- Кара: Ford Ranger 2019
- Мечтае да кара: corvette c7 zr1
За жалост темата стана грозна гледка.
Истината е че всеки се оправя както може, с мрънкане нестава.
Кои какви родители има, и какъв старт има, мисла не трябва да се коментира.
П.П аз нямам висше, нямам богати родители, ама намирам начин да бута бизнеса и да се справям.
С мрънкане нищо не става
Истината е че всеки се оправя както може, с мрънкане нестава.
Кои какви родители има, и какъв старт има, мисла не трябва да се коментира.
П.П аз нямам висше, нямам богати родители, ама намирам начин да бута бизнеса и да се справям.
С мрънкане нищо не става

Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3
а4о нинждов президент бухахахахахахахха

“All the power in the world won't make you fast at the Ring.“
А кой, какво, къде и за колко работи навън ?
Ако не е сикрет, ъф корс...
- BAHKATA_TDI
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E46 Touring/Е46 Coupe/ X3
- Мечтае да кара: new BMW
((:BuKcu:)) написа:acho.rs написа:Ами след подобен пост - как да не ти се нахвърлим . ...
Драги мой, нито ми знаеш животът нито нищо, че да ми казваш каква съм. Нямам баща, не съм ничия принцеска. А що да нямам "мега таланта"....що пък си мислиш, че трябва да ходя и да копая по полетата...?!?!?! Докато коментирате злобно, без да знаете какво бръщолевите....всичко ще ви е криво и цял живот ще сте си на едно и също дередже....
BAHKATA_TDI, отидете с жена ти да работите в Германия ,Франция и т.н, тя преспокойно ще си взема по 5-6к еуро от Луфтханза, Еър Франс и т.н
За пореден път се убедих, че България няма да се оправи, докато има хора, които нямат прогресивна мисъл. Това е....Не ББ, не Станишев...ако ще и арменския поп да дойде.....цЕл живот ще е така.

Отраснал съм в Лозенец, живея на Стамболийски, а ти ме "караш" да отида с жема ми и детето в чужбина.
Аз просто казах, че тука в България е малко сбъркано, тук е по-трудно, заплаща се доста по-малко от колкото в чужбина.
Според моята житейско-битова култура, живея задоволително в България. Аз и жема ми си тежиме ТУК.
Ако не го знаеш или още не си го усъзнала - НЯМА друга европейска столица в която да живееш така с 3 000 евро, както ще живееш в България.
- BAHKATA_TDI
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E46 Touring/Е46 Coupe/ X3
- Мечтае да кара: new BMW
uCnaHeTcA написа:А кой, какво, къде и за колко работи навън ?