Ремонт на ABS блок
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
Re: Ремонт на ABS блок
Колеги и аз да споделя моя опит с тези абс блокове.Колата е
е39 530d 2000г. автоматик с ASC .Когато е купих минах около 400-500км без спирка нямаше проблеми след това я покарах известно време градско и светнаха и двете лампички - ABS & ASC .Започнах да чета от тема в тема ,заден ляв датчик и т.н. и стигнах до АБС блока ,отварям капака поглеждам към него и видно си пролича ,че е отварян и залепяно капачето с поялник.Отворих го аз да погледна и какво да видя ->

Тези джадали от които я купих явно с някакъв мега поялник са се опитвали да правят някакви щуротий.Сега като я карам колата сутрин студена примерно светва ,като се загрее изгасят ,ту свети ту изгася ,не ми работи също километража, разходомера,също и стрелката колко бензин имам в резервоара.
Отидох при еладжия да провери спойките каза ,че са "добре" ,но не беше много убеден гледаше през очила лупи бинокли с треперещи раце ,провери ги с една пинсета ,тоя октрояващия проводник го провери и прикапа наново.
Питането ми за това празното краче и как точно са подредени по схема ако трябва да се направи наново,понеже са си оставили рачичките.
е39 530d 2000г. автоматик с ASC .Когато е купих минах около 400-500км без спирка нямаше проблеми след това я покарах известно време градско и светнаха и двете лампички - ABS & ASC .Започнах да чета от тема в тема ,заден ляв датчик и т.н. и стигнах до АБС блока ,отварям капака поглеждам към него и видно си пролича ,че е отварян и залепяно капачето с поялник.Отворих го аз да погледна и какво да видя ->

Тези джадали от които я купих явно с някакъв мега поялник са се опитвали да правят някакви щуротий.Сега като я карам колата сутрин студена примерно светва ,като се загрее изгасят ,ту свети ту изгася ,не ми работи също километража, разходомера,също и стрелката колко бензин имам в резервоара.
Отидох при еладжия да провери спойките каза ,че са "добре" ,но не беше много убеден гледаше през очила лупи бинокли с треперещи раце ,провери ги с една пинсета ,тоя октрояващия проводник го провери и прикапа наново.
Питането ми за това празното краче и как точно са подредени по схема ако трябва да се направи наново,понеже са си оставили рачичките.
Здравейте и от мен!Първо,писах в една тема на един колега,но явно там никой не обърна внимание на написаното от мен и реших да посветя тук малко и от моите тичания по въпросния АБС модул.Така,значи след диагностика се оказа,че и моя АБС не работи и се налага смяната му с друг.Модула е подменен с друг втора ръка и работи безупречно,но за това и пиша тук,ако мога да помогна или ако бъркам да го споделя с вас,човека който ми диагностицира модула и го прекодира ми обясни следното нещо,че ако пусна маса директно от купето на колата към АБС-корпуса и от там на масата на буксата/замерихме на стария ми модул точно кой пин от буксата води масата до там/ която се закачва на модула ще усиля въпросната маса и при палене на автомобила или друг подобен силов пад на напрежението в автомобила при който често изгарят въпросните модули ще се реши проблема с изгарянето им.С две думи,целта на занятието е да има стабилна маса към корпуса на платката в модула,където са и въпросните жици и край с прегарянето им.Та искам да чуя и вашето мнение,имал ли е някой от вас подобни препоръки или извършил ли е подобна манипулация,защото съм сигурен,че на никой не му се ще да чака всеки момент да му думне въпросната електроника.
- sadex5
- ентусиаст
-
- Кара: X5 2003 e39 540
Този майстор му кажи да иде в Бош и да кандидатства за патентоване на двойна маса
По въпроса с тези блокове имам проведени над 2 часа разговори по телефона, там проблема е съвсем от друго естество. Там става откъртване на проводниците, дебелите в случая алуминиевите към платката, или в долния ъгъл някой от златните крачета дава недобър контакт. Блока работи на 4,5 волта, и в него няма никакви токове, влияния от падове на напрежение и т.н
Моя съвет е към бъдещи ,, потърпевши'' от въпросния модул, давайте ги на сервизи, които са се занимавали с това от години и резултата ще е добър.
Всяко самоволно рязане, ще напълни гела със стружки от пластмасата и доста ще затрудни бъдещия ремонт. Обикновенно се правят опити да се почисти гела, и се прекъсват проводници-косъмчета, и от там блока става неизползваем.
Ремонта от аматьори е почти невъзможен...Лично аз погубих 2 при опит да презапоявам хем със soldering station, третия отворих, но за жалост май и него прецаках тотално, въпреки специалните инструменти и т.н

По въпроса с тези блокове имам проведени над 2 часа разговори по телефона, там проблема е съвсем от друго естество. Там става откъртване на проводниците, дебелите в случая алуминиевите към платката, или в долния ъгъл някой от златните крачета дава недобър контакт. Блока работи на 4,5 волта, и в него няма никакви токове, влияния от падове на напрежение и т.н
Моя съвет е към бъдещи ,, потърпевши'' от въпросния модул, давайте ги на сервизи, които са се занимавали с това от години и резултата ще е добър.
Всяко самоволно рязане, ще напълни гела със стружки от пластмасата и доста ще затрудни бъдещия ремонт. Обикновенно се правят опити да се почисти гела, и се прекъсват проводници-косъмчета, и от там блока става неизползваем.
Ремонта от аматьори е почти невъзможен...Лично аз погубих 2 при опит да презапоявам хем със soldering station, третия отворих, но за жалост май и него прецаках тотално, въпреки специалните инструменти и т.н
- milennyc
-
-
- Кара: Другите да му завиждат.....
- Мечтае да кара: Самолет и Петролен танкер
- Детайли за колата: MNOGO BARZA
gsi8v написа:Колеги и аз да споделя моя опит с тези абс блокове.Колата е
е39 530d 2000г. автоматик с ASC ..............оставили рачичките.
Тук са си оставили ръцете и краката

п.п Тва за 2ра маса е супер смях

- milennyc
-
-
- Кара: Другите да му завиждат.....
- Мечтае да кара: Самолет и Петролен танкер
- Детайли за колата: MNOGO BARZA
gsi8v написа:Това значи да си търся друг и програмиране ?![]()
Ако искаш да имаш АБС и защо ти е програмиране ако си намериш блок с твоя номер?
- ilchev
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: всичко
И аз да се включа, от около 3-4 седмици и моят модул сдаде, отвори ми го майсторче и ми каза че са прекъснати като косъмчета жички и че не може да го оправи, не знам някой дали може да го отремонтира и сега търся втора употреба. Е...ти и кьоравата работа!
- sadex5
- ентусиаст
-
- Кара: X5 2003 e39 540
Ако се бяхме видяли в Русе щях да ти кажа къде да го оправиш, и в никой случай да не го даваш да ти го правят кварталните спецове
Има много кадърно момче, което ги прави перфектно и за добри пари !

Тъй като моят АБС Модул не подлежи на ремот,ще си търся второ употреба ....та питането ми е как да разбера този който ще купя дали няма да е неработещ!! ...не става въпрос,че след време ще даде същия дефек-това ми е ясно,а дали няма да е вече не работещ като моя!! ...като го сложа да го пробвам и е със същия 001 номер ще изгаснат ли лампите и дали веднага ще се отстрани проблема?
- Ivo Georgiev
- младши ентусиаст
-
- Кара: 5er-Reihe
Ако е със същият номер тръгва и лампите изгасват 

Още един + за момчетата от Варна ,удоволствието излезе 200лв. ,6 месеца гаранция ,а дори и капачето беше залепено с хубав черен силикон
Имам един въпрос колеги ?
Ако не ми работи преден десен датчик - СИН. Може ли пак да ми свети лампичката за АСЦ-то и АБС.
Ако не ми работи преден десен датчик - СИН. Може ли пак да ми свети лампичката за АСЦ-то и АБС.
- AGD
- младши ентусиаст
-
- Кара: F15 xDrive30d N57T
- Мечтае да кара: 911 Turbo
gsi8v написа:Още един + за момчетата от Варна ,удоволствието излезе 200лв. ,6 месеца гаранция ,а дори и капачето беше залепено с хубав черен силикон
Един + за Софтелектроник и от мен. Вече и моят модул е ремонтиран. Малко се поразходи със спедитори между Бургас и Варна и накрая се наложи да отида направо с колата, но пък така се запознах лично с Димитър, който ги оправя.
George Carlin написа:Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac?