Поредна тема за призовка от КАТ ..
Модератор: Общи модератори
41 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3
- Loopix
- Потребител
-
- Кара: E36 320 Touring
- Мечтае да кара: E46 M3
- Детайли за колата: С ГИ за да му е еффтино
Re: Поредна тема за призовка от КАТ ..
kOnPuBkA написа:Да се опитам и аз малко да помогна...
Значи за да те викат в КАТ, ако е за нарушение е за да ти съставят акт, демек да образуват административнонаказателно производство за извършеното от теб нарушение. Според чл. 34, ал.1. ЗАНН:Чл. 34. (1) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 1986 г., доп., бр. 102 от 1995 г. и бр. 12 от 1996 г., доп. - ДВ, бр. 61 от 2002 г., доп. - ДВ, бр. 39 от 2005 г., в сила от 12.08.2005 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 97 от 2007 г.) Не се образува административнонаказателно производство, а образуваното се прекратява, когато:
... Не се образува административнонаказателно производство, ако не е съставен акт за установяване на нарушението в продължение на три месеца от откриване на нарушителя...
Т.е. ако акта не ти съставят акт в срок до една година от датата на извършване на нарушението, (не от получаването на "призовката"), могат да се хванат за макарите![]()
Поздравления за Копривка и другите юристи, които внесоха яснота в темата, но искам да разчепкам една интересна хипотеза

Значи, да речем, че са те намерили по някаква случайност и са ти връчили призовката по надлежния ред, т.е. длъжен си да отдише в КАТ, ноо... ти си твърдо решен да не го правиш

И все пак от КАТ предполагам, че няма да стоят със скръстени ръце и ще предприемат съответните действия

- lyu_records
- младши ентусиаст
-
- Кара: Каквото си иска
- Детайли за колата: Обикновенно много бърза
Хоп и аз да се намеся, лекичко живея в полицейски квартал 90% от комшиите тук са милиционери и катаджии, останалите 10% са пенсионирани катаджии. Та от краткото ми пребиваване в квартала разбрах следното нещо от тях: КОГАТО КНИЖКАТА И СИНЬОТО ТАЛОНЧЕ СИ Е В ТЕБ В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СТЪПВАЙ В КАТ
Не знам какво ще стане с призовката колегите са проверили в закона как е но без да се подпишеш няма как да ти съставят акт. Аз имах една случка преди 4 години ПТП, по моя вина чукнах един бакшиш изодзадзе, та щети нямаше почти никакви ма той си се обади в КАТ. За късмет се познавах с катаджиите и те ми писаха акт ма в акта написаха че съм си забравил синьото талонче. И карам си до днешно време с талонче и акт, проверих и в е-кат нямам никакви задължения съответно му е изтекла давността.
Не знам какво ще стане с призовката колегите са проверили в закона как е но без да се подпишеш няма как да ти съставят акт. Аз имах една случка преди 4 години ПТП, по моя вина чукнах един бакшиш изодзадзе, та щети нямаше почти никакви ма той си се обади в КАТ. За късмет се познавах с катаджиите и те ми писаха акт ма в акта написаха че съм си забравил синьото талонче. И карам си до днешно време с талонче и акт, проверих и в е-кат нямам никакви задължения съответно му е изтекла давността.

- kOnPuBkA
- daytona violett
-
- Кара: e36+24
Loopix написа:Поздравления за Копривка и другите юристи, които внесоха яснота в темата, но искам да разчепкам една интересна хипотеза Значи, да речем, че са те намерили по някаква случайност и са ти връчили призовката по надлежния ред, т.е. длъжен си да отдише в КАТ, ноо... ти си твърдо решен да не го правиш Означава ли това, че попадаш под чл. 34 (1) от ЗАН и по-точно - Не се образува административнонаказателно производство, ако не е съставен акт за установяване на нарушението в продължение на три месеца от откриване на нарушителя?И все пак от КАТ предполагам, че няма да стоят със скръстени ръце и ще предприемат съответните действия Какво да очакваме тогава и как може да си измъкнем?
По пътя на логиката, би трябвало да попаднем точно под хипотезата на цитираия от теб член, т.е. не би трябвало да образуват административнонаказателно производство за конкретното нарушение...
В този случай обаче призования попада и под една друга хипотеза, а именно че неявяването в служебните помещения на МВР след надлежно връчена писмена призовка без уважителни причини е основание за съставяне на АУАН (акт за установяване на административно нарушение) по чл. 271 от ЗМВР.
Чл. 271. (1) (Изм. - ДВ, бр. 109 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Който без уважителни причини не се яви в местата по чл. 60, ал. 1, след като е редовно призован, се наказва с глоба до 100 лв.
(2) При повторно неявяване без уважителни причини глобата е от 100 до 200 лв.
При условието, че те имат задъжението да докажат че призовката ти е връчена по надлежния ред. Ако това е покана за явяване в Пътна полиция за съставяне на акт по ЗДвП, неявяването е повод да се състави АУАН в отсъствие на нарушителя. След това цялата преписка се изпраща по местоотчет за предявяване на акта.
Та може би в случая ще те глобят само за неявяването, но не ми се вярва да съставят акт в наше отсъствие, въпреки, че то там нищо не се знае

HAPPINESS IS NOT AROUND THE CORNER, HAPPINESS IS THE CORNER!

IMPOSSIBLE IS NOTHING !

IMPOSSIBLE IS NOTHING !
- leTransporteur
- младши ентусиаст
-
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=607957
намерих тази статия по-темата, струва ми се, че информацията в нея е все още актуална.
намерих тази статия по-темата, струва ми се, че информацията в нея е все още актуална.
Карай бързо
Стигни 'пръв
Стигни 'пръв
Преди около 6 месеца ми доиде призовка за некакво нарушение , не помня членовете но като ги проверих нещо от сорта на спиране в лента на магистрала нз си ко и преминаване от неправилната лента(примерно съм в лента за дясно а карам направо)
при което директно скъсана и в коша - пеи сърце
след време обаче ми се наложи да прехвърля 1 кола на мое име .Бе6е минало около 7-8 месеца никви актове никви глоби
затова талончето в теб ли си е не ходи сам да се нагъзваш
при което директно скъсана и в коша - пеи сърце

- mistyrain
- младши ентусиаст
-
- Кара: F34 320d
- Мечтае да кара: G32
- Детайли за колата: 320d GT B47
Айде и аз да се включа че почнах много да ги събирам от тия. И аз съм с подобни разбирания като на повечето хора по-горе и не ходя никаде. Ама гледам някой са си проверили по кой член ги търсат, демек какво са направили горе долу. При моите призовки няма такова. Пише само а ида еди кога си в Дианабад стая 18Г за справко за направено нарушение. Някаква идея защо при мен няма такива данни, нито пък снимка ако съм карал бързо. Иначе за да допъня темата, и при мен бяха просто пуснати в пощата.
Току що ползвах на колегата горе линка - много полезен и главно:
"Ако сте от София и сте намерили в пощата си призовка от Пътна полиция, в която ви канят да се явите на гишета от 18 А до 18 В, значи и вас ви е "заковала" камера да се движите по-бързо от разрешеното и психически трябва да се подготвите, че няма да сядате зад волана поне месец", обяснява главен инспектор Любка Маринова от КАТ - София. Всички гишета с номер 18 в софийския КАТ се занимават само със заснетите нарушения. Последната от тези стаи 18 Г, понякога е най-щастлива за шофьорите, защото там се пишат актовете от сектор "Видеонаблюдение" на СДВР, които обикновено заснемат минаване на червено или други неправилни маневри, за които ще ви глобят, но няма да ви вземат книжката.
В призовките пише в коя стая да идете. това може да ви даде насока.
Току що ползвах на колегата горе линка - много полезен и главно:
"Ако сте от София и сте намерили в пощата си призовка от Пътна полиция, в която ви канят да се явите на гишета от 18 А до 18 В, значи и вас ви е "заковала" камера да се движите по-бързо от разрешеното и психически трябва да се подготвите, че няма да сядате зад волана поне месец", обяснява главен инспектор Любка Маринова от КАТ - София. Всички гишета с номер 18 в софийския КАТ се занимават само със заснетите нарушения. Последната от тези стаи 18 Г, понякога е най-щастлива за шофьорите, защото там се пишат актовете от сектор "Видеонаблюдение" на СДВР, които обикновено заснемат минаване на червено или други неправилни маневри, за които ще ви глобят, но няма да ви вземат книжката.
В призовките пише в коя стая да идете. това може да ви даде насока.
- balcanbas
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: е39 528i;ML320;E46CI B28TU
- Мечтае да кара: F10
Да се включа и аз ... миналата год. ми взеха талона, понеже не знаех, че трябва да се държи в къщи
.... не отидох до КАТ, а пък и изобщо не възнемерявам
.... та един приятел ми 'пусна мухата' да опитаме, да направим копие на талона ми и така взехме неговия и с малко фотошоп, скенер и принтер се получи 1 към 1, дори намерих същата хартия и сега талона си го държа само при проверка ... при провинение съм си приготвил 20лв
- До сега съм минал 3 проверки ... дори на едната се обадиха по радиостанцията и нищо !!!
Иначе много добре знам, че рано или късно всеки си отснася последствията и поема отговорност за действията си, но в момента без талон и книжка не мога. С това ми е свързана работата

Иначе много добре знам, че рано или късно всеки си отснася последствията и поема отговорност за действията си, но в момента без талон и книжка не мога. С това ми е свързана работата

- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
balcanbas написа:...
Подправянето на документи е много сериозно нарушение, и е сериозно подсъдно, така че внимавай

- kOnPuBkA
- daytona violett
-
- Кара: e36+24
по последни спомени от НК до 8 години, при маловажни случаи 2 до 3
Това с фалшифицирането не е шега работа, не става ясно от поста на колегата, само талона ли ти е взет, за определно нарушение + точки или книжката... Ако е само талона и не искаш да си го взимаш, то по-добре карай без талон, дори и да ти съставят акт, отколкото да размахваш фалшивия и да си навлечеш много по-големи неприятности.
Не че ти се меся, просто съвет

Това с фалшифицирането не е шега работа, не става ясно от поста на колегата, само талона ли ти е взет, за определно нарушение + точки или книжката... Ако е само талона и не искаш да си го взимаш, то по-добре карай без талон, дори и да ти съставят акт, отколкото да размахваш фалшивия и да си навлечеш много по-големи неприятности.
Не че ти се меся, просто съвет

HAPPINESS IS NOT AROUND THE CORNER, HAPPINESS IS THE CORNER!

IMPOSSIBLE IS NOTHING !

IMPOSSIBLE IS NOTHING !
- leTransporteur
- младши ентусиаст
-
Това е оффтопик май.
Дайте да пишем само по темата.

Дайте да пишем само по темата.
Карай бързо
Стигни 'пръв
Стигни 'пръв
- ms
-
-
- Кара: Кенеф от Инголщат
Вярно е офтопик, ама к'во да направим- да си премълчим и утре колегата да лапа дебелия 2-3г. заради една глупост ли
Хипотетично: Спират го, пишат акт и му взимат синия талон... интересно к'во следва като усетят, че при тях има 2бр. талони на един шофьор
Я се усетят, я не, обаче ако усетят става дебело и много лошо...

Хипотетично: Спират го, пишат акт и му взимат синия талон... интересно к'во следва като усетят, че при тях има 2бр. талони на един шофьор

41 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3