Ферма за трюфели

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е500
Мечтае да кара: SLR

Ферма за трюфели

Мнение от Bmw325is » 11 Авг 2011, 15:24

Имам доста земя в югозападна България и ето така седи и пустее,гледах по новините че от трюфелите се изкарвало пари,някой знае ли какви са условията за да се добиват и въобще какви са изискванията за такава ферма.

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Ферма за трюфели

Мнение от MatriX_Fucked » 11 Авг 2011, 15:37

Имаше слухове, че т.нар. свинска гъба, ами по-точно една от разновидностите на трюфелите се развивала свободно в Странджа...По дъбовете...

Иначе, това ще ти е в голяма полза:

http://trufflesbg.com/index.php?option= ... &Itemid=55

Успех!
Без страх, без спирачка!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Bmw325is » 11 Авг 2011, 16:29

Мерси :bchug:

ентусиаст
Аватар
Кара: на турбини

Мнение от acer » 11 Авг 2011, 18:28

един приятел ми е надул главата, че се изкарват пари, но е бавно. трябва да четеш доста или да се присъединиш в клъстър (в бг доколкото знам няма), но има фирми. аз бих заложил на второто, сам вероятността да изгориш е по-голяма, а клъстъра/фирмата ти продава всичко, което ти трябва и най-вече ти казва кво и как да правиш. трябва ти и обучено куче + много търпение, ще имаш продукция след 7-10-12г. сам виждаш, ако ти е за първа инвестиция, не си струва, но ако имаш основна друга дейност и имаш излишни 20 хил.лв е перфектно. провери "кипри и ко"
„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Bmw325is » 11 Авг 2011, 19:56

това ми е много полезно мерси :yes:

ентусиаст
Аватар

Мнение от [FF]GODFLESH » 11 Авг 2011, 20:48

нещо де по телевизията бият тъпана,че се изкарва пари от него...е отдавна обречено.... :no: .Пробвай нещо по иновативно...
"Mopar is the only way to go if you want to beat the other guy and look better doing it."

ентусиаст
Аватар
Кара: на турбини

Мнение от acer » 11 Авг 2011, 21:02

не е точно така, в българия има човек, който върти милиони с производството на захаросани черешки за коктейли и ги изнася за цял свят. общо взето за всичко има пазар, но просто, ако това са ти последните пари ще умреш от глад преди да видиш печалба :)
„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Bmw325is » 11 Авг 2011, 21:55

значи въобще земеделието си е като 2-ри бизнес иначе не става....

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от djordje » 11 Авг 2011, 22:14

аз съм доста запознат с тази тема но не бих писал всичко което знам тук.

мога да ти предложа един доста по лесен начин. не отглеждане, а намиране на трюфели. отглеждане е доста сложно о самата гъба почва да расте след 10 години, и повече, изисква специални условия, почва, и найважното, особенни видове живи растения (дърво) с корените на които тази гъба живее в симбиоза (гъбата е "бактерия", но в случай на симбиоза, си помагат едно на друго).

относно намирането. трябва ти куче. златист лабрадор или голден ретривър. обучено куче струва 3-4 хиляди евро. обучването на такова куче от малко струва 4-5 килогарама гъба, свежа винаги, през първите 3-4 месеца докато кучето е младо. изисква и знания. кучето се храни с гъбата само тогава, и никога повече, през целият ий живот!
ако имаш куче, намирането се заключава в търсене на райони, дървета, градини, където гъбата расте. това е найголямата тайна на свеки един който търси трюфели. трябва да си намериш твой собстевн район където ще действаш. а повярвай ми такива са много. просто хората не знаят.
има много техники в целият процес. как се обучава кучето, как намира, как се вади гъбата без да се нарани, как се съхранява и тд. не е изобщо лесно.
общо взето бих те посъветвал да не се занимаваш изобщо.

едно че гъбата расте само в определи месеци, 3-4 през цялата година, второто че не съхранява повече от седмица, да се замързява - абсурд, което означава че трябва да имаш постоянен купувач през това време.
черните трюфели в зависимост от вида достигат до 300-400 евро, а белите и над 2000 евро килограма, в зависимост от сезона и годината, както и найважното - големина на гъбата.

мога да напиша и книга, но едва ли ще помогна много на човек който е далеч от нещата.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Bmw325is » 11 Авг 2011, 23:24

Мерси за информацията ,исках да не ми седят така празни земите ама явно земеделието е издухала работа...

ентусиаст
Аватар

Мнение от Eva* » 12 Авг 2011, 0:17

Е, ако не трюфели, същата работа би свършила и Арония.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1% ... 0%B8%D1%8F
http://agronet.bg/agro/ovostarstvo/476- ... jdane.html
http://polenfly.blogspot.com/2008/04/e.html
http://www.aronia-bg.com/bg/index.html

Поне се изкупува у нас и носи печалба. Един от първите чист Натурален сок от Арония у нас е разработка на Хранително вкусовия институт в Пловдив и все още не се среща често на пазара, може би именно, защото няма достатъчно производители. Има и други, които преработват Арония и я предлагат на пазара като готова продукция, като например... http://www.regal.bg/show.php?storyid=746858

Мой познат родом от Ихтиман нееднократно повтаря, че негов "съселянин" за 3 години е натрупал пари, с отглеждане именно на Арония.

Това ти предлагам, в случай, че ти се занимава със земеделие. Може дз кандидатстваш и по програма на САПАРД... плащат, но ти трябва добър консултант по проекта, което също струва пари.
В случай, че не ти се занимава конкретно със Земеделие, подпиши договор с местна/ните кооперации, те ще си преценят какво се търси и какво да засадят и ще ти обработват земята срещу заплащане. По спомен е около 15-20 лева на декар за година аредата към днешна дата. В края на годината не се получава голяма сума, но поне знаеш, че земята не пустее.
Последна промяна Eva* на 12 Авг 2011, 0:22, променена общо 1 път
Да караш Peugeot е страст!

ентусиаст
Аватар
Кара: 03'Е53 М62TUB44
Мечтае да кара: Е34 540/6 touring
Детайли за колата: Петица с много седмици

Мнение от dan-dam » 12 Авг 2011, 0:22

Eva* написа:Е, ако не трюфели, същата работа би свършила и Арония.

Аз пък имам познати, които имат сериозни насаждения с арония и се чудят какво да я правят. Преди се купуваше в Пловдив май някъде на цена от 1лв/кг, а от няколко години спряха и да я купуват мисля. Поне откриха арониевата ракия :mhihi:

ентусиаст
Аватар

Мнение от Eva* » 12 Авг 2011, 0:25

Е, 1 лев за Арония срещу 0,80 ст. за грозде, не е лошо като цена.
Лозето се обработва далеч по-скъпо и трудоемко.
Но... идеята за арониева ракия... не знам... не съм и чувала за такава.
Да караш Peugeot е страст!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 12 Авг 2011, 10:28

Аз съм се замислил в отглеждането на "Слонска Трева",това не му трябват много грижи,садиш,1 вата година е на 50%,след 2 рата година само режеш и продаваш,използва се за горене,има много ниски емисии на въглерод и се подписват договори с тецовете за изкупуване,има добра печалба,поинтересувай се за тая възможност

Потребител
Аватар

Мнение от Liverpool`fen » 12 Авг 2011, 13:14

Bmw325is написа:значи въобще земеделието си е като 2-ри бизнес иначе не става....

Много грешно!
Аз лично се занимавам само и единствено с охлюви.Вече трета година и мога да кажа,че е добър бизнес като за България.Тук,както и във всеки бизнес е много важно на какви хора ще попаднеш,защото има много много измамници.

Следваща

Назад към Извън Темата