Колите с максимална скорост 20 км/ч в жилищните зони?
Модератор: Общи модератори
24 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- randity
- Photographer
-
- Кара: му се нещо старо
Колите с максимална скорост 20 км/ч в жилищните зони?
Автомобилът да бъде гост на улицата, а не господар. Това е една от идеите, залегнала в европейския проект "Бамбини," която Енергийна Агенция - Пловдив разработва и цели да осъществи на територията на град Пловдив.
Защото не всички деца имат игрища или места, където е безопасно да играят или карат велосипед. Автомобилите все повече и повече заемат улиците и жилищните зони, които децата използват за игра. Пътните отсечки не са никак безопасни. Останали са малко места за почивка и социални контакти. Такова е вече ежедневието на младите семейства.
Обособяване на зелени жилищни зони е реализирана чрез европейската инициатива "Улица за игра". Идеята е да се забрани движението на автомобили за определен период от време /събота, неделя, празнични или почивни дни/ и да се позволи на децата да играят свободно, да се забавляват, състезават, да има различни атракции. Тази идея се е превърнала вече в традиция в повечето големи европейски градове.
За да се спре убийствата по пътищата, смъртта на нашите деца, в много от големите европейски градове и някои български е въведен знакът "жилищна зона". Той съществува и в българското законодателство- в Закона за движение по пътищата в глава втора, раздел четиринадесети, чл. 61. Жилищната зона е специално устроена територия, която е обозначена като такава на входовете и изходите и с пътни знаци и където действат специални правила за движение.
Част от тези специфични правила са: пешеходците могат да използват за движение, а децата за игра по цялата дължина на пътя, без да пречат ненужно на движението на ЛМПС. Водачите на автомобили са длъжни да се движат със скорост не по-голяма от 20 км/ ч /за сравнение разрешената скорост в града е 50 км/ч, а по главните улици и булеварди - 70 км/ч/.
А ползите са безспорни: по-малко катастрофи /черната статистика за Пловдив сочи, че за периода 1.1. - 10.9.2011 год. на територията на Пловдивска област са регистрирани 544 тежки пътно-транспортни произшествия с 47 убити и 764 ранени. В 59 от катастрофите участници са 68 деца под 16 години/; по-малко мръсен въздух; по-добро качество за живот, повече пространстпво за игра, за пешеходци и велосипедисти.
Създаването на тази жилищна зона може да стане отгоре-надолу или обратно, т.е. инициативата да тръгне първоначално от живеещите в определена "инфарктна" зона и едва тогава да се покани представител на общината или да се подеме от представителите на общинската администрация. Енергийна Агенция - Пловдив е готова да подкрепи всякаква инициатива за реализиране на проекта безопасна "жилищна зона".
(C) Plovdiv24.bg | Източник: http://news.plovdiv24.bg/289034.html#ixzz1YUVmypVt
Защото не всички деца имат игрища или места, където е безопасно да играят или карат велосипед. Автомобилите все повече и повече заемат улиците и жилищните зони, които децата използват за игра. Пътните отсечки не са никак безопасни. Останали са малко места за почивка и социални контакти. Такова е вече ежедневието на младите семейства.
Обособяване на зелени жилищни зони е реализирана чрез европейската инициатива "Улица за игра". Идеята е да се забрани движението на автомобили за определен период от време /събота, неделя, празнични или почивни дни/ и да се позволи на децата да играят свободно, да се забавляват, състезават, да има различни атракции. Тази идея се е превърнала вече в традиция в повечето големи европейски градове.
За да се спре убийствата по пътищата, смъртта на нашите деца, в много от големите европейски градове и някои български е въведен знакът "жилищна зона". Той съществува и в българското законодателство- в Закона за движение по пътищата в глава втора, раздел четиринадесети, чл. 61. Жилищната зона е специално устроена територия, която е обозначена като такава на входовете и изходите и с пътни знаци и където действат специални правила за движение.
Част от тези специфични правила са: пешеходците могат да използват за движение, а децата за игра по цялата дължина на пътя, без да пречат ненужно на движението на ЛМПС. Водачите на автомобили са длъжни да се движат със скорост не по-голяма от 20 км/ ч /за сравнение разрешената скорост в града е 50 км/ч, а по главните улици и булеварди - 70 км/ч/.
А ползите са безспорни: по-малко катастрофи /черната статистика за Пловдив сочи, че за периода 1.1. - 10.9.2011 год. на територията на Пловдивска област са регистрирани 544 тежки пътно-транспортни произшествия с 47 убити и 764 ранени. В 59 от катастрофите участници са 68 деца под 16 години/; по-малко мръсен въздух; по-добро качество за живот, повече пространстпво за игра, за пешеходци и велосипедисти.
Създаването на тази жилищна зона може да стане отгоре-надолу или обратно, т.е. инициативата да тръгне първоначално от живеещите в определена "инфарктна" зона и едва тогава да се покани представител на общината или да се подеме от представителите на общинската администрация. Енергийна Агенция - Пловдив е готова да подкрепи всякаква инициатива за реализиране на проекта безопасна "жилищна зона".
(C) Plovdiv24.bg | Източник: http://news.plovdiv24.bg/289034.html#ixzz1YUVmypVt
.. и отново се замислих „Божее, какви автомобили са правени през миналия век. Сега всичко е пластмаса n-то качество."..

- Doberman_vas
- младши ентусиаст
-
Re: Колите с максимална скорост 20 км/ч в жилищните зони?
За с 2 ръце.
.

Ще ви отвеем с дизелите ей! Ако не ви отвеем, ще ви опушим, така че да ни запомните.
Doberman_vas написа:За с 2 ръце.![]()
.
Пожелавам ти да минеш цял Люлин с макс 20км/ч и зад всяко дърво или ъгъл полицай, после ще си говорим.
- _galio_
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: ///M43
- Мечтае да кара: в изтребителната авиация
- Детайли за колата: компот в сливов цвят
Kris написа:Doberman_vas написа:За с 2 ръце.![]()
.
Пожелавам ти да минеш цял Люлин с макс 20км/ч и зад всяко дърво или ъгъл полицай, после ще си говорим.
пише ли, че цял Люлин ще е "жилищна зона"? или че ще е през седмицата, за да засегне нуждата от бърз транспорт?
идеята е повече от прекрасна

лошите шофери отиват в ада ... добрите - докъдето им стигне бензинът
- BFM
- младши ентусиаст
-
- Кара: на 3-та
"ЗА" с две ръце, също така и за всички произтичащи от знака "жилищна зона" ограничения... Не може всички тротоари да са заети с паркирали автомобили и да "минаваме" на една педя покрай пешеходците с 50км/ч, не вярвам, че който и да било съвестен шофьор би го направил... нали 

Силният прави толкова ,колкото може, слабият страда толкова ,колкото трябва!
_galio_ написа:Kris написа:Doberman_vas написа:За с 2 ръце.![]()
.
пише ли, че цял Люлин ще е "жилищна зона"? или че ще е през седмицата, за да засегне нуждата от бърз транспорт?
идеята е повече от прекраснаспомних си как като дете играехме с топка по средата на пътя и се дърпахме ако идваше автомобил ... сега не знам доколко е възможно ...
Е за теб Люлин ако не е жилищна зона здраве му кажи, то там големите булеварди са около три. И какво значение има дали ще е през седмицата или през събота и неделя?
Не ме разбирайте погрешно и аз не обичам да карат като идиоти по тесните улички, но това е една много добра предпоставка за тормоз на шофьорите. И какво по дяволите значи колите да са "гости" на платното? Че то за какво е направено?
Трябва малко да замислим как да караме по тези улици, също така да научим и децата си както и самите ние да се научим на малко култура като пешеходци. Примерно да не се изкача между паркирали коли без да се огледаме и т.н. (тогава няма шофьор който и с 20км/ч да спре, виждал съм го с очите си).
Пак казвам, за да не ме разберете погрешно, не толерирам идиотското каране никъде, по тесни улички или по магистрала. Но това че няма достатъчно контрол, не значи че трябва да си измисляме още закони и наредби които и полицаите не могат да запомнят всичките.
- _galio_
- кандидат ентусиаст
-
BFM написа: ... да "минаваме" на една педя покрай пешеходците с 50км/ч, не вярвам, че който и да било съвестен шофьор би го направил... нали
всъщност да

_galio_ написа:BFM написа: ... да "минаваме" на една педя покрай пешеходците с 50км/ч, не вярвам, че който и да било съвестен шофьор би го направил... нали
всъщност даза някои шофьори практически нищо няма да се промени ... в Германия покарах малко вътре в разни гардчета в "Зона 30", където си се кара с 30, има зелена вълна, бордюрите са под 10 см и няма никаква драма, дори е доста удобно и приятно за пътуване ...
Много ме кефи подписа ти.

- Doberman_vas
- младши ентусиаст
-
между блоковете и 20 е много.
аман от пръдльовци къде си показват колко са им бързи истребителите и гоуфовете точно до детските площадки. и легнали полицаи през 50 метра трябва да има, че нас освен тояга друго няма да ни оправи.
аман от пръдльовци къде си показват колко са им бързи истребителите и гоуфовете точно до детските площадки. и легнали полицаи през 50 метра трябва да има, че нас освен тояга друго няма да ни оправи.
Ще ви отвеем с дизелите ей! Ако не ви отвеем, ще ви опушим, така че да ни запомните.
- _galio_
- кандидат ентусиаст
-
Kris написа:Е за теб Люлин ако не е жилищна зона здраве му кажи, то там големите булеварди са около три. И какво значение има дали ще е през седмицата или през събота и неделя?
не е важно за мен и теб кое какво е, а в какви граници ще бъде дефинирано като "жилищна зона" - спокойно може да не включва булевардите, а само вътрешното междублоково пространство ...
а значението на дните е голямо, защото през седмицата родителите са на работа, децата на училище/занимални и няма причина за ограничения, докато уикенда в по-голяма степен дечулигата щъка навън, а по улиците движението е по-слабо (без събота предиобяд) и има доста шофьори, които само се шматкат и нямат причина да се бутат в жилищните зони ...
Kris написа:Doberman_vas написа:За с 2 ръце.![]()
.
ако успееш да минеш от околовръстното до тунела без да стъпиш на голям булевард, ти давам каса бира..
подкрепям.. 20 може би е малко, но с тия бараки не винаги и от 50 успяват да спрат. колко топки са заминали под колите, а и деца не е истина..
what a helluva ride
- randity
- Photographer
-
И аз съм "За" ! На мен също са ми заминавали много топки под колите както и бая уплахи ама .. чаве ..
Аз живея вече извън тези места които обичах с между блоковите улички. Блока ми е хвърлен в едно поле.
Като живял 16 години в Люлин ще кажа, че до тунела без да пресечеш поне 1 булевард нема как ..
Най-вероятно ще е само за малките улички, а не за булевардите щото си представям как всяка сутрин всичко живо с 20 км/ч.
То по-оферта пеша да ходиш
Аз живея вече извън тези места които обичах с между блоковите улички. Блока ми е хвърлен в едно поле.
Като живял 16 години в Люлин ще кажа, че до тунела без да пресечеш поне 1 булевард нема как ..

Най-вероятно ще е само за малките улички, а не за булевардите щото си представям как всяка сутрин всичко живо с 20 км/ч.
То по-оферта пеша да ходиш

.. и отново се замислих „Божее, какви автомобили са правени през миналия век. Сега всичко е пластмаса n-то качество."..

- Joro_Paveto
- ентусиаст
-
- Кара: '99 E46 318i; '01 E53 3.0i
Улицата не е място за игра! Това е пълна тъпотия да тикаш децата да играят на улицата. Днеска детето ще си играе на малката уличка, мислейки си какъв господар е там, а утре ще изкочи на големия булевард... А едно хлапе на 6-10години улисано в игра или да се доказва пред приятелчетата въобще няма да обърне внимание, че вече не е на малката уличка и ще скочи под колите.
Това е поредната идея в стил - Устата ми овори, а умът ми мълчи!
Лека нощ, добър ден, пак съм с моя...
- randity
- Photographer
-
Joro_Paveto написа:Улицата не е място за игра! Това е пълна тъпотия да тикаш децата да играят на улицата. Днеска детето ще си играе на малката уличка, мислейки си какъв господар е там, а утре ще изкочи на големия булевард... А едно хлапе на 6-10години улисано в игра или да се доказва пред приятелчетата въобще няма да обърне внимание, че вече не е на малката уличка и ще скочи под колите.
Да, колега, но на игрището на което играех като малък беше точно до улица без мрежи и нищо. Като се прибират децата към 18:00-18:30 хвърчат коли от всякъде, газят се топки. Ако кара с 20 нито ще сгази топката, нито ще застраши живота на някое дете. Също така малките фарфалаци изкачат измежду колите и като си с 50(то и 20 са много в тази ситуация) и ха-ма не можеш да спреш. Вярно, че повечето закони са писани на тъмно, но в този определено има смисъл.

randity написа:Да, колега, но на игрището на което играех като малък беше точно до улица без мрежи и нищо....
И при такава ситуация къде е проблема-в необезопасеното игрище или в колите които се движат по улицата създадена за тях.
Вместо да направят повече детски площадки,игрища,паркове и т.н. ще правят улиците място за игра и разходки.

24 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2