Мнение за монитори

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение за монитори

Мнение от speedhokk » 21 Сеп 2011, 15:37

След една скорошна разходка из Техномаркет реших да си сменя монитора на компютъра. И веднага изскочиха някои въпроси, чиито отговори реших да потърся тук или някъде другаде в интернет, защото не вярвам служителите в техномаркет да си оплюят стоката :mhihi:
Та, забелязах, че мониторите са поевтинели... и то доста. НО повечето бяха LED, а другите TFT. Единия ми въпрос е, новата технология по-добра ли е(LED)? И втория, искам монитора да е по-голям от сегашния ми, който е 19'. Загледах се към 21-22-23 инчовите, но ми казаха, че при по-големите монитори, ако не били качествени, вредели много на очите. Тук е и момента да кажа, че бюджета ми е до 350лв.

Каквото и да кажете по темата ще ми бъде от полза! Също така и към кои фирми да се ориентирам, защото май не всички попадат в бюджета ми. А може и конкретни модели да посочите :)

ентусиаст
Аватар

Re: Мнение за монитори

Мнение от AcOrP » 21 Сеп 2011, 16:09

:О ЛЕД става въпрос за подсветката и няма мн общо а за това,че по големите ако не били качествени вредели на очите е пълна глупост...
За избора ти много зависи за какво ще го ползваш. Трябват ли ти верни цветове, трябва ли ти истинско черно?
Ъгъл на видимост какъв ти трябва ?
Аз понеже исках хубав монитор с голям ъгъл на видимост и истински цветове си взех HP LP2475w 24" с H-IPS матрица и съм адски доволен, 3 години он-сайт гаранция, има дори и s-video вход(на който можеш да си включиш цифров приемник за кабелна (ако оператора ти не предлага такъв с HDMI) Но този монитор е доста над твоя бюджет. Затова е хубаво да се знае какво точно търсиш като параметри и след това вече да се говори за марки.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Bmw x5 4.4
Мечтае да кара: Муха

Мнение от ditko1 » 21 Сеп 2011, 16:29

http://www.technomarket.bg/products/090 ... d=09054667 аз си взех този, от CRT минах към Lcd и имам чуството, че CRT най малко вреди. Иначе като пусна нещо на HD е нещо страшно...
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от speedhokk » 21 Сеп 2011, 16:45

За абсолютно нищо особено няма да се използва. Нормалните неща - филми, чат пат някоя игра и висяне по форумите :mhihi:
То затова и бюджета ми е такъв, просто ми падна възможност да разкарам сегашния си монитор, а онези като ги загледах ми привлякоха вниманието с размерите си :D
Иначе единственото, което намерих в нета беше точно да избягвам Самсунг :ok:

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 21 Сеп 2011, 16:56

отиваш, гледаш и този които най ти харесва как изглежда като образ и ти се вписва в парите го купуваш.

не е голяма философия това с мониторите. аз дори не ги знам моите в офиса двата какви са.

сега ги погледнах- единия е дел ама отзад пише панасоник а другия ... и той е дел ама отзад пише... дел...

единственото нещо с което трябва да се съобразиш е каква "естествената" резолюция на монитора (примерно (1600х1200) и дали на нея нещата ти изглеждат добре на тебе (не са ти дребни или едри). има евтини големи монитори които са с по-ниска естествена резолюция и нещата на тях изглеждат доста отвратно и растерирано (на квадратчета)- от такива трябва да се пазиш.

също така гледай да е 1080п което значи че може да покаже поне 1080 точки вертикално
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 21 Сеп 2011, 17:02

всички монитори в момента на пазара са LCD с TFT матрица. TFT матриците се делят на няколко вида, като най-разпространените са TN и IPS.
ако не изпадаме в подробности вторите са като цяло по-скъпата и по-добрата технология.

LED означава просто светодиод light emitting diode. разликата е, че осветлението идва от светодиоди, а не от луминисцентна лампа както на по-старите модели. луминисцентните лампи почти нямат светлина в диапазона на червеното и за това LED е по-добре (по-точно възпроизвеждане на цветовете, което 90% от хората не могат да забележат). колкото по-голям монитор можеш да си позволиш, толкова по-добре за очите ти. гледай да е full hd(1920x1080) според мен. марките всички са еднакви в общи линии, щото има 2-3 производителя на дисплеи в света. само гледай да не е някаква марка в стил нашиваки или други подобни известни китайски производители (за да си спестиш ходенията до сервиза за гаранция).

п.с. самсунг са едни от "хубавите"
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 21 Сеп 2011, 17:11

steeN написа:всички монитори в момента на пазара са LCD с TFT матрица. TFT матриците се делят на няколко вида, като най-разпространените са TN и IPS.
ако не изпадаме в подробности вторите са като цяло по-скъпата и по-добрата технология.

LED означава просто светодиод light emitting diode. разликата е, че осветлението идва от светодиоди, а не от луминисцентна лампа както на по-старите модели. луминисцентните лампи почти нямат светлина в диапазона на червеното и за това LED е по-добре (по-точно възпроизвеждане на цветовете, което 90% от хората не могат да забележат). колкото по-голям монитор можеш да си позволиш, толкова по-добре за очите ти. гледай да е full hd(1920x1080) според мен. марките всички са еднакви в общи линии, щото има 2-3 производителя на дисплеи в света. само гледай да не е някаква марка в стил нашиваки или други подобни известни китайски производители (за да си спестиш ходенията до сервиза за гаранция).

п.с. самсунг са едни от "хубавите"

за производителя няма значение поне от моя личен опит. всичко фирмено и нефирмено се прави на едни поточни линии в китай :) аз съм виждал елитни продукти боклуци и такива със непроизнасящи се имена да изкарват много години.
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 21 Сеп 2011, 17:16

сигурно е така, ама не ми се рискува на мен, щото финансовата инициатива е много малка. пък и ме дразнят дизайните им и некачествените пластмаси дето ползват.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от speedhokk » 21 Сеп 2011, 18:18

Засега съм се спрял на LG, модела ще стане ясен утре. LED e ,резолюцията му е 1920х1080, поддържа HD. 21.5 инча е. Утре или други ден ще отида да го видя.

Ако някой иска да добави нещо, нека нищо не го спира :mhihi: Монитора още не е купен и има време за размисъл. Утре ще кажа и точния модел.
Благодаря на тези които писаха, разясниха ми се доста неща :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Bmw x5 4.4
Мечтае да кара: Муха

Мнение от ditko1 » 21 Сеп 2011, 19:20

да знаеш че тея се водят широкоекрани и ще работиш под Win само на резолуция 1680х1050 и 60hz. Аз свикнах на CRT да работя над 85hz и сега ми е .....Не знам защо викат, че ЛЦД-тата дразнят.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от speedhokk » 21 Сеп 2011, 19:32

ditko1 написа:да знаеш че тея се водят широкоекрани и ще работиш под Win само на резолуция 1680х1050 и 60hz. Аз свикнах на CRT да работя над 85hz и сега ми е .....Не знам защо викат, че ЛЦД-тата дразнят.

Мен това е единственото нещо, което ме притеснява! Преди време имах допир за малко до по-голям монитор - 23'' и беше с много дребен шрифт. Това ли имаш предвид? Защото ако е така и с 21инчовите, ще се замисля сериозно дали да го сменям и ако го правя, дали да не е пак 19''....

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от latrel » 21 Сеп 2011, 21:05

Дребен шрифт е определящ дали да си купиш голям монитор ???
Ти за настройки чувал ли си ???

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от speedhokk » 21 Сеп 2011, 22:23

latrel написа:Дребен шрифт е определящ дали да си купиш голям монитор ???
Ти за настройки чувал ли си ???

Естествено, ама само съм чувал :mhihi:
Досега абсолютно никога не съм се ровил да си нагласям шрифтове, резолюции и подобни работи. Както е дошло, така си го ползвам, а проблеми не съм имал, че да ми се налага да бърникам из настройките :ok:

Аватар
Кара: Кенеф от Инголщат

Мнение от ms » 21 Сеп 2011, 22:26

сега кажи, че си на уин 7 и ти решаваме проблема със шрифта за 2 секунди- тоест с 2 бутона :winky:
Изображение
Изображение

Слави
Аватар

Мнение от © » 21 Сеп 2011, 22:28

steeN написа:всички монитори в момента на пазара са LCD с TFT матрица. TFT матриците се делят на няколко вида, като най-разпространените са TN и IPS.

и аз ги четох тези глупости преди време, напънах се и взех сигурно двойно по-скъпия монитор с не ТН матрица (вече дори не помня как се казваше), хубав е, контраста е добър, картина ... всичко е ок, обаче след няколко месеца ми се наложи да взема втори, евтин и взех с ТН матрица - ами и двата вършат една и съща работа, само че единя беше на двойна цена :mhihi:
алх горе долу е прав - отиваш, гледаш и без много да му мислиш купуваш

Следваща

Назад към Извън Темата