Въпроси отностно съдия изпълнител

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: харабийската
Мечтае да кара: Е36 М3 Cabrio, E93 M3
Детайли за колата: Пълно шукаритети!

Въпроси отностно съдия изпълнител

Мнение от Richmond » 26 Сеп 2011, 21:04

Искам да попитам, има ли някой борба със съдия изпълнител, понеже има заведено дело за начислени сметки за парно, който всъщност са начислени ей така, та вече делото е прехвърлено от Топлофикация към съдия изпълнител, има ли някаква опция в това нещо да има вратичка или пък да се обжалва. Сериозен е проблема, защото неможе така в тая проклета държава, да се упрощават сметки за хиляди левова, а за някакви в по-малък размер да се прехвърлят на частни инстанции.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Жи55АЕМЖИ
Мечтае да кара: 911 turbo
Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Re: Въпроси отностно съдия изпълнител

Мнение от ///peter » 26 Сеп 2011, 21:18

Да, аз се занимавам с тези бандюги, в блога си имам специална тема по този повод.
Накратко, трябва да обжалваш в законовия срок решението пред Районния съд, обикновенно това става по повод чл. 433 ал.1 т.8 - Давност.
Тъй като за топлофикация това понятие "давност: го няма никъде, те си начисляват пари от "68-ма големия снеК", по този начин ще ти паднат голяма част от дължимите суми. Ако образуват ново изпълнително дело, тогава можеш да обжалваш начина за ценообразуването.
Обикновено не предприемат ново ИД, защото им излизат в повече разходите.

Като съвет, мога да ти дам да си наемеш адвокат и да действате по описания от мен начин, но все пак провери от кога ти искат пари. :)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e36M40B18, е36М43В18

Мнение от stamov79 » 26 Сеп 2011, 21:49

Съдебния изпълнител е обвързан от съдържанието на изпълнителния титул-изпълнителен лист и др. подлежащи на изпълнение актове, т.е. за него той е на само молба, но и "заповед" от страна на съда да изпълни... Докато листът не бъде обезсилен всички действия на съдебния изпълнител ще са редовни, най-малкото що се отнася до събиране на посочените в листът суми. Цитираният по-горе от колегата чл.433, ал.1 т.8/предполагам от ГПК/, не може да бъде отнесен в посочения случай, тук по-скоро имат приложение разпоредбите за давността, съдържащи се в чл.110-120 от ЗЗД, конкретно чл.111 б."в" от ЗЗД. Цитираните разпоредби налагат извода, че давността не се прилага "служебно", както и че самия факт на изтичане на давностния срок не води до погасяване на правото на кредитора, а се погасява само възможността то да бъде реализирано по принудителен път, като разбира се ако длъжникът изпълни доброволно след изтичане на давността, връщане на сумата не му се дължи...
За съжаление що се отнася до прилагането на давност при периодични вземания/каквито са и сметките за парно, ток, вода и т.н./, практиката на съдилищата ни е различна...Все пак, ако има някакви основания би следвало искът за изтекла давност и оттам за обезсилване на издадения изпълнителен лист да не са особено трудни за доказване в съда от всеки що-годе кадърен адвокат. :bchug: :bchug:

ентусиаст
Аватар
Кара: харабийската
Мечтае да кара: Е36 М3 Cabrio, E93 M3
Детайли за колата: Пълно шукаритети!

Мнение от Richmond » 26 Сеп 2011, 23:11

С две думи, имали вариант , при прехвърлени задължения на съдия изпълнител обжалване и падане сметките, поради изтичане на давност ? Да знам, дали да се търси добър адвокт, представяне на всички документи и да започне борбата. :censored:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: N42B20 с ръкавици
Мечтае да кара: Spitfire

Мнение от Archangel » 27 Сеп 2011, 7:44

Не, колегата ти го написа по-горе.
Rainbow shaker,
On a stallion twister,
Bareback rider,
On the eye of the sky,
Stormbringer coming down,
Meaning to stay,
Thunder and lightning,
Heading your way..

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от stamov79 » 27 Сеп 2011, 8:34

Richmond написа:С две думи, имали вариант , при прехвърлени задължения на съдия изпълнител обжалване и падане сметките, поради изтичане на давност ? Да знам, дали да се търси добър адвокт, представяне на всички документи и да започне борбата. :censored:

Има възможност: Първи вариант-трябва да заведеш иск, да докажеш че за задължението е изтекла погасителна давност, т.е отпаднала е възможноста то да бъде реализирано по принудителен път, след което издадения изпълнителен лист да бъде обезсилен и оттам да се прекрати образуваното изпълнително дело. Всичко е въпрос на доказване в съда...
Мисълта ми е, че докато това не стане, съдебния изпълнител е обвързан от представения му изпълнителен лист и всички негови действия са законни!
Втори варинат: Ако изпълнителния лист е издаден в производството по изпълнение на т.н. "заповед за изпълнение" по чл.410 или 418 от ГПК/копие от която трябва задължително да ти се връчи/, процедурата по обжалването е доста по-опростена, но наистина те съветвам тогава да действаш с помощта на адвокат, защото производството там е доста формално и може да изтървеш/или вече да си изтървал/ някой срок! Успех! :yes:
Последна промяна stamov79 на 27 Сеп 2011, 12:29, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Жи55АЕМЖИ
Мечтае да кара: 911 turbo
Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 27 Сеп 2011, 8:47

Archangel написа:Не, колегата ти го написа по-горе.

Не подвеждайте хората при условия, че нямате яснота... ей така заради един пост във форум ще си плаща като поп ;)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 27 Сеп 2011, 10:24

Не знам за топлофикация,ама имах една кредитна карта дето си бях погасил сметките там,обаче ,щото съм тъп, не я бях закрил,ония от банката ми сложили 40 лева годишна такса,после глоби,лихви,глоби-щото аз дори не подозирам че съм още държател на тая карта и така сумата нарастнала на ..400 лева,после съответно съдия изпълнител,който не ме "открил" на адреса за да ме информира и съответно обжалвам,и на края с неговите такси-1500 лева и запор на сметките ми и заплатата (обаче ме открил по сметки...)Платих си 1500 лева и след 4-5 дена отново ми се обадиха за ей така че им дължа още 130 лева ,щото и държавата се присъединявала солидарно с иска,то така всеки можел да се присъедини,като отидох у кантората ми показват някакъв лист че нап искали 30 лева,отидох до нап и там ми издадоха документ че нищо не дължа и ми казаха че тея 30 лева са от преди 10 години и дори ,първо-не знаят чси как се е сдобил с това ,те не давали такава информация и второ,дори да ги платя,сметката е закрита по давност и чси не може да ги внесе-обратно при чси то,гранде скандал със заплахи за саморазправа с мустакатите му служителки и намек че ше ги съдя за измама и се приключиха нещата...Така че взимайте адвокати и при чси тата че са измамници тея...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от stamov79 » 27 Сеп 2011, 11:30

Е.Димитров написа:Платих си 1500 лева и след 4-5 дена отново ми се обадиха за ей така че им дължа още 130 лева ,щото и държавата се присъединявала солидарно с иска,то така всеки можел да се присъедини,като отидох у кантората ми показват някакъв лист че нап искали 30 лева,отидох до нап и там ми издадоха документ че нищо не дължа и ми казаха че тея 30 лева са от преди 10 години и дори ,първо-не знаят чси как се е сдобил с това ,те не давали такава информация и второ,дори да ги платя,сметката е закрита по давност и чси не може да ги внесе-обратно при чси то,гранде скандал със заплахи за саморазправа с мустакатите му служителки и намек че ше ги съдя за измама и се приключиха нещата...Така че взимайте адвокати и при чси тата че са измамници тея...

Колега, по закон, на основание чл.191 ал.3 от ДОПК, ЧСИ е длъжен да изпрати уведомление до НАП/оттам му изпращат удостоверение/, за всяко образувано изп.дело за да може Държавата да се присъедини като взискател по делото за дължимите и публични вземания-данъци, такси, осигуровки, актове на КАТ и др.
Не мисли, че те са много накефени от факта да събират вземанията на държавата... :D
Така, че ако от НАП са сбъркали документа и са му изпратили документ с нанесено погасено по двност вземане-вината си е само тяхна, но не и на ЧСИ!/Че на всичкото отгоре са ти заявили че не знаят откъде ЧСИ се е сдобил с подобна информация!!! :banghead: :banghead: /...А, че банките вършат произволия/че и някои колеги ЧСИ :oops: / то е отделен въпрос...

ентусиаст
Аватар
Кара: G02 ///M40d

Мнение от blacksapphire » 27 Сеп 2011, 11:48

При кой ЧСИ ти е делото ? :mhihi:

Назад към Извън Темата