“Не гласувам!” - това не е повод за гордост

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 27 Сеп 2011, 16:59

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1052415

“Вие може и да не се занимавате с политика, но политиката все пак се занимава с вас.”
Шарл дьо Монталамер (1810-1870)

Преди глупостта беше скромна. Таеше се в кьошетата, мълчешe си. Глупостта беше достигнала до простичкото откритие, че е по-добре да подозират, че си глупав, отколкото да си отвориш устата и да разсееш всяко съмнение.

Сега глупостта е арогантна, пробивна, форма на себеизява. Тиражират я в медиите, популяризират я видни нейни представители, дават ги по телевизора... И постепенно останалите започват да надигат глава - “И аз, и аз така мисля, и аз съм като него! Значи и аз съм готин!” Разумът се завира в кьошетата - мълчи!

Неотдавна пускам телевизора. Невнятен развълнуван млад интелектуалец бодро обяснява, че той не се интересува от политика, принципно не гласува и никога няма да гласува! И всичко това заявява с нескрита гордост - “Аз съм далеч от тези мръсотии, аз не се лъжа по мръсните политици, аз съм готин!”

Скачат още двама-трима - и те готини! Водещата мило се усмихва - и тя съгласна, и тя готина. Политиката не е за честните, чистите и разумните хора - за хубавите хора като нас!

Да, но какво друго е политиката освен дебати за пари - за парите на данъкоплатците - за вашите пари!

Какво прави политиката? Нищо друго, освен че ощетява някого за сметка на другиго, на когото дава бонус. Така например вашите деца в детската градина подяждат пенсионерите и хората без деца. Просто защото детската градина се дотира - парите се вземат от пенсионерите, учителите, таксиджиите (въобще от тези, на които ще им се орежат доходите), от данъкоплатците без деца, и се дават на тези с деца. Политика!

Строим спортни зали! Браво! За строителните фирми хубаво, за феновете и спортистите също. Средствата, които бюджетът харчи за тях, обаче ще си ги вземе от шофьорите, от млекарите, месарите, от пенсионерите...

Ще си ги вземе иликато допълнителен акциз върху бензина, или като нови такси, като “осъвременяване на данъчната основа”, или като най-нова задължителна система за европререгистрация. Става и като надуеш инфлацията и замразиш заплатите и пенсиите. Политика!

И така, една политика е добра за лекарите, но не и за пациентите. Друга облагодетелства производителите на зеленчуци, но не и животновъдите. Трета е добра за фирмите от пътното строителство и горивата, но не и за хората, нуждаещи се от енергийни помощи за зимата. Четвърта...

Да кажеш гордо: “Аз не се интересувам от политика”, е също толкова тъпо, колкото да не се поинтересуваш защо плащаш цял хляб, а ти дават само половината. Толкова (около 40%) “политиката” си рязва от твоя хляб, масло, салам. Толкова държавата заделя от всичко създадено и произведено в страната - от теб, от мен, от всички нас. И после го преразпределя - към теб, към мен, към всички нас... Но за един повече, а за други почти хич!

Да кажеш, че не се интересуваш къде отиват парите ти и дали искаш да отиват за това, а не за онова, е меко казано безотговорно.

Но какво мога да направя! - крещи вечно разочарованият избирател - нали все избираме, а все не можем да случим на политици! Този там с едни заменки, онзи с едни апартаменти, трети давал едни “консултации”, други хукнали по скъпи мобифони, четвърти пробутват някакъв шистов газ и ГМО-та... За какво да им гласувам?!

Истината е, че политиците не са по-мръсни, по-корумпирани, по-меркантилни от нас самите. Те са точно толкова “гадни”, “алчни” или пък желаещи да направят добро за другите, да оправят нещата... колкото мен, вас и хората около вас. Но едните са просто като нас, а другите... Освен това знаят къде искат да заведат страната, могат да държат целта в главата си и знаят как да го постигнат. Накратко - кадърни са!

Ние не избираме ангели, а политици. И не ги избираме, за да бъдат светли, чисти, нравствено извисени, яростни и готини. Избираме ги, за да свършат работа - да знаят, да могат и да не пилеят парите ни от глупост, некадърност или прекомерна алчност.

“Но къде е моралът!” - крещи избирателят.

Точно тук обикновено се бърка. Морал въпреки всичко има!

В политиката моралът е в цялата игра на тези икономически интереси и боричкания да намериш реалната цел. Така че в перспектива обществото като цяло да дръпне напред, да заживее по-сито, по-добре. С други думи, играейки в една доста мръсничка игра, да не се загубиш в нея, а да следваш “криволичещата права линия” към целта.

Това е и разликата между лошо управление и добро управление. Лошото управление храни “своите” и реже от другите. Просто преразпределя, дели, дори ако за целта съсипва икономиката!

Доброто управление се грижи за икономиката и за развитието на качеството на хората, на работната ръка! То умножава!

"Но как да избера, като не зная!" - възмутен е негласуващият. Всичко изглежда като игра на пари, комисиони, рушвети, купуване на политици и медии... Но едните били по-добри от другите! Как да ги разпозная, да избера?

Най-малкото трябва да се опитате да знаете. Трябва да гледате и слушате. Трябва да се опитате да мислите и преценявате - това ми звучи разумно, това не. Тези ми изглеждат разумни, тези не.

Този само бърбори, но нищо не прави - този май знае какво иска да направи и това ми харесва. Това е начинът!

Разбира се, може и разумно да се откажете да избирате. Не знам достатъчно, нямам информация - не мога да преценя и затова няма да гласувам. Нека тези, които знаят повече, да гласуват и за мен.

Но все пак помнете - това не е повод за гордост! "Аз съм далеч от тези мръсотии, аз не се лъжа по мръсните политици, аз съм готин!" - Не, просто не знаете, не искате да знаете и съответно не можете - дори да изберете! Няма нужда да превръщате вашето незнание в обвинение: "Всинца са маскари!"

Защото именно "маскарите" ви карат да мислите така. Именно те са пуснали в обращение и лозунга: "Ако от изборите нещо зависеше, те отдавна щяха да бъдат забранени!" Защото "маскарите" не искат да мислите, да се оглеждате, да слушате, да преценявате. Искат ви лесни, неориентирани, ловящи се на кухи фрази и шарени примамки - готови за тигана!

Затова по-добре се интересувайте от политиката, мислете и гласувайте! Защото вие може и да не се интересувате от политиката, но тя се интересува от вас! От вашите пари!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: '09 E92 N47; '08 E60 N53B30
Мечтае да кара: 911 Turbo S
Детайли за колата: RIP E39 2010-2019 :(

Re: “Не гласувам!” - това не е повод за гордост

Мнение от goguma » 27 Сеп 2011, 17:03

+1!

Гласувайте всички, това е един от много малкото варианти да се справим с мангалската напаст. Аз вече говоря с колеги, приятели, роднини и масово убеждавам хората да гласуват. Писна ми от 30% избирателна активност на всички избори. Сигурен съм че на тия избори ще минем 50%, но трябва поне 70% за да размием циганския и турския вот. И на другите избори никой няма да ги пази и да им обръщат внимание ако ние осигуряваме достатъчно вот.

Гласувайте, хора, не може 30% от народа да гласува, а после 99% от хората да се оплакват!!

ГЛАСУВАЙТЕ!!!!!!!!!!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 27 Сеп 2011, 17:09

Лошото е че от тоя мизерен процент избирателна активност(применро 50%) ... вота на Българите е не повече 60% - останалто са неграмотни и подкупоени цигани , турци живеещи в Турция които не могат да зглобят и едно изречение и тн .
Крайно време е да поставят ограничение за грамотност при избори , както при взимане на свидетелство за шофиране :ranting:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 318is M44
Мечтае да кара: камаро.

Мнение от Nukem » 27 Сеп 2011, 17:12

flama ме кефи как се зарибява за глупости, ма на мен такива патриотщини, оптимизам и т.н ми простеят малко, все пак сам от хейтърите! Аз никога не гласувам и сега няма да гласувам!
П.С:На миналите избори гласувах ама щото на чичката съдружника беше кандидат :mhihi: !
Германеца кадет бутне друг не може да бутне така!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 27 Сеп 2011, 17:23

за мен е...

ако някой иска хумористичен поглед над нещата (с голяма доза истина между редовете) може да прочете една книжка, не знам дали я има преведена на бъгарски, но заглавието гласи

"не гласувате, това само окуражава гадните копелета".

Don't Vote It Just Encourages the Bastards - P. J. O'Rourke
http://www.amazon.com/Dont-Vote-Just-En ... 0802119603
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 27 Сеп 2011, 17:32

Не мислех , че останаха хора които си мислят , че като не гласуват , не дават глас :wave:
Просто се разпределя според вота на останлите - или в случая - основно бабички,цигани и ексурзианти от Истанбул :dummy:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 27 Сеп 2011, 17:37

“Но къде е моралът!” - крещи избирателят.

Точно тук обикновено се бърка. Морал въпреки всичко има!

"You can remove morality from politics like you can remove the head from a chicken, and they'll both keep going — politics much longer than the chicken." :mhihi: цитат от въпросната книга.

"може да махнете морала от политиката, както може да махнете главата на едно пиле и двете ще продължат да се движат - политиката много по-дълго от колкото пилето."
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

Аватар
Кара: Кенеф от Инголщат

Мнение от ms » 27 Сеп 2011, 17:50

Nukem написа:flama ме кефи как се зарибява за глупости, ма на мен такива патриотщини, оптимизам и т.н ми простеят малко, все пак сам от хейтърите! Аз никога не гласувам и сега няма да гласувам!
П.С:На миналите избори гласувах ама щото на чичката съдружника беше кандидат :mhihi: !

Такова отношение винаги ми е било странно- хем не гласуваш, хем после си хейтър и псуваш парламент, кмет и т.н., че нищо не вършат :dunno: Гласуваш- псувай после на воля, че са те излъгали с обещанията си, не гласуваш- нямаш право да ги псуваш дори и на ум...
не става просто хем да не гласуваш (щото нямало за кой примерно), хем после да ревеш, че нищо не правят- имаш конституционното право да си изкажеш мнението за властта през няколко години и тогава е момента да заявиш, че не ти харесват... като си правиш пас показваш само, че не те вълнува нищо, а онея в парламента си го превеждат "Съгласен съм да ми го набиете дебел отзад"... и го правят...

ПС: миналата седмица говорихме с приятели кой гласува и кой- не... интересното е, че всички които от години не са гласували (някои дори никога, а са над 30г.) казват, че вече пропуск няма да има- писнало им е всеки да краде и лъже и са решили поне да опитат да променят нещо със своите гласове... колкото повече такива гласуват и сега, и на следващи избори, толкова по-голям е шанса да има свестни хора във властта...
то свестни да не крадат хич едва ли ще намерим (то и едва ли ги има някъде по света), ама колкото повече народ гласува, толкова повече респект ще имат към хората депутатите, правителство и т.н.- гласовете на турци и мангали са ясни винаги къде отиват, но когато тея гласове са само 20-25% от всичките влиянието им ще е минимално...
Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 27 Сеп 2011, 18:02

Всичко е вярно, трябва да се гласува, но.. аз не гласувам.
Няма за кого :dunno: Искам да гласувам ама няма кандидат на когото да повярвам.
Е като беше се кандидатирал Кулеков за президент с кеф да гласуваш за него, защото е ясно, че кандидатурата не е сериозна и всички гласове за него са гласовете на ония отчаяни хора, които искат да гласуват ама няма за кого.
НЕ искам да гласувам за някой, че да не е някой друг.
Гласът на хората е вот на надежда, на доверие, а не на избор на по-малкото зло.
Изображение

Аватар

Мнение от ms » 27 Сеп 2011, 18:08

bum_bum написа:....

пропуснал си в бързината една-две думи:
"Гласът на хората ТРЯБВА ДА е вот на надежда, на доверие, а не на избор на по-малкото зло".

щото аз не помня (а съм достатъчно дърт) кога тук сме избирали нещо различно от "по-малкото зло"... или може би аз съм черноглед и не съм видял добрите кандидати/партии/програми...
Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от uCnaHeTcA » 27 Сеп 2011, 18:25

И все пак е по-добре да гласувам за Х , за да не е У, отколкото гласът ми да отиде автоматично за У :!:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nukem » 27 Сеп 2011, 18:29

Повярвай ми по-добре да не гласуват, защото българите са овце, на миналите избори като гласувах за на чичката съдружника, всички овце масово се юрнаха и гласуваха за Бойко и той дойде и съсипа моя бранш/ пътното строителство/, бях 2 месеца в неплатена, 2 месеца на намалено работно време и на съквартиранта и той пътен инженер и в неговата фирма зле, иначе по-новините строим магистрали, а повечето ми колеги безработни! Сега не ме жали щото аз тая работа я бачках за престиж :mhihi: , но имах една колежка момичето току що завършило от едно село остана на улицата, живееше в една малка стаичка под наем със сестра си, горката беше отличничката на випуска, много ми беше жал за нея! Така че като се биеш в гърдите че си патриот и отидеш и гласуваш и избереш някой герой който ще ни оправи като бат Бойко помисли си колко като това момиченце отиват на улицата, Бойко се намеси и съсипа пътния бранш, айде без нас можете, да видим следващия кой бранш ще съсипе и може ли без него!

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 27 Сеп 2011, 18:42

Nukem написа:Повярвай ми по-добре да не гласуват, защото българите са овце, на миналите избори като гласувах за на чичката съдружника, всички овце масово се юрнаха и гласуваха за Бойко
...
Така че като се биеш в гърдите че си патриот и отидеш и гласуваш

Аха, начи ако беха гласували за оня чичка вместо за бат Бойко - българите немаше да са овце?! :kuku:
Па тва, че едва ли не само патриотите гласували - просто е за раздел "Нови бисери" :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nukem » 27 Сеп 2011, 18:48

Аха, начи ако беха гласували за оня чичка вместо за бат Бойко - българите немаше да са овце?! :kuku:
Па тва, че едва ли не само патриотите гласували - просто е за раздел "Нови бисери" :mhihi:

Ако бяха гласували за него, нямаше да съм в моя подраздел :mhihi: !Това в кръга на майтапа!
Иначе съм убеден, че ще излезнеш с аргументи и ще убедиш колегите, че си прави и така трябва и после ще пишат в темата "най-обичан колега" обичаме да четем мненията на flame винаги научаваме толкова от тях и т.н! :mhihi:
И да гласуваш и да не гласуваш, ако нямаш пряка схема с някой от кандидатите, просто няма смисъл!

Аватар

Мнение от ms » 27 Сеп 2011, 18:51

Nukem написа:....

що се хабиш да пишеш- нали ти обясних ясно, че като НЕ гласуваш нямаш право да ги псуваш... аз съм гласувал- ще псувам :winky:

ПС: а тея с преките схеми с кандидатите как ги мразя не е истина- май само мангалите мразя повече...
Изображение
Изображение

Следваща

Назад към Извън Темата