Как се прави вино?
Модератор: Общи модератори
59 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4
Как се прави вино?
Скоро усвоих технологията за производство на ракия от сини сливи. Доволен съм от резултатите. Сега бащата ме натиска да се пробваме и за малко винце (някой път така се получава - ние учим по-старите и то без самите да знаем). Моля, споделете основните стъпки за производство на вино като за кандидат-начинаещ. Гроздето с което разполагам по нашият край е познато като "унгар".
Едно е да се държи като отегчена съпруга, друго си е като ококорена комшийка.
- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Re: Как се прави вино?
Така намери ме в скайп: lp_didko. Ще ти разясна всичко, за виното, ракията и киселото зеле, ама от понеделик нататък, че сега ще варим ракия. 
Сериозен съм!

Сериозен съм!
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- Bavarcho
- Пантерчо
-
- Кара: WBS нов внос
- Мечтае да кара: Е30 от скъпите
Ти да не си от Троян
Най-важното е гроздето да има висока захарност! Хубаво е да се използват два три вида грозне - букет. (е всеки предпочита различно)
Като вземеш гроздето е хубаво да му махнеш чепките, ако не ги махнеш ще има кисела жилка. Вярно много работа е, но си заслужава.
За правенето няма да казвам нищо, че е подсъдимо
Може да разгледаш тук - http://wineforum-bg.net/

п.с. Имай предвит че правенето на вино е доста по-трудно от правенето на ракия. (за да стане хубаво естествено)

Най-важното е гроздето да има висока захарност! Хубаво е да се използват два три вида грозне - букет. (е всеки предпочита различно)
Като вземеш гроздето е хубаво да му махнеш чепките, ако не ги махнеш ще има кисела жилка. Вярно много работа е, но си заслужава.
За правенето няма да казвам нищо, че е подсъдимо

Може да разгледаш тук - http://wineforum-bg.net/

п.с. Имай предвит че правенето на вино е доста по-трудно от правенето на ракия. (за да стане хубаво естествено)

- Jim Beam
- младши ентусиаст
-
- Кара: конджул
Е това за чепките не е много правилно, защото в тях има танини. По-скоро е по-добре да се махнат наранените зърна и исъхнали чепки. Мелиш гроздовете, мериш захарността, после ако трябва прибавяш захарен сироп до 23 захарност. След бурната ферментация е добре да се сложи и серниста киселина, която неутрализира ако има остатъчна захар, за да не те боли главата после. Абе всъщност като се замисля не е само това, бая разправия си е 

Chapai написа:... Моля, споделете основните стъпки за производство на вино като за кандидат-начинаещ....
User explanation base steps:
Лозе -> Грозде -> Каца -> Буре -> Кана / шише ->

- Владо
- старши ентусиаст
-
- Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
- Мечтае да кара: още по-бавно
- Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD
колега, знам всичко за виното и ракията
ще ти споделя тайната... м/у 20 и 30 ноември въртя телефона, паля колата, и отпрашвам за брестовица при доверено лице
...
сядаме и пробваме каберне, мерло, смес, бяло, и ракия... рубина не го пробвам, просто взимам, щото става готов лятото
то в крайна сметка от всичко се взима
...
ми тва е... нема с чепки, или без чепки
... чисто и просто 

ще ти споделя тайната... м/у 20 и 30 ноември въртя телефона, паля колата, и отпрашвам за брестовица при доверено лице

сядаме и пробваме каберне, мерло, смес, бяло, и ракия... рубина не го пробвам, просто взимам, щото става готов лятото

то в крайна сметка от всичко се взима

ми тва е... нема с чепки, или без чепки

- randity
- Photographer
-
- Кара: му се нещо старо
Е то така най-лесно да отидеш и да си го купиш от някой.
Друго си е като седнеш у вас да си сипеш една чаша и да знаеш, че ти си го правил. Пък ако не стане голямо важно-от опит глава не боли.
Друго си е като седнеш у вас да си сипеш една чаша и да знаеш, че ти си го правил. Пък ако не стане голямо важно-от опит глава не боли.

.. и отново се замислих „Божее, какви автомобили са правени през миналия век. Сега всичко е пластмаса n-то качество."..

- Владо
- старши ентусиаст
-
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD
аааа... боли колега, боли 

- KEVIN-30
- младши ентусиаст
-
- Кара: e30 320i
Jim Beam написа:Е това за чепките не е много правилно, защото в тях има танини. По-скоро е по-добре да се махнат наранените зърна и исъхнали чепки. Мелиш гроздовете, мериш захарността, после ако трябва прибавяш захарен сироп до 23 захарност. След бурната ферментация е добре да се сложи и серниста киселина, която неутрализира ако има остатъчна захар, за да не те боли главата после. Абе всъщност като се замисля не е само това, бая разправия си е
Аз сернистата киселина я слагам ощи същия ден като смеля гроздето ( ако смилам 250-кг грозде слагам 250-мл сериста киселина).Ако смляното грозде така наречената ШАРА е със захарност 20 добавям 3-кг захар (1-кг = 1-градус захарност) ,като източвам около 10-л винен сок и в него смесвам-разтварям захарта и обратно в връщам в кацата и следва претачане на виното(шарата) зада се омеси добавената захар равномерно. Ориентировъчно ако е около 120-литра ШАРА поне 60-литра се претакат за да може равномерно да се омесва и ферментира.Тази процедура с прави всеки ден и претака 9 до 10-дена и оставям само да ферментита и бавно утихне.Оставя се 30-35 см под нивото на кацата,защото по време на ферментация се увеличава нивото на винения сок.За да нестане виното с кисел вкус задължително след като се смели и отгоре всичко да е затиснато ( смлянката) и над нея да плува само течност-ШАРА.
п.с.Ако кацата със смляното грозде е на хладно и студено място може да не започни ферментациа.Изтача се 10-л и се затопля с бързовар,температурата на затопляне на ШАРАТА да е около 30-градуса доло-горе и се връща отново в кацата и се претача и омесе с останалата шара, ако е много затоплена ще унищожи ензимите които
- Jim Beam
- младши ентусиаст
-
- Кара: конджул
- k_garchev
- Потребител
-
- Кара: VW
- Мечтае да кара: BMW 330XI
KEVIN-30 написа:Аз сернистата киселина я слагам ощи същия ден като смеля гроздето ( ако смилам 250-кг грозде слагам 250-мл сериста киселина).Ако смляното грозде така наречената ШАРА е със захарност 20 добавям 3-кг захар (1-кг = 1-градус захарност) ,като източвам около 10-л винен сок и в него смесвам-разтварям захарта и обратно в връщам в кацата и следва претачане на виното(шарата) зада се омеси добавената захар равномерно. Ориентировъчно ако е около 120-литра ШАРА поне 60-литра се претакат за да може равномерно да се омесва и ферментира.Тази процедура с прави всеки ден и претака 9 до 10-дена и оставям само да ферментита и бавно утихне.Оставя се 30-35 см под нивото на кацата,защото по време на ферментация се увеличава нивото на винения сок.За да нестане виното с кисел вкус задължително след като се смели и отгоре всичко да е затиснато ( смлянката) и над нея да плува само течност-ШАРА.
п.с.Ако кацата със смляното грозде е на хладно и студено място може да не започни ферментациа.Изтача се 10-л и се затопля с бързовар,температурата на затопляне на ШАРАТА да е около 30-градуса доло-горе и се връща отново в кацата и се претача и омесе с останалата шара, ако е много затоплена ще унищожи ензимите които
Определено много добро обяснение!Като на някои тънкости по различните краища ги правят по различен начин!Преди няколко дена заредих и аз две бидончета!
Темата е много интереснаи ще я следа с интерес!
Към автора!Първия път не става много хубаво,но ще го изпиете с голяма наслада!След всяка изминала година ще правите по-добро!Старите хора казват,че една чаша вечерно време е като елексир!
- KEVIN-30
- младши ентусиаст
-
Знам че има колеги които живеят в апартаменти и малките мазете немогат да съберат каца-250-350 литра и саси решили проблема с БИДОНИ.
Незабравяйте предварително 7-10 дена преди гроздобера да напулните КАЦАТА с вода и дасе надуят процепите докато спрат да пропускат ВОДА. И в същото време се наковат-притегнат и обръчите.След надуването се изтача водата, затопля се вода 50-60-градуса и си добавя СОДА ЗА ДЪСКИ и сус четка се измива кацата за стерилност и останали семки и тук таме има мухъл по дъските който може да влоши или развали качеството на виното.
Първоначално гроздовия сок е бледо розов който постепено се променя към естесвения цвят на ВИНОТО.Ако имате повече бядло грозде набрано(примерно 200-кг бяло и 60-кг червено) а по-малко червено ,тогава виното ще придобие цвят РОЗЕ. Ако неви допада цвета наберете цвят-топченцата от БЪЗЕ (има го по поляните ) и ги сложете в тензухена торбичка ,след което ги смачкайте и поставете в гроздовия сок за да стане ШИРАТА по наситена червена.
След като изпиете ВИНОТО със малкото останало ВИНО в кацата и заедно с ДЖИБРИТЕ като си добавите вода+захар (на 100-литра вода се слага 22-кг захар ) и със същата процедура се прави и 2-ро ВИНО.
Старите хора казват че понякога 2-рото (къпано вино) става по-добро и от 1-вото.
Правя вино само от 1 сорт грозде наричат го ЛИПА, в някой региони ДОБРУДЖАНКА-ПЛЕВЕНСКА СТРОГОЗИЯ , устоичив сорт,несе пруска с препарати екологично чисто.Дето му казват лозе за МУРЗЕЛИВИ (Забий клечка, пий вино.)
През 1975-1980 г БЛАГОЕВГРАДСКО-ПЕТРИЧКО са посадени ЕКСПЕРИМЕНТАЛНО 700-декара от СОРТА-КЕРАЦУДА , а днес КЕРАЦУДА се предлага от ВАРНА до ВИДИН и РУСЕ до СМОЛЯН,егати добивите от 700-декара
така че КЕРАЦУДАТА по магазините си е чист спирт+есенция замислете се.?
Незабравяйте предварително 7-10 дена преди гроздобера да напулните КАЦАТА с вода и дасе надуят процепите докато спрат да пропускат ВОДА. И в същото време се наковат-притегнат и обръчите.След надуването се изтача водата, затопля се вода 50-60-градуса и си добавя СОДА ЗА ДЪСКИ и сус четка се измива кацата за стерилност и останали семки и тук таме има мухъл по дъските който може да влоши или развали качеството на виното.
Първоначално гроздовия сок е бледо розов който постепено се променя към естесвения цвят на ВИНОТО.Ако имате повече бядло грозде набрано(примерно 200-кг бяло и 60-кг червено) а по-малко червено ,тогава виното ще придобие цвят РОЗЕ. Ако неви допада цвета наберете цвят-топченцата от БЪЗЕ (има го по поляните ) и ги сложете в тензухена торбичка ,след което ги смачкайте и поставете в гроздовия сок за да стане ШИРАТА по наситена червена.
След като изпиете ВИНОТО със малкото останало ВИНО в кацата и заедно с ДЖИБРИТЕ като си добавите вода+захар (на 100-литра вода се слага 22-кг захар ) и със същата процедура се прави и 2-ро ВИНО.
Старите хора казват че понякога 2-рото (къпано вино) става по-добро и от 1-вото.
Правя вино само от 1 сорт грозде наричат го ЛИПА, в някой региони ДОБРУДЖАНКА-ПЛЕВЕНСКА СТРОГОЗИЯ , устоичив сорт,несе пруска с препарати екологично чисто.Дето му казват лозе за МУРЗЕЛИВИ (Забий клечка, пий вино.)
През 1975-1980 г БЛАГОЕВГРАДСКО-ПЕТРИЧКО са посадени ЕКСПЕРИМЕНТАЛНО 700-декара от СОРТА-КЕРАЦУДА , а днес КЕРАЦУДА се предлага от ВАРНА до ВИДИН и РУСЕ до СМОЛЯН,егати добивите от 700-декара

- icakissaes
- Потребител
-
Ами с хубаво грозде май
Успех

- Владо
- старши ентусиаст
-
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD
бе ако продукта ви няма 22-24 естествена захарност изобщо не се занимавайте с това производство... ако не го правите строго за продажба де... добавянето на захар не го смятам професионално... дажнки, ябълки /освен някои сортове/, и една камара асми не стават за вино, щото нямат захарност... добавяш захар и правиш нещо, ма какво е, никой не знае, може и тръстиково вино да стане...
от червеното грозде може да си направите розе с интензивност на цвета по избор, та даже и бяло вино, ако се дръпне сока и се отдели веднага...
преди имах желание да си правя, ама трябваше да ходя или по северна, или по южна българия за грозде, и ми мина... оставил съм тази работа на професионалистите
от червеното грозде може да си направите розе с интензивност на цвета по избор, та даже и бяло вино, ако се дръпне сока и се отдели веднага...
преди имах желание да си правя, ама трябваше да ходя или по северна, или по южна българия за грозде, и ми мина... оставил съм тази работа на професионалистите

- KEVIN-30
- младши ентусиаст
-
реално всичко което има ферментация от него може да се свари алкохол.Така че няма гаранция в РЕСТОРАНТ като си поръчаш ПЕЩЕРСКА дали няма да ти сервират ракия от ферментирали домати сорт РОМА реколта 2011 

59 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4