Как се прави вино?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 625
Регистриран на: 21.02.2007
Кара: М40, 1.6

Как се прави вино?

Мнение от Chapai » 30 Сеп 2011, 8:18

Скоро усвоих технологията за производство на ракия от сини сливи. Доволен съм от резултатите. Сега бащата ме натиска да се пробваме и за малко винце (някой път така се получава - ние учим по-старите и то без самите да знаем). Моля, споделете основните стъпки за производство на вино като за кандидат-начинаещ. Гроздето с което разполагам по нашият край е познато като "унгар".
Едно е да се държи като отегчена съпруга, друго си е като ококорена комшийка.

Дон Кроки
Аватар
Мнения: 4214
Регистриран на: 14.01.2009
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Re: Как се прави вино?

Мнение от Kroki » 30 Сеп 2011, 9:22

Така намери ме в скайп: lp_didko. Ще ти разясна всичко, за виното, ракията и киселото зеле, ама от понеделик нататък, че сега ще варим ракия. :mhihi:
Сериозен съм!
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

Пантерчо
Аватар
Мнения: 4700
Регистриран на: 16.03.2008
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: WBS нов внос
Мечтае да кара: Е30 от скъпите

Re: Как се прави вино?

Мнение от Bavarcho » 30 Сеп 2011, 15:06

Ти да не си от Троян :mrgreen:
Най-важното е гроздето да има висока захарност! Хубаво е да се използват два три вида грозне - букет. (е всеки предпочита различно)
Като вземеш гроздето е хубаво да му махнеш чепките, ако не ги махнеш ще има кисела жилка. Вярно много работа е, но си заслужава.
За правенето няма да казвам нищо, че е подсъдимо :mrgreen:
Може да разгледаш тук - http://wineforum-bg.net/
:yes:


п.с. Имай предвит че правенето на вино е доста по-трудно от правенето на ракия. (за да стане хубаво естествено)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 780
Регистриран на: 30.03.2008
Местоположение: Плевен/София
Пол: Мъж
Кара: конджул

Re: Как се прави вино?

Мнение от Jim Beam » 30 Сеп 2011, 15:42

Е това за чепките не е много правилно, защото в тях има танини. По-скоро е по-добре да се махнат наранените зърна и исъхнали чепки. Мелиш гроздовете, мериш захарността, после ако трябва прибавяш захарен сироп до 23 захарност. След бурната ферментация е добре да се сложи и серниста киселина, която неутрализира ако има остатъчна захар, за да не те боли главата после. Абе всъщност като се замисля не е само това, бая разправия си е :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 4463
Регистриран на: 24.06.2005

Re: Как се прави вино?

Мнение от tsb_bg » 30 Сеп 2011, 16:16

Chapai написа:... Моля, споделете основните стъпки за производство на вино като за кандидат-начинаещ....

User explanation base steps:
Лозе -> Грозде -> Каца -> Буре -> Кана / шише -> :bchug: :have one:

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 2381
Регистриран на: 24.07.2006
Местоположение: 02..., +3592...
Пол: Мъж
Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
Мечтае да кара: още по-бавно
Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD

Re: Как се прави вино?

Мнение от Владо » 30 Сеп 2011, 16:58

колега, знам всичко за виното и ракията :lalala: :shock: :mhihi:
ще ти споделя тайната... м/у 20 и 30 ноември въртя телефона, паля колата, и отпрашвам за брестовица при доверено лице :mhihi: ...
сядаме и пробваме каберне, мерло, смес, бяло, и ракия... рубина не го пробвам, просто взимам, щото става готов лятото :mhihi:
то в крайна сметка от всичко се взима :mhihi: ...
ми тва е... нема с чепки, или без чепки :mhihi: ... чисто и просто :mhihi:

Photographer
Аватар
Мнения: 726
Регистриран на: 18.02.2010
Местоположение: Крайните квартали на столицата
Пол: Мъж
Кара: му се нещо старо

Re: Как се прави вино?

Мнение от randity » 30 Сеп 2011, 17:07

Е то така най-лесно да отидеш и да си го купиш от някой.
Друго си е като седнеш у вас да си сипеш една чаша и да знаеш, че ти си го правил. Пък ако не стане голямо важно-от опит глава не боли. :yes:
.. и отново се замислих „Божее, какви автомобили са правени през миналия век. Сега всичко е пластмаса n-то качество."..

Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 2381
Регистриран на: 24.07.2006
Местоположение: 02..., +3592...
Пол: Мъж
Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
Мечтае да кара: още по-бавно
Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD

Re: Как се прави вино?

Мнение от Владо » 30 Сеп 2011, 17:18

аааа... боли колега, боли :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 583
Регистриран на: 17.08.2002
Местоположение: BULGARIA
Пол: Мъж
Кара: e30 320i

Re: Как се прави вино?

Мнение от KEVIN-30 » 30 Сеп 2011, 20:35

Jim Beam написа:Е това за чепките не е много правилно, защото в тях има танини. По-скоро е по-добре да се махнат наранените зърна и исъхнали чепки. Мелиш гроздовете, мериш захарността, после ако трябва прибавяш захарен сироп до 23 захарност. След бурната ферментация е добре да се сложи и серниста киселина, която неутрализира ако има остатъчна захар, за да не те боли главата после. Абе всъщност като се замисля не е само това, бая разправия си е :mhihi:


Аз сернистата киселина я слагам ощи същия ден като смеля гроздето ( ако смилам 250-кг грозде слагам 250-мл сериста киселина).Ако смляното грозде така наречената ШАРА е със захарност 20 добавям 3-кг захар (1-кг = 1-градус захарност) ,като източвам около 10-л винен сок и в него смесвам-разтварям захарта и обратно в връщам в кацата и следва претачане на виното(шарата) зада се омеси добавената захар равномерно. Ориентировъчно ако е около 120-литра ШАРА поне 60-литра се претакат за да може равномерно да се омесва и ферментира.Тази процедура с прави всеки ден и претака 9 до 10-дена и оставям само да ферментита и бавно утихне.Оставя се 30-35 см под нивото на кацата,защото по време на ферментация се увеличава нивото на винения сок.За да нестане виното с кисел вкус задължително след като се смели и отгоре всичко да е затиснато ( смлянката) и над нея да плува само течност-ШАРА.
п.с.Ако кацата със смляното грозде е на хладно и студено място може да не започни ферментациа.Изтача се 10-л и се затопля с бързовар,температурата на затопляне на ШАРАТА да е около 30-градуса доло-горе и се връща отново в кацата и се претача и омесе с останалата шара, ако е много затоплена ще унищожи ензимите които
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 780
Регистриран на: 30.03.2008
Местоположение: Плевен/София
Пол: Мъж
Кара: конджул

Re: Как се прави вино?

Мнение от Jim Beam » 30 Сеп 2011, 21:50

Добро обяснение, но за да сме напълно точни, се казва шИра първичният сок.
Изображение

Потребител
Аватар
Мнения: 5
Регистриран на: 27.10.2009
Местоположение: Пирдоп
Пол: Мъж
Кара: VW
Мечтае да кара: BMW 330XI

Re: Как се прави вино?

Мнение от k_garchev » 01 Окт 2011, 15:13

KEVIN-30 написа:Аз сернистата киселина я слагам ощи същия ден като смеля гроздето ( ако смилам 250-кг грозде слагам 250-мл сериста киселина).Ако смляното грозде така наречената ШАРА е със захарност 20 добавям 3-кг захар (1-кг = 1-градус захарност) ,като източвам около 10-л винен сок и в него смесвам-разтварям захарта и обратно в връщам в кацата и следва претачане на виното(шарата) зада се омеси добавената захар равномерно. Ориентировъчно ако е около 120-литра ШАРА поне 60-литра се претакат за да може равномерно да се омесва и ферментира.Тази процедура с прави всеки ден и претака 9 до 10-дена и оставям само да ферментита и бавно утихне.Оставя се 30-35 см под нивото на кацата,защото по време на ферментация се увеличава нивото на винения сок.За да нестане виното с кисел вкус задължително след като се смели и отгоре всичко да е затиснато ( смлянката) и над нея да плува само течност-ШАРА.
п.с.Ако кацата със смляното грозде е на хладно и студено място може да не започни ферментациа.Изтача се 10-л и се затопля с бързовар,температурата на затопляне на ШАРАТА да е около 30-градуса доло-горе и се връща отново в кацата и се претача и омесе с останалата шара, ако е много затоплена ще унищожи ензимите които

Определено много добро обяснение!Като на някои тънкости по различните краища ги правят по различен начин!Преди няколко дена заредих и аз две бидончета!
Темата е много интереснаи ще я следа с интерес!
Към автора!Първия път не става много хубаво,но ще го изпиете с голяма наслада!След всяка изминала година ще правите по-добро!Старите хора казват,че една чаша вечерно време е като елексир!

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 583
Регистриран на: 17.08.2002
Местоположение: BULGARIA
Пол: Мъж
Кара: e30 320i

Re: Как се прави вино?

Мнение от KEVIN-30 » 01 Окт 2011, 20:55

Знам че има колеги които живеят в апартаменти и малките мазете немогат да съберат каца-250-350 литра и саси решили проблема с БИДОНИ.
Незабравяйте предварително 7-10 дена преди гроздобера да напулните КАЦАТА с вода и дасе надуят процепите докато спрат да пропускат ВОДА. И в същото време се наковат-притегнат и обръчите.След надуването се изтача водата, затопля се вода 50-60-градуса и си добавя СОДА ЗА ДЪСКИ и сус четка се измива кацата за стерилност и останали семки и тук таме има мухъл по дъските който може да влоши или развали качеството на виното.
Първоначално гроздовия сок е бледо розов който постепено се променя към естесвения цвят на ВИНОТО.Ако имате повече бядло грозде набрано(примерно 200-кг бяло и 60-кг червено) а по-малко червено ,тогава виното ще придобие цвят РОЗЕ. Ако неви допада цвета наберете цвят-топченцата от БЪЗЕ (има го по поляните ) и ги сложете в тензухена торбичка ,след което ги смачкайте и поставете в гроздовия сок за да стане ШИРАТА по наситена червена.
След като изпиете ВИНОТО със малкото останало ВИНО в кацата и заедно с ДЖИБРИТЕ като си добавите вода+захар (на 100-литра вода се слага 22-кг захар ) и със същата процедура се прави и 2-ро ВИНО.
Старите хора казват че понякога 2-рото (къпано вино) става по-добро и от 1-вото.
Правя вино само от 1 сорт грозде наричат го ЛИПА, в някой региони ДОБРУДЖАНКА-ПЛЕВЕНСКА СТРОГОЗИЯ , устоичив сорт,несе пруска с препарати екологично чисто.Дето му казват лозе за МУРЗЕЛИВИ (Забий клечка, пий вино.)
През 1975-1980 г БЛАГОЕВГРАДСКО-ПЕТРИЧКО са посадени ЕКСПЕРИМЕНТАЛНО 700-декара от СОРТА-КЕРАЦУДА , а днес КЕРАЦУДА се предлага от ВАРНА до ВИДИН и РУСЕ до СМОЛЯН,егати добивите от 700-декара :mhihi: така че КЕРАЦУДАТА по магазините си е чист спирт+есенция замислете се.?
Изображение

Потребител
Аватар
Мнения: 21
Регистриран на: 30.09.2011
Пол: Мъж

Re: Как се прави вино?

Мнение от icakissaes » 01 Окт 2011, 21:01

Ами с хубаво грозде май :) Успех

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 2381
Регистриран на: 24.07.2006
Местоположение: 02..., +3592...
Пол: Мъж
Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
Мечтае да кара: още по-бавно
Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD

Re: Как се прави вино?

Мнение от Владо » 01 Окт 2011, 22:31

бе ако продукта ви няма 22-24 естествена захарност изобщо не се занимавайте с това производство... ако не го правите строго за продажба де... добавянето на захар не го смятам професионално... дажнки, ябълки /освен някои сортове/, и една камара асми не стават за вино, щото нямат захарност... добавяш захар и правиш нещо, ма какво е, никой не знае, може и тръстиково вино да стане...
от червеното грозде може да си направите розе с интензивност на цвета по избор, та даже и бяло вино, ако се дръпне сока и се отдели веднага...
преди имах желание да си правя, ама трябваше да ходя или по северна, или по южна българия за грозде, и ми мина... оставил съм тази работа на професионалистите :yes:

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 583
Регистриран на: 17.08.2002
Местоположение: BULGARIA
Пол: Мъж
Кара: e30 320i

Re: Как се прави вино?

Мнение от KEVIN-30 » 01 Окт 2011, 23:44

реално всичко което има ферментация от него може да се свари алкохол.Така че няма гаранция в РЕСТОРАНТ като си поръчаш ПЕЩЕРСКА дали няма да ти сервират ракия от ферментирали домати сорт РОМА реколта 2011 :mhihi:
Изображение

Следваща

Назад към Извън Темата

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Jordana, Моджо

Последни теми
Facebook