Топлофикация Сметки ???
Модератор: Общи модератори
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- klintan66
- старши ентусиаст
-
- Кара: E34TDS , CL 500, Е65
Топлофикация Сметки ???
Колеги ,
миналата година купих една панелна гарсониера в София ...живеят две момичета в нея.
Има два радиатора и една серпентина в банята. Южно изложение ...
Интересува ме колко е сметката Ви за парно в същото жилище.
За изминалия сезон-зима всеки месец са плащани по около 100+ лв на месец ...а днес в изравнителната сметка видях ,че искат още 500лв ...т.е по около 180 -200 лв на месец.
Евентуално жалби ,молби , ... и ефекта от тях ???
миналата година купих една панелна гарсониера в София ...живеят две момичета в нея.
Има два радиатора и една серпентина в банята. Южно изложение ...
Интересува ме колко е сметката Ви за парно в същото жилище.
За изминалия сезон-зима всеки месец са плащани по около 100+ лв на месец ...а днес в изравнителната сметка видях ,че искат още 500лв ...т.е по около 180 -200 лв на месец.
Евентуално жалби ,молби , ... и ефекта от тях ???
Хора, които много говорят, и не ви става ясно от първото изречение какво искат да кажат, обикновено искат пари, искат да ви излъжат или поне да ви заблудят !
Re: Топлофикация Сметки ???
Ми за 3 стаен апартамент, 90кв, в който живеят 3ма човека, от които 2ма ползват парното в 3 стаи, ама доста пестеливо, + 1 човек, който на инат се грее с ел. печка
, сметките с изравнителната пак се вързаха 200лв . Най-вече зависи от това, колко крадат комшиите.

Не Мы такие, Жизнь такая
- barty
- старши ентусиаст
-
- Кара: т му се стари БМВ-та
- Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
- Детайли за колата: отново с чарджър
stefanoff написа:Ми за 3 стаен апартамент, 90кв, в който живеят 3ма човека, от които 2ма ползват парното в 3 стаи, ама доста пестеливо, + 1 човек, който на инат се грее с ел. печка, сметките с изравнителната пак се вързаха 200лв . Най-вече зависи от това, колко крадат комшиите.

- klintan66
- старши ентусиаст
-
stefanoff написа:Ми за 3 стаен апартамент, 90кв, в който живеят 3ма човека, от които 2ма ползват парното в 3 стаи, ама доста пестеливо, + 1 човек, който на инат се грее с ел. печка, сметките с изравнителната пак се вързаха 200лв . Най-вече зависи от това, колко крадат комшиите.
как става кражбата?
Хора, които много говорят, и не ви става ясно от първото изречение какво искат да кажат, обикновено искат пари, искат да ви излъжат или поне да ви заблудят !
- xpl0d
-
-
- Кара: на изпарения
- Мечтае да кара: Countach, Diablo, F40, 348, 355
Kaкво е това с кражбите на комшиите някой да разясни?
Аз също да питам - цяла зима 0 парно, по 80-90лв. всеки месец и на изравнителната -45лв. за мен
при положение, че грам парно не съм ползвал. Викам им е добре де как става номера нищо не съм ползвал 4-5 месеца по 80-90лв. и накрая само -45. Ма то се приравнявало на целия блок, сумирало се и се деляло по равно. Викам добре де, тва първо е малоумно и второ мен тва не ме интересува кой колко ползвал. Защо аз да плащам хорските сметки. Такъв бил закона.
Някой да знае нещо може ли да се направи по въпроса?
Аз също да питам - цяла зима 0 парно, по 80-90лв. всеки месец и на изравнителната -45лв. за мен

Някой да знае нещо може ли да се направи по въпроса?

klintan66 написа:stefanoff написа:Ми за 3 стаен апартамент, 90кв, в който живеят 3ма човека, от които 2ма ползват парното в 3 стаи, ама доста пестеливо, + 1 човек, който на инат се грее с ел. печка, сметките с изравнителната пак се вързаха 200лв . Най-вече зависи от това, колко крадат комшиите.
как става кражбата?
хахахахаха като някой от входа се грее не плати и после ти и останалите дето пла6тата му пла6тат сметките
“All the power in the world won't make you fast at the Ring.“
Ами кражбата е много лесна. Тея джинджиплякторите , дето са разлепени по радиаторите не са въобще топломери
Това е просто някакво уредче, което отчита нещо си там, но никой не знае какво и защо. Истинският топломер, който измерва реално количеството топлина в сградата, е монтиран в абонатната станция и мери топлината в мегават/часа. След това неговите показания се вземат, накрая на отоплителния сезон и въз основа на показанията на джинджиплякторите по радиаторите, се разхвърлят по сметките на хората. Тоест, едно показание на джинджипляктора може да струва 1ст, а може и да струва 1лв, зависи какво е показал централния топломер в абонатната. Ако искате, да плащате наистина това, което сте консумирали като топлина , без да се интересувате колко топлина е изфирясала по сградната инсталация + крадящи съседи, просто си слагате на радиаторите топломери
Но има два проблема :
1. Цената на една бройка е 1500+ лв
2. Не знам дали от законова гледна точка, можеш да го направиш

1. Цената на една бройка е 1500+ лв

2. Не знам дали от законова гледна точка, можеш да го направиш

Не Мы такие, Жизнь такая
- Alien
- кандидат ентусиаст
-
- Мечтае да кара: по нормални пътища, в нормална държава
xpl0d написа:Kaкво е това с кражбите на комшиите някой да разясни?
Декларирали са, че не използват парно и са свалили радиаторите си, а всъщност ги използват и то на 6.
Поне моите съседи така действат, като стане по-хладно и се почва едно мъкнене на радиатори от мазата.
Грозна картинка, но се топлят хората на аванта, а балъците им плащаме сметката.
По едно време щяха да ги ловят тия с някакви термо камери, но така и не съм чул да са осъдили някой.
- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
- Кара: малки котета на задната седалка
- Мечтае да кара: по-леко
- Детайли за колата: Черна скрап
^ друг вариант е да си сложиш радиатори с кранчета и да ги сменяш, но се носи отговорност за такава постъпка.
Едно, че ако го направиш трябва да те съдят ! Друго, че цакаш комшиите си какъвто е случая може би с Кристиян66
Едно, че ако го направиш трябва да те съдят ! Друго, че цакаш комшиите си какъвто е случая може би с Кристиян66
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.
- Dimitroff
- Фен на тройките
-
- Кара: Колите да палят и работят!
- Мечтае да кара: ;)
- Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)
Ми да кажа и аз...плащане на по 170-180 лева на месец през отоплителният сезон...идва изравнителната сметка...дължим 9900+ лева
(това не е шега - говоря съвсем сериозно!)
Дело, което се влачи вече втора година, през това време съм подал молба да се демонтират радиаторите и въпреки това плащам всеки месец почти по 80 лева такса мощност...за трабите, който минават през нас
Серпентината или т.н. лира в банята няма топломер - следователно за нея се начислява ВИНАГИ максималната стойност - имайте го в предвид!!!
Във вряла вода да изпукат тия от топлофикация!!!
Отделно - целия вход почти се води, че е без парно, обаче както каза колега по-горе ... мъкнат се едни радиатори вечер към края на есента ... жалка картинка...та същите тези радиатори се монтират през отоплителния сезон, бичат си нон-стоп на пълна мощност и към края на сезона се демонтират...и така всяка година.
Тази година обаче съм решил - видя ли някой да носи радиатор нагоре или чуя ли по тръбите да се монтира такъв - звъня във топлофикация и правя луди скандали - да пращат проверки - ако трябва всяка седмица ще ги викам, обаче нещата няма да останат така

Дело, което се влачи вече втора година, през това време съм подал молба да се демонтират радиаторите и въпреки това плащам всеки месец почти по 80 лева такса мощност...за трабите, който минават през нас

Серпентината или т.н. лира в банята няма топломер - следователно за нея се начислява ВИНАГИ максималната стойност - имайте го в предвид!!!
Във вряла вода да изпукат тия от топлофикация!!!
Отделно - целия вход почти се води, че е без парно, обаче както каза колега по-горе ... мъкнат се едни радиатори вечер към края на есента ... жалка картинка...та същите тези радиатори се монтират през отоплителния сезон, бичат си нон-стоп на пълна мощност и към края на сезона се демонтират...и така всяка година.
Тази година обаче съм решил - видя ли някой да носи радиатор нагоре или чуя ли по тръбите да се монтира такъв - звъня във топлофикация и правя луди скандали - да пращат проверки - ако трябва всяка седмица ще ги викам, обаче нещата няма да останат така

- Gemar
- младши ентусиаст
-
- Кара: '98 E39 M52B20
Отивай с един адвокат да ги изгърбваш - да си демонтират тръбите от апартамента ти или да ти плащат наем на помещението заради това, че тръбите минават през него. Кажи им, че ще ги отрежеше ако не ги демонтират собственоръчно заедно с радиаторите (който има).
В една демократична република не трябва да има договори които не можеш да разтрогнеш.

- Dimitroff
- Фен на тройките
-
- Кара: Колите да палят и работят!
- Мечтае да кара: ;)
- Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)
Напротив трябва да има такива договори.
Този уйкенд имаме събрание на входа - лично ще накарам всички, който са се "отказали от топлофикация" да подпишат и после ще предам подписката към документите към делото - да видим как при над 80% не ползващи парно се е сформирала въпросната сума.
Нямам нищо против да си плащам като поп, но...само това, което съм изразходвал и нито стотинка повече...не стига, че им плащаме топлинните загуби и още 5 измислени подобни, ами да плащам и чужди сметки...е, няма да стане!
Този уйкенд имаме събрание на входа - лично ще накарам всички, който са се "отказали от топлофикация" да подпишат и после ще предам подписката към документите към делото - да видим как при над 80% не ползващи парно се е сформирала въпросната сума.
Нямам нищо против да си плащам като поп, но...само това, което съм изразходвал и нито стотинка повече...не стига, че им плащаме топлинните загуби и още 5 измислени подобни, ами да плащам и чужди сметки...е, няма да стане!

- nelim
- младши ентусиаст
-
- Кара: ше: '95 E36 M43B18 Lim
- Мечтае да кара: //M Power :)
Парното е хубаво нещо когато го ползват всички във входа и не се опитват да правят "прееби другарче".
Когато обаче една част решат че се отказват, свалят радиаторите, а после ги сложат отново и нанищат алуминиеви капачки от буркани на всички тръби минаващи през апартаментите им за да ги направят като радиатори, тогава всички останали са много преебани.
Истината е че наистина тези който са се отказали са облагодетелствани от останалите защото малко или много входа е по-топъл, отделно една тръба през апартамента която си е кажи речи си е като реотан.
Проблема е като цяло в инсталациите в България, редно е тези инсталации да се променят и да се направят като в белите държави, тръбите във входа(изолирани да няма загуби) и да влизат само в апартаментите който се топлят. Тогава може и да има далавера, всички останали случай, или ще се топлят над 80-90% от входа, или по-добре да не се ползва парно щото цената скача доста, за сметка на комшиите.. който пък също не са доволни щото продължават да плащат мощности
пс. казвам всичко това от опит, в входа където живея голяма част от хората все още си ползваме парното и всички за доволни, по другите входове от блока обаче имат големи проблеми и разногласия
пс2. живял съм в панелки без парно, в къщи и т.н. - топлото от радиаторите и удобството на централното парно за мен е несравнимо с останалите видове отопления, но пак казвам, ако е масово, верно цените няма да са като тези който бяха по комунизма, да плащаш няква дребна сума и да държиш прозорците отворени че ти е жега, ама той и бензина няма да стане на цените от ония години.. та въпроса е че за мен, ако се ползва от повече хора все още е изгодно...
Когато обаче една част решат че се отказват, свалят радиаторите, а после ги сложат отново и нанищат алуминиеви капачки от буркани на всички тръби минаващи през апартаментите им за да ги направят като радиатори, тогава всички останали са много преебани.
Истината е че наистина тези който са се отказали са облагодетелствани от останалите защото малко или много входа е по-топъл, отделно една тръба през апартамента която си е кажи речи си е като реотан.
Проблема е като цяло в инсталациите в България, редно е тези инсталации да се променят и да се направят като в белите държави, тръбите във входа(изолирани да няма загуби) и да влизат само в апартаментите който се топлят. Тогава може и да има далавера, всички останали случай, или ще се топлят над 80-90% от входа, или по-добре да не се ползва парно щото цената скача доста, за сметка на комшиите.. който пък също не са доволни щото продължават да плащат мощности
пс. казвам всичко това от опит, в входа където живея голяма част от хората все още си ползваме парното и всички за доволни, по другите входове от блока обаче имат големи проблеми и разногласия
пс2. живял съм в панелки без парно, в къщи и т.н. - топлото от радиаторите и удобството на централното парно за мен е несравнимо с останалите видове отопления, но пак казвам, ако е масово, верно цените няма да са като тези който бяха по комунизма, да плащаш няква дребна сума и да държиш прозорците отворени че ти е жега, ама той и бензина няма да стане на цените от ония години.. та въпроса е че за мен, ако се ползва от повече хора все още е изгодно...

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
тва парно е една от най-големите комунистически простотии останали от онова време. 30% и нагоре загуби при пренасяне на енергията, никога няма да е на сметка. ще фалират и пак ще фалират, въобще малоумна концепция, изпълнена по малоумен начин, от малоумници... чак се изнервям като си спомня колко разправии съм имал. не виждам и кой знае какво удобство да ти е надупчен апартамента като швейцарско сирене. проточен бойлер (ама да е нещо 18 кв не някакви рахитични бойлерчета по 5-6кв) + климатик и да си го набутат парното някъде те си знаят къде
от моя опит ток и парно са на кантар, особено в блок, който много хора са се отказали. ма тока поне може да се контролира, докато парното толкоз 2-3 години съм седял на студено и съм плащал в софия, после пак плащах (че дори и беше по-малко) ма поне ми беше топло.

от моя опит ток и парно са на кантар, особено в блок, който много хора са се отказали. ма тока поне може да се контролира, докато парното толкоз 2-3 години съм седял на студено и съм плащал в софия, после пак плащах (че дори и беше по-малко) ма поне ми беше топло.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- klintan66
- старши ентусиаст
-
Говрих със съседи под мен ...сметките са различни при всеки ...но и по-малки.
Някой може ли да ми каже конкретна реална цифра за да имам някакви впечатления...
Да подавам ли молба-жалба във фирмата за топлинни счетоводство или някъде другаде ...има ли смисъл ,ще има ли резултат?
Не съм от София и не ми се пътува само за разходки..
Някой може ли да ми каже конкретна реална цифра за да имам някакви впечатления...
Да подавам ли молба-жалба във фирмата за топлинни счетоводство или някъде другаде ...има ли смисъл ,ще има ли резултат?
Не съм от София и не ми се пътува само за разходки..
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2