Продажба на кола в Румъния
Модератор: Общи модератори
18 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Продажба на кола в Румъния
дравейте колеги,
Много търсих по темата и се извинявам ако се повтарям, но така и не намерих окончателен отговор.
Поразгледах малко цените на колите в Румъния и видях че там мога да си продам МПС-то доста по изгодно. Въпроса ми е, каква е процедурата по продажба на кола в чужбина. Най-вероятно ще закарам колата там, т.е. ще влезна в Румъния с БГ номера и се надявам да се пребера без нея. Какви документи ще ми трябват от тук и т.н. Може би подготвен договор за продажба преведен на румънски и като отида там само да го завера при местен нотариос. След което трябва ли да си сваля номерата и да си ги връна в КАТ ?
Ще бъда много благодарен ако някои сподели нещо полезно темета.
Много търсих по темата и се извинявам ако се повтарям, но така и не намерих окончателен отговор.
Поразгледах малко цените на колите в Румъния и видях че там мога да си продам МПС-то доста по изгодно. Въпроса ми е, каква е процедурата по продажба на кола в чужбина. Най-вероятно ще закарам колата там, т.е. ще влезна в Румъния с БГ номера и се надявам да се пребера без нея. Какви документи ще ми трябват от тук и т.н. Може би подготвен договор за продажба преведен на румънски и като отида там само да го завера при местен нотариос. След което трябва ли да си сваля номерата и да си ги връна в КАТ ?
Ще бъда много благодарен ако някои сподели нещо полезно темета.
- ms
-
-
- Кара: Кенеф от Инголщат
Re: Продажба на кола в Румъния
Кратка версия- не става тоя номер...
Подробно:
Румънците имат ограничения в годините за колите нов внос каквато ще се явява твоята- беше до 4-5г. или нещо такова (но бяха доста под 10г.) + регистрацията на нов внос там е доста скъпа... Погледни го така- румънците идват в БГ и купуват коли, НО им слагат БГ номера (тоест колата се води на някой българин) и така си ги карат там... а сега познай що се правят такива врътки
Просто те произвеждат автомобили и са наложили каквито могат ограничения и такси за да ограничат вноса на коли и да увеличат продажбите на Дачии и са прави...
Подробно:
Румънците имат ограничения в годините за колите нов внос каквато ще се явява твоята- беше до 4-5г. или нещо такова (но бяха доста под 10г.) + регистрацията на нов внос там е доста скъпа... Погледни го така- румънците идват в БГ и купуват коли, НО им слагат БГ номера (тоест колата се води на някой българин) и така си ги карат там... а сега познай що се правят такива врътки

- Bavarcho
- Пантерчо
-
- Кара: WBS нов внос
- Мечтае да кара: Е30 от скъпите
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Съвсем от скоро има промяна на закона им, вече може да се вкарват и по-стари коли, без да се плащат такси в размера на колата или повече, както беше. Явно са разбрали, че така се карат коли с бг номера и не хващат нищо. Преди една седмица ми го каза румънец, който си закара преди 1 месец от Испания едно пежо 406, 9-10 годишно.
- kjm
- Потребител
-
- Кара: Е36 320 93г.
в КАТ-Добрич всеки ден има повече румънци отколкото българи и има едни момчета които рег. коли.Някои румънец си купува кола и с някое момче отиват в КАТ и я рег.на името на момчето,след като и сложат бг номера отиват при нотариус и я прехвърля на името на румънеца и тои си я кара там.За тази услуга се взимат и 100лв
- jumjumski
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 04' 330ci M-sport 2
Ако успееш да я продадеш,задължително си свали номерата(или поне единия).Ако е възможно направи ксеро копие на новия талон,после към КАТ с номерата и копието за отписване 

Благодаря ви за отговорите !
Да известно ми е че доста румънци карат колите си с БГ номера, заради по евтини регистрации, данаци и т.н.; но мен този вариант не ме устройва. Искам да си продам колата там, свалям си номерата задъжилтено за да съм сигурен че нямам никаква отговорност към автомобила. Може би продажбата ще трябва да е направя с договор покупко-продажба на румънски, да го заверя при румънски нотариоус и после да го преведа в БГ за да е отпиша с него от КАТ.
Иначе колата ми е 2004 и това с тези закони може би ме касае, така че още някои ако знае нещо
Знаете ли дали ще ми искат нещо друго от КАТ освен договор и номера за да си отпиша автомобила ?
Да известно ми е че доста румънци карат колите си с БГ номера, заради по евтини регистрации, данаци и т.н.; но мен този вариант не ме устройва. Искам да си продам колата там, свалям си номерата задъжилтено за да съм сигурен че нямам никаква отговорност към автомобила. Може би продажбата ще трябва да е направя с договор покупко-продажба на румънски, да го заверя при румънски нотариоус и после да го преведа в БГ за да е отпиша с него от КАТ.
Иначе колата ми е 2004 и това с тези закони може би ме касае, така че още някои ако знае нещо

Знаете ли дали ще ми искат нещо друго от КАТ освен договор и номера за да си отпиша автомобила ?
- mitrax
- ентусиаст
-
- Кара: coupe e36 m42 , цоупе е46 325ci
- Мечтае да кара: ///M
защо те претеснява кат , в данъчното трябва да я отпишеш , новия собственик е задължен да си оправи вече новите негови документи в еди какъв си срок. Трябва да разучиш в данъчното дали с нещо преведено и заверено ще мине номера .. или каквото трябва. И те съветвам да имаш някакъв истински докумет за продажбата , че румънците ги копуват точно заради номерата ни , да не ги регистрират в румъния и да не плащат тяхните данъци . Та документ ти трябва , защото ако някой ден някой с твоята кола да речеме избяга от ПТП или нещо такова , теб ще потърсят и трябва да имаш нещо истинско с което да докажеш че колата си я продал ... А че пича не я е пререгистрирал си е негова работа , не твоя
Аз не съм чувал в КАТ да ги отчисляват , с номерата и талона като отидеш е за да я бракуваш
Аз не съм чувал в КАТ да ги отчисляват , с номерата и талона като отидеш е за да я бракуваш

- Димитър Димитров
- младши ентусиаст
-
- Кара: внимателно.
- Мечтае да кара: сАмоЛеТ
Колега от 3 години се занимаваме с румънци тук и ти казвам че половината написани по-горе мнения са от хора който са чули недочули от някаде нещо
нищо лично
Най-важното е да направиш нотариално заверен договор с румънеца, след това в КАТ / показваш договора и декларираш че си продал колата/ и в даначното да я отпишеш / ако си я писал де
нищо лично
Най-важното е да направиш нотариално заверен договор с румънеца, след това в КАТ / показваш договора и декларираш че си продал колата/ и в даначното да я отпишеш / ако си я писал де

кат не се интересуват дали си продал колата, няма смисъл да ходиш там
трябва ти нотариално заверен договор и платен данък
с двата документа можеш да си я отпишеш от данъчното
а от там нататък кво става с колата си е изцяло проблем на новия собственик (за това ти трябва и договора)
трябва ти нотариално заверен договор и платен данък
с двата документа можеш да си я отпишеш от данъчното
а от там нататък кво става с колата си е изцяло проблем на новия собственик (за това ти трябва и договора)
No bling at the Ring
- Димитър Димитров
- младши ентусиаст
-
- Кара: внимателно.
- Мечтае да кара: сАмоЛеТ
КАТ се интересуват до толкова, че при нарушение да не те търсят теб а да търсят новия собственик.
Херо написа:КАТ се интересуват до толкова, че при нарушение да не те търсят теб а да търсят новия собственик.
ще ти кажа какво става при нарушение
отиваш в отдел видеоконтрол и им показваш договора за покупко продажба
почесва се господин офицера и казва ок, дай ми копие и бягай
и вече си търсят новия собственик

No bling at the Ring
- jumjumski
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 04' 330ci M-sport 2
Миналата седмица бях до КАТ точно по този въпрос,казаха,че са им нужни само табелите на колата и това е.За данъчното не съм сигурен какво трябва,най-добре ходи питай там.
- mitrax
- ентусиаст
-
- Кара: coupe e36 m42 , цоупе е46 325ci
- Мечтае да кара: ///M
е защо си ходил в кат , продаваш колата , имаш си договор в тая за продажбата и това е . С договора я махаш от даначното и нищо повече. Новия собственик е задължен да мине в кат до 2 седмици . Ако не мине има глоба - за него ...
При продажба ако новия собственик е от същата община дори и табелите не се сменят на колата , само талона , но това си е задължение на новия собственик.
Кажете ако нещо не съм разбрал .. аз имам няколко коли който са били на мое име и всичко съм изчистил от даначното с договора за покупко продажба, но в кат не съм ходил никога ???
При продажба ако новия собственик е от същата община дори и табелите не се сменят на колата , само талона , но това си е задължение на новия собственик.
Кажете ако нещо не съм разбрал .. аз имам няколко коли който са били на мое име и всичко съм изчистил от даначното с договора за покупко продажба, но в кат не съм ходил никога ???

Ами попринцип е така за БГ, но съм чувал че при продажба в чужбина се изисква да уведомиш и местният ти КАТ в БГ че си продал колата си в друга стрнаа. Не съм 100 % сигурен, за това питам някои ако е минавал по този път 

18 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2