Как се прави вино?
Модератор: Общи модератори
59 мнения
• Страница 4 от 4 • 1, 2, 3, 4
- Владо
- старши ентусиаст
-
- Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
- Мечтае да кара: още по-бавно
- Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD
Re: Как се прави вино?
по-добре късно, отколкото никога
... то вече време за зимни гуми дойде, та може и да е късно: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1078282...
все пак наслука

все пак наслука

Благодаря. Ще споделя когато напредна.
Едно е да се държи като отегчена съпруга, друго си е като ококорена комшийка.
- Nucl3arDru1D
- старши ентусиаст
-
- Кара: е30, е36, e39
- Мечтае да кара: ///M
- Детайли за колата: Nuclear Touring
- Bavarcho
- Пантерчо
-
- Кара: WBS нов внос
- Мечтае да кара: Е30 от скъпите
Nucl3arDru1D написа:Да ви питам колеги,
някой прави ли вино от отел?
Отела е доста силен, слага се малко за аромат.
Само от отел не знам

У нас имаме малко отел и го ползвам само да си спирам лятото колата под него на сянка

- MatriX_Fucked
- кандидат ентусиаст
-
Bavarcho написа:Nucl3arDru1D написа:Да ви питам колеги,
някой прави ли вино от отел?
Само от отел не знам![]()
У нас имаме малко отел и го ползвам само да си спирам лятото колата под него на сянка
Страшно много обичам да ям отел, много ми харесва вкуса, но вино не правим. От дядо ми знам, че отела е като концентратор на химични елементи и съдържа доста опасни комбинации...Иначе от един винарски форум:
"отела и другите "директни" сортове (в някои райони ги наричат алжирка и т.н.) се считат за канцерогенни (не е категорично доказано) поради наличието на дигликозиди в тях, поради което са и забранени за производството на вино. Дигликозидите обаче са нелетливи т.е. при дестилация те нямя да преминат в ракията така че от гледна точка на това ракията, направена от такъв сорт не е опасна за здравето."
Без страх, без спирачка!
- Nucl3arDru1D
- старши ентусиаст
-
да, аз затова точно събирам мнения...
иначе от години пия вино от червен отел, интересно е на вкус, плътен цвят и силен аромат, няма висока захарност, заради региона, нищо ми няма, но тва че е възможно да е канцерогенно
наистина е забранено за отглеждане по запада, макар сортът да е селектиран м/у европейско и американско грозде...
още няколко дена ще помисля и може да замине за ракия
иначе от години пия вино от червен отел, интересно е на вкус, плътен цвят и силен аромат, няма висока захарност, заради региона, нищо ми няма, но тва че е възможно да е канцерогенно

още няколко дена ще помисля и може да замине за ракия

Това Отел що за сорт е, как изглежда...? В нашият край може би е с друго име. Дали има нещо общо между "Отел", "Унгар" и "Пино Ноар" ?
- Nucl3arDru1D
- старши ентусиаст
-
- Bavarcho
- Пантерчо
-
- Кара: WBS нов внос
- Мечтае да кара: Е30 от скъпите
MatriX_Fucked написа:Bavarcho написа:
Само от отел не знам![]()
Страшно много обичам да ям отел, много ми харесва вкуса,
Догодина да ми напомниш да ти подаря поне една шайга, така или иначе ракията я варим главно от друго грозде.

- barabqga
- кандидат ентусиаст
-
Досега го знаех само като алжирка тва грозде отел
Е, като завършек няколко думи, може да са полезни за някого. Не било много сложно. Гроздето го оронках от чепките, след което мина през гроздомелачка. Излезна около 250 литра. Захарноста му бе 20 единици, чрез добавка на захар директтно в джибрите я повиших на 23. Вода, както и каквато и да е химия не съм слагал в тях. Осигурих им постоянна температура 20 С. Бяха 3 бидона с добри плътни капаци. Бърках ги 2 пъти на ден по малко – колкото да се разбие шапката. На 7 ден захарноста им бе 0 единици. На 8 ден от 3 бидона ги направих 2 като обрах всички плътни елементи – люспи, семки... като всичко бе изстискано (Доста труд беше). Следващите 25 дни бидоните бяха плътно затворени и нищо не се правеше по тях. След това с маркуч бяха преточени в 10 л. шишета от минерална вода. На дъното на бидоните остана много „кал”. Виното излезна около 160 л. За момента нямам забележки към него, който го е пробвал му е давал положителна оценка. Разликата между купените средно скъпи вина и моето е огромна, познайте в чия полза. Виното е много, много плътно, алкохола му е около 16 единици. Само така и не разбрах сорта на гроздето. Като за аматьор - става.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв

Гроздето май зависи къде е расло. Има места, където захарността е 23-25 без да се добавя захар, което е добре и от икономическа и от гледна точка на качеството на виното после.
Мен ако питаш обаче търси по-добре стъклени съдове да го прелееш, че пластмасовите пропускат въздух и ако поседи повече му променят вкуса.
- ms
-
-
- Кара: Кенеф от Инголщат
bum_bum написа:...
Мен ако питаш обаче търси по-добре стъклени съдове да го прелееш, че пластмасовите пропускат въздух и ако поседи повече му променят вкуса.
едва ли ще се задържи толкова дълго- колко са тея 160 литра, я има до Иванов ден, я не

- barabqga
- кандидат ентусиаст
-
ms написа:bum_bum написа:...
едва ли ще се задържи толкова дълго- колко са тея 160 литра, я има до Иванов ден, я не
разтопен восък за запечатване и на Иванов ден ше изкараш отлежало в PVC вино

59 мнения
• Страница 4 от 4 • 1, 2, 3, 4