Към хАмериканците...
Модератор: Общи модератори
Re: Към хАмериканците...
viewtopic.php?f=4&t=234026&hilit=%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B0%D1%89
И имаше още една, по-обширна тема, където ставаше въпрос за повечето предпочитани дестинации, но не я намирам.
едит: ето я viewtopic.php?f=4&t=223271&hilit=%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F
И имаше още една, по-обширна тема, където ставаше въпрос за повечето предпочитани дестинации, но не я намирам.
едит: ето я viewtopic.php?f=4&t=223271&hilit=%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
snipermkd написа:acho.rs написа:Виж вече митове и легенди за 15 000 $ спестени долара за 4 месеца, всички сме чували
Също като за митове за 10к евро от Ирландия.
В Ирландия имаше няколко които се върнаха с толкова , но като цяло са еденици защото не дават овър тайм - хората гледат да им се падне работа в неделя (двойно заплащане - средно по 20 евро на час) и си бачкат по 37 часа на седмица не по 80 . . . Проста математика - за Ирландия ти искат 400 евро за ърк пермит + 230 евро билет . САЩ - двойно . За ИЕ работна програме е за 6 месеца - с 50% повече време от САЩ (4 месеца) . Минималната заплата в Ирландия е 9евро на час - в САЩ 7 долара .
Както казах - ако не мислиш да оставаш в САЩ, не си губи времето . Тия лафове за езика са много стари - то на днешно време , кой не знае английски .
Сапфире, у големиО град бях точно за един ден из града от сутрин до вечер и не искам и да стъпвам повече там
Толкова забързан начин на живот, толкова изнервени хора, такава лудница...
Достатъчно приселци имате там.
Това, което уча е достатъчно приложимо, но уви, не достатъчно в България. Именно за това се насочвам към Америка, че точно основната сфера, на която се "бригадирства" е туризъм.
Както се вижда, в другите теми се бях насочил към Англия, но се отказах с течение на времето, заради... левия волан (
), по-нормалното време и най-вече заради по-цивилизованата работа.
Ачо, имам нещо предвид за оставане там, затова нека първо пробвам с бригадата.
П.П. Само LA и NY са ми познати като имена
Трябва тия дни да взема картата и да разуча хубаво нещата

Това, което уча е достатъчно приложимо, но уви, не достатъчно в България. Именно за това се насочвам към Америка, че точно основната сфера, на която се "бригадирства" е туризъм.
Както се вижда, в другите теми се бях насочил към Англия, но се отказах с течение на времето, заради... левия волан (

Ачо, имам нещо предвид за оставане там, затова нека първо пробвам с бригадата.
П.П. Само LA и NY са ми познати като имена

- blacksapphire
- ентусиаст
-
- Кара: G02 ///M40d
Хвани се у работа, стига рива.
Аз да не съм в София, щото видиш ли много ми харесва. Един апартамент изплатих в Пловдив, сега взех тук, кола нова преди 2 седмици.
Работа има за целия китайски народ, няма кой да я бачка.

Аз да не съм в София, щото видиш ли много ми харесва. Един апартамент изплатих в Пловдив, сега взех тук, кола нова преди 2 седмици.

Работа има за целия китайски народ, няма кой да я бачка.

- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
Толкова забързан начин на живот, толкова изнервени хора, такава лудница...
- София е като провинциално селце в сравнение с там дет си се запътил

- Luki Junior
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e46 N46B20
В Ирландия имаше няколко които се върнаха с толкова , но като цяло са еденици защото не дават овър тайм - хората гледат да им се падне работа в неделя (двойно заплащане - средно по 20 евро на час) и си бачкат по 37 часа на седмица не по 80 . . . Проста математика - за Ирландия ти искат 400 евро за ърк пермит + 230 евро билет . САЩ - двойно . За ИЕ работна програме е за 6 месеца - с 50% повече време от САЩ (4 месеца) . Минималната заплата в Ирландия е 9евро на час - в САЩ 7 долара .
Както казах - ако не мислиш да оставаш в САЩ, не си губи времето . Тия лафове за езика са много стари - то на днешно време , кой не знае английски .
Абе математиката в къщи и на пазара не е съща... От прости математики много главата боли. За Щатите е много относително къде ще ходиш и колко ти се работи, щот много хора ходат за разходката, Лас Вегас и да се снимат за Фейсбука...
Да бе, всички знаят английски, ама когато дойде яйцето на гъза, малко се оправят както трябва... ама това е друга приказка.....
За цените не ми се спори, щот кой как си нареди работата.. може и евтино да прекараш, може и скъпо.
На автора, ако си сериозен за Nantucket, имам контакт поне квартира да ти намеря...за работа.... голям си, ще си намериш.. и да на острова найниската заплата е 10тина долара с голяма възможност за оувър тайм.... говорим за нормална лека работа...
Туризама и рестораните взимат ЛУДИ пари.. нещо од сорта на 200-300 долара бакшиж на вечер.... ама трябва да те бива за такива работи...
Ако се наканиш да работиш в строителство 20 на час, даже и повече ако си добър.... Ама това не е работа мен ако ме питаш.. работил съм го....гадно е... познавах двама българи дърводелци който взимаха по 40 на час, ама работеха като луди...
- Challenger
- младши ентусиаст
-
- Кара: atlantis blue
acho.rs написа: Виж вече митове и легенди за 15 000 $ спестени долара за 4 месеца, всички сме чували
A ако сме виждали, какво правим(само че бяха 5 месеца и 20 000лв)? Казваме им, че Ачката е прав и връщат парите на работодаделя, защото не може така?
- Nukem
- старши ентусиаст
-
- Кара: e36 318is M44
- Мечтае да кара: камаро.
До колкото го разбрах uCnaHeTcA отива с идеята да остава там, в този случай събиташ 2-3к $ за такса за някой местен колеж и се записваш и те ти дават документче за временно пребиваване, трябваше обаче да се декларират че имаш налични 10к $ да покажеш че можеш да се издържаш, обикновенно 2-3-ма си събираха изкараните пари правеше се сметка декларираха се и после се теглеха, не че нямаше хора изгорели по-тази схема ама все пак сме българи! Ако говорим за само бригада за 4 месеца нормално се събират към 4-5к $, с втора работа и повече зор 6-7к, това говорим за 1-ва година, ако ходиш за 2-3-ти пат може да стигнеш 9-10к $, аз лично имам приятел който ходи 4 пъти и на 4-я се върна с 14к $!
Аз бачках 1-на работа, много се чудеше шефката като и отказахме 2-ра работа и overtime-a, но ние бяхме с идеята да си поживеем, изкарах към 6к $ като барман в coffee shop, работата не е тежка, говориш си с хората, упражняваш си езика, бачкахме само с американци, без българска сган, едната ми колежка беше бившата мис на щата
, разбира се трябва да можеш да говориш, да можеш да смяташ и да се оправяш с пари да ти излиза касата, и да помниш поне 3-поръчки с по мин 6-7 неща в тях, върнах се с 3-сака а заминах с един смених си гаредроба, лаптопи, фотоапарати и се върнах с 400$!
Мога спокойно да твърдя 2 неща, 1-то е че младите американки са с пъти по-свесни от българките, тренират всичките по някой спорт, всичките учат, имат някакви идей за живота, не как да идат в мола и с кой ще се шибат довечера, 2-то е че от българина по смешно животно няма имаше един слагаше една торба където събираха храната която се изхвърля и после я ядеше за вечеря защото събираше за Голф3
, общо взето смешници повечето!
Една снимка от моята младост в кафето с едната колежка, на 15г. момичето караше едно огромно Гранд Чероки
! От работата ми остана любовта към Frozen Coffee-то и Карамел Макиатото!

Аз бачках 1-на работа, много се чудеше шефката като и отказахме 2-ра работа и overtime-a, но ние бяхме с идеята да си поживеем, изкарах към 6к $ като барман в coffee shop, работата не е тежка, говориш си с хората, упражняваш си езика, бачкахме само с американци, без българска сган, едната ми колежка беше бившата мис на щата

Мога спокойно да твърдя 2 неща, 1-то е че младите американки са с пъти по-свесни от българките, тренират всичките по някой спорт, всичките учат, имат някакви идей за живота, не как да идат в мола и с кой ще се шибат довечера, 2-то е че от българина по смешно животно няма имаше един слагаше една торба където събираха храната която се изхвърля и после я ядеше за вечеря защото събираше за Голф3

Една снимка от моята младост в кафето с едната колежка, на 15г. момичето караше едно огромно Гранд Чероки

Германеца кадет бутне друг не може да бутне така!!!
- xpl0d
-
-
- Кара: на изпарения
- Мечтае да кара: Countach, Diablo, F40, 348, 355
uCnaHeTcA написа:...та писнА ми да се самозалъгвам, че в България ще издрапам поне малко и съм твърдо решен догодина да драсна към хАмерика на бригада да пробвам как-защо-какво и т.н.
Та ако може няколко ценни съвета за това:
1) Към къде да драпам (то е ясно, че където има най-изгодна оферта, но все пак за къде да се натискам - кой щат и т.н.)
2), 3)... n) каквито ценни съвети прецените за добре-дайте...
Благодаря предварителноА дано и да я пием тая хАмериканска бира догодина на живо с някои от вас
Mного Фнимавай и грам не бързай при избиране на работодател. Гледай да ти плащат поне 7-8 долара на час. Тва не важи ако ще си сервитьор или нещо подобно, там се дават 2-3 долара на час, щото се предполага, че ще имаш бакшиши. Обезателно да ти плащат овъртаймите, ако ги направиш. После виж как стои въпроса с наема и транспорта. Аз лично, като ходих в щатите от агенцията ми дадоха една база с работодатели да си избирам и можеше да се търси по заплата, квартира и т.н. Чаках до последно да си намеря нещо, което ще ми хареса, но си струваше. Накрая си намерих работа като detailer/cleaner в една автокъща с перфектните условия - 9.5$ на час + платен овъртайм, осигурена квартира и служебен транспорт. Понеже не пия и не пуша реално давах пари само за храна.
Към кои щати да се насочиш...зависи. По принцип по източния бряг има най-много българи - Атлантик сити(Ню Джърси), Северна и Южна Каролина, Вирджиния, Ню Йорк. В Аляска също има доста българи, освен това в Аляска плащат и добре. Тва ако искаш да си сред българи, да купонясваш, като в БГ и т.н. Ако отиваш да изкараш някакви пари разучи какви са данъците и таксите в дадения щат. По принцип някой ще ти кажат "то няма разлика, като се върнеш в БГ ще си ги върнеш всичките", но не е точно така. Тези данъци и такси можеш да си ги върнеш, но никога на 100%, в идеалния случай 85%. Оттам и колкото по-малко данъци и такси плащаш, толкова по-малко ще загубиш

слушай blacksapphire кво ти говори, няма да сбъркаш 

„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд
- magareto_yori
- ентусиаст
-
- Кара: е21
acer написа:слушай blacksapphire кво ти говори, няма да сбъркаш
Хич няма да сбърка

Иди в САЩ ако можеш,там виждаш как се случват нещата в реалния живот.На нула да си,ще научиш неща за себе си и за хората,които в БГ няма никога да научиш.
В Нантъкет наистина се правят пари,в Аляска също,но там не е за мъже

А за западното крайбрежие някой случайно да знае как стоят нещата?Чувал съм,че там е по-скъп живота отколкото Тексас да кажем.Има ли много сънародници там и такива неща ?
- Bavarcho
- Пантерчо
-
- Кара: WBS нов внос
- Мечтае да кара: Е30 от скъпите
Bavarcho написа:acer написа:слушай blacksapphire кво ти говори, няма да сбъркаш
+1
Е то само с "+1" не става, кажи за кое по-конкретно няма да сбъркам, ако почна наново 4-5 годишно обучение от тематика, за която хал-хабер си нямам и се домъкна и аз в голямото село ?

Дали ще започна от А-Б там или някъде в чужбина, к'ва е разликата ?
- blacksapphire
- ентусиаст
-
- Кара: G02 ///M40d
В сферата на туризма може да работиш и без образование, там е уловката.
Няма абсолютно никакво значение къде си учил, ако те бива в това, което правиш. Най-важното нещо, което получаваш, е информация, опит и връзки. След това много врати се отварят пред теб, без да полагаш особено големи усилия.
Защо искаш да отидеш да бачкаш с ръцете си за техния капитализъм, като може да го правиш за нашата посткомунистическа изкривена демокрация и псевдокапитализъм с акъл и то много по-лесно?

Няма абсолютно никакво значение къде си учил, ако те бива в това, което правиш. Най-важното нещо, което получаваш, е информация, опит и връзки. След това много врати се отварят пред теб, без да полагаш особено големи усилия.
Защо искаш да отидеш да бачкаш с ръцете си за техния капитализъм, като може да го правиш за нашата посткомунистическа изкривена демокрация и псевдокапитализъм с акъл и то много по-лесно?