Ще празнувате ли Хелоуйн?
Модератор: Общи модератори
64 мнения
• Страница 3 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
- plradev
- старши ентусиаст
-
- Кара: м си...
Re: Ще празнувате ли Хелоуйн?
Аз го празнувах снощи,бех се маскирал като сопол .. Че от неколко дни ме е подхванал някакъв грип и се изсекнах злобно няколко пъти в чест на светлия празник ...

Feanor написа:Stoevro's wife написа:Та ние българските не почитаме, та сме тръгнали всичко американско да го побългаряваме, да го празнуваме и раздуваме.Айде няма нужда, масово не знаят какъв празник е на 1 ноември!
Кое точно е американско само не разбрах... Ако говориш за Хелоуин - традицията е келтска.![]()
На фона на това изказване малко неубедително звучи възмущението от незнанието на другите след това.
П.П. Не се сещам за по-готин празник от Хелоуин. Маскировка, мистична тематика, сладки и номера - еб@ти, какво повече може да иска човек? Пет пари не давам, че не е "наш" празникът - традицията ми харесва, да не говорим, че и келтите са ми интересни.
Празника мисля, че се празнува от англоговорящи страни, като Америка, Канада, Великобритания.За това и така съм го написала. А произхода на самия празник е Ок нали. Всеки има правото да изкаже мнение.

I don't know where the Limit is But I know where is Not!!!
- Feanor
- ентусиаст
-
- Кара: E39 535i '01
- Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)
Всъщност се празнува на доста места. Практически е международен. 
Колкото до мнението - изкажи мнение, няма проблеми. Само че мнение тип "не ме кефи" не е особено интересно. Ако там имаше "а ето например нашата традиция ... си заслужава да я отбелязваме, защото ..." вече щеше да е интересно. И конструктивно. Така е само отричане на общо основание, "защото не е наше". Че какво от това?

Колкото до мнението - изкажи мнение, няма проблеми. Само че мнение тип "не ме кефи" не е особено интересно. Ако там имаше "а ето например нашата традиция ... си заслужава да я отбелязваме, защото ..." вече щеше да е интересно. И конструктивно. Така е само отричане на общо основание, "защото не е наше". Че какво от това?
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"
Защо трябва да си интересен с изказването си на мнение? Ами да, мен не ме радва този празник. Точно поради причината, че нашите си празници не ги празнуваме ,като истински българи, ами започнахме да взимаме от чуждото. На никого не си налагам мнението, това е лично мое виждане! 

I don't know where the Limit is But I know where is Not!!!
празнувахме.
децата събраха бонбони и умряха от студ та трябваше да ги нося накрая... костюмирани, с фенерите, с кошничките... с бонбоните. с моторния трион...
аз обаче след това уплаших страшно съседите... (нищо не може да се сравни със джейсън със маска и 24 инчов моторен трион тихо промъкващ се около къщите и изчакващ удобен момент да изскочи с рев и да запали триона
колко нервни клетки на хората ми тежат на съвеста... мъка..
сега остава и да ни пуснат тока (от събота нямаме) щото ми омръзна да наливам бензин в шибания генератор....
та джейсън с моторен трион... и шума на генераторите удавящ всичко друго... супер сюреалистично
нощта на ужасите... и едноцилиндровите мотори 
децата събраха бонбони и умряха от студ та трябваше да ги нося накрая... костюмирани, с фенерите, с кошничките... с бонбоните. с моторния трион...
аз обаче след това уплаших страшно съседите... (нищо не може да се сравни със джейсън със маска и 24 инчов моторен трион тихо промъкващ се около къщите и изчакващ удобен момент да изскочи с рев и да запали триона

колко нервни клетки на хората ми тежат на съвеста... мъка..
сега остава и да ни пуснат тока (от събота нямаме) щото ми омръзна да наливам бензин в шибания генератор....

та джейсън с моторен трион... и шума на генераторите удавящ всичко друго... супер сюреалистично

алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- nedkoo
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 730d G11 2018
И тук в франция го празнуват дори и яйца хвърлят по къщата като им дадеш бисквити

- Feanor
- ентусиаст
-
Stoevro's wife написа:Защо трябва да си интересен с изказването си на мнение?
А защо си изказваш мнението, ако не за да бъде прочетено от някого? Само защото можеш? Каква стойност има едно мнение "мен ме кефи" или "мен не ме кефи" за другите? Да му се не види, не може ли да се води нормална дискусия, а трябва да се отговаря в анкетен стил само?
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"
- kOnPuBkA
- daytona violett
-
- Кара: e36+24
Лошо няма в самия празник или в празнуването му...
За мен огромната част от милите ни сънародници, предимно младежи не знаят изобщо какво е значениоето на празника, че произхожда от древните келти, каква е целта му, защо е цялото това "плашене", че има връзка с мъртвите, с духове и т.н...Ето това е лошото, че се правим на "чучела", просто ей така да сме интересни, без да се влага смисъла и причината...
Отделен е може би въпросът, че у нас празнуването му е несъвместимо от гледна точка на вярата и обичаите ни, които са съвсем различни от келтските и от тези на нродите празнуващи в днешно време празника... Примерно може да се празнува като кукерски празник, какъвто си и имаме де, ама явно пък нашия не е достатъчно евтин за празнуване, т.е. няма евтини китайски боклуци по магазините с които да се направим на кукери...
Абе в крайна сметка, всеки да си прави квото си иска, то се е видяло, че от тоя матр'ял тва ше да е
пп. Аз съм неква морално остаряла млада дама явно, не съм от стила "партееееей", така че секви такива поводи за празнуване, не ме бригат. Снощи празнувах с мъжа на дивана и толко
За мен огромната част от милите ни сънародници, предимно младежи не знаят изобщо какво е значениоето на празника, че произхожда от древните келти, каква е целта му, защо е цялото това "плашене", че има връзка с мъртвите, с духове и т.н...Ето това е лошото, че се правим на "чучела", просто ей така да сме интересни, без да се влага смисъла и причината...
Отделен е може би въпросът, че у нас празнуването му е несъвместимо от гледна точка на вярата и обичаите ни, които са съвсем различни от келтските и от тези на нродите празнуващи в днешно време празника... Примерно може да се празнува като кукерски празник, какъвто си и имаме де, ама явно пък нашия не е достатъчно евтин за празнуване, т.е. няма евтини китайски боклуци по магазините с които да се направим на кукери...
Абе в крайна сметка, всеки да си прави квото си иска, то се е видяло, че от тоя матр'ял тва ше да е

пп. Аз съм неква морално остаряла млада дама явно, не съм от стила "партееееей", така че секви такива поводи за празнуване, не ме бригат. Снощи празнувах с мъжа на дивана и толко

HAPPINESS IS NOT AROUND THE CORNER, HAPPINESS IS THE CORNER!

IMPOSSIBLE IS NOTHING !

IMPOSSIBLE IS NOTHING !
- Feanor
- ентусиаст
-
kOnPuBkA написа:Ето това е лошото, че се правим на "чучела", просто ей така да сме интересни, без да се влага смисъла и причината...
Е хайде сега... не ми казвай, че очакваш в днешни дни да се следват масово келтските народни поверия. Това е обикновена еволюция. Ако празникът има какво да предложи на съвременните хора, те продължават да го празнуват. Ако не, се забравя както доста от нашите обичаи. Просто са безкрайно остарели и не са ни интересни - това е реалността. Никой не вярва в самодиви и змейове.

kOnPuBkA написа:Отделен е може би въпросът, че у нас празнуването му е несъвместимо от гледна точка на вярата и обичаите ни, които са съвсем различни от келтските и от тези на нродите празнуващи в днешно време празника...
Да му мислят християните, аз съм атеист и пет пари не давам от какви обичаи е тръгнал.

- kOnPuBkA
- daytona violett
-
Не бе нищо не очаквам относно келтските или други вярвания.
Очаквам чучелата по родните улици, да имат ясна причина, поради която приличат на чучела... А не просто защото е фешън! Защото тва е тъпо, а съм убедена че много голяма част от "празнуващите" го правят само защото е модерно под някаква форма.
Убедена съм че празникът има какво да предложи на лапетата в САЩ примерно, защото съм видяла с очите си как се кефят и каква е атмосферата там, но за какичките по жартиери у нас- не съм сигурна кво им предлага точно този празник.
За кукерството си прав може би, беше просто пример, че и у нас може да се помисли за някъв празник тип маскиране, свързан с гонене на духове, зли сили и т.н. щом пък е толкова интересно... Аз също не съм атеист и ми дреме за различните вярвания, въпреки че уважавам всякакви, стига да не ми ги натрапват...Та от тая гледна точка не ми пречи
Очаквам чучелата по родните улици, да имат ясна причина, поради която приличат на чучела... А не просто защото е фешън! Защото тва е тъпо, а съм убедена че много голяма част от "празнуващите" го правят само защото е модерно под някаква форма.
Убедена съм че празникът има какво да предложи на лапетата в САЩ примерно, защото съм видяла с очите си как се кефят и каква е атмосферата там, но за какичките по жартиери у нас- не съм сигурна кво им предлага точно този празник.
За кукерството си прав може би, беше просто пример, че и у нас може да се помисли за някъв празник тип маскиране, свързан с гонене на духове, зли сили и т.н. щом пък е толкова интересно... Аз също не съм атеист и ми дреме за различните вярвания, въпреки че уважавам всякакви, стига да не ми ги натрапват...Та от тая гледна точка не ми пречи

IMPOSSIBLE IS NOTHING !

IMPOSSIBLE IS NOTHING !
- Feanor
- ентусиаст
-
Мне, гоненето на зли сили не е интересно, защото никой не вярва в него. Интересна е самата атмосфера. А тя е такава, каквато си я направите/направим. 

- kOnPuBkA
- daytona violett
-
Ми тогава защо ви/ни е нужен точно тоя празник, за да си правите атмосфера за кефене?
В смисъл в тоя празник е заложен някакъв символ и той е именно този който казах...Хората по другите държави, които си го празнуват и е техен празник, го правят с цел точно гонене на духове, разказване на страшни истории, мистика, ала бала...
Та пак опираме до това, което мен ме дразни- а именно че "празника" у нас, се свежда до каки с жартиери от Джъмбото, напиване и голем кеф по барове и дискотеки
В смисъл в тоя празник е заложен някакъв символ и той е именно този който казах...Хората по другите държави, които си го празнуват и е техен празник, го правят с цел точно гонене на духове, разказване на страшни истории, мистика, ала бала...
Та пак опираме до това, което мен ме дразни- а именно че "празника" у нас, се свежда до каки с жартиери от Джъмбото, напиване и голем кеф по барове и дискотеки

IMPOSSIBLE IS NOTHING !

IMPOSSIBLE IS NOTHING !
- LiTtLeRoCk
- СТАРШИНАТА НА ФОРУМА
-
- Мечтае да кара: Е38 740IL
Не мога да си обясня, какъва е тази тенденция, да си присвояваме чужди празници 

- Feanor
- ентусиаст
-
kOnPuBkA написа:Хората по другите държави, които си го празнуват и е техен празник, го правят с цел точно гонене на духове, разказване на страшни истории, мистика, ала бала...
Като изключиш гоненето на духовете - точно затова. Защото хората искат понякога да си направят събитие, което е посветено на мистиката, с подобаваща атмосфера. Защо е нужно да измисляме топлата вода от нулата, като хората имат готова успешна рецепта?

- kOnPuBkA
- daytona violett
-
Добре де, празнувай си го
Аз не съм против, както казах всеки прави каквото си му е кеф. Просто не е мой празник, няма и да стане. Не е и техния празник Хелоуин...Излиза, че си правим неква българска интерпретация на костюм/мистик парти...Няма лошо!

IMPOSSIBLE IS NOTHING !

IMPOSSIBLE IS NOTHING !
64 мнения
• Страница 3 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5