Какво ще стане когато Гърция обяви фалит ?
Модератор: Общи модератори
- AGD
- младши ентусиаст
-
- Кара: F15 xDrive30d N57T
- Мечтае да кара: 911 Turbo
Re: Какво ще стане когато Гърция обяви фалит ?
steeN написа:ае като цяло не бих имал нищо общо с гръцки банки и няма да го мисля много, защото в най-добрия случай гръцките банки ще вдигнат таксите на всичко, защото са под вода в момента.
Проблемът на Европа не е, че Гърция по принцип ще фалира, а че ще завлече най-вече френските, но и немалко немски банки (алианц се оказват доста уязвими). Така че по-добре да нямаш нищо общо с никакви банки. Дори в момента в Европа и Щатите фалират банки, които само преди няколко месеца минаха стрес тестовете.
George Carlin написа:Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac?
- sobiss
- младши ентусиаст
-
- Кара: Compact m43tu
- Мечтае да кара: E28
Цялата далавера е ЕС да опрости целия дълг на Гърция, за това Папандреу им върти номера с референдуми и прочие.
Гърците използват отслабената икономика на евро съюза и се опитват да извиват ръце. Ако се стигне до положение долар = евро, положението става страшно. 38% по скъп долар ще пагубно за цялата евро зона.
Гърците използват отслабената икономика на евро съюза и се опитват да извиват ръце. Ако се стигне до положение долар = евро, положението става страшно. 38% по скъп долар ще пагубно за цялата евро зона.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
да, така е. и френските и немските банки, защото имат най-голям exposure. но според мен те ще бъдат спасени.
ма риска си е риск, да. не съм чул голяма банка скоро да е фалирала в щатите?
може някакви community banks, но тях ги купуват веднага други банки.
ма риска си е риск, да. не съм чул голяма банка скоро да е фалирала в щатите?
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- zxsport
-
Гърците (масата) ... никога не са искали да бъдат в ЕС/еврозоната ... и няма да им липсва ...
това, че през последните ~ 20 г. са били "рецепиент" на средства и субсидии не ги прави балъци ... нито длъжници (не и отделните домакинства)
съпоставката с БГ е смешна, защото винаги са били по-добре от нас ... абсолютно винаги, във всеки един момент!
Как ще се връщат заемите/кредитите? Ами - няма да се връщат, не и от обикновените хора!!!
Имам скорошни посещения из цяла Гърция и ... много мога да напиша по темата, но ще се огранича с това, че те винаги са разчитали на туризма, пристанищата, фериботни такси и производството на зехтин (3-ти са в Европа).
Колкото до валутата - ако "напуснат" еврозоната, Гърците имат няколко вариянта да си "калибрират" бъдещата местна валута, като във всеки един случай ще са по-добре ...
И как така решихте, че фалитът на Гърция ще приравни Еврото към Долара? Това валутни дилъри ли Ви го казаха, и ако да - дали са готови да си застанат зад думите в следващите 1-2 години ... ???
Някой спомена и германската "марка" ...
може ли малко яснота да бъде внесена, та "барем" ний от простолюдието малко се образоваме ...
Благодаря предварително!
това, че през последните ~ 20 г. са били "рецепиент" на средства и субсидии не ги прави балъци ... нито длъжници (не и отделните домакинства)
съпоставката с БГ е смешна, защото винаги са били по-добре от нас ... абсолютно винаги, във всеки един момент!
Как ще се връщат заемите/кредитите? Ами - няма да се връщат, не и от обикновените хора!!!
Имам скорошни посещения из цяла Гърция и ... много мога да напиша по темата, но ще се огранича с това, че те винаги са разчитали на туризма, пристанищата, фериботни такси и производството на зехтин (3-ти са в Европа).
Колкото до валутата - ако "напуснат" еврозоната, Гърците имат няколко вариянта да си "калибрират" бъдещата местна валута, като във всеки един случай ще са по-добре ...
И как така решихте, че фалитът на Гърция ще приравни Еврото към Долара? Това валутни дилъри ли Ви го казаха, и ако да - дали са готови да си застанат зад думите в следващите 1-2 години ... ???
може ли малко яснота да бъде внесена, та "барем" ний от простолюдието малко се образоваме ...
Благодаря предварително!
- steeN
- старши ентусиаст
-
ми не е ядрена физика да ти кажа.
след обявавяването на намерението за реферндум на папандреу, долара скори спрямо еврото почти 3% за два дни, което е огромно движение за валутен курс. все още долара се приема от инвеститорите като най-сигурното нещо (до кога не знам).
след обявавяването на намерението за реферндум на папандреу, долара скори спрямо еврото почти 3% за два дни, което е огромно движение за валутен курс. все още долара се приема от инвеститорите като най-сигурното нещо (до кога не знам).
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- zxsport
-
steeN написа:ми не е ядрена физика да ти кажа.
ами ... да не те разочеравам, но е напълно възможно да се окаже, че валутните прогнози за теб са като "ядрена физика" за мен ... знаеш к'во е "физика", знаеш к'во е "ядрена" ... и до там ...
и като си майстор на дилинга - кажи кво да прайм - да купуаме доларес ли, гринго???
"бегло" комуникирам с валутни дилъри, а ти?
- steeN
- старши ентусиаст
-
съвети аз не давам. къде си видял да давам съвети. изказвам мнение (както и ти).
парите си твои и са твоя отговорност, изпозлвай най-добрата си преценка и действай според нея.
не ме интересува с кой комуникираш, i am putting my money where my mouth is.
сега си отворих, брокерския акаунт и е на зелено. мен такива краткосрочни истории не ме интересуват.
парите си твои и са твоя отговорност, изпозлвай най-добрата си преценка и действай според нея.
сега си отворих, брокерския акаунт и е на зелено. мен такива краткосрочни истории не ме интересуват.
- zxsport
-
steeN написа:съвети аз не давам. къде си видял да давам съвети. изказвам мнение (както и ти).
Моите стотинки виждат капитализация там, където калкулацията/капитализацията е в моя полза ... без значение на кой континент! Иначе, комуникирам с много хора, без значение дали са в БГ или извън Родината!
Само да допълня за валутните дилъри/брокери КЦК (корпор.ц.книжа) - виждал съм ги както в безпомощно състояние, така и в "МНОГО Печелевша позиция" (не ми е удобно да "кажа" след кое "IPO" ги видях в такава) ....
П.С. - Нека мнението ми не служи за съвет при покупка/продажба на ценни книжа!
zxsport написа:Гърците (масата) ... никога не са искали да бъдат в ЕС/еврозоната ... и няма да им липсва ...
Благодаря предварително!
а защо мислиш ще са по-добре с национална валута и 200-300млрд. дългове които няма кой да опрости?
не се заяждам, въобще не съм на ясно, просто ми е интересна всяка гледна точка
- AGD
- младши ентусиаст
-
- Кара: F15 xDrive30d N57T
- Мечтае да кара: 911 Turbo
steeN написа:не съм чул голяма банка скоро да е фалирала в щатите?
Моя грешка. Не трябваше да слагам заедно брокера MF Global и белгийската фалирала банка.
George Carlin написа:Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac?
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Не съм чел всичко ама ето за какво става въпрос всъщност:
Гърците имат дълг ,примерно са взели общо 100 милиарда евро,което се оказва че не е толкова огромно на фона на БВП,обаче в един момент ,едни агенциики снишават кредитният рейтинг на гърците,което от своя страна,това е чисто финансов механизъм на банките,какво имам в предвид,когато кредитният рейтин е 2А+-лихвите от светованата банка са с най-ниски нива,когато минеш в рейтинг Б и на татък,съответно,едни банкери си раздават по-високи премии,поради това че се увеличават лихвите,което означава печалбата,когато си дал 100 милиарда евро и след няколко месеца ти падне кредитният рейтинг поради някакви неща,дето са станали в щатите и засягат строителството на домове и лихвата ти скочи,задълженията стават 300 милиарда (100 главница и 200 лихви),нещата стават много тежки,естествено на обществото се представя че това е "спасителен план" ,за да се набозят с още заеми за да...обслужват лихвата,която е станала такава заради някой,които е решил да свали кредитният рейтинг...Когато гърците възстанаха,дебелите банкери разбраха че могат да загубят доста и за това,Г20 каза че "опрощава" част от дълга,100 милиарда,което правилно казват -половината,защото това е половината от лихвата и когато гърците решиха да направят решерендум,дали искат още заеми за да си погасяват лихвите...дебелите банкери изпаднаха в паника...Е това е цялата ситуациа,а че гърците са мързеливи-така е,мързеливи са защото има така създадена структора,а тя е следната,100% от земеделската продукция се изкупува от държавата,защото са решили че ще са земеделци и ще развиват туризма,това предполага и такъв начин на живот,през зимата няма много земеделие,а синдикатите там се борят за 5 дневна работна седмица...където е на всякъде в европа,вземете франция-те имат най-късата работна седмица като часове...
Гърците имат дълг ,примерно са взели общо 100 милиарда евро,което се оказва че не е толкова огромно на фона на БВП,обаче в един момент ,едни агенциики снишават кредитният рейтинг на гърците,което от своя страна,това е чисто финансов механизъм на банките,какво имам в предвид,когато кредитният рейтин е 2А+-лихвите от светованата банка са с най-ниски нива,когато минеш в рейтинг Б и на татък,съответно,едни банкери си раздават по-високи премии,поради това че се увеличават лихвите,което означава печалбата,когато си дал 100 милиарда евро и след няколко месеца ти падне кредитният рейтинг поради някакви неща,дето са станали в щатите и засягат строителството на домове и лихвата ти скочи,задълженията стават 300 милиарда (100 главница и 200 лихви),нещата стават много тежки,естествено на обществото се представя че това е "спасителен план" ,за да се набозят с още заеми за да...обслужват лихвата,която е станала такава заради някой,които е решил да свали кредитният рейтинг...Когато гърците възстанаха,дебелите банкери разбраха че могат да загубят доста и за това,Г20 каза че "опрощава" част от дълга,100 милиарда,което правилно казват -половината,защото това е половината от лихвата и когато гърците решиха да направят решерендум,дали искат още заеми за да си погасяват лихвите...дебелите банкери изпаднаха в паника...Е това е цялата ситуациа,а че гърците са мързеливи-така е,мързеливи са защото има така създадена структора,а тя е следната,100% от земеделската продукция се изкупува от държавата,защото са решили че ще са земеделци и ще развиват туризма,това предполага и такъв начин на живот,през зимата няма много земеделие,а синдикатите там се борят за 5 дневна работна седмица...където е на всякъде в европа,вземете франция-те имат най-късата работна седмица като часове...
- Munich Machine
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е 34
spacepl написа:Страшна криза, Германия напуска ЕС, ЕС се разпада моментално, еврото се ползва за разпалки, Германия връща марката, нашето левче е вързано по закон за марката и ставаме баровци
...и местят завода на БМВ в Дупница

Лошото - че могат да "повлекат крак" и да разклатят ЕС
Хубавото - ще ходим на евтина почивка в Гърция докато те ни берат маслините (пардон, гроздето за домашна)

Хубавото - ще ходим на евтина почивка в Гърция докато те ни берат маслините (пардон, гроздето за домашна)

- Feanor
- ентусиаст
-
- Кара: E39 535i '01
- Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)
Е.Димитров написа:Не съм чел всичко ама ето за какво става въпрос всъщност
Всъщност става дума за това, че гърците искат да си запазят високия стандарт, който не могат да поддържат самички. Затова са "възстанията" и затова е референдума. Само че безплатен обяд няма...
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Feanor написа:Е.Димитров написа:Не съм чел всичко ама ето за какво става въпрос всъщност
Всъщност става дума за това, че гърците искат да си запазят високия стандарт, който не могат да поддържат самички. Затова са "възстанията" и затова е референдума. Само че безплатен обяд няма...
Има и друго нещо за високия им стандарт,преди години,когато съществуваше конфронтация между изтока и запада,6 американски флот беше базиран до бреговете на гърция,а нато даваше огромни суми на турция и гърция заради близоста си с соц страна,да ама турците решиха да вложат парите в заводи и икономика,а гърците,ми гръцка му работа-земеделие,ядене и пиене,и когато се разпадна блока,6 ти американски флот си би камшика и некой останаха без външни инвеститори и започнаха да слизат на долу,те така стават понякога нещата....