Отново лекарска небрежност
Модератор: Общи модератори
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Re: Отново лекарска небрежност
ivan1590 написа:Не става въпрос лекарите да вършат чудеса и никой не го очаква от тях.
Не става въпрос и да няма грешки, защото е човешко да се греши и всеки греши.
Става въпрос за отговорност.
Защото, ако убиеш някой по непредпазливост те разследват и те съдят по един начин .
Ако убиеш някой от нехайство и немарливост е редно да те съдят още по строго.
Не може всичко да минава под знаменателя така се случило и така му е било писано и медицината не точна наука.
Разбираш ли какво значи отговорност?
На никой не му изнася лекарите да са виновни, защото са лекари и няма нормален човек , който да не уважава тази професия, както и няма нормален човек , който да уважава мърльовци, корумпирана и аморална измет, която не си изпълнява задълженията и безнаказано си живурка, докато потърпевшите от работата им са в гроба.
Да протести трябва да има , за да се променят законите и изпълнението им , за да няма убийци на свобода.
И не медиите очернят докторите, защото хората сами се сблъскват с тази измет всекидневно и са лично потърпевши от нея.
ДА има добри доктори, но да попаднеш на тях е като да оцелееш при игра на руска рулетка-има шанс, но има шанс и за обратното.
Толкова е просто виновен -съд -затвор и не практикуваш по-вече и съответно не застрашаваш по вече човешки живот.
Ако някой има статистика за осъдени лекари в различните държави, нека да я покаже.
Сигурен съм че според нея нашите лекари ще са най-невинните- сигурно защото са най-добрите, но защо на Запад не им признават дипломите и не ги пускат да припарят до пациент, не мога да разбера.

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
ivan1590 написа:Става въпрос за отговорност.
Защото, ако убиеш някой по непредпазливост те разследват и те съдят по един начин .
Не може всичко да минава под знаменателя така се случило и така му е било писано и медицината не точна наука.
нали? и аз мога да го напиша това и да се почувствам праведен. ама внимавай какво си пожелаваш както казват китайците.
разбира се че може да съдиш докторите (индивидуално) и ако съда реши че си прав да ги осъжда (да плащат/затвор и тн). този механизъм в бг не работи по ред причини, но мисля, че е за добро. защото в момента които проработи докторите ще за почнат да си правят застраховки против осъждане поради грешки (вика му се malpractice insurance). в момента в които това стане цените на медицинските услуги ще рипнат с 50%. ще кажеш- нали затова плащаме данъци и здравни осигуровки? наивно. нито данъците които плащаме(те) са реални (този плосък данък от 10%(?) е смешен на фона на 33-50% процента които плащат по развитите държави... нито здравните ни осигуровки са реални и покриват едни евентуални разходи в (елитно) заведение.
ще ти дам един конкретен пример. тоя моя приятел неврохирурга прави около $800к заплата на година. от тях плаща $350к за този вид докторска застраховка за която споменах по-горе.... разбираш ли за какво става въпрос? той за по-малко от $350/час няма да си говори с тебе. не дай си боже да трябва да ти рови в главата.. там цифрите са страшни.
та... лесно е да се говори. трудно е да се действа реалистично.
съберете пари за детето и с малко повече уважение към докторите... щото те вярно са се овълчили ама на фона на моралния упадък на обществото те са направо ангели-хранители...
да не говориме че това е много опасно- кои са следващите? синоптиците че са ти предсказали слънчев зимен ден и ти си тръгнал за варна а се е случила снежна буря и ти си се блъснал и си се осакатил?
къде теглиме чертата?

това е бита кауза- всеки път когато обществото е предизвикало разходи за някоя инстанция от която обществото зависи - инстанцията му го е начуквала на обществото в дългосрочен план...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- barabqga
- кандидат ентусиаст
-
това добре , но има и друго , че народа (тези живяли и видяли СОЦ медицинските услуги ) постоянно ми повтаря как навремето било по-добро здравеопазването ни , аз незнам за това не споря с тях , но всички те (с които аз съм говорил ) сравняват тогавашното обслужване със сегашното и затова има много голямо недоволство , а не мисля , че е било колко по-добре татовото здравеопазване 

- EBEEMVACIA
- младши ентусиаст
-
- Кара: рожден ден
- Мечтае да кара: Apassionata
- Детайли за колата: ̿̿ ̿̿ ̿̿ ̿'̿'\̵͇̿̿\з= ( ▀ ͜͞ʖ▀) =ε/̵͇̿̿/’̿’̿ ̿ ̿̿ ̿̿ ̿̿
̿̿ ̿̿ ̿̿ ̿'̿'\̵͇̿̿\з= ( ▀ ͜͞ʖ▀) =ε/̵͇̿̿/’̿’̿ ̿ ̿̿ ̿̿ ̿̿BMW Flugelrad II V-2
- goguma
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: '09 E92 N47; '08 E60 N53B30
- Мечтае да кара: 911 Turbo S
- Детайли за колата: RIP E39 2010-2019 :(
barabqga написа:това добре , но има и друго , че народа (тези живяли и видяли СОЦ медицинските услуги ) постоянно ми повтаря как навремето било по-добро здравеопазването ни , аз незнам за това не споря с тях , но всички те (с които аз съм говорил ) сравняват тогавашното обслужване със сегашното и затова има много голямо недоволство , а не мисля , че е било колко по-добре татовото здравеопазване
Татовото здравеопазване беше напълно безплатно и спонсорирано изцяло от държавата. По онова време хората преспокойно бяха оставяни по 1 месец в болниците за наблюдение и лечение, и им се прилагаха безкрайни терапии безплатно, затова имаше толкова малко грешки. А сега как е? Здравната каса плаща за един преглед и минимално за лекарства, оттам нататък лекарите бързат да разкарат пациентите, защото всеки час престой над определената 'пътека' означава десетки левове извадени директно от лекарския джоб. От друга страна има пътеки, които нарочно се преизползват за точене на същата тази малоумна каса. А тези откровени олигофрени, които работят в касата и са съставили пътеките, хал хабер си нямат от медицина, ега пукнат. Няма да ви казвам за какви смешни пътеки какви безбожни пари се дават, и за колко по-важни пътеки се дават стотинки /съответно доплащането е от болницата, респективно лекарите/. Отделно отказват жизненоважни пътеки понякога, защото имало съмнение за 'злоупотреба'.
Не е нужно да си гений за да се сетиш до какви последствия ще доведе тази измислена и некомпетентна структура, докарана ни на главите от гнусното циганско копеле костов.
- ivan1590
- младши ентусиаст
-
- Кара: E34 520i, E30 318
Много добре разбирам какво си пожелавам.
Лично аз смятам, че медицината трябва да е скъпа, за да е качествена и лекарите да са добре платени.
В България се получава следния феномен-за едно нещо плащаш по няколко пъти и в крайна сметка могат да те убият безнаказано.
Плащаш осигуровки , но няма направления ,така че си плащаш за частен преглед ,
но за да получиш необходимото внимание си трябва парички отделно от таксата -за лекаря ,за сестрата, за санитарката, за консумативи(които се купуват от точно определени места )и накрая като теглиш чертата виждаш как си си платил услугата като в елитна клиника.
Та казваш 10% е данъка в България и затова няма пари :
Още при взимането на заплатата държавата ти взима 20-25% за данъци и осигуровки(които са неизползваеми както обясних)
после си приспадни ДДС -то от останалата част ,което ще ти се вземе при пазаруване и приспадни акцизите и косвените данъци и виж какво ти остава накрая чисто.
В една Турция всеки е длъжен да се осигурява и когато му се наложи избира клиника и отива с книжката, ако парите недостигът може да вземе от книжките на роднините, ако пак не достигат доплаща разликата.
Ето на това му казвам осигуряване.
А не да плащаш и да не получаваш.
За лекарските застраховки не само че не е лошо , но даже е задължително.
Представи си , че един такъв специалист те осакати и не можеш повече да работиш -какво правиш ще живееш с инвалидната пенсия от 100 лева ли?
Струва ми се че гледаш на лекарите в България като на някакви мисионери в Африка, на които трябва да гледаме като полубожества и забравяш , че те също са част от това общество и също носят вина за ниските си заплати и редно да поемат солидарно с останалите отговорност за това , което се случва .
И на последно място в любимият ти Пирогов един лекар искаше да ми приложи пълна упойка и сребърна превръзка за рани от изгаряне на глезените , които впоследствие негов колега излекува с няколко превръзки в кв. поликлиника.
Може да е различна преценка на състоянието ми но още помня фразата:
Момче, недей си тръгва ще изгубим парите от пътеката.Остани да ти направя превръзката пък после ако искаш ще те изпиша.
Лично аз смятам, че медицината трябва да е скъпа, за да е качествена и лекарите да са добре платени.
В България се получава следния феномен-за едно нещо плащаш по няколко пъти и в крайна сметка могат да те убият безнаказано.
Плащаш осигуровки , но няма направления ,така че си плащаш за частен преглед ,
но за да получиш необходимото внимание си трябва парички отделно от таксата -за лекаря ,за сестрата, за санитарката, за консумативи(които се купуват от точно определени места )и накрая като теглиш чертата виждаш как си си платил услугата като в елитна клиника.
Та казваш 10% е данъка в България и затова няма пари :
Още при взимането на заплатата държавата ти взима 20-25% за данъци и осигуровки(които са неизползваеми както обясних)
после си приспадни ДДС -то от останалата част ,което ще ти се вземе при пазаруване и приспадни акцизите и косвените данъци и виж какво ти остава накрая чисто.
В една Турция всеки е длъжен да се осигурява и когато му се наложи избира клиника и отива с книжката, ако парите недостигът може да вземе от книжките на роднините, ако пак не достигат доплаща разликата.
Ето на това му казвам осигуряване.
А не да плащаш и да не получаваш.
За лекарските застраховки не само че не е лошо , но даже е задължително.
Представи си , че един такъв специалист те осакати и не можеш повече да работиш -какво правиш ще живееш с инвалидната пенсия от 100 лева ли?
Струва ми се че гледаш на лекарите в България като на някакви мисионери в Африка, на които трябва да гледаме като полубожества и забравяш , че те също са част от това общество и също носят вина за ниските си заплати и редно да поемат солидарно с останалите отговорност за това , което се случва .
И на последно място в любимият ти Пирогов един лекар искаше да ми приложи пълна упойка и сребърна превръзка за рани от изгаряне на глезените , които впоследствие негов колега излекува с няколко превръзки в кв. поликлиника.
Може да е различна преценка на състоянието ми но още помня фразата:
Момче, недей си тръгва ще изгубим парите от пътеката.Остани да ти направя превръзката пък после ако искаш ще те изпиша.
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
alx написа:ivan1590 написа:Става въпрос за отговорност.
нали? и аз мога да го напиша това и да се почувствам праведен. ама внимавай какво си пожелаваш както казват китайците.
ще ти дам един конкретен пример. тоя моя приятел неврохирурга прави около $800к заплата на година. от тях плаща $350к за този вид докторска застраховка за която споменах по-горе.... разбираш ли за какво става въпрос? той за по-малко от $350/час няма да си говори с тебе. не дай си боже да трябва да ти рови в главата.. там цифрите са страшни.
Искаш да кажеш ,че твоят приятел като си плати застраховката(сигурно е различна всяка година-предполагам могат и да му откажат..)той си прави със всеки каквото си иска без да му пука ??- не ми се вярва..

И на второ място-Америка не са най-добрият пример за достъпно и качествено здравеопазване-никога не са били..
И това,че в почивка в БГ си минал на един-два леки прегледа (примерно) въобще не означава ,че си имаш някаква реална представа от БГ здравеопазване

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
alx написа:съберете пари за детето и с малко повече уважение към докторите... щото те вярно са се овълчили ама на фона на моралния упадък на обществото те са направо ангели-хранители...
Бедни, бедни alx ... защо не умря при Гредетин!...
Едно време дядо Вазов го е казал по друг повод, но просто ми дойде на устата като гледам как се опитваш да разшириш мирогледа на накои хора, но...
Озверялата тъпла с вилите и факлите търси мъст, пардон - спаредливост - с оправданието, че иска цивилизовано отношение...
alx написа:да не говориме че това е много опасно- кои са следващите? синоптиците че са ти предсказали слънчев зимен ден и ти си тръгнал за варна а се е случила снежна буря и ти си се блъснал и си се осакатил?
Тъжно, тъжно... но напълно възможно

Когато мнозинството от тълпата, пардон - обществото, се осланя не на разума, а на емоциите (и то от най-първичните) - това общество просто деградира...
ама аз мога да го напиша и късо и сбито бе хора 
хората нямат пари просто за да си позволят качествено здравеопазване. а някой ги е излъгал че за малко пари може да има качествено такова. няма такова положение.
това е все едно да си купиш лада за 2000 лева и да очакваш да върви без проблеми. няма такова положение. колата дето върви без проблеми е тойота и струва 50к лева.
във всяка една държава здравното осигуряване покрива ладата. за тойотата трябва да се доплаща и то сериозно.
а вие в момента се чудите защо ладата се чупи от време на време и искате да ходите да обсаждате завода в толиати(?) да си оправи продукцията. ми може и да я оправи.. ама ще стане по 50к/ кола. и тогава какво ще правите като най-евтините коли ще са по 50к? ще ходите пеша.

хората нямат пари просто за да си позволят качествено здравеопазване. а някой ги е излъгал че за малко пари може да има качествено такова. няма такова положение.
това е все едно да си купиш лада за 2000 лева и да очакваш да върви без проблеми. няма такова положение. колата дето върви без проблеми е тойота и струва 50к лева.
във всяка една държава здравното осигуряване покрива ладата. за тойотата трябва да се доплаща и то сериозно.
а вие в момента се чудите защо ладата се чупи от време на време и искате да ходите да обсаждате завода в толиати(?) да си оправи продукцията. ми може и да я оправи.. ама ще стане по 50к/ кола. и тогава какво ще правите като най-евтините коли ще са по 50к? ще ходите пеша.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- randity
- Photographer
-
- Кара: му се нещо старо
.. и отново се замислих „Божее, какви автомобили са правени през миналия век. Сега всичко е пластмаса n-то качество."..

- ivan1590
- младши ентусиаст
-
аз мога да го напиша още по-кратко ;
Бедни сме защото сме прости, а сме прости защото сме бедни
Проблема не е какво осигурява държавата а как го осигурява и кой е отговорен.
Добре държавата осигурява една пломба- за толкова и стигат парите , ако обаче зъболекаря ти продупчи небцето какво общо има държавата?
Или за тези пари държавата осигурява касапин а не хирург примерно.
Границата е тънка , но трябва да я има.
Бедни сме защото сме прости, а сме прости защото сме бедни

Добре държавата осигурява една пломба- за толкова и стигат парите , ако обаче зъболекаря ти продупчи небцето какво общо има държавата?
ivan1590 написа:аз мога да го напиша още по-кратко ;
Бедни сме защото сме прости, а сме прости защото сме бедни![]()
хех. ти го каза.
ама "каквото" и "както" са свързани и като "каквото" е с мизерен бюджет има голям шанс "както" да не е качествено.
ще ти дам още един пример.
плащаш малко пари на пешо стругаря да ти отвори 12 цилиндровия мотор да ти нагласи клапани. или плащаш много пари на оторизиран сервиз да го направи. сега- добри пешовци- много. ама и тия дето ще ти строшат мотора също не са за подценяване. защото пешо може да е механик-факир ама като няма специалните инструменти - няма да свърши добрата работа.
въпроса е- на кого ще дадеш да ти прави мотора? повечето българи (по една или друга причина) ще изберат пешо. и после ще кажат "аз съм си платил- ама той го строши". тая логика според теб "коректна" ли е?
по тая логика щото виждаш ли жената трябва да може да роди нормално защото е млада и здрава съпруга й да изгледа няколко информационни видео-та на ютюб и да изроди детето собственоръчно (и безплатно). риска често е свързан с парите. не плащаш- най-голям риск. плащаш малко- по-малък риск. плащаш много- най-малък риск.
пикаете срещу вятъра....
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- ivan1590
- младши ентусиаст
-
Неистина ли не разбираш къде е границата?
Ако лекаря каже за точно диагностициране и лечения трябват тези и тези изследвания или вашия случаи е по особен и по-добре се обърнете към специалист, защото аз не мога да преценя -ок няма проблем, но ако те отсвири, не ти направи изследванията и или с действията си наруши установените процедури -тогава той е виновен и следва да му се търси отговорност.
Границата наистина е много тънка , но трябва да я има .
Аз ще ти дам друг пример-
купувам си евтини колони от Технополис за РС -то в работата. След няма и седмица спират да работят.Отивам с касовия бон в магазина и познай: няма гаранция-точно като в Америка.
Дигам аз един скандал и ме свързват от телефона на Информацията с вносителя.
Някакъв тапир ми вика -"Ми ти за 10лева кво очакваш , що не си купи от по-скъпите?"
Аз му обясних , че не очаквам студиен звук , но съм очаквал да работят повече от седмица и го питам аз за какво съм дал пари все пак ?
След разправия въпросния чук ми вика "Добре де, ела ще ти ги оправя безплатно"
Разбираш ли как стават нещата тука?
Няма закон, няма отговорност, всеки прави каквото си иска.
Аз смятам , че това трябва да се промени .
Нямам претенции да съм най умния и да имам решения за всички проблеми, но се присъединявам към хората които искат да се търси отговорност на лекарите.
Ако лекаря каже за точно диагностициране и лечения трябват тези и тези изследвания или вашия случаи е по особен и по-добре се обърнете към специалист, защото аз не мога да преценя -ок няма проблем, но ако те отсвири, не ти направи изследванията и или с действията си наруши установените процедури -тогава той е виновен и следва да му се търси отговорност.
Границата наистина е много тънка , но трябва да я има .
Аз ще ти дам друг пример-
купувам си евтини колони от Технополис за РС -то в работата. След няма и седмица спират да работят.Отивам с касовия бон в магазина и познай: няма гаранция-точно като в Америка.
Дигам аз един скандал и ме свързват от телефона на Информацията с вносителя.
Някакъв тапир ми вика -"Ми ти за 10лева кво очакваш , що не си купи от по-скъпите?"
Аз му обясних , че не очаквам студиен звук , но съм очаквал да работят повече от седмица и го питам аз за какво съм дал пари все пак ?
След разправия въпросния чук ми вика "Добре де, ела ще ти ги оправя безплатно"
Разбираш ли как стават нещата тука?
Няма закон, няма отговорност, всеки прави каквото си иска.
Аз смятам , че това трябва да се промени .
Нямам претенции да съм най умния и да имам решения за всички проблеми, но се присъединявам към хората които искат да се търси отговорност на лекарите.
- jordanpar
-
-
- Кара: автомобил
- Мечтае да кара: два автомобила
- Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми
В БГ чиновници,лекари,механици в официални представителства,полицаи,служители във ведомства се държат винаги високомерно и забравят че са служители на обществото или че човекът срещу тях е клиент--свещена дума в много бели страни. А очакват винаги нещо под масата за да си свършат работата на която те са се цанили и за която им се плаща по щат. Мен ме е яд винаги когато тръгна по работа в общини,кадастри,КАТ,ВИК,Енерго,болници и т.н. Ужас е просто.
И да--и аз подкрепям по-грубите методи,защото докато има лобизъм на високо ниво,винаги в България ще бъдат избърсвани нааканите дупета на хора пряко отговорни за съдбата на други хора
Не забравяйте че наскоро лекарското съсловие предложи насилието над лекари да бъде определено като специфичен вид престъпление,все едно че са полицаи или лица със псециален статут и имунитет
Не може едни хора които вече не признават и съвсем човекото изначало в Хипократовата клетва да им се дава чувството за безнаказаност при техни лични грешки. Едно е да си хлебар и да режеш тесто с ножа,друго е да държиш скалпел в ръце и да не ти пука къде режеш и как.
И да--и аз подкрепям по-грубите методи,защото докато има лобизъм на високо ниво,винаги в България ще бъдат избърсвани нааканите дупета на хора пряко отговорни за съдбата на други хора
Не забравяйте че наскоро лекарското съсловие предложи насилието над лекари да бъде определено като специфичен вид престъпление,все едно че са полицаи или лица със псециален статут и имунитет

Не може едни хора които вече не признават и съвсем човекото изначало в Хипократовата клетва да им се дава чувството за безнаказаност при техни лични грешки. Едно е да си хлебар и да режеш тесто с ножа,друго е да държиш скалпел в ръце и да не ти пука къде режеш и как.
- saleen
- старши ентусиаст
-
- Кара: Тъпата кака да маа с черпака
- Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
- Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....
Аз смятам, че е полезно и морално да ги поступват от време на време, не за друго, ами защото много от тях имат нужда някой да ги приземи в реалността.
Никой не мое ма връне на селу!