Един бояджийски въпрос....

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
Мечтае да кара: "samodelna" kola

Един бояджийски въпрос....

Мнение от BMW_RIDER » 18 Ное 2011, 21:59

Така.....имам тука една врата, дето искам да я боядисам. Врата е дървена или по скоро от слепени пластове дървени листове.

Интересно ми е ако някой знае как се получава така боята ,че да седи като на кола. Ако не се сещате за какво ви говоря, като отидете в някой мебелен магазин модерните шкафове особено кухненските са като ПДЧ плоскости които отгоре са боядисани по някакъв начин така ,че седи като огледално. И поникакъв начин не си личат порите и текстурата на дървото, все едно е боядисано върху метал.

Отначало просто пробвах да нанеса повечко слоеве с бояджийски пистолет и компресор. Обаче дори след 5тия слой, боята пак си попива и на места си лъчат порите на дървото.
Някакъв специален кит ли се слага върху дървото или....

Някой ако знае ,ще съм благодарен.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on

ентусиаст
Аватар

Re: Един бояджийски въпрос....

Мнение от vlad0 » 18 Ное 2011, 22:03

не са ли с облицовки там :roll:

ентусиаст
Аватар

Мнение от BadAngel » 18 Ное 2011, 22:06

няма да можеш да направиш гланца на пвц облицовката

защо не я облепиш с фолио, както правят повечето фирми?
No bling at the Ring

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: X5 e53 3.0d 218ps
Мечтае да кара: X5 ///M - печка :D
Детайли за колата: Зла печка :D

Мнение от An4oOo » 18 Ное 2011, 22:16

Ако е МДФ детайл в на бащата фирмата го боядисват и след това лакират! :yes: Ефекта е като този, който искаш ;) Така че пробвай така

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от BMW_RIDER » 18 Ное 2011, 22:21

BadAngel написа:няма да можеш да направиш гланца на пвц облицовката

оффф......ми кой да се сети бе... то било фолио, пръснато отгоре с лак....аз седа и се чуда ква е тая боя.

ентусиаст
Аватар

Мнение от BadAngel » 18 Ное 2011, 22:43

BMW_RIDER написа:

оффф......ми кой да се сети бе... то било фолио, пръснато отгоре с лак....аз седа и се чуда ква е тая боя.

:yes:

бира бате :)
No bling at the Ring

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 18 Ное 2011, 22:47

Не си ли виждал дървени апликации в някоя W124 например?

Технологията е:лакираш,съхне,шлайфаш,лакираш,съхне,шлайфаш и така,докато дървото се напои с лак и порите се запълнят :!:
Само че иска време,нерви и пари :smoke:
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

Потребител
Аватар

Мнение от ktamen » 18 Ное 2011, 22:51

Дървото първо трябва да е идеално изшлайфано (шкурка 120 - 180), ако има дефекти се китват и пак се шлайфа. После се грундира и пак се шлайфа със ситна шкурка (около 400) без да се сваля целия грунд, ако е необходимо пак се нанася грунд и отново шлайфане и така до получаване на идеално гладка повърхност. После се лакира или боядисва като боята и грунда трябва да са съвместими един с друг. Целия процес е доста подобен на боядисването на кола, с тая разлика, че дървото има нужда задължително от грунд, който да запуши порите и да стабилизира повърхността (колкото и добре да е шлайфано винаги има малки власинки, които като се лакират и щръкват) За грунд може да се използва директно лака или боята, но те са по-скъпи и не могат да се нанасят на дебел слой и се налага повече слоеве и повече шлайфане.
Неспециалистът има повече шансове да си боядиса колата сам, отколкото да боядиса безупречно дървен детайл, особено, ако детайла не е плосък.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от BMW_RIDER » 18 Ное 2011, 23:03

ktamen написа:Дървото първо трябва да е идеално изшлайфано (шкурка 120 - 180), ако има дефекти се китват и пак се шлайфа. После се грундира и пак се шлайфа със ситна шкурка (около 400) без да се сваля целия грунд, ако е необходимо пак се нанася грунд и отново шлайфане и така до получаване на идеално гладка повърхност. После се лакира или боядисва като боята и грунда трябва да са съвместими един с друг. Целия процес е доста подобен на боядисването на кола, с тая разлика, че дървото има нужда задължително от грунд, който да запуши порите и да стабилизира повърхността (колкото и добре да е шлайфано винаги има малки власинки, които като се лакират и щръкват) За грунд може да се използва директно лака или боята, но те са по-скъпи и не могат да се нанасят на дебел слой и се налага повече слоеве и повече шлайфане.
Неспециалистът има повече шансове да си боядиса колата сам, отколкото да боядиса безупречно дървен детайл, особено, ако детайла не е плосък.

Мерси колега, и аз си представях нещо такова....Щото примерно имам у нас едно пияно дето е от панти века и едва ли е правено с фолио за да се получи ефекта.

Иначе BadAngel имаш я бирата :bchug:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: го на ножки
Мечтае да кара: на 50ст бензина.

Мнение от Jang1r » 20 Ное 2011, 5:49

немо написа:

Не си ли виждал дървени апликации в някоя W124 например?

Технологията е:лакираш,съхне,шлайфаш,лакираш,съхне,шлайфаш и така,докато дървото се напои с лак и порите се запълнят :!:
Само че иска време,нерви и пари :smoke:

Мешаш кореселин и стириопор...получава се лак(не съм сигурен как се казваше)който е забранен за употреба поради токсичността си,но едно време(и все още) се използва за основа на паркета за да не попива прекаленно много лак.След това правиш и струваш каквото сърце ти иска и отгоре пръскаш обикновен лак... ;)
BMW e36 318TDS Touring
BMW e36 318iS Sedan with m52b25-SOLD
Opel Vectra B X16XEL

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: каквото набара:)

Мнение от taran » 20 Ное 2011, 9:47

В малкото случай,в които съм боядисвал мебели,ползвах полиуретанови грундове и бои,които са предназначени за боядисване на МДФ и дърво.МДФ-а е относително лесен-плоскоста е главка и "настръхват" само крайщата където е рязан или фрезован.Между ръцете грунд,"настръхналите" места се шлайфат.При дървото е по-трудоемко.
От познат,който прави мебели знам,че лакирания МДФ,го полират,за да се получи идеален гланц.

Назад към Извън Темата