Предварителен договор за покупко-продажба на МПС

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Предварителен договор за покупко-продажба на МПС

Мнение от bmw'fan » 21 Ное 2011, 21:25

Здравейте,
има ли някой сключвал подобно нещо? Идеята е, че продавам една кола, но собственикът не иска да я прехвърлим веднага на негово име, че води някакви дела, а аз пък не искам да му я давам само с пълномощно, че съм я регистрирал в общината и ще се води на мое име, докато не им занеса окончателния договор. Дайте съвет - става ли с такова договорче, уж всеки месец ще ми плаща вноска и накрая му я прехвърлям.

И има ли право 14-годишно лице да притежава кола, тъй като е вариант да я прехвърля на сина му.

Мерси предварително на отзовалите се!

Аватар
Кара: Кенеф от Инголщат

Re: Предварителен договор за покупко-продажба на МПС

Мнение от ms » 21 Ное 2011, 21:35

bmw'fan написа:...
И има ли право 14-годишно лице да притежава кола, тъй като е вариант да я прехвърля на сина му....

що пък да не може... кола, самолет или кораб- това си е вещ... е, малко по-голяма е от телефон, но си остава проста вещ...
Изображение
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от BadAngel » 21 Ное 2011, 22:03

този предварителен договор няма никаква стойност, не се занимавай с него

подпишете си истински договор, делата и прокуратурата са си проблем на другия, да се оправя

може да се изиграят така, като цяло тази работа с изплащането не зная до колко е сериозна

с 14 годишния купувач няма грижи, може
Последна промяна BadAngel на 21 Ное 2011, 22:04, променена общо 1 път
No bling at the Ring

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw'fan » 21 Ное 2011, 22:04

ms написа:
bmw'fan написа:...
И има ли право 14-годишно лице да притежава кола, тъй като е вариант да я прехвърля на сина му....

що пък да не може... кола, самолет или кораб- това си е вещ... е, малко по-голяма е от телефон, но си остава проста вещ...

Ем питам, защото знам, че до 14 са напълно недееспособно, от 14 до 18 ограничено дееспособни, а след 18 напълно, та според закона може да не може. :)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw'fan » 21 Ное 2011, 22:10

BadAngel написа:този предварителен договор няма никаква стойност, не се занимавай с него

подпишете си истински договор, делата и прокуратурата са си проблем на другия, да се оправя

може да се изиграят така, като цяло тази работа с изплащането не зная до колко е сериозна

Е той предварителният договор ще мине през нотариус и уж има правна стойност, тъй като в него се описват параметрите - срок, вноски и задължението след срока да се сключи окончателен договор, ама затова питах хора с опит да кажат на практика как е, мерси за съвета. :)

Пък дано стане с лапето му, както казвате. Само дано не искат някакви документи, освен, че ще присъства баща му, че като знам в каква бюрокрация живеем...

Аватар

Мнение от ms » 21 Ное 2011, 22:16

Предварителен договор в този случай може да сключиш само при едно условие- да ти плати колата кеш, а по документи само да има да ти дава пари... Ако реално ще има да ти плаща пари може утре и ти да си на опашката с водещите дела срещу него...
Изображение
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от BadAngel » 21 Ное 2011, 22:18

bmw'fan написа:
BadAngel написа:този предварителен договор няма никаква стойност, не се занимавай с него

Е той предварителният договор ще мине през нотариус и уж има правна стойност, тъй като в него се описват параметрите - срок, вноски и задължението след срока да се сключи окончателен договор, ама затова питах хора с опит да кажат на практика как е, мерси за съвета. :)

Пък дано стане с лапето му, както казвате. Само дано не искат някакви документи, освен, че ще присъства баща му, че като знам в каква бюрокрация живеем...

не става с договора така бате, ше те излъжат

или си сключи нормален договор и си вземи парите или не се занимавай
No bling at the Ring

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw'fan » 21 Ное 2011, 22:45

Е да де, той човекът дойде направо готов с парата и ще ми плати всичко предварително (т.е. май той ми оказва по-голямо доверие)..., ама май утре ще го решавам, че нещо не мога да се реша...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330i

Мнение от Nasko_ » 22 Ное 2011, 0:13

Колега, щом договорът, независимо какъв е той минава през нотариус и човекът ще ти плати цялата сума предварително, няма какво да го мислиш. Самият предварителен договор задължава купувача да сключи окончателен в упоменатия срок. Според мен няма да имаш проблем :)
Успех!
Не спори с глупак, защото ще те принизи до нивото си и ще те победи с опит!

Аватар

Мнение от ms » 22 Ное 2011, 9:42

Nasko_ написа:... Самият предварителен договор задължава купувача да сключи окончателен в упоменатия срок....

той хубаво задължава договора нещо си, ама положението с изпълняването никак не е толкова розово...
с такъв договор преди години дадох кола на приятел- плати си всичко и остана да прехвърли колата... и се почна- "днес не мога, утре съм извън града..." и така 6 месеца... и тоя ми е пред очите всеки ден дето се казва и пак имаше трудности, не бих се пробвал на тоя вариант с непознат... то вече и с приятели не бих се хванал на тея работи, ама това е друг въпрос...
Предварителният договор ще те спаси от глобите (доказваш в кого е колата и че не си карал ти), но данъците са твоя грижа докато не се сключи окончателен договор... може всичко да си мине нормално, може и да обикаляш да го търсиш после като луд... Ако може да се прехвърли на сина му- действай, другите варианти си имат известна доза риск...
Изображение
Изображение

daytona violett
Аватар
Кара: e36+24

Мнение от kOnPuBkA » 22 Ное 2011, 10:38

ms написа:той хубаво задължава договора нещо си, ама положението с изпълняването никак не е толкова розово...

Много си е розово положението, в момента в който не си изпълни купувача задължението по договора, колата си е автоматично само и единствено твоя и от там нататък можеш да си я продадеш на когото искаш... Пък кинтите на неизпълнилия договора и те са си твои :mhihi: :mhihi: :mhihi: Да му мисли кое му е по-изгодно.
Плюс това всяка от страните може да предяви иск за сключване на окончателен договор и при взлизане в сила на решението на съда, договора има сила на окончателен и колата вече е на името на другия + че ще плати и съдебните разноски :mrgreen: Така, че при всички положение в интерес и на двете страни е оконачетелния договор да бъде сключен в срок.
Тъй че не си мислите, че са мними тия предварителни договори.

По отношение на непълнолетния син- да може да купи МПС-то, но само в присъствието и със съгласието на родителите/настойниците му.
HAPPINESS IS NOT AROUND THE CORNER, HAPPINESS IS THE CORNER!
Изображение
IMPOSSIBLE IS NOTHING !

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330i

Мнение от Nasko_ » 22 Ное 2011, 22:27

ms написа:
Nasko_ написа:... Самият предварителен договор задължава купувача да сключи окончателен в упоменатия срок....

той хубаво задължава договора нещо си, ама положението с изпълняването никак не е толкова розово...
с такъв договор преди години дадох кола на приятел- плати си всичко и остана да прехвърли колата... и се почна- "днес не мога, утре съм извън града..." и така 6 месеца... и тоя ми е пред очите всеки ден дето се казва и пак имаше трудности, не бих се пробвал на тоя вариант с непознат... то вече и с приятели не бих се хванал на тея работи, ама това е друг въпрос...
Предварителният договор ще те спаси от глобите (доказваш в кого е колата и че не си карал ти), но данъците са твоя грижа докато не се сключи окончателен договор... може всичко да си мине нормално, може и да обикаляш да го търсиш после като луд... Ако може да се прехвърли на сина му- действай, другите варианти си имат известна доза риск...

Да, колега...при теб ситуацията е била друга...човекът ти е бил приятел и ти просто не си си потърсил правата по реда на този предварителен договор :) Както споменава колегата по-горе...ако не сключи окончателния договор в срок дължи неустойка " в случая капарото, което дал първоначално", но човекът ще му плати цялата сума...така че не мисля, че му е изгодно да го мотае ;)
Не спори с глупак, защото ще те принизи до нивото си и ще те победи с опит!

Назад към Извън Темата