американска чалга?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Ford Galaxy
Мечтае да кара: ///M

Re: американска чалга?

Мнение от djvisage » 25 Ное 2011, 9:28

Всичко в страната ни е чалга. Просто такъв ни е манталитета и не е проблем само при децата.
THE POWER IS NOTHING WITHOUT CONTROL!!!

Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 535i '01
Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)

Мнение от Feanor » 25 Ное 2011, 11:27

ivan1590 написа:Добре, какво е твоето мнение за чалгата тогава ?
Има ли право на съществуване?

Не. :)

ivan1590 написа:За мен чалгата си е като всички други видове музика и нито те прави по-добър или умен , нито по лош или глупав.

И да, и не. Подценяваш сериозно влиянието на външните фактори върху мирогледа. Ако те не можеха да променят начина, по който гледаш на нещо, мислиш ли, че щяха да съществуват рекламните и рекламните агенции? Защо си мислиш, че с изкуствата е по-различно?

ivan1590 написа:Обясни ми защо не трябва да слушаме чалга и защо не трябва да има чалга.

Не трябва да има, защото е вредна за обществото. Защото тематиката и варира между краен материализъм, цинизъм и простащина. Само не ми пробутвай сълзливи балади като контра-пример сега. Щото не вярвам в тезата, че хората купонясват на маса точно със сълзливите балади. :mhihi: Личният избор си е личен избор, той няма общо с призива "да спрем чалгата". Този призив не е критика на нечий личен избор, той е изразяване на гражданска позиция по съществуващ проблем. :)
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"

старши ентусиаст
Аватар
Кара: м си...

Мнение от plradev » 25 Ное 2011, 12:07

Feanor написа:
ivan1590 написа:Обясни ми защо не трябва да слушаме чалга и защо не трябва да има чалга.

Не трябва да има, защото е вредна за обществото. Защото тематиката и варира между краен материализъм, цинизъм и простащина. Само не ми пробутвай сълзливи балади като контра-пример сега. Щото не вярвам в тезата, че хората купонясват на маса точно със сълзливите балади. :mhihi: Личният избор си е личен избор, той няма общо с призива "да спрем чалгата". Този призив не е критика на нечий личен избор, той е изразяване на гражданска позиция по съществуващ проблем. :)

Аз тогава да попитам нещо друго ... Юго турбо-фолк имаме ли право да слушаме,да се веселим под неговите ритми и е ли е той чалга ?! :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E34 520i, E30 318

Мнение от ivan1590 » 25 Ное 2011, 12:12

Не вярвам , че подобна позиция може да постигне нещо . :mhihi:
Навремето са забранявали "Битълс " и какво ли още не и резултата е бил точно обратния.
Твоята позиция също постига точно обратното.Придавайки някакво значение на влиянието на чалгата ти и предаваш много по голямо значение от това което има , борейки се с нея е популяризираш.
Не случайно част от рекламната кампания на някои филми и книги е "забранено еди къде си", "нецензурирана версия" и пр.
Ако допреди са се колебали дали да гледат някой филм , след като прочетат горното повечето хора ще го гледат.
Чалгата може да изчезне от живота ни само , ако:
-се променят условията на реалната действителност
-бъде заменена от нещо друго, което е по харесвано в същата ниша-но какво да се прави като родните поп звезди не искат да ги слушат хората :mhihi:
Иначе борбата срещу чалгата е като борбата за световен мир-нищо не зависи от теб.

ентусиаст
Аватар

Мнение от Feanor » 25 Ное 2011, 12:33

ivan1590 написа:Придавайки някакво значение на влиянието на чалгата ти и предаваш много по голямо значение от това което има , борейки се с нея е популяризираш.

Не мисля. Тя е популярна така или иначе. И освен това не съм забелязал да е забранена.
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E34 520i, E30 318

Мнение от ivan1590 » 25 Ное 2011, 14:23

Е как ще е забранена, като по-вечето хора я харесват.
Глас народен , глас... :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от gugichamp » 25 Ное 2011, 17:08

"по-вечето" :mhihi: както ти ги наричаш е огромната заблуда,
в която живеете всички,които си мислите,че това е
музика,и че е яко "фешън" да си луд фен на изрусен
циганин чалга певец облизващ зърната на друг мъж :bchug:
Е евала,много е престижно! :winky:
от свинята лебед не става...

моргаджия
моргаджия
Аватар
Кара: Всичко

Мнение от Krassi_kn » 26 Ное 2011, 17:24

acho.rs написа:Дразни ме когато някой изсипва крайни комплексраски мнения и глупости на кило.

Ти си номер едно във форума в това нещо :winky:

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 03 Дек 2011, 19:15

plradev написа:Винаги съм се питал защо на никой про-чалга настроен човек не му дреме ,античалгарите какво слушат за разлика от обратното.

Бате, "ултра-про-чалга настроените" (а.к.а. "диви селски бекове") са с много ограничен мироглед, живеят в свят, който започва с "Пайаньер ТВ" и завършва с първак с шопска, и поради това много малко странични неща ги интересуват (камо ли кво слушат "гражданята, дето си носят сополите по джебовете" :mhihi: ). Иначе един средностатистически средноинтелигентен "про-чалга настроен човек" се интересува от заобикалящия го свят, в т.ч. и от друга музика ;) Едва ли ще се намери що-горе интелигентен човек, който да отрече, че първата категория е изключително вредна за обществото като цяло (мисля, че дори "про-чалга настроените" се съгласиха в тази тема, че "възпитанието", което дават такива родители има тежки последствия за възпитанието на децата им). И аз лично не плюя наред слушащите чалга - няколко пъти повторих, че не всеки, който слуша чалга, е див селтак - а изтъквам неоспорими факти, които навеждат на извода, че пропастта между описаните 2 категории не е голяма и който тръгне с малко чалга рискува да започне да закусва РЕДОВНО с шкембе чорба с много чесън преди да се качи на багера за началото на работния ден (образно казано) :mhihi:

Мисля, че ти отговорих изчерпателно. Хайде сега аз да те питам некое друго въпросче :)
Що като на някой чалгар му лепнат етикета "чалгар" - и той веднага почва да върти, да сучи, да обяснява, да обвинява и т.н. вместо просто да кимне утвърдитело :ok:
Да ти кажа - на мен лично ми прилича на поговорката "Гузен негонен бяга" :mhihi:

ivan1590 написа:Чалгата като цяло е по първична и неангажираща и предразполага към танцуване и затова е любима на селяни и мангали и въобще на хора които са по склонни да да се забавляват без задръжки и да се изразяват по първично.Колкото повече задръжки имаш и спазваш някакво поведение , толкова чалгата не се вързва.
Не можеш да се изпружиш със смокинг и папионка на един стол и да слушаш чалга -чалгата е за танцуване , за мръсни намеци и пр.
Всеки в някаква степен се радва на поведение без задръжки и тогава е важен ритъма, компанията , а текста и езика нямат значение.
Едва ли някой ходи на чалготека да прави литературен анализ на певците.
Аз слушам основно рок вкъщи , защото ми е приятно , но най -големите купони , които са ставали с мое участие са били на чалга.
При чалгата търсиш първичното ,освободеното , а не дълбокия смисъл.
За всяко нещо си има място и време и човек трябва да е адекватен на обстановката и да знае какво иска , да е естествен, а не да се прави на такъв , какъвто не е , защото е смешно.

ivan1590 написа:Ще се опитам да обясня по логичен начин "неосъзнатата истина"
Децата искат да станат мутри, защото мутрата е субект, който има много пари и живее по добре, кара скъпи коли , има хубави жени и т.н.Децата не искат да станат инженери , например , защото инженера е субект , които е мизерствал 5 години , за да вземе диплома и после продава банани на пазара
Малките момиченца стават мутреси, защото също искат да живеят по добре и така е най-лесно, иначе алтернативата е касиерка някъде за 300 лева.
Чалгата възпява в някаква степен положението в страната , но чалгата ли е виновна за това че мутрите не ги преследва полицията и не ги съдят , за това че в България труда е ниско платен и няма работа.
Организираната престъпност, проституцията , корупцията , неефективната полиция и съд не са вследствие на чалгата.
По същата "логика "трябва да се забранят и песните на Хиподил примерно, а Хиподил да са виновни за домашното насилие .
Трябва да се забрани и Бг рапа, защото е виновен за наркоманията.
Разбирам , че определен тип музика може да те дразни, но кой те кара да я слушаш и кой ти пречи да възпитаваш децата си с Моцарт.
Чалгата не е задължителен предмет в училище, че да се борим с нея и никой не ти я налага.
Много е лесно да прехвърлим отговорността за възпитанието на децата върху някой друг и да се самозалъгваме че децата се провалят, не защото родителите им нямат време и средства да се занимават с тях, а защото слушат чалга.

:yes: :yes: :yes:
Най-обективните и безпристрастни мнения в темата! :clap:

И в подкрепа на написаното преди това от мен - като кажеш на някой "про-чалга настроен човек" онова в червенкото и той вместо просто да каже "Ми, така е", "Ми, хуу", "Голям праз" или нещо от сорта - той почва да се плюнчи и развива научни дисертации на тема "Чалгар не е еквивалент на циганин или селянин" :ok: :mhihi:

русата мафия!
Аватар
Кара: E34
Мечтае да кара: E34

Мнение от Ronka » 03 Дек 2011, 19:23

Само не разбрах кво против имаш шкембето сутрин :conf:
ИзображениеIs...

Много като тебе вече плакаха ...

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 03 Дек 2011, 20:46

Ronka написа:Само не разбрах кво против имаш шкембето сутрин :conf:

Против самото шкембе - нищо ;) Само известни забележки към индивиди, които закусват ВСЕКИДНЕВНО шкембе под акомпанимента на некоя чалга звиздъ, не им пука, че имат срещи с хора след това и... водят ухажвана от тях дама у некоя романтична шкембеджийница :mhihi:

русата мафия!
Аватар
Кара: E34
Мечтае да кара: E34

Мнение от Ronka » 03 Дек 2011, 21:09

flame написа:
Ronka написа:Само не разбрах кво против имаш шкембето сутрин :conf:

Против самото шкембе - нищо ;) Само известни забележки към индивиди, които закусват ВСЕКИДНЕВНО шкембе под акомпанимента на некоя чалга звиздъ, не им пука, че имат срещи с хора след това и... водят ухажвана от тях дама у некоя романтична шкембеджийница :mhihi:

Тя романтиката е от човека, пламъче...не от музиката и не от мястото :winky:
ИзображениеIs...

Много като тебе вече плакаха ...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: млади майки да полудяват ...
Мечтае да кара: всичко,без пари да давам

Мнение от vanko 318i » 03 Дек 2011, 21:27

мале да ви е*а в културните хора дето не слушат чалга :mhihi: нали във почти всички столични клубове се раздавате като невиждали на дансинга (то не само с София а в всички градове) и сваляте някакви недоразвити 17-18 годишни парцаланки с уиски за 3 лева .....
много сте важни иначе :mhihi: :mhihi: :mhihi: аз пък слушам сръбско и неми пука да си кажа слушам го навсякаде и в колата и в къщи и на работа и по цял ден и ич ми не е за рап,рок,джаз,метъл,диско,класика и разни такива..... да живее Лепа Брена и Миле Китич печените мръвки винце и домашната ракия и шкембенцето :winky:

ентусиаст
Аватар

Мнение от Feanor » 03 Дек 2011, 23:52

vanko 318i написа:мале да ви е*а в културните хора дето не слушат чалга

Спокойно, теб няма да те сбъркаме с такъв. :mhihi:

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 04 Дек 2011, 13:17

Ronka написа:Тя романтиката е от човека, пламъче...не от музиката и не от мястото :winky:

Тва сериозно ли?! Не вервам - ш'треа да ме убедиш! :winky: :lol:
Извън майтапа естествено, че съм съгласен съм с теб - който няма усет за нещата - и най-хубавата музика, и най-хубавите вещи не могат да променят нещата ;)
Но иначе ми е адски забавна и смешна направо "романтиката" на описаните от мен индивиди (сещам се за "Столичани в повече" и "Черна котка, бял котарак") :mhihi:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата